Şakşuka (čítaj šakšuka)

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 24. júla 2012

Şakşuka je zeleninové jedlo z baklažánu, papriky a zemiakov, zaliate paradajkovou omáčkou a jogurtom. Tradične sa zelenina smaží na oleji a potom sa zmieša s paradajkovou omáčkou a podáva sa k tomu biely jogurt. Smaženie som nahradila pečením v rúre, na chuti to jedlu rozhodne neubralo. Sezóna baklažánov, paradajok a paprík je tu, tak šup šup do şakşuky :)

2
porcie
40 minút
na 180 °C

Suroviny

2 malé ks
1 ks
2 väčšie ks
2 ks
2 strúčiky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Baklažán nakrájame na kúsky (môžeme aj ošúpať) a namočíme na 20 min do osolenej vody. Potom vyberieme, vyžmýkame a osušíme. Papriku zbavíme semienok a nakrájame na kocky. Zemiaky ošúpeme a tiež nakrájame na kocky. Teraz by sme mali postupne zeleninu doslova vypražiť v oleji (no kto by to robil v tomto teple). Ja som namiesto toho zeleninu vložila do olejom vymazanej zapekacej formy, osolila a ešte pokvapkala olejom a pri 180 °C piekla do mäkka (baklažán musí byť úplne mäkký a zemiaky chrumkavé). Občas premiešame.

    Şakşuka (čítaj šakšuka) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým pripravíme paradajkovú omáčku: Paradajky /použila som slivkové/ ošúpeme a nakrájame na drobné kocky. Na kvapke olivového oleja opražíme roztlačený cesnak, len tak aby sa rozvoňal, pridáme paradajky, osolíme, príp. ochutíme štipkou cukru a oregana. Povaríme 5 minút a odstavíme.

    Şakşuka (čítaj šakšuka) - obrázok 2
  3. 3

    Na tanier naservírujeme pečenú zeleninu, prelejeme paradajkovou omáčkou, potom jogurtom a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Jedlo podávame studené. Dobrú chuť :)

    Şakşuka (čítaj šakšuka) - obrázok 3

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Ty mi tiež vieš ulahodiť, budeme mať dosť podobné chute:-) krásny,zdravý recept...
Vyzera to krasne... mne sa zda, ze na nete co som videla recepty na saksuku boli ;aradajky a do toho vajce. Je viac sposobov pripravy, nevies?