Foto: nazarboncuk
Şakşuka je zeleninové jedlo z baklažánu, papriky a zemiakov, zaliate paradajkovou omáčkou a jogurtom. Tradične sa zelenina smaží na oleji a potom sa zmieša Zobraziť celý popisŞakşuka je zeleninové jedlo z baklažánu, papriky a zemiakov, zaliate paradajkovou omáčkou a jogurtom. Tradične sa zelenina smaží na oleji a potom sa zmieša s paradajkovou omáčkou a podáva sa k tomu biely jogurt. Smaženie som nahradila pečením v rúre, na chuti to jedlu rozhodne neubralo. Sezóna baklažánov, paradajok a paprík je tu, tak šup šup do şakşuky :)
porcie
na 180 °C
Postup
-
1
Baklažán nakrájame na kúsky (môžeme aj ošúpať) a namočíme na 20 min do osolenej vody. Potom vyberieme, vyžmýkame a osušíme. Papriku zbavíme semienok a nakrájame na kocky. Zemiaky ošúpeme a tiež nakrájame na kocky. Teraz by sme mali postupne zeleninu doslova vypražiť v oleji (no kto by to robil v tomto teple). Ja som namiesto toho zeleninu vložila do olejom vymazanej zapekacej formy, osolila a ešte pokvapkala olejom a pri 180 °C piekla do mäkka (baklažán musí byť úplne mäkký a zemiaky chrumkavé). Občas premiešame.
-
2
Medzitým pripravíme paradajkovú omáčku: Paradajky /použila som slivkové/ ošúpeme a nakrájame na drobné kocky. Na kvapke olivového oleja opražíme roztlačený cesnak, len tak aby sa rozvoňal, pridáme paradajky, osolíme, príp. ochutíme štipkou cukru a oregana. Povaríme 5 minút a odstavíme.
-
3
Na tanier naservírujeme pečenú zeleninu, prelejeme paradajkovou omáčkou, potom jogurtom a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Jedlo podávame studené. Dobrú chuť :)
@michsamant , hm, myslím že áno, ale to skôr volajú "menemen" niečo ako naše lečo bez klobásy. :)