Lehce jsme se přehoupli do měsíce října/oktobra a nezadržitelně se blíží konec roku. Pochutnáváme si na podzimních dobrotách, případně ještě zavařujeme, sušíme nebo pečlivě uskladňujeme úrodu léta, podzimu. Letošní rok budiž pochválen. Urodilo se plno dobrého ovoce, zeleniny, hub, bylin, Matka Země nás obdarovala skrze rostliny svými dary a my přispěli svou prací a pílí. Přátelé, posdílejme spolu nejen o vaření, pečení, sušení a přípravách, ale i o tom, jak jde život. Krásný podzim, přátelé!
@zareaguj
Dnes peču krůtí dolní stehno s kouskem vepřové plece na cibuli, celeru a jablku, kousek iberského špeku do stehna i okolo. Sůl, ml. červená paprika, chilli a nějaká směs, kde převládá kmín. Po upečení roztyčákuji výpek se zeleninou a jablkem. Dnes masko se zbytkem zelí/kapusty a další dny uvařím těstoviny.
Je 9°C, převážně oblačno, vytáhneme to asi na 11°C. Nikam nemusím. Hurá.
“Dobre začínaš, milá @haji 😊“
A nech sa aj tento mesiac nesie v priateľskom a veselom duchu. Nielen o varení, ale aj o zážitkoch, výletoch, poznatkoch. No jednoducho, O Živote.
Prajem pekný a úspešný Október/Říjen
Děkuji za milé komenty, děvčata a přeji hezký večer!
Trochu jsem pohledala a na "topkách" našla článek:
www.toprecepty.cz/clanky/7886-plnene-knedliky-se-zelim-po...
...prstík ťukol kde nemal 🙂
Máme polojasno, 10°C a docela funí.
Přeji všem krásný den!
Prajem nám všetkým pekné piatkové poobedie
Špenát 😋
Cukrová krémová polievka s krutónmi a slaninkou...
...a Dusené bravčové mäso so zeleninou, zemiaky
... večer:
"Ruské" vajco, pečivo a pivo 😋
Paradajková kapusta, fašírka, chlieb
... večer:
Domáca pizza na balkóne
...Cuketová🙂😋
Výborný nápad s tou Quinoa, to si od Teba odkukám ;-)
😂 asi máme podobnú kulinársku výchovu
Len u nás bola ryba neplánovane. Nebola by, keby som nešla (a fakt sa mi nechcelo) ešte večer kúpiť chlieb.
Som veľmi zvedavá na dokončenú. Pošli, prosím fotku hotovej. Ďakujem 😍
Nádhera! Takéto ja môžem a zbožňujem.
Pizza vyzerá tak dobre, že aj Prosecco z toho odpadlo. Kartón mám pod stolom na terase, len ten pizzový doprovod mu chýba 😊
U vás je radosť sa stravovať, už len pohľad na tie dobroty mi spustí slinotok, a to som najedená!😃
Už sa chladí
Prekrásna! A načančaná 😋
Aj podnos sa mi páči
Hneď som si išla pozrieť tento Tvoj recept. Takéto ja moc ľúbim. Mám zamrazené mleté hovädzie z Black Angus a z SK som si doniesla suchohríby podusené na Ghee. V najbližšej dobe urobím a potom sa Ti pochválim.
Už by to malo byť v poriadku. Toto sa stane, keď sa v niektorom predchádzajúcom komentári nachádza nejaký špeciálny znak. Našli sme ho, upravili, takže už by mali byť komentáre pod diskusiou kompletné. Prajeme pekný piatkový večer všetkým!
Milá @redakcia , ďakujem. Môžete nám prosím uviesť o aký znak, alebo znaky sa jedná? Tak by sme v budúcnosti mohli podobným zádrhelom predísť a @haji by mohla svoju diskusiu veselo komentovať. Aj Vám pekný večer. A pozdrav
Ďakujem ti. Ešte polievanie polevou musím trénovať, nie je to pekné. Ale bude to trvať, lebo torty pečiem zriedka.
Nejde len o nejakých pár konkrétnych znakov, môže ísť o rôzne kombinácie znakov, interpunkčných znamienok, čísel, písmen, apostrofov, úvodzoviek ale aj linkov na rôzne odkazy alebo smajlíkov, ktoré v sebe obsahujú znaky, ktoré kolidujú s programovacím jazykom. Nemáme žiaden zoznam, riešime to prípad od prípadu... Nerobte si starosti, nestáva sa to často a keď áno, tak to poriešime :)
Ďakujem za adekvátnu odpoveď.
OK, keď Vy poriešite, tak ja už neriešim 😊
Majte sa pekne a pozdravujem
Je to pekné! Keby mne niekto takúto tortu spravil, tak ho vybozkávam a neriešim dokonalosť polevy. Na zajtra prajem peknú oslavu. Pá 😘
Tieto tvoje mäsové guľky v hubovej omáčke som už robila a sú veľmi chutné. Odporúčam aj iným.
Včera na obed varené morčacie krídla na cibuli a paprike, zemiaky, kyslá uhorka...
alebo
cestoviny so špenátom a mozzarellou, kefír... šalát z čerstvej zeleniny s bielym jogurtom a korením tzatziky a
na večeru jablkovo-banánove lievance s ovocím, domácim lekvárom, ...
... také slová potešia
Dobre vychladená je výborná a s malinami priam božská.
Dokonalá fotka perfektného dezertu. Vidieť, že ťa kuchyňa baví, napĺňa. Chcela som dať žmurkajúceho smajlíka, ale nechcem zase technický problém.
Skomolila som názov, sorry. Schwarzwaldská torta
... mrkvová s vypražaným párkom
Vydarená je aj v reze, jedna schwarzwaldská báseň
Prajem peknú nedeľu.
U nás v Podalpí zatiahnuto s popršavaním a len neveselých 10C
Cestoviny v lahodnej syrovo-smotanovej omáčke
...(na väčší, nedeľný "projekt" som nemal náladu, včera, a neviem či to nebolo trochu už aj dnes, sme oslavovali švagrika Františka, bolo veselooo)
Obedovali sme šošovicovú polievku na kyslo so zeleninou, zemiakmi bez smotany, maďarguľáš s knedlíkom.
Spravila som svieži šalát z čínskej kapusty s jablkami a mrkvou.
Včera sme mali zeleninový šalát s mozzarellou...treba doplňať vitamíny.
Pekné nedeľné popoludnie prajem všetkým.
A toto - tento odor som presne pred nedávnom riešila s mamou,ale nech vás to neodradí.
lebo som pár hriadok navyse vypestovala aj na očistu organizmu pre svokru, ( robila podľa receptu z kniky od tombaka), odštavovala a zvlášť drť s medom kvasila.
Tak veľa úspechov pri vašej ozdravovacej kúre.
Ja neviem ako si chcela tú reďkovku robiť,teda ako konzumovať.
Ak do šalátu, tak som zvykla nastrúhať a aby nemala tú "štiplavosť až do nosa že ti tečú slzy" tak som ju posolila,ona pustila šťavu, tú som vyžmýkala, skoro ako strúhane jablká a potom ako do chrenu trochu citrónu,alebo octu a medu aby zjemnilo chuť aj "vôňu" až potom pridať do šalátu,.
No ak chceš ozdravovaciu kúru v knihe je takto:
Snáď to bude čitateľné viď foto:
Tu to ešte kúsok pokračuje
No a ak máš chuť čítať a vedieť viac skús na tejto stránke, horecká píše dlhé članky ale len preto, že sa naozaj venuje téme a
sú tam komplet obsiahnuté dôležité dáta
horecka.sk/kvasena-fermentovana-redkovka-pickles/...
Dúfam že ti to aspoň trochu pomôže a aby sa ti to podarilo ako si želáš.
Děkuji za spolupráci. Je jedno, jestli znak či "srážka" s nějakou činností /v nesprávný čas na nesprávném místě/. Neva, máme vás, milá @redakcia a to je důležité, to máte pravdu.
Tu nemám ani link, ani smajlíky /ty vůbec nepoužívám/. Používám klasiku: pomlčky, uvozovky, vykřičníky, otazníky, závorky, dělítka, tečky. Píšu z noťasu.
A co vidím, leckdy na sklo dorazí koment z telefonu /asi/ později než můj koment z noťasu. A jasně, zařadí se časově kam má - tedy zpět v čase. Obě operace se mohou odehrát v jedné minutě - tedy se srazí, přestože čas neodpovídá, si myslím. Jsem laik, je to jen moje pozorování.
Dost techniky.
Mrkvová polévka ve tvém podání vypadá hodně dobře, vymazleně. Ulovit lososa za přívětivou cenu, to je kumšt a je dobře, že jsi neváhala. Hned bych si s chutí dala. Velmi chutné a zdravé foto! Díky za koment a fotečky!
Díky za fotečky, zeleninová polévka s trojbarevnou quinoa /zajímavá komodita/ i smažené filé se šmiklavým salátem jsou velmi chutný oběd. Vidím, že se @zolik čerpáte ze stejné studánky inspirace, jen tak dál! K tortě písnu v jednom celku později.
Díky za komenty, fotečky a inspiraci, milý @stefanm , špenát beru všemi deseti, cuketová polévka s krutony je fajn, vepřové na zeleniny dusené je podle mého gusta, a ruské vajco sbalím a nedělím se! Paradajková kapusta s fašírkou je zajímavá inspirace. Pizza na balkoně nemá chybu, Proseko si z toho lehlo - nedivím se. Díky za sdílení a inspiraci, jsi neúnavný kuchař!
Tyjo, ještě aj se @stefanm jste na jedné vlně, s Prossecom hmmmm Bacha, začíná mrznout, tak šup s krabicí do špajze!!
Děkuji za všechny fotečky hubového zásobování, aj kuldiček na hubách. Hlasitě závidím les a huby u huby.... haha Velmi milé a voňavé sdílení hmmm
Krásný den přeji!
Děkuji za průřez tortou od korpusu k hotovému a fotu v reze tvojí Schwarzwaldské torty. Vypořádala jsi se s ní moc dobře, to víme, že trénink dělá závodníka a pokud jeden nepeče torty často, je to náročné /plno zákeřností/. Tu je link, ať ctihodná veřejnost dlouho nehledá: varecha.pravda.sk/recepty/schwarzwaldska-torta-fotorecept...
Máš ji povedenou a o chuti nepochybuji, je to skvělá kombinace. Krásná práce a ať se daří i v dalších vlnách!
Díky za chutné foto, vím, že tuto pěnu máš ráda. Já ji mám uloženou, ale nesejde se mi doma čokoláda s banánem. Jsi prostě lepší!!
A tu je link na čokoládovo banánovou pěnu: varecha.pravda.sk/recepty/cokoladovo-bananova-pena-fotore...
Díky za tvůj koment o černé ředkvi, zajímavé celé, včetně odpovědí od @tiamostef. Přiznám se, že s touto zeleninou žádnou zkušenost nemám. Ale vidět, že víc hlav víc ví.
Letí pozdravení a přání pevného zdraví!
Velké děkuji za tvé komenty, informace, odkaz. Moc si toho vážím a věřím, že @mamka4 bude spokojená. A nejen ona. Rozšířili jste nám obzory, děkujeme!
Přeji úspěšné dny, plné pohody!
Děkuji za inspiraci a tu je link na gulky: varecha.pravda.sk/recepty/masove-gulocky-v-hubovej-omacke...
Inspirativní jsou i skořicové hvězdičky, jsi hračička, už trénuješ na Vánoce?
Krásný den přeji a díky za všechny komenty a fotečky, inspiraci!
Díky za fotečky a komenty. Mrkvová polévka s opékaným párkem je dobrá volba a smetanovo těstovinový projekt vypadá moc dobře! Tyjo, já být po veselé oslavě, mám tak na projekt chleba s máslem. Jsi prostě neúnavný! A co česnečka, to vyprostí i koňský povzor!!
Krásný den přeji!
Selskou omeletu já ráda, klidně i na oběd. Mno, my nejsme v podalpí a máme kolem 11°C, je po dešti, oblačno. V sobotu bylo příjemně teplo, slunečno a bylo veseleji.
Špikované rolované bravčové mäso, smotanovo-zeleninova omáčka, knedlík a pivo... lahôdka 😋
...idem krájať hríby, u nás ešte rastú
...
Díky za pozdravení, milý koment a fotečku, milá Helenko! Mám morčací křídla ráda, upravené na zelenině jsou výborné, měli jste moc dobrý oběd. Cestoviny se špenátem a morazellou jsou také dobrá volba, salát z čerstvej zeleniny nezklame.
Zajímavé jablkovo banánové lívance bych s radostí ochutnala. Přidávám link: varecha.pravda.sk/recepty/jablkovo-bananove-lievance-bez-...
Přeji krásný den!
Děkuji za fotečky a komenty. Šošovicovú polievku mám ráda, smetanu v ním nemusím mít. A maďarský guláš s knedlou by mi moc chutnal. Svěží salátek z čínské kapusty s mrkví je velmi dobrá volba.
P.S. Helenko, foto salátu z komentu já nedostanu. Mám práva vyhodit celý koment, ale pak bych musela tvoji otázku na Stefana zkopírovat. Necháme to tak, ju?! Mám pocit, že @redakcia je zaneprázdněná a do mazání či otáčení fotek nejde.
Aj u nás je upršeně. Už od včera. Predikují částečné oteplení. Uvidíme.
Přeji krásný den!
Morčací polievku mám moc ráda, Gordon blue je výborný rezeň! Pro mě, prosím s br. kaší, čerešňový kompot je výborný a hlavně moc zdravý, zvlášť z nevypeckovaných třešní.
Krásný den přeji, milá Kuku, narobila si mi chutě!
Díky za zajímavou komunikaci a informace o červené ředkvi!
Oprava: o černé ředkvi! A to jsem to kontrolovala. Jeden vidí, to co chce vidět. Pardon.
Děkuji za komenty a fotečky. Špikované bravčové maso se smetanovou zeleninovou omáčkou a knedlík bych si s radostí dala. Čištění hub závidím, je to vždy radostná práce s úžasným výsledkem.
Tvoje fantazie při tvoření jídelníčku je obdivuhodná, už dávno bych měla vystřílené patrony. Klobouček!
Krásný den přeji, ať se dílo daří!
Hotovo, Helenko.
s knedlíkom...
Děkuji za milou inspiraci, toto jídlo musí být jemnňoučké hmmm Chutné foto!
Křenová omáčka s knedlou a hovězí kližkou je jistě dobrota. Coleslaw z čínskej kapusty je svěží obměna klasiky.
P.S. Autor diskusie má možnost koment vymazat. Nedělám to často, spíš vůbec. Někdy se chybka vloudí, tam pak po dohodě ano. Nesouvisí to, Helenko, s mojí technickou dovedností. Jsem laik až na půdu.
Hezký večer!
Na Vianoce ešte netrénujem. Keksíky sú v skutočnosti kvetinky, len na fotke, žiaľ vyzerajú ako hviezdičky. Len hviezdičkové formičky (hračičky) si nechávam iba na tie Vianoce :-)
... syrovú omáčku robím od oka, používam na jej prípravu to čo nájdem vhodné v chladničke.
Naposledy som na troche masla ohrial na drobno nakrájané plátky šunky a pár stebielok cibuľky...potom som v tom rozpustil zopár trojuholníkov syra, pridal hodne nastrúhaneho45% eidamu a šľahačkovú smotanu. Chvíľu som povaril a dochutil štipkou muškátového orecha a kurkumy a lyžicou kapary...nesolil som lebo syr je slaný a kapari ešte viac. V omáčke som premiešal uvarené kvalitné cestoviny pappardele z predajne Perfetto (predtým Primitivo) na Jarkovej ulici, tam majú dobrý výber kvalitných cestovín a podávajú fajnu kávu!
...ja už podľa receptu nerobím.
Poznámka:
...huby sú nakrájané, sušia sa na starej záclona
Hezké květinky. Mno, já za hračičkování považuji všechno vyvalované těsto a vykrajované dvakrát. Ty jsi holka šikulka, tobě to jde.
Musela jsem si otevřít sklenici se zavařeniou - jablka, hrušky, ringle.
Díky za sdílení postupu smetanovo sýrové omáčky a těstovin, vyčerpávající informace!
Huby se suší samy, s láskou nasbírané, očištěné, nakrájené a ještě s větší láskou vyskládané! To byl skládací hračička, aj s logem! Hezky!
Som rada že niekomu to pomôže, vždy tu rada prídem,prečitam,a vidím ako to tu žije,
žial,alebo vďaka TOP-okolnostiam (technicko-osobno-pracovnym - okolnostiam) mám času menej, ale ak môžem malou radou pomôcť tak som rada. Blaho vám želám všetkým a k tomu pekný večer... robila som borsč
Ďakujem za postup prípravy omáčky k cestovinám. Pekný večer prajem.
Výborná a hodná odporúčať ďalej
Děkujeme za srdečný koment, přání a foto. Jsi velmi milá a ochotná pomoct, přestože času nemáš nazbyt. Ceníme si to! A boršč vypadá moc dobře - plné, podzimní a zimní jídlo. Díky za inspiraci.
Přeji úspěšné dny, ať se daří a jsi zdravá, spokojená!
Díky za milý koment, hubovú fotečku si vážím, nemusí pršet, stačí když kape!
Letí pozdravení!
Díky za foto a doporučení receptu. Tu je link: varecha.pravda.sk/recepty/dvaja-z-jedneho-cesta-pizza-a-c...
Narobila jsi mi chutě!
Falošná držková z hlivy :
varecha.pravda.sk/recepty/kyjevske-kotlety-fotorecept/717...
Je to dobrota, odporučujem.
varecha.pravda.sk/recepty/lieskovcove-muffiny-fotorecept/...
Tiež odporučujem, rýchle a výborné.
U nás je slnečno, cez noc chladnejšie ale počas dňa ešte stále teplo, vyšplhá sa to až na 26 stupňov. Človek nevie, čo,si obliecť… ale najlepší spôsob je na "cibuľu". Veľa vrstiev, ktoré potom vyzliekame a obliekame …. A vyzliekame a obliekame …. A opakujeme… :-))
Príjemný deň prajem.
Vonia to u nás hubami
Hríbovica, jednoduchá so zemiakmi, chlieb a...
...a Vypražana bedľa v trojobale, zemiaky, citronáda
Zemiaková omáčka so šľahačkou a Crème fraiche. Kuracie fašírky so špenátom a ovsenými vločkami.
Mierne modifikovaná klasika. Prajem pekný deň. U nás je krásne. Slnečno, bezoblačno, ľahký vánok a príjemných 18C v tieni :-)
Děkuji za inspiraci na polévky - hlivová, kapustová, také za kyjevský kotlet, salátek, snídani včetně senza ovoce a hlavně za lískové muffinky aj s linkem. Velké Děkuji!!
Super sedlo ošacení na cibulu - to je ono! Aj u nás. Jen my jsme trochu chladnější destinace a pomalu začne mrznout. Už hledám huňáčkové oděvy...
Zprávy od vás jsou vždy zajímavé a povzbudivé, píšeš velmi optimisticky, děkuji!
Krásný den přeji a vlastně celý nový týden, který teprve začíná. Ať se daří!
Děkujeme za velmi autentické menu, fota i komenty. Hubovicu aj bedlu beru, s nikým se nedělím! U vás musí domácnost nádherně vonět hubami.... utopila jsem klávesnici
Hezký den i večer přeji!
Zemiaková smetanová omáčka a fašírky, to se k sobě velmi hodí. Přání se mají plnit, jsi kouzelná víla, jo?!
Hezké počasí ti přeji, u nás je snad před deštěm?, 13°C oblačno a chvílemi tma jako v pytli. Honí se bubáky.
Krásný den přeji!
Děkuji za chutné foto, guláš jakéhokoliv druhu mě nikdy nezklame. Krásná barvička i masko! Mexičan doufám žije!!
Krásný den přeji
Chutné foto, chutná krkovička, která nikdy nezklame. Klidně s chlebíkem, dala bych si!
Díky také za fotečky z kavárny v terénu, káva i zákusky vypadají moc dobře.
Hezký den přeji tobě i dceři!
A tu je pro zájemce link: varecha.pravda.sk/recepty/salat-z-cinskej-kapusty/92463-r...
Perfektne opečené. Krásna farba. Bravčové skoro nejem, ale tejto krkovičke by som určite neodolala. Pozdravujem Vás
... dobrý večer (noc)
Pirožky (nemám na klávesnici uo) ako maľované. Máte veľmi milú susedku. Tak aspoň doliať pohár si jej mohol ;-)
Ja dnes na teráske nič k zobkaniu, ale aspoň strik mám (zaslúžený). Aj Vám “Na východ od raja” pekný večer ( a možno aj noc?).
Dnes celý deň poprchávalo, poprchávalo, prechádzka nebola.
Pekný večer všetkým.
Ďakujem, aj Tebe pekný večer. Snáď bude zajtra vhodnejší čas na Tvoju prechádzku. Tvoje cuketovky by sa mi teraz náramne hodili k môjmu bielemu striku sediac na terase ;-)
...varila manželka (ja som bol 2a1/2 hod. v čakárni a 5min. pri doktorke aby mi povedala, že mám prísť zajtra o deviatej na infúziu!)
... polievka výborná, od včera (hríbová) a výborne zemiakové placičky bohato ochutené cesnakom...pani domáca keď musí tak umí🙂
K obědu vánočka, skvělá. Spadla mi rovnou do ledvinek.
Tu je link na cuketové palačinky, přátelé!
Helenko, děkujeme za fotečku a zajímavé palačinky. Věřím, že dnes je i u vás pěkné počasí a mohla jsi vyrazit na prácházku!
Letí pozdravení!
Děkuji za chutné foto, paní sousedka je šikovná, pirožky vypadají hodně prudce jedle!
Díky za fotečku a pěknou atmosféru!
Děkuji za fotečku a koment. Joj, tak to máš náročné dva dny. Zítra budu držet pěsti, ať to s infuzí odsýpá, abys byl brzy doma a mohl si odpočinout.
Bramborové placky se musí umět, tvoje paní umí. A to je moc dobře! Drž se!
Varila som dnes iba polievku šampiňonovú so zeleninou a dojedáme, čo ostalo.
Oddychujem pri telke...kde domov můj...
Děkuji za koment a foto. Šampionová polievka je dobrota přidávám link na tú tvoju: varecha.pravda.sk/recepty/sampinonova-polievka-so-zelenin...
Já jsem také dojedla, už bez polévky. Zůstala mi jen troška těstovin /zítra nějak zpracuju/.
Hezký večer přeji!
Měl jsi dobrou večeři, klobása s oblohou nikdy nezklame! Chutné foto, díky a přeji hezký večer a klidné sny!
Ale len zo žĺtkov. Na osobu dávam 2 a s parmezánom. Takže nie úplne originál ;-)
Dávam na ne veľa čierneho korenia, aspoň majú riadny Carbon
Děkuji za komenty a fotečky. Špagety alla Carbonara, řádně zaváté pepřem musí vzbudit i Sněhurku. Kolečka z makovej múky se slivkovým lekvárom mě opět evokují blížící se Vánoce. Narobila jsi mi chutě.
Hezký večer!
Oběd pozdní, studený. Zítra bude líp.
Přeprchalo, ale bylo teplo, kolem 16°C.
Ak sa chcem tak aj bylinky.
Príjemný a oddychový večer prajem.
Tiež robím len zo žĺtkov, na 2 osoby 3 žĺtky,+cca 6 lyžíc parmezán + korenie vymiešam na krém(ak treba viac ku koncu prisypnem ešte).
a zvyčajne opražim zvlášť guanciale , kto chce si pridá.
Děkuji za komenty, fotečky a inspiraci, příjemná těstovinová rychlovka. A opravdický salátek píše, pár kapek dobrého oleje udělá zázraky. Kouzelný servis - talíř i miska - jako vždy k závidění.
Přeji hezký pátek a ještě hezčí víkend!
Segoušek se vždycky hodí, uležení mu prospěje. A s vlastní knedlou hmmm Ústy se na něj už dlouho chystám.
Fajn pátek a fajnový víkend, ať chutná všem!
Syrové ražniči s cesnakovym dressingom, opekané zemiaky, hlávkový šalát a pivo...pochutili sme si
...nech sa vám všetkým všetko vydarí
Dobrou chuť k obědu přeji všem!
Děkuji za milý koment a věřím, že je ti líp. Měli jste opravdu moc dobrý oběd. Sýr ve všech podobách miluju a takto upravený musí být skvělý. Velmi chutné foto!
Klidný den a příjemný víkend tobě i celé rodině!
Virtuálně si dám pohárek piva s tebou, bo se mi uvezla ťapka s chilli.
Děkuji za koment, vidím, že jsi také dobrá hospodyňka a není potřeba skákat pro pírko přes plot. Leckdy vzniknou neotřelé kombinace, ale to ničemu neškodí. Alespoň já s tím nemám problém. Pravda, když je víc členů rodiny, mohou se bouřit. Buřtguláš je vděčná dobrota, stejně jako brokolicová polévka. Dobře jsi navařila, využila surovin.
Letí pozdravení i k vám! Hezký pátek a fajn víkend!
Palacinky sú veľmi dobré a variabilné. V sezóne cukiet sa takýto recept zíde. Odporúčam vyskúšať .
...rád sa podelím 🙂
Prajem pekné piatkové poobedie, u nás slnečno, ani lístok sa nehne a príjemných 16C.
Jejda, ty jsi hodný, děkuji. Zase tolik chilli to nebylo haha Zásobička se vždycky hodí, máš svoje jisté.
Hezky, děkuji za komenty a fotečky jak cuketových palačinek, tak šlehačkové bábovky. Mně by chutnalo oboje. Cuketu už nemám, škoda, jinak bych recept testla. Bábovka by se mi hodila, před chvilkou jsem dala samotné kafe.
U nás zataženo, 15°C, spavo, vlhkost 78%, neznatelně pofukuje.
Klidný zbytek pátku a fajn víkend nejen se splněným přáním /segoušek/!
...do chladničky teraz išiel šalát jablko-mrkvový s pekinskou kapustou, citrón šťava, škorica.
Verím, že chladný,veterný a mrholiaci piatok vystrieda lepší víkend. A nech bude podľa našich predstáv... prajem aj vám.
Děkuji za komenty a foto, filé miluju, s bramborem a salátkem, fúze jogurtu, špenátu, uhorky a kopru zní zajímavě. Další salát do ledničky je fajn maškrta, jablko, pekingské zelí, mrkva, citr. šťáva a skořice zní zajímavě.
Také přeji pohodový den i fajn víkend. Má se snad vyčasit, tedy Oskar se vybatolit.
...nejak rýchlo sa stmieva na našom balkoniku!!
...aj my máme bábovku 😋
...a máme aj čoko muffiny 🙂
Děkujeme za nadělání koment, nadělání chutí a fotečku šišek, jsou povedené!
Tu je odkaz, trochu mě proškolil /hlavně moji myšku/: varecha.pravda.sk/recepty/rychle-sisky-z-jogurtoveho-cest...
P.S. Před chvílí jsem "šla do sebe" a dala si nakrájená jablka. Chuť by byla na jiné, ale co už.
Děkujeme za autentické fotečky kanapek, svítícího balkonového posezení, bábovky i čoko muffinů. Hlasitě závidím. A jdu se napít. Vody. Jak já bych maškrtila ...
Alespoň jeden bych si dala.
Hezký večer!
Bábovečka ako maľovaná!
Hezký večer, děkujeme za houbové menu, polévka vypadá hodně dobře a nápad s brambory vařenými ve slupce je mi milý. Hříbečky, žampiony a kapustičky na másle beru celičké a s nikým se nedělím! Chutné fotečky! Utopila jsem klávesnici.
Letí pozdravení a přeju poklidný odpočinkový víkend!
Je pod mrakom, ale príjemne, 16C
Prajem pekné sobotné poobedie
Pečená kuřecí noha na zelí.
Orieškovo-škoricové košíčky som upiekla, keď som pred pár dňami piekla rovnomenné keksíky. Na dne je malinový džem. Krém je mascarpone, trochu práškového cukru a rozmačkané maliny. Rýchle, chutné a tak akurát.
Sladká popoludňajšia lakoncinka je tvaroh vymiešaný s hroznom, slivkami, maliny, vanilkový cukor, škorica, mäta,...bez pečenia.
Zase musím sedieť doma, lebo prší, fúka, je chladno...v Tatrách určite sneží.
Príjemné popoludnie prajem.
Děkujeme za komenty, přání a fotečky, segoušek s knedlou výstavní, košíčky s malinami beru a mizím.
Je fajn, že se u vás vyčasilo. U nás oblačno /honí se mraky celý den/, příjemných 15°C, Oskar se čas od času probojuje a vystčí pacinku.
Krásný zbytek soboty a fajn neděli!
Děkujeme za koment a chutné foto kuřecí ťapky na zelí, takové dobroty mám ráda.
Krásné hýčkání a relax různých forem! Klidný víkendík!
Děkujeme za komenty a fotečky, vepřové rizoto se salátem je dobrá volba a tvaroh s ovocem nikdy nezklame! Mrzí mě, že u vás prší a nemůžeš na procházku, Helenko, podzim už je takový. Tak snad bude neděle bez deště. Hezký zbytek soboty v papučkách a zítra ať se vyčasí!
Hezký sobotní večer přeji všem, ať se vám daří dílo líp než mně.
Mne by sice stacila pulka, ale nejspis bych se obetovala a snedla kosicek cely, miluju maliny! Jak krasne tu umite, devcata pect!
Jaky bylinky ti daly tak zabrat a co s nima mas v umyslu? Ja jsem peclive otrhala puget máty, rozprostrela na tac, zamrazila a pak honem do krabicky a do mrazaku.
Ďakujem za milý koment. Každý si svoje vydelené dva košíčky zlupol jak malinu
Aj ja som práve dala variť zemiaky na šalát :-)
Zajtra bude nedeľný šniclík ( z morčacích pŕs)
S akými bylinkami si sa toľko netrápila?
varecha.pravda.sk/recepty/pecene-zelene-papriky/92501-rec...
Kopec trsů Meduňky, usušila jsem ji jak ležela a běžela. Stejně tak Smil italský: cs.wikipedia.org/wiki/Smil_italsk%C3%BD...
Už se mi vaří zelenina. Stálo při mě štěstí a našla jsem sklenici kyselých okurek, hurá! Jinak bych musela zítra táhnout do obchodu. Mám kvašáky, ale to by nešlo, nechutnalo.
Moc děkuji za chutné foto pečených paprik s česnekem a za vložení linku, aby ctěná společnost nemusela kufrovat v receptech.
Včera som chcela piecť mandľové tartaletky, už som nestihla, budú zajtra. A tu vidím, že ty si piekla lákavé košíčky. Už nič nevravím, však vieš.Rehotajúci sa smajlík.
Si mi narobila chute, máš talent na dráždivé fotky jedál
A teraz som ten rehotajúci sa smajlík JA
Palacinky vyzerajú super toll, a zostala mandľová múka aj na tie tartaletky? Už som na ne zvedavá. Kúpila som mleté mandle v Migros, v akcii, no nekúp to. A teraz rozmýšľam (dosť silno) čo v najbližšej dobe s nimi ;-)
Palaciniek bolo len málo, asi 9ks a múka aj hladká, takže ostala este mandľová. Plánujem urobiť pár do zásoby a bude na desiatu
Děkuji za milé a veselé komenty a fotečku mandlových palačinek - ty jsou, i talíř krásný!
Boženky, proč já sem pořád nalézám, děláte mi, holky moje, chutě! A na sladké... ufky
Dobrou, zlatíčka!
Dobrou, miláčku!
Pečeňovy syr s domácim brusnicovym čatní, hrianka a čaj 🙂
Počasie (pohľad z okna):
...z ťažkých tmavých mrakov vypadávajú drobné kvapky dažďa. Mierne bubnuju na okenny parapet. Vonku je tma, pri pohľade na východ sa v diaľke brieždi. Chladno. Vtáci nespievaju. Prognóza:...mierny vietor spôsobi prudké opadavanie zožltnuteho lístia zo stromov. Teplota sa udrží na úrovni medzi mikinou a teplou vetrovkou.
...presnu predpoveď pre vašu destináciu si vygooglite!
Región centrálny Šariš posiela pozdravenie a prianie pokojnej nedele.
Děkuji za koment a fotečku. Vzal jsi to s počasím od podlahy, podzim jako řemen. Snídani jsi měl výbornou, pečeňový syr s brusnicovým čatním dává delikatesnú chuť. Čajík k tomu a v hezkém hrnku dává fajn jistotu dobrého začátku dne.
Přeji pohodovou neděli v teple domova a úspěšné vaření!
Humus olivový s olivama na topince, mana ranní, nedělní :-)
Tak a ne jinak tady všem!
Ranní kafíčko už mám za sebou a jdu se posunout do kuchyně. Tam je po včerejší přípravě "mokrého br. salátu" docela nelad. Někdo neumyl nádobí. Budu smažit hlívu a vykouzlím polévku. Nejspíš z nožek hlívy a přidám krupicové nočky. Všechnu zeleninu jsem nacpala do br. salátu, budu muset improvizovat kostkou, co už.
Přeji všem úspěšné vaření, pečení a dobrou chuť k nedělnímu obědu, přátelé!
Děkuji za další ranní inspiraci, měla jsi fajnovou snídani! Krásný servis, olivy kam oko dohlédne. Ty se umíš hýčkat, poklade!
Krásnou neděli!
"Jägerschnitzel"...pre nás lahôdka; robím raz za rok!
Zajímavý řízek, jen co je pravda. měli jste výborný oběd. Aj s pivečkem. Dnes jsem natvrdlá, chvíli mi trvalo, než jsem přišla na to, co jsou ty bílé ergonomicky uložené kousky. To je tma, to by se kradlo. Jasně, že bílé části naťové cibulky.
Díky za koment a chutné foto! Pohodový zbytek neděle přeji.
Aj tebe peknú nedeľu. Verím, že ti obed chutil. Hlivu som este tuším nevyprážala. No dnes sme mali znova rezne na prianie. A moju klasickú fazuľovú polievku, teraz s kúskom údenej šunky.
Obed na dva dni.
Ako robis tu omajdu?
www.familienkost.de/rezept_jaegerschnitzel.html...
Morčací s viedenským zemiakovým šalátom (Wiener Erdäpfelsalat)
Hmm fazolová polévka s kouskem maska je skvělá volba, vidím v nej aj slíže, hezky! Rezeň na prianie, to musí být splněné!
Smaženým pokrmům se snažím vyhnout, ale teď jsem si musela udělat radost, na smaženou/vyprážanú hlívu jsem měla předlouho chuť. Jen příště raději s br. kaší, bo s bramborovým salátem její jemná chuť trochu zaniká. Z nožek trsů dělám polévku, jsou moc houževnaté. Mohu oboje doporučit.
Díky za komenty a chutná fota! Letí pozdravení.
Děkujeme za fotečky a komenty. Slepičí polévka je grunt, o tom žádná. Řízeček aj vídeňský br. salát zpívají. Výborný oběd jste měli, zvláště slepičí bohatá slepičí polévka s tenkými nudlemi mě dostala. Krásné podzimní fotečky s Zurichu mi udělaly radost.
Krásný zbytek neděle přeji i k vám!
Tu na Vareche je trochu jiný Jägerschnitzel:
varecha.pravda.sk/recepty/jagerschnitzel-s-hraskovym-pyre...
Ale musím říct, že ten z odkazu od @stefanm se mi líbí víc, hlavně ta omáčka je jistě chutnější.
Robila som z 200g mandľovej múky z DM, 50g prask.cukru, 1 vajce a kokosovy tuk odoka, aby sa to dalo zmiesiť. Vyslo 8 ks väčších tartaletiek, prvé sa trochu viac prichytili. Krém je karamelová šľahačka a este karamelová poleva( karamel+šľahač.smotana) druhá polovica bude plnena inokedy.
Moje nervy nervovité, tady se opět tartaletkuje, ještě s karamelovou šlehačkou, to už je moc!! Budu plakat. Měla jsem jako dezert jablkový kompot. ufky
Děkuji za fotečku, koment a nadělání chutí.
Až popoludní som namiesto koláča upiekla jablkové palacinky... plnenie si každý spravil podľa svojej chuti...
Počasie sa u nás okolo obeda umúdrilo, spoza mrakov vykuklo slnko a hneď som išla na prechádzku 🚶🦯 Teplota vystúpila na 12 st., vietor nechcel ustúpiť...
Príjemný nedeľný večer prajem.
Děkuji za milý koment, přání a chutné foto jablkový palačinek. Ty se povedly. Pro zde přítomné přidávám link: varecha.pravda.sk/recepty/jablkove-lyzicove-palacinky-fot...
Helenko, mám radost, že Oskar zvítězil a procházka byla. Také vařím na víc dní a rizoto s hruškovým kompotem je dobrota.
Hezký večer a fajn nový týden přeji!
Fotka je z prípravy …. Potom už nebol čas :-)))
U nás bolo dnes trochu pod mrakom, nakoniec nepršalo, aj keď to bolo "sľubované" už pár dní. Zato fúkal hotový uragán. Človeku sa ani von nechcelo….
Všade v okolí sú búrky a povodne. Počasie niekedy naháňa strach. Ach jaj…
A má tak byť celý týždeň.
Děkuji za komenty a fotečky, vůbec neva, že vidíme jen začátek - pořádný kus flákoty. S pučenými zemiakmi a šparglou jste měli výborný oběd. Zelený salát s cuketou, olivami a dalším ochucením se mi moc líbí. Popadla bych mísu a zmizela. Opečené tortilas se šunkou a sýrem jsem dlouho nedělala, je to fajn rychlovka. Viděla jsem, že jsi pekla mrkvové šátečky, hned bych dala testovací vzoreček. Rozjela ses i s recepty, díky za sdílení!
Přeji úspěšný nový týden a hezký zbytek nedělního večera!
Guacamole se k plackám hodí hmmm Díky za fotečku a zprávy.
Tyjo, s počasím u vás jsem na tebe myslela, ukazují v telce dost povodní u vás a nehezkých. Ano, počasí je síla Matky Země a leckdy nás proškolí. Držím pěsti, ať to zvládnete. Ano, i silný vítr je nepříjemný, o tom žádná. Držte se!!
Výborné krehké cesto, lahodný závin. Robila som z 1/2 dávky. V tomto čase jabĺk vám ho dávam do pozornosti a vrele odporúčam.
Hezky! Tu je na štrúdlík ze šlehačkového těsta link: varecha.pravda.sk/recepty/jablkovy-zavin-z-cesta-zo-slaha...
Vidím, že jsi dnes byla pilná včelka, děkujeme!
P.S. Potupně jsem si musela jít do kuchyně pro Hašlerku, už to nešlo vydržet.
Hezký večer!
Vyzerá nádherne, hneď som si ho uložila do KK. Určite urobím.
Ďakujem za odporučenie.
Ďakujeme za tvoje "sekretárske" práce, je to super, uľahčuje nám to hľadanie.
Hašlerky …. Skoro som na ne zabudla, to boli cukríky detstva :-)
Prišlo mi veľa spomienok …. Hašlerky, a potom tie futbolové, neviem už ako sa volali … no a samozrejme, bonpari - to bol podpultový tovar! Ešte existujú?
Ďakujem.
Ja som stále na správach, môj muž je už pár hodín zablokovaný v kolóne na diaľnici do Valencie. Ani dopredu ani dozadu, všetko je zaplavené. Zatiaľ je to pod kontrolou, hasiči s loďkami sa snažia pomôcť. Ach jaj.
Tartaletky sa Ti krásne vydarili. Kombinácia mandle a karamel je lahodná, mám ju veľmi rada.
A máš pravdu, v DM-ke majú dobrý výber týchto špeciálnych múk.
Aj ja šnicel. Aj Ty šnicel? Usmej sa.
Fotbalové byly dvoje : Klokanky - převažovala zelená barva na obalu, byly větrové, uvnitř nějaký sirup či co. A měly tvar kvádru, dnes nevím. Patří k fotbalovému týmu Bohemians Praha. Já je nerada. Pak Slávie - červenobílé s hvězdičkou, mírně větrové a plněné něčím kakaovým. Fotbalový tým Slávia Praha. Ty jsem měla moc ráda. Teď jsou malinečké /zhubly, stejně jako všechno ostatní zboží/, Bonpari také existují. Mno, už to dávno není ono. Ale z nostalgie to ještě jde pocucat.. Nemusím ani Hašlerky, ale dostala jsem je asi před půl rokem, vyhodit je nechci. A když je nejhůř, hodí se i Hašlerka. Dělají jich plno druhů: černý rybíz, višně, dokonce zelené jablko, extra silné tradiční. U všech cucacích bonbonů musí jeden dávat pozor, jak jsou malinečké, je snadné se s nimi udusit. Zákeřné to je. I cenově!
To mě mrzí, že jste toho součástí. Věřím, že se jim všem podaří z toho dostat. S Boží Pomocí a Pomocí hasičů a dobrovolníků. Je to sila! Držte se!! Je to o nervy.
Já taky šnicle, prosím, byť bezmasé.
Aj @stefanm šnicel. Hezky se opičíme, asi virus... Všímáš si, že je to docela častý jev?
Teraz som tú pohromu videla na našich správach. Katalánsko pod vodou. Vyhlásili pohotovostný stupeň 6 (škála 0-6). Ževraj to má ešte nejaké hodiny trvať. Dúfam, že sa Ti už manžel vrátil v poriadku domov.
Pôvodný recept je na dva záviny, ale keď mám menej plnky urobím len z 1/2 dávky. Ja som cesto zmiesila večer a šupla do chladničky. Vybrala som ho poobede aby povolilo a bolo vaľkateľné. S cestom sa výborne pracuje. Je vláčne, elastické a nelepí sa. Naozaj ho vrele odporúčam, ja som ho teraz robila 4x určite.
Jáááj, áno, Ty si mala Hlivošnicel. A aký bol? Nikdy som hlivu nevysmážala. Bo by som sa bála, že bude gumová
Z celého príspevku je pre mňa podstatné zistenie, že si Slávistka. A máš pravdu, tie Bonpari už nie sú chuťovo ako pred 100 rokmi. Asi vylepšili receptúru.
Smažená hlíva je výborná. Musíš si vybrat krabičku se středně velkými plodnicemi. Klobouky oddělíš s kouskem nožky, zbytek nožek a stvol z kterého rostou dáš bokem a nakráješ nadrobno /výborná polévka/. Klobouky jemně posolím /nenechávám postát/ a hned obaluju jako klasický řízek. Usmažím. Jde to docela rychle. Dám na papírovou utěrku. A šup šup, jíst teplé s br. kaší či vařeným bramborem. Smažená hlíva je chutná i po studenu, nežene. Ale jako hlavní chod raději teplé. Polévku si uděláš podle chuti. Já nakrájela nožka nadrobno, opekla do sklovata cibulku na ghee, přidala hlívové kousky, podusila s trochou kmínu a sušeného libečku. Přidám trochu vařící vody. Vařit chvíli, pozor, moc to nezměkne /nožky jsou prostě houževnaté/. Pak roztyčákuju /menší díl vody zabezpečí lepší rozmixování/. Pak přidám zeleninový vývar a nebo další převařenou vodu. Jakmile vše začne vařit, zavařím krupicové nočky. Do nočků jsem dala vajíčko, krupičku, petrželové pesto /mám vlastní: petrželka, olej, česnek/. Přidávám kapku oleje /jde i rozpuštěné máslo/. Dávám trochu ml. černého pepře, muškátový květ - ne vždy - podle chuti. Uf
P.S. A teď jsem zvědavá, jestli tou diakritikou zavařím Varechu?! haha
Mno, ani ty Slávie nejsou zdaleko ono, dají se, ale s výhradami. Jo, vylepšená receptura je pěkně zákeřná veličina. Jak říká moje kamarádka ze Zlína: "Zkunďabili to!"
Snad ty Hašlerky se drží jako tako. Ovšem měla jsem to Hašlerkové zelené jablko a to je velmi dobrá chuť. Počítám, že jim to nevydrží, bo prý je to "limitovaná edice".
Jo a pro jistotu jsem do polévky přidala houbovou kostku. Pokud máš k dispozici houbový prach, ten by byl extra vhodný.
Než se vymáčknu úplně, tak to trvá:
Malinečké kloboučky hlívy jsem trochu posekala a přidala do těstíčka, udělaného ze zbytku vajíčka, mouky a strouhanky. U nás doma se vždy na konci smažení dělají placičky ze zbytků vejce, mouky a strouhanky a říkáme jim uměláčky. S bráchou jsme se o ně byli a aby zůstalo tatínkovi, musela je maminka bránit vlastním tělem.
Ještě mi ráno u kafe došla poznámka ke smažení hlívy: smažím ve vyšší hladině tuku. Klobouky jsou různě stočené a to je záruka prosmažení. Ghee je nejlepší, ale druh tuku na smažení je na každém. Já smažím na Ceres soft /ztužený rostlinný tuk/. Je neutrální, nepřepaluje se. Nesmažím často,
"Zkunďabili to!" :-) to jsem potrebovala se zasmat rano, nybrz jen jsem oko otevrela. bylo mi posmutneno (ale nic zasadniho). Podarilo se mi obdrzet krásny obrázek, udelala libivou a chutnou snidani a doslo i na mila slova. Emoční ráno :-)
Áno, myslela som Slavie, tie som mala rada. A na Klokanky som úplne zabudla. Ďakujem za spomienky. Veru, jednu Slaviu by som si teraz aj dala ….
Před chvílí se mi sekl, asi nacvičuje na 14.10.2025. Už se těším, jak to budu, já laik, řešit. Hlásím tedy, že NEVÍM co bude.
P.S. Dnes musím do terénu, čeká mě setkání s našim zdravotnictvím.
Ďakujem, manžel mal šťastie, dobre to dopadlo. Niektorí vodiči zostali na ceste, niektorí boli s pomocou odvezení na "štadión", kde im dali jesť a mohli prečkať noc.
Pekný začiatok týždňa prajem všetkým. Aj keď u nás upršaného….
Držíme palce, aj u lekára, aj s počítačom.
Ani ja som ešte hlivu nesmažila, tiež som mala obavy, že bude hužvavá. Hádam, podľa tvojej rady, niekedy skúsim. Díky.
Držím pěsti a jsem ráda, že máš lepší náladu. Ten výraz používáme velmi často. Je výstižný.
Drž se, poklade! Odpoledne se ozvu.
Díky Bohu! Dobrých zpráv není nikdy dost. Se mi ulevilo a tobě dvakrát. Už bude jenom líp!
Děkuji za všechny komenty a přání, jsi milá.
P.S. Nikdy by mě nenapadlo, že tu objevím díru v receptech - smažená hlíva. Haha
PIVO JE ZDRAVĚ
To som veľmi rada. Tie zábery boli až hrozivé. Aj Tebe vydarený štart do nového týždňa. Hlavne bezzáplavový.
Ďakujem veľmi pekne za vysoko profesionálne a vyčerpávajúce návody, rady a postrehy. S týmito vedomosťami si už možno na tú vysmážanú hlivu aj trúfnem. A máš pravdu, fakt je to diera v receptoch.
Doteraz som hlivu varila len na spôsob alla držková polievka.
Prajem vydarený deň, úspešný stret s vašim zdravotníctvom a dobré pořízení. Pá
Obyčajná zeleninová polievka s neobyčajnými knedličkami (pečeňovy syr, vajco, cesnak, petržlenová vňať, krupica, strúhanka, soľ, korenie)
Hlivu miluju, varim, pecu, smazim a delam i pastiku. Vyzkousej, je vyborna!
varecha.pravda.sk/recepty/jemna-pastika-z-hlivy-ustricne/...
varecha.pravda.sk/recepty/jemna-pastika-z-hlivy-ustricne/...
Děkuji za koment a fotečku, zeleninovou polévku miluju, knedlíčky jsou zajímavé, umíš překvapit.
Hezký den!
Šupky, už je recept uložený. Děkuji za link, určitě tvoji hlívovou paštiku vyzkouším.
Hezký zbytek pondělí!
U nás je dnes krásně, dobrých 16°C a Oskar se může přetrhnout. Díky Bohu za ty dary.
Přeji všem pohodový nový týden a pokud možno se samými dobrými zprávami.
Vypadá moc dobře, to bude vůně a dobrota! Díky za fotečku, zase jedeš bomby?!
Aj dnes sa dalo ísť na prechádzku 🚶🦯, slnko sa iba sem-tam schovalo za mráčik a bolo 11 st. Potešenie bolo na mojej strane. Kým som vyrazila vonku, uvarila som štedrú zeleninovú polievku s brokolicou.
Děkuji milý koment, přání a chutné foto. Zeleninové polévky jsou moje oblíbené. Také jste měli slunečno, to je moc dobře, hned je lepší nálada.
Fajn rozjezd nového týdne přeji!
Už je vychladnutý a pripravený k večeri a na zajtra k obedu. A fakt pekne voní. Žiadne bomby nejdem, to vtedy inak šantím ;-)
Skutočne štedrá, v tej musela lyžica stáť.
Výýýýýstavní kousek! Ano, kdo umí, UMÍ a to ty opravdu umíš :-) A dokonce i vůni online! :-)
Dnes jsem doplnila zeleninové portfolio, jak to víš, žes mi podstrčila tuhle polívku? :-)
Vôbec si neviem predstaviť ako chutí, ale vyzerá lákavo krásne. Ešte som nemala tu možnosť, ochutnať jahňacinu masť tobôž oškvarky
Ako dobre si sa vynašiel
To je snáď najkrajší chlieb s masťou a cibuľou, aký som kedy videla.
Od ucha k uchu. Ale uz načas končím s rezňami, nejak sa mi často opakujú.
To je také pohladenie duše aj
Chutí výborne 🙂 Ja som robila masť aj oškvarky
Dloho som odolával a nesúhlasil s kupouTF (pre česky hovoriacich priateľov HF🙂)."Basetovke" oči manželky opäť raz zvíťazili a včera podvečer sme na našom balkóniku slávnostné ochutnali prvé hranolky. Ešte to nebolo dokonalé ale my sa zlepšíme.
Vonku svitá, ja ešte v posteli takže počasie nekomentujem.
Nech máte pekný deň.
Mam je tak rada, ale kdyz to tak prska!! I pres sitovany kryt mam vsechno kolem mastne :-(
Znam to take, ale uz je nedelam, obcas je opecu na panvicce aby byla zmena.
Pre dve odoby je TF dokonaly pomocník. Najlepšie hranolky vie v nej upiecť moja mladšia dcéra. Pekné balkónové zátišie.
Poznám, oblasť Wachau = marhuľový raj
Je tam krásne, vinohrady, marhuľové sady, cyklistické trasy…. A všade možnosť si kúpiť regionálne produkty priamo “vom Hof”.
Dá sa aj výborne ubytovať v okolí alebo priamo v údolí Wachau. Výlety do Krems a Melk tiež stoja zato.
Veľmi pekne ďakujem za Tvoju námahu s fotením. Rozšírila si mi obzory.
Naozaj som nevedela že z jahňaciny sa takto vytápa masť a oškvarky. Určite to má svoje opodstatnenie. Či už regionálne, alebo náboženské. Ešte raz vďaka a pozdravujem do ďaleka.
A asi najznámejší na trhu je od Bailoni už roky tento likér. Ja si ho pamätám ešte zo socíku.
Toto by mi určite chutilo. Marhuľové mám rada. :-)
Čaj? No teda … podobá sa to na likér :-)
Ja moc ovocné čaje nemám rada, ale tento by som rada ochutnala. :-)
Si zlatá, ďakujem za tip, iste by stálo za to vziať tam bicykle a poobezerať sa na okolí. Dohodnem s manželom. A donesieme si aj ten likér. Teraz padol výborne, keď sa v lete trocha ochladilo.
Asi si myslela ten sirup. Smajlík. Čaj je tento
Tu sme ho ochutnávali počas prerábky kúpelne. Je to výborná medicína na nervy.
To bych mlsala i ja :-)
Nekdy staci malo - pri cteni tve odpovedi mi doslo - pujdou do remosky! :-) A hned je vyndam z mrazaku! Diky!! :-)
........hrianky natreté pretlakom s bazalkou a postrašené syrom......... to se mi velmi az prevelice libi. Neobycejně obycejný nápad směrem ke mne :-)
Ja som mala rizoto z chladničky...
Moja jablková vlna pokračovala jablkovo-jogurtovými plavkami.
Teplý a pokojný večer prajem.
Výstavní foto pide chleba, sbíhají se mi slinky!
Díky za koment a další chutné foto výstavního, tentokráte kváskového chlebíka s pro mě zvláštním obohacením. Takové škvarky, ani vytopený tuk jsem neměla čest ochutnat. Přiznám se, že ani jehně jsem v životě nejedla.
Díky za fotečky oškvarků a vytopené jahnňaciej masti. Paráda.
Jaj, ty myslíš horkovzdušnou fritézu? Jsem měla delší vedení, než jsem to rozšifrovala. Vidíc hranolky, myslela jsem, že jsi nakupoval v řetězci s rychlým občerstvením a nějak se mi to info nezdálo být možné. Ufky Důležité je, že jste s chutí zahájily provoz h.fritézy a je že je co pilovat. Je chvály hodné, že jsi manželce splnil přání, jsi pozorný muž!
Restovaná kuřecí játra miluju. A prskají fest, o tom žádná. Proto raději na cibulce, v omáčce. Ale to už není ono. Utopila jsem klávesnici, díky za chutné foto!
Děkujeme za fotečky a komenty, umíš se krásně esteticky vyřádit. Zajímavé meruňkové šantění! Díky za seznámení se zajímavými výrobky i krajem. Hezky v papučkách a teple se mi rozšiřují obzory!
Já takééé ráááda všechno meruňkové a tady je plno detailních foteček, děvčata, já se uslintám!! Hezká pointa @kucharka čaj - likér. Haha Pobavili jste mě! Ono to tak někdy může být, že na první šup člověk napíše první myšlenku a realita je trošku vedle. Ale pořád u meruněk, ne?! haha
Já ne, ještě tak Barack Pálinku a klasickou Meruňku Seliko /či kdo ji vyráběl/. Máš lepší zážitky!! Musím uznat.
Hezky, takovou kombinaci jsem si nikdy nedovolila. Fazolky s fazolí, tyjo Měla bych z toho vítr. Nebo větry, spíš ... haha Velmi chutné foto, milá Kuku, fazolky na kyslo miluju.
Zítra vyjde hlavní zpráva dne: V Praze se objevilo UFO. Bacha, ty potvory vybuchují...
Jo a vidím tam i tu hrianku natretú s bazalkou a postrašenou sýrem, co se tak moc líbí @mijaita Aj k prívarku mi pasuje hmmm Opravdu neotřelý nápad, díky, milá Kuku!
Přidávám link na Zapékané zemiaky s kyslou kapustou a so slaninkou: varecha.pravda.sk/recepty/zapekane-zemiaky-s-kyslou-kapus...
No, milá Helenko, když to půjde tak dál, věřím, že se nakonec těch jablkových plavek dočkáme! Haha Opravdu jsi měla milým překlepem pobavila!
Tu je link na jablkové placky, aby vážená společnost nemusela kufrovat v receptech: varecha.pravda.sk/recepty/jablkove-jogurtove-placky-fotor...
U nás bylo necelých 14°C a Oskar se snažil, ochlazení bylo znát už brzy odpoledne. Ráno 3°C, teď slabých 9°C.
Som zarmútená. Som myslela, že si sa išla otužovať v jablkovo-jogurtových plavkách. Aký milý preklep.pozdravujem
To je ona! Fľaša s uchom, presne takú si pamätám ešte z čias neblahých.
a @mijaita , ten nápad s hriankou nie je môj, tiež ma nadchol a už sa udomácnil. Prvotne tam ide aj trocha olivového oleja. "Mazanie" sa pripraví v malej miske a natreté pečivo sa hriankuje.
Super, moc děkujeme za upřesnění postupu. Ještě dotaz: v hriankovači/topinkovači?
Ja to robím v airfryeri, väčšie množstvo kľudne na plechu v rúre. Myslím, ze špirály hriankovača by sa umazali, ak je otvor širší tak mozno nie, ja by som to neriskla. Pekný deň!
Ahaha, děkuji za vyčerpávající odpověď. aifryer mě nenapadl. Mám malinečkou HF, opráším ji, vymetu pavouky a vyzkouším. Množství bude ok a donutí mě zmenšit si porci. Na plechu v troubě by hrozilo větší množství hrianok a to nenenene nemůžu provozovat.
Pokud jde o topinkovač, máš pravdu. Rozměry jsou omezené a také větší žár, který by mohl udělat nepříjemnost. Před hodně léty vyvedla kolegyně v práci věc, kdy z neznalosti obsluhy topinkovače, natřela plátky chleba masťou a vložila je dovnitř. To byla jízda, dým, plamen a smrad. Dlouho jsme větraly a bály se, že k nám jedou hasiči.
Tobě také pěkný den!
Dnes hlívová polévka, br. salát a dorazím smaženou hlívu. Br salát bude i na zítra.
Přeji všem klidný a úspěšný den, přátelé!
a nastrouhla goudu.
Jak málo stačí ke zlepsení pomuchlané psýchy......
Díkyyy @kuku :-)
Dekuji, ja jsem ulitla na nadobí, mam rada zmeny. A take @kucharka jede v modu "nádobí" :-)
Rascová polievka s haluškami a vajcom
Hrachová kaša, údené mäso, opečená cibuľa, chlieb a pivo 😋😋
... vnučka maród... zisťujem, že sa učia úplne iné veci a úplne iným spôsobom ako ja! (napríklad vybrané slová)
varecha.pravda.sk/recepty/jablickove-kulicky-ve-skoricove...
Je třeba si udělat radost a topinka radost udělá vždycky! Díky za link, komenty i fotečky. Topinková vášeň jede!
Přeju hezký den do hlavního stanu!
Díky za koment a link, vzácný recept od tebe, sladký... a fajnový. Kouzelné foto! Díky za sdílení!
Děkuji za koment a fotečky. Měli jste výborný oběd. Rascová polévka s haluškami a vajcom je chutná, uzené a hrachovka nemá chybu. Já k ní musím kyselý okurek kvůli trávení.
Letí přání vnučce, ať se brzy uzdraví, kuřátko! Ano, změn je ve školství i u nás plno. Nakonec se učíš i ty, byť nedobrovolně.
Klidný den přeji tobě i celé rodině!
A tady je link na Helenčinu Štědrou zeleninovou polévku s brokolicí: varecha.pravda.sk/recepty/stedra-zeleninova-polievka-s-br...
Parádička.
Jablkové placky som dnes pred chvíľou robila zase, včerajšie zmizli rýchlosťou blesku.
Počasie je škaredé, studené, stále mrholí, zamračené...Bude len hotel fotel a papuče.
Beluga, avokádo, opečený fenikel, kešu, sézam…… a biela ryba
K tomu turecký Pide
Prajem pekný večer
Vyzerá to skvele!
Salát líbí, udelam, beluga s avokadem, hmmm, ano, salaty kdykoliv. Rybu dělam, ze tam neni :-)
A zase na balkóne, včera cez deň bolo 26 stupňov. A len tak náhodou, sme sa zišli všetci doma na obed, čo sa ( počas prac.týždňa ) skoro nikdy nestáva.
Oliváč, jablk.ocot a kvapka sézam.oleja.
Som v období "sézam.oleja". Dávam kvapku do šalátov, zdá sa mi, že dodá výbornú chuť.
Pekný deň prajem všetkým.
Zabudla som : aj feta syr je tam.
Kdyz ty salat, ja taky, i kdyz michany sladky, malinky rajcatka, okurka, cervena cibule a makadamovy olej a kalamata olivy.
No a kdyz ty prouhata misticka, tak já taky :-)
Tvaroh s křenem na opečené bagete, černý čaj.
Fajnový den ze široka do dáli :-)
Pekný šalátik. Sezamový olej som si tiež obľúbila, len musím uhádnuť to správne množstvo.
Tvoje návnady sú jednoduché a pritom rafinované
Děkuji za chutné foto, milou inspiraci, mně by moc chutnalo! Rybičky já rád, salátek také a na belugu se chystám už nějakou dobu.
Dá sa aj s cestovinou, ako inak
Děkuji za komenty a fotečky. Pizza, společný rodinný oběd v pracovní den, saláty - celé krásné, včetně krásného a příjemného počasí. Přijdu si, že se pořád opakuju, ale vaše zelenina je prostě úchvatná a hlasitě závidím. Rajčata, cuketa, zelený salát atd. atd. hmm
Také mám ráda sezamový olej na salát, tím jsem začínala. No a jako vždy krásný servis, talíře, misky nádherné!
Hezky! Míchaný salát i mistička jako ze žurnálu, plný chutí, vtipný text, super!
Snídaně se ti také povedla, opečenou bagetku s pomazánkou bych snídala s radostí. Ty se neošidíš.
Děkuji za komenty a fotečky!
Jo a ještě vidím vajíčko natvrdo, tím nepohrdnu nikdy. S černým čajem bych nepolemizovala a dala kafe. To víš, jsem kafař jako řemen. Vím, že ty ráda černý čaj a chápu to. Byly doby, kdy jsem ho také milovala.
Děkuji za foto a postup na žemlovku na pánvi. Kuku, ještě bych to vyzkoušela tak, že začneš jak jsi původně začala a v polovině času otočíš jako omeletu pomocí talíře na druhou stranu - aby tam základna nebyla tak dlouho a propeklo se i ze strany druhé a soumerně. Dělám tak rohlíkovou omeletu, když je vyšší a nechci škrabat černé dalmatinské fleky. Podle mě by to tak mohlo jít. Rozumím ti, že jedna porce žemlovky se dělá blbo. Ještě mě napadá horkovzdušná fritéza - pokud ji máš poruce.
Děkuji za fotečky a komenty. Mám ráda kuřecí prsa s různou zeleninou, huby, špenát, smetana jsou velmi dobrá volba. Jasmínka, těstovina k nim jdou. Příjemná a chutná rychlovka. Dobře jsi navařila.
Máš pravdu, ale nebolo ako otáčať, lebo tie rožky už boli poliate mliekom a prichytené. Ked som to podberala, už bolo zle. Na vine bol kastrólik, beriem to tak😀 A ďakujem za tip
Přeji všem krásný den!
U nás máme polojasno a 12°C. Nefuní. Doma v teple je fajn.
Jasnačka. Abych nekecala, vyzkouším takový postup na variaci žemlovky také. Nemusím ji, ale chuť na sladké mě přepadne čas od času. Hlodá mi to v hlavě, pak dám vědět.
Nesmej sa! Práve som dovarila. Kuracie prsia, šampióny, sušené hríby, pór v smotanovej omáčke. Miesto špenátu, s bazalkou. No, nezasmej sa :-))
Kávicka take byla, ale k housticce se mi zachtelo caje. K jídlu ráda tekutinu, vis? A ke krenu se mi hodil caj. Cerny, dooobry caj :-)
Nejste s @kuku jednovajecny? :-)
Tyhle rajcato olivové kreace me nutí závodně polykat. Sladky rajsky a boží olivy!? :-)
Synchronicita. cs.wikipedia.org/wiki/Synchronicita...
Hezky se s Kuku ladíte, jen co je pravda.
P.S C.G.Jung byl švýcarský lékař, to není náhoda, broučku.
varecha.pravda.sk/recepty/karfiol-s-orechovou-houstickou/...
Chutnalo velice.
No, krasa, vsetky tie jedla, co ste pridali. Chutne, pritazlive, mnamkove...
A vsetky tie mile komentare :-).
Robila som pretlak, dzem, sirup, skusala som zele (to sa mi nepodarilo, takze je z toho sirup, aj tak dobre)...
Pridavam par fotiek. O tu najvacsiu dulu som si vzdy udrela hlavu, ked som isla okolo, tak ta ma na fotke cestne miesto ;-).
Robila som v tlakovom hrnci. Uplne im staci 7 minut. Dalsiu davku skusim na 6 minut, alebo len 5. Nech co najviac vitaminov zostane v nich.
Krasne ruzovo sa sfarbia a fakt nadherne vonaju (niekde som citala, ze dula je rodina ruziam).
Aj my sme mali tohto roku fantastickú úrodu dúl. Jeden strom dal vyše 100 kg. Veľa sme rozdali. A aj ľudia čo išli okolo nášho sadu si cez plot vypýtali. Niektorí do nakladanej kapusty, iní na džemy a kompóty.
Ja robím z dúl chutney. Je fantastické, hlavne k syrom.
Jojo, je to tak. Třída Rosopsida Vyšší dvojděložné, Ŕád Rosasles Růžotvaré, Čeleď Rosaceae, Rod Cydonia Kdouloň cs.wikipedia.org/wiki/Kdoulo%C5%88_obecn%C3%A1...
Požehnaná úroda, krásná práce a skvělé výsledky!
Měla jsi výborný oběd, díky za koment, chutné foto a link, jsi pohotová! Květák jako malovaný, inspirativní a utopila jsem si klávesnici.
Tlakáč je dobrá volba, kdoule jsou docela houževnaté a při takovém množství je to super nápad. Nevadí, když něco nevyjde, člověk se pořád učí. A materiálu je dost.
Květák na mozeček je dobrota, hezky s okurčičkou, chlebíkem. Bezva rychlovka.
Děkujeme za pozdravení a přání, jsi milá! Už jsem tě postrádala a určo jsem nebyla sama. Počítala jsem s nějakým zavařováním a zpracováváním úrody a také se strážením vnoučat. Že máš doma dulové moře, to mě nenapadlo! Mám radost, že tě vidím!
Krásné pozdravení letí k vám, ať se dílo daří, nejen dulové! Nezapomínej na odpočinek, ať si nestrháš pérko.
Babička zavařovala sólo, dědeček je miloval zavařené. A také dávala část do jablečného kompotu pro navonění i texturu. Kdoule je svéhlavá a nerodí často. Když se ale urodí, tak kopec, vagon. Také je pravda, že teď je tepleji a nejspíš tak má lepší podmínky.
Určitě bych si také vyptala pár kousků, když bych šla okolo. Z nostalgie.
Čestné místo si ta největší dula užívá, je opravdu velká. Potvorka jedna, a klidně si visela na hlavní třídě...
Posielam pozdravcek na daleku Moravu :-).
Ahojík, díky za milý koment. Ano, noťásek funguje a prý se nemám plašit. Afi mi poslala nějaké video jak na to, ovšem moje maličkost je čistý laik, uživatel sítě. Musím nahnat odborníka. Uvidíme. Je mi líto, že artróza trápí tvoje prsty, je to nepříjemné onemocnění. Nějaké zábaly by mohly pomoct, snad... slivovice, švédské kapky, nebo mast - kostival, CBD, nebo mast Heparoid.
Letí pozdravení k vám, do dalekých krajů Nizozemí!
varecha.pravda.sk/recepty/lekvarove-kolace/60272-recept.h...
varecha.pravda.sk/recepty/hovadzie-masove-gulky-v-lahodne...
Oblukova budova, to je "trhovisko". Vela vselijakych potravinovych obchodikov je tam a po obvode su byty.
A vsade same bicykle :-).
Minuly rok sme ani jednu nemohli pouzit. Mali take cierne skvrny, aj listy boli tiez take. Bol vtedy velmi mokry rok, vela prsalo...
Ale tento rok bolo suchsie, strom sa nam pekne odmenil. Aj som mu podakovala za krasnu urodu :-)
Karfiol sme mali taky obrovsky, ze sme ho s muzom jedli dva dni. Jeden den boli aj zemiaciky k tomu, ale druhy den len tak, sam....inak by sme ho ani nevladali zjest.
Dakujem za rady, mila @haji nka....spominas okrem ineho aj slivovicu....to akoze obklady z nej? Alebo pit? :-)
Objimam :-).
Teším sa s tebou, teba keď niečo nadchne, ideš jak píla a sypeš variácie ako z rukáva. Tlieskam.
Cítíš to dobře.
V jednoduchosti : smysluplná náhoda. Pojem synchronicita je v zásadě spojení fyziky, kvantové fyzicky a psychologie ve vysvětlení dějů. Snad mě odborníci neukamenují. Cítíš to dobře.
Děkuji za milý podzimní koment a foto, kaštany hmm to bude vůně a dobrota!
Hezké, pohodové dny přeji!
Počti si, já se pasu na Wiki každou chvíli, protože každou chvíli hledám nějakou rostlinu, strom, keř apod. Je těžké někdy něco najít, protože novodobé názvy jsou podivné, když se v článku či na nálepce nedrží latiny, přetěžko se hledá. Někdy nenajdu i několik dní. Jeden by se kousl. U latinského názvu není co řešit. Jenže ... dnes.
A ještě k vůni gdoulí - babička je dávala do skříně, ale nějak fikaně, asi na talířek a tak, aby se nedotýkaly textilu /kdyby uhnily/. Všechno nádherně vonělo. Jejda...
Slivovicu můžeš aj aj Ještě malá rada, pokud natíráš na kůži alkohol, je dobré si ji předtím namazat tělovým krémem, mlékem s tukem - aby se pokožka nevysušila, nepopálila! Po aplikaci, na druhý den znovu natřít. Kůže je na alkohol háklivá.
Je moc fajn, že ti muž pomáhá, je skvělý! Pevně věřím, že byl dlouho a hodně chválen, také odměněn!! To je potřeba.
Poděkovat stromu, zahradě, všemu a všem! Díků není nikdy dost. Jsi krásný člověk s laskavým srdcem! A krásnou rodinou. Jsi sluníčko!
Tekvicovo zeleninová polévka s krutonky a slaninkou se mi moc líbí. Servis na tak krásném talíři je kouzelný!
Lekvárové koláče se ti skvěle povedly - dlouhý i klasické, výstavní celé. Vločky a skořice do posýpky jsou zajímavé, někdy vyzkouším. Díky za vložený link, jsi pozorná, ani já nemusím kufrovat, díky veliké.
Hovězí masové gulky od @babidka už mám uložené, díky za link. Je to, evidentně, variabilní a oblíbený receptík. Milá inspirace. Stejně tak vypadá moc dobře i tvůj surový šalát, bohatá směs, hned bych mísu brala a mizela.
Vidím, že jsi dělala plněnou papriku, bílých paprik nemaje. Ono to jde, také už jsem jednou musela improvizovat s červenými. Chuť na plněné papriky byla tak velká a bílé nebyly.
Fotečky z Rotterdamu jsou zajímavé, neotřelé. Moderní architektura chce zaujmout, to ano. Pokud jde o veřejné budovy, tam nemám problém. Ale bydlet v takovém útvaru raději ne. Bála bych se o svůj pocit rovnováhy a psyché. Jsem konzerva. Super, jízdní kola se mi v Holandsku moc líbí, lidé jsou s nimi srostlí. Léta si z nás na Jihovýchodní Moravě dělali srandu, že tu jezdí každá babka a dědek na kole. Teprve nedávno, s módou elektrokol k nám jezdí celá republika na dovolenou. A nepochopitelně se na nich producírují v pravé poledne ve 40°C, a někteří mají i klasická kola. Se dějí věci.
Díky za všechny milé komenty, krásné fotečky, linky a přání! Vždy jsem ráda, když se objevíš. Máme tě rádi a zprávy z Holandska, tvé vaření, pečení nás inspirují, pohladí.
Objímám a letí puska!
Článek o kdoulích, včetně toho, že se dříve používaly jako voňka do skříně: zahradkarskaporadna.cz/clanek-29477-neprekonatelna-vune-kdoule...
Pamatovala jsem si to dobře.
... čoko cookies, len tak, pre potešenie
Nekdo dela ve vane bramborovy salat vanocni, nekdo zeli :-) U nas se ve vane koupeme :-)
Takový kráááásný talíř! :)
Dlouho jsem dynovou nedelala, mam nekolik rc na ni, musim brzo uvarit, nalákala me tvoje. Nekdo mi kdysi poradil do hokaidove pridat kousek jablicka. Super napad, zkus!
Ranní dávka vynikajících chutí a emocí :-)
Děkuji za fotečky, čoko cookies ke kávě mám ráda. Vana plná kapusty nemá chybu. Kopec práce. Ať se dílo daří, teď už jen hlídáš, ne?!
Tyjo, taková brzká akce a ještě nalačno, to je síla. Snídaně a kafe určitě chutná po takové štrapáci božsky. Hezky se uzdravuj, kaluží bude ještě kopec!
Hezky, topinky a volí oko nikdy nezklamou!
Děkuji všem za komenty a fotečky, přeji všem krásný páťulínek a fajn víkend!
Máme pod mrakem, 12°C, dnes bez deště.
Odkukané od Teba.
Cuketová so slaninkou a krutónmi. Výborná kombinácia, dobrý nápad. Ďakujem
Dnes príjemných 15C, síce pod mrakom, ale bezveterno
Prajem Vám pekný piatkový podvečer
...a robíš s ryžou tiež tak, že ju necháš "dôjsť" mimo sporáka?!...ja si pamätám, že sme furt dávali pod perinou, tak dávam aj ja!!😉
Ryzi pul minuty v neprilnave nadobe opecu, zaleju dvojnasobnym mnozstvim vody a od bodu varu 11min. Minutu necham dojit a jíme. Je vyborna. Tatínek ji pekl v takovem silnem kastrolu v troube a i soc ryze byla skvela a sypka. Ale tvuj a nejen tvuj zpusob vyhovuje jiste i jinym. Nic proti.
Velmi chutné foto, cuketová polévka, krutonky, slaninka a pažitka. Mně by moc chutnalo. Jen krutonky by někdo musel hlídat, za ty nikdy neručím.
Kuřecí prsa ve smetanové vyšperkované omáčce, s jasmínovou rýží, broskvovým kompotem a domácí kakaová slepovaná srdíčka jako dezert bych si dala líbit. Tuším sbalím kufr. Počasí máme podobné, ale o kost by bylo postarané a to super kost!
Hezký páteční večer a pohodový víkend přeji!
A opravdu tě podezírám, že trénuješ na Vánoce, milá Zolik! Pěkný ubrus, hezky se srdíčky ladí.
Babička také dávala do peřin. Jenže já ať jsem dělala jak jsem dělala, rýže mi moc uvařit nešla. Až teď, po radě kamarádky, stříhám vaření rýže jako Baťa cvičky.
Hezký večer i k vám a pohodový víkend!
Přesně, každý si najde svůj styl vaření rýže. Jen já jsem ho hledala trochu déle.
Hezký večer i do hlavního stanu a klidný víkend! papá
Pekné a hlavne domáce. Si sa synchronizovala teraz so @stefanm , on mal cookies. Smajlik.pekný večer aj tebe!
Slnko sa nám neukázalo, asi sa musíme polepšiť.
Pokojný piatkový večer aj pekný víkend prajem všetkým.
Děkuji za koment, zprávy a fotečku. Brambory s máslem můžu, horší kyslé mléko, s tím kamarád nejsem, ale se sladkým jo. Makové palačinky beru i s talířkem, s nikým se nedělím! Dobré byly, určitě hmm
Helenko, u nás se na pár minutek Oskar vybatolil, ale jinak oblačno, pozdě odpoledne začalo mrholit až do večera. Naštěstí jsem nemusela do terénu.
Hezký večer a bezva víkend, možná s kouskem Oskara!
Děkuji za chutné foto, mám takové kombinace ráda, maso se zeleninou a těstovinou. Díky za fajn foto, přijde mi docela dietní, přestože je to krkovička.
Ladění tu probíhá průběžně a to je moc dobře. Inspirace také, jsme všichni ve správný čas na správném místě. Musím něco vymyslet na neděli, přijde kamarádka na oběd. Zítra vyrazím do terénu. Koupím nějaké masko, brokolici. Brambory mám krásné, dostala jsem velkou tašku.
Hezký večer a bezva víkend, milá Kuku!
Pod perinu dávam iba vtedy keď sa niekto opozdí, aby zostala dlhšie teplá. Inak nie. Ja ryžu vypínam asi 4-5 minút pred úplným uvarením a nechám dôjsť na šporáku. Ja sypkú ryžu ako prílohu vždy najprv prepláchnem, potom orestujem na slnečnicovom oleji, alebo masle a následne zalejem prevarenou vodou. Zvyčajne v pomere 1:1,5. Jazmínovej to úplne stačí a pridávam len soľ a citrónovú šťavu.
Keď robím klasickú dlhozrnnú tak dávam ešte cibuľu so zapichnutými klinčekmi a celé a nové korenie. Pomer tiež 1:1,5. Do uvarenej zamiešam kúsok masla.
Pekný večer
Synchronicita je zaujímavá veda. A bolo to aj zaujímavé čítanie. Ďakujem @haji. Opäť som sa niečo nové naučila. Kvantová fyzika a psychológia, no niečo na tom bude. Ten Carl Gustav Jung bol veľmi chytrý a na svoju dobu dosť odvážny psychiater. Švajčiari sú naňho patrične hrdí.
A ta Wikipedia! Aj ja tak vyhladavam, rastliny, zivocichy, druhy ryb... :-).
Inak zaujimave, co si pridala link o synchronicite. Musim si to este raz, mozno aj dvakrat precitat.
Centrum Rotterdamu bolo v 2.svetovej vojne velmi zbombardovane, vela starych budov bolo znicenych. Architektura je moderna, vela zvlastnych budov.
Bicykle su tu vsade, velmi vela, deti do skol, ludia do zamestnania, stari, mladi, rodicia s malymi detmi pred sebou, za sebou, vedla seba...Deti ucia uz od malicka, ake su predpisy, v skolach maju lekcie o bicyklovani. Takze s tym uplne vyrastaju.
Cmuk :-).
Aj dnes sme este mali. Pokvapkala som aj balzamikom, mnami :-).
Pa-pa.
A co to mas, pazitku? Mne na tej mojej chybalo nieco zelenkave, ale nemala som nic cerstve, len susene.
A receptik na to dulove chutney by nebol? Aspon v kratkosti :-)?
Bol. Idem ho pozrieť a napíšem Ti.
Dula na kocky, cibuľa, neutrálny ocot, trstinový cukor, hrozienka v rume, horčicové semienka alebo francúzska horčica, čili, soľ, zázvor, biele víno.
S octom a čili opatrnejšie. Ja väčšinou rozvarím, vypnem a nechám cez noc naležať. Na druhý deň ochutnávam a dochucujem. Podľa sladkosti alebo naopak kyslosti daného ovocia.
Mám tu na Vareche aj recepty na broskyňové a slivkové chutney. Možno Ti to trochu pomôže pri orientácii s množstvami.
Prikladám Ti pre pobavenie môj originál recept odfotený z mojej dvadsať ročnej písanky :-)
Skvělá polívka! Zazvor dávám, kmín me nenapadl, ani bobkac. Tak se ted tesim o to vic, az ji uvarim. Rada jeste davam smetanu... Musim se ject do trznice obohatit nekdy tak za tyden. Ted je na poradu porek, kedlubna, mrkev aj. V poradku ? :-) Rozvrtane koleno, zavodně kejcham a tiše pajdam :-) Naladu si ale vzit nenecham! :-) Pristi tyden uz se chystam vystartovat do běžného života!! Dekuji za tvé palce, kazdy jeden se pocíta. S usmevem jde vsechno líp! :-)
Kdysi se prodaval snad v kazde samosce takovy michany kompot, ve kterem byly asi tri kosticky duly (kdoule). Ty jsem vybirala jako prvni. Od te doby jsem uz zadnou nikde nepotkala. U nas moc nejsou. Nasla jsem na netu neco z duly, i bych si to koupila, ale 4€ za dopravu nedam. Tak se holt dalsi roky bez ni musim obejit. Odmenim se kompotem z mispulí (li chi).
Nechcem sa Ti veľmi miešať do debaty, ale myslím, že nemáš pravdu. Mišpula nie je Litchi.
Litchi - čeľaď mýdelníkovité
Mišpula - čeľaď rúžovité
Alebo si možno myslela niečo iné?
Asi urcite mas pravdu, ja jsem vychatela z toho, ze ty kompoty chutnaji stejne. Jednu dobu se prodavaly male konzervicky za malo penez a byly to (prý) mispule. Na chut si pamatuju. A kdyz si obcas koupim li chi kompot, prijde mi to stejne. Dekuji ti za upresneni a rozsireni mych obzoru!! :-)
Obed sa posúva na zatiaľ neznámu hodinu.
Tak si predstavuju ranajy :-) Ja snidala dnes v bufetu - na lince u okna opecenou bagetu s křenovým sýrem a caj. Jenze bylo 6 rano, mela jsem hlad :-)
Ty rozhodne musim udelat! Porád se na me vyznmne usmivaj :-)
Fajnové raňajky, prichádzaš na chuť teplým, asi že sa ochladilo. Sýte, farebné, výživné a ekonomické, za mňa 100 bodov
... dobrú chuť...tie vyzerajú presne také ako mám rád...a hlavne, že na nich nie je žiadns pažitka abo, nedaj Bože, petržlen
...u nás sa zajtra zastaví syn, majú koncert v neďalekom mestečku, tak, aj keď plán bol iný, robili sme "segad" aby si zobral aj domov...a pomaly začíname pracovať na slivkovom kysnutom koláči s posýpkou
...to tak, má už pomaly päťdesiat ale furt je to naše decko!!
Mám len o niečo viac ako váš syn, ale dala by som veľa zato, aby ma teraz takto čakali moji rodičia. Segedín milujem a slivkový s drobenkou je môj najobľúbenejší z kysnutých. Budete mať krásny víkend, o pohodu postarané.
Vonku je veľmi chladno, teraz 7 st.a fúka veľmi silný vietor...urobil všade pekný koberec z jesenného lístia.
Príjemnú sobotu.
Nádherné halušky. Mne by vôbec nevadili ako prvý chod. Po takejto porcii s chuti zjedené, by som si dala odchod.
Jedna z mojich najobľúbenejších polievok. To by som si dala opäť príchod a vychutnávala si ju ako dezert 😍
Si zlata. Uz som si pozrela aj tie tvoje dalsie chutney recepty. Nieco poskladam :-). Teda....budem sa snazit.
Na zemiakové pyré a uhorkový šalát sa chystám zajtra. U nás je 15C, slnečno/bezoblačno, tak som sa pustila do umývania okien. Vtáci sa na nich vyřádili. Holt, jedna z nevýhod strešného podkrovného bytu. Musím si to ale odobriť, výhľad na Alpy to kompenzuje.
Napriek nepriaznivému počasiu tam u Vás, Ti prajem pekný víkend.
Do polievky som aj ja pridala trosku smotany. Ani by nebolo treba, bola aj tak krasne "kremova". Ale mala som otvorenu slahackovu smotanu, tak som trosku pridala, ale nie vela...
Akurát zníž aj o polovicu dávku octu a radšej dokysli po ochutnaní, aby si nemusela pridávať cukor navyše. To mi dievčatá čo dbáme na líniu (nie len v lete) oceňujeme. Nech sa zadarí; a budem rada keď dáš vedieť, alebo rovno pridáš na Varechu Tvoju kreáciu. Pozdravujem Ťa
Ani ja som nikdy nejedla a ani vlastne nepoznala. V zahradke, kde sme sa prestahovali je nahodou jedna dula. Inak by som to asi nikdy neochutnala.
Lici, litchi mam velmi rada. To byva vzdy v zimnom obdobi v obchodoch. Vyborne a stavnate ovocie. Mnam, uz mam chut :-).
Ak bude nejaka kreacia, tak dam vediet :-).
Tiez nam vtak "oradil" jedno okno, ako u @zolik -a. Tak si mozeme podat ruky :-). Len ja nemam krasny vyhlad na Alpy ;-)....
Boli sme na mensie nakupy. V niektorych obchodoch je uz "vianocne oddelenie"!!! Polovica oktobra!
Prajem pekný sobotný podvečer
Fííííííííííí ha!!! Aaaaaaaaach!! Svestkove a jablickove moje neoblibenejsi dezerty. Krasny ho mas a jak voní!! :-)
Vyzerá veľmi chutne. Dnes máme spoločnú len škoricu. Smajlik. Piekla som ananásovo-mrkvový koláč s plnkou z tvarohu a mascarpone. Teraz sa chladí, ešte ho polejem bielou ganážou
Perfektná klasika, máte vystarané na dva dni. Hoci ste moc ďaleko, u nás bol rovnako silný, nepríjemný vietor. Slniečko vykuklo len málo, Zara si ho užila aspoň takto. Fotila som zďaleka, aby si nevšimla, lebo by už utekala ku mne.
Pardon, ved aj tvaroh máme spoločný...
Vďakabohu za škoricu, podržala nám synchronicitu!
Zaujímavý korpus. Nepoznám taký. Ale zaujal ma ten krém. V akom pomere zmiešaš tvaroh s mascarpone? A čo doňho ešte pridávaš? Ďakujem za info vopred, ak si nájdeš čas. Smajlík, vieš ten, s Cmukom
Pol na pol, 250g roztierateľného tvarohu a toľko isto mascarpone + práškový cukor podľa chuti. Tu je viac lepšie.
Díky za fotečku, omelety jsou velká dobrota a vejde se do nich leccos. Většinou je směruju k obědu. Bude to i tím, že většinou nesnídám, jen kafe. A sedlácká omeleta /s bramborem/ je skvělá!
Díky za fotečky, tekvicovo zázvorová polévka je fajn podzimní dobrota, halušky celoroční dobrota. Ideální kombinace, milá Kuku!
Recept na tvoje dulové chutney v autentické podobě, tak to děkujeme za odtajnění v přímém fotu. Hezky si s @janger dulově notujete. Krásná spolupráce, dámy!
Děkuji za fotečku a milý koment, segoušek, hned jak jsem viděla tvoje foto, bylo mi jasné, že je syn pozvaný. Tyjo, máš pravdu, děcko je to vaše, pořád. Hezky si neděli se synem užijte!
Slivkový kysnutý koláč miluji také, je skvělý! Zítra se pokochám, určitě přidáš foto, předem děkuji! Budu mít slivkovo koláčový sen...
Děkuji za koment a fotečku, krůtí vývar mám moc ráda, obrácené řízky s br. kaší a okurkový salát jsou velká dobrota! Navařit na víc dnů je fajn.
U nás bylo slunečno, necelý 13°C a silný, protivný vítr, i tím, že byl chladnější. Plno listí, na zemi i ve větru.
Kysnutý, slivkový, tvarohový a se skořicí koláč. Krasavec! Tantalova muka, tuším u tebe dvojitá, bo vidím keramickou formu a ta, potvorka, chladne déle...
Bude se mi o kynutém koláči se slivkami zdát dvakrát. Zleva koláč od @stefanm a zprava od @zolik . Už se těším!!
Děkuji za fotečku a koment, vidět, že dnes jsi vařila harmonické jarní barvy: žlutá, zelená. Zeleninové orgie jsi měla. Ale to ty ráda, žejo?!
Děkuji za koment a fotečku, ananasovo mrkvový koláč s bezva krémem a ganache na neděli bych si dala líbit. Zítra se pokochám, určo dáš fotečku, těším se, milá Kuku!
Děkuji za fotečku Zary, krásně chytá bronz! Nejspíš je dobře zvědavá a milá, když se k tobě pořád tlačí! Je to krasavice!
Přesně tak, mišpule je jiná bečka než liči.
cs.wikipedia.org/wiki/Mi%C5%A1pule_obecn%C3%A1...
cs.wikipedia.org/wiki/Li%C4%8Di_%C4%8D%C3%ADnsk%C3%A9...
Jestli jsou chuťově podobné, netuším. Mišpule jsem jedla dávno, v dětství a moc si jejich chuť nepamatuji. Dědeček pěstoval gdoule i mišpule. Na mišpulích jsem se většinou pásla já a ptáci. Liči jsem ochutnala jednou a neoslovilo mě vůbec.
Hezký večer a dobrou nocku!
P.S. Hezky to tu žije, jen co je pravda! Díky všem za milé komenty a fota, přátelé!
Přidávám link na recept od Helenky - obrátené bravčové reze:
varecha.pravda.sk/recepty/obratene-bravcove-rezne/92610-r...
Přidám ještě mišpuli janponskou cs.wikipedia.org/wiki/Lokv%C3%A1t_japonsk%C3%BD...
a oskeruši cs.wikipedia.org/wiki/Je%C5%99%C3%A1b_oskeru%C5%A1e...
JA je nikdy nestudovala, jednou videla nejakou, asi planou na Slov nekde kolem Martina. Ale, vychazela jsem z toho, ze ty plechovecky male, za 3,- Kc , co se v Praze prodavaly nekdy v drevních dobách, se jmenovaly mispule a moc mi to chutnalo. A pak stejnou chut ma kompot litchi. Ma to sva pozitiva, zase jsem o neco vzdelanejsi (pokud to nezapomenu). :-)
Děkuji za pochvalu, až se rdím! Jsem jaká jsem a také mám své stinné stránky. Všichni jsem upleteni ze světlého i tmavého. Ne že ne. A jako všem, i mně je někdy líp a jindy méně líp. Pak potřebuji pauzu, přestávku, oddych. Po čase se vrátím a jsem jako nová!
Jsi milá, sluníčko!
Haha, každý máme nějaké chuťové zážitky, zkratky a výstupy. Nehledě na to, že ty máš plno cizokrajných chuťových i jiných poznatků, které tvoří celek. Kdybys byla omezeně specializovaná osoba, pracuješ na ministerstvu, ne?!
Tak toto je SUPER komentár! A jak trefný. Musím sa usmievať. Ty máš dar vystihnúť podstatu veci v dvoch vetách. Obdivuhodné!
Dnes přijde na oběd moje nejlepší kamarádka. Bude brokolicová polévka, pečené krůtí spodní stehno s kouskem bůčku, to celé na cibuli a žampionech. Br. kaše.
U nás nejspíš mrzlo, vidím -1°C, přes den se vyškrabeme na 11°C. Zatím je jasno a nefuní.
Krásnou neděli přeji všem!
"Dva v jednom"
1/2 mak - slivka, 1/2 tvaroh - broskyňa
...k tomu malé ristretto a svet je hneď krajší
Jasno, jesenných 5°C a krásna viditeľnosť...keby sa mi chcelo prejsť cez cestu ku kamarátovi na jedenáste poschodie videl by som naše "veľhory"
Děkuji moc za chutné fotečky, kysnuté koláče dva v jednom jsou velká dobrota, beru jak slivky s makom, tak broskyně s tvarohom i kafíčko! Výborné celé!
Díky i za zprávy o počasí u vás, máme též už 5°C a krásný den!
Výborné pohostenie si nachystala, budete sa mať dobre. Máme aj my už navarené, chcela som sa pôvodne zaradiť do tímu zem. kaše ale musela som súrne behnúť do mesta, tak manžel šupol aj očistené zemiaky do airfreyera s mäsom. Kapusta bola hotová, tú su vraj nevšimol. Nevadí poje sa. Ideme na Záhorie.
Hovädzí vývar s haluškami a koreňovou zeleninou
Kačacie mäso v zemiakovej lokši s jablkom v karameli, dusená červená kapusta
Kam na Záhorie? Idete na hríby, alebo na poľovačku?
Pekný výlet Vám prajem
Veľmo dobrý obed ste navarili. Samé chutné dobroty.
Krásne kvetinky. Také nepoznám.
Pekný koláč. Neviem pre ktorý by som sa rozhodla skôr.
Hvězdnice/Aster Alpinus, Domusus atd. - je toho více druhů. Dají se koupit dnes v květináči už i v řetězcích, nejen v květinářství. Barvy od bílé, přes růžovou, modrou.
Např. www.nkz.cz/praxe/okrasna-zahrada/astra-je-typicka-...
Ve váze vypadají dobře, jen se to blbo trhá - keřovité stvoly, květy nakvétají postupně a ne všechny ve váze vykvetou, ale službu udělají. Měli jsme na zahradě modrou varietu. Pak je také Astřička novoanglická - měli jsme rubínovou varietu. Ta má větší květy a méně zelené olistění: Podobný keř, který se stříhá do vázy obtížně, ale jde to.
www.zcstrakovo.cz/produkt/aster-novae-angliae-astricka-no...
Řád Asterales Hvězdnicotvaré, čeleď Hvěznicovité Asteracea, podčeleď Hvězdnicové Asteroiade a pak dále Hvězdnice, Astra, Astřička atd. :
cs.wikipedia.org/wiki/Hv%C4%9Bzdnicov%C3%A9...
Manžel je šikovný, rychlý a pohotový. Neva, br. kaše bude příště. Pečené kuřátko s brambory zaráz je chutné a kapusta tvrdí muziku, ne?! Váž si ho, ať je jak chce, každý muž/chlap takové buňky nemá.
Ano, měli jsme se s kamarádkou dobře. Všechno vyšlo, i br. kaše. Sice jsem zažila horkou chvilku - bramborám se nechtělo uvařit. Asi bylo něco ve vzduchu...
Věřím, že je to výborný dezert, rozležení pomáhá, chutě se propojí. S radostí bych dala testovací vzoreček.
Fajn večer, po výletě budete rádi doma v klidu odpočívat s nějakou dobrotu! Díky za fotečky a komenty!
Měli jste výborný oběd, hovězí vývar je výborný a kačička v lokši s kapustou - to je delikatesa. Jo, ještě tam někam patří jablko v karameli - sofistikovaný doplněk.
Hezké odpoledne a ještě hezčí nedělní večer přeji!
Ďakujem veľmi pekne za poskytnuté informácie. Astry samozrejme poznám, ale takéto kríčkovité nie. Zaujímavo som si počítala.
Pekný podvečer
Hráškové krémové těstoviny - tak to je velmi neotřelý oběd. Zajímal by mě postup, jestli můžeš trochu nastínit? Moc děkuji. Kouzelný talíř, růžový s růžemi mi vzal dech.
Letí pozdravení a díky za koment a foto!
Jsem si myslela, že tě zabavím. Určitě vídáváš na zahrádkách, jen nevíš, že je to ono. Dost vysoké rostliny a hlavně plné včeliček, čmeláků a podobných létadlových lodí. Jsou to slunce milující rostliny a když je zataženo, hlavně květy astřiček se zavírají do kliubíčka. No a když si je stříháš do vázy, včelkám se to vůbec nelíbí, musíš opatrně.
Hezky, tady se br. kaše podařila, kuřecí prsíčka ve slanině a s rozmarínom, hrášek a okurkový salátek se smetanou - měli jste výborný oběd! Nedivím se, že jsi nestíhala fotit. Ale to neva. Díky i za toto foto!
Fajn nedělní podvečer a hezký večer přeji!
Přeji všem klidný podvečer a fajn večer, přátelé!
Astry, jak je známe, jsou letničky. Kdežto Hvězdníky - keříčkové - jsou trvalky. Musí se po odkvětu ostříhat. Čím starší rostlina, tím mohutnější. Trošku "Adéla".
Hej haji -:) , áno aj pre nás sú to krásne taniere,ide z nich nostalgia,je ich už len pár,a tak majú zaslúžené miesto na "chalupe" ,aj keď je to len matéria, majú v sebe určité čaro a pohladia svojou krásou na duši.recept som pridala tak sa snáď čoskoro objaví.... peknú nedeľu všetkým
Děkuji za hbitou odpověď a recept si uložím. Jojo, takové talíře s rodokmenem mám také. Těch klasických, plně využívaných je už jen pár. Po babičce. S provozem padly za vlast. Pak mám velkou jídelní soupravu po babi, ale tu jsem přestala používat. Mám "olšové" ruky a to by nedopadlo. Vaše dvoj růžové talíře určitě zaujmou i další přátele, bo tady se na krásném servisu ujíždí!
Krásny tanier, evokuje spomienku na Provensálsko ;-)
Tady je link na Krémové hráškové těstoviny: varecha.pravda.sk/recepty/hraskove-kremove-cestoviny-past...
Bohovský talíř! :-) Koneckoncu, i ty testoviny bych dokazala sníst :-)
Tohle je naprosto vítezné jídlo tehle nedele!! Nemám špatný notas, ale jeste neni tak dokonaly, abych do toho jídla mohla zapíchnout vidlicku a ukořistit kus! :-)
@zolik - oprava : HVĚZDNICE !!
Jsem se upsala, až teď se mi to rozleželo, že pletu koše s baňama. Česky Hvězdník je Amarylis. Musím být méně zbrklá. Pardon, naše firma se omlouvá.
Hezky, placky jako malované. Dělala jsi je z vařených a nebo syrových brambor? Jaké krčení, každý na co má chuť a materiálek, ne?! Krásný servis, díky za komenty a fotečky!
Hezký večer přeji!
Vařené brambory, vejce, polohrubá mouka, sůl. Pekla na sádle. Dělám je ráda, když se mi podaří nese@rat skvarky, dělám i skvarkové. Dobré jsou i s kmínem.
Jo, vařené, je to na textuře vidět. Na sádle, to je záruka chuti. Mno, kmín je bezpečnější než škvarky, ten určo zůstane!! haha
@haji @zolik @mijaita
U nás majú tieto taniere svoje miesto ale viaže sa k nim iný príbeh, :-))
mojej "bábi" to tiahne na 90, takže si ju ešte užívame,je čiperná a ešte jej to páli, zatiaľ mám od nej etažér ...
druhá babi odišla skôr ale hačkovala,priadla, máme zopár krásnych obrusov ..a tieto taniere, dievčatá, nieje to ani taliansky -toskánsky dizajn ani provensálsko....je to Malajzia je to claytan... www.claytantableware.com
youtu.be/RXc0JbS1hh8?si=GFYtjgzoSXg49cgY...
😉
Hahahaaaaa, dikyyyyyy!! Podelila jsem se s kamoskou plackářkou :-)
To mam dnes hezky den!
Až som dostala chuť na zemiakové placky so škvarkama!
Ani jedno ani druhé. Boli sme na farme v Dojči. Krásny zážitok, veľmi srdeční ľudia, pravú záhoráčtinu sme počuli. Dcérka moc nerozumela, ale cítila sa výborne. Cestou domov sme večerali v Šúrovciach, ja som si dala vývar, keďže doma nebol
Nadhera! Tam nastesti asi nepoletim, to bych ten batoh zpatky neunesla :-) Z Mexika jsem vlacela keramicky hrnec a jindy misku. Stacilo :-)
Manžel si dal Galimatiáš
Ďakujeme. Pekné od teba
Teraz ladíme s tebou, včera som otvorila čaj zo Srí Lanky
Zajimave je, ze na Sri Lance jsem si z celeho vyberu koupila v samosce pytlicek uplne jemneho "smeti" a presto, ze kupuju vyhradne cejlonsky, tenhle mi chutna nejvíc. Tak jsem pozadala kamosku, kdyz tam letela, aby mi ho zase koupila. Ale on je ten cejlonsky stejne vyborny jakýkoliv, vid?
Tento je s bobuľovým ovocím, voňavý, výborný. Všetky, ktoré som doteraz pila boli veľmi chutné
To ste boli v mojom revíre. Ďalej 2km od Dojč sú Šajdíkove Humence a tam sa vyskytujem keď som na SK. V Dojči máme nášho zverolekára, ale že je tam farma som nevedela.
Toto by bol veľmi nebezpečný obchod.
Pekné vecičky, dalo by sa určite vyberať.
Ovocné, cerne caje mam také ráda.
Tady je ještě jedna Astřička - novobelgická cs.wikipedia.org/wiki/Ast%C5%99i%C4%8Dka_novobelgick%C3%...
Jsou to holky na sebe hodně podobné, tak ať je máme po kupě. Astřiček Symphyotrichum je plno druhů. Hezky nás, holky Hvězdnícové, prohnaly. Pro potěchu přidávám článek Dr. Větvičky /náš velmi populární odborník/: izahradkar.cz/zahrada/rady/vaclav-vetvicka-odpovida/v...
Děkuji za milý koment, plný lásky a citů. Zajímavé dámy, babinky, které nás celoživotně provázejí. A s láskou je nosíme ve svých srdcích.
Tak Malajzia, to je síla! Děkuji za odkaz na Claytan. Pokochala jsem se, aj je tam zajímavé video. Mno, vyváží do 53 zemí, jestli jsem to zachopila dobře, tak to mě potěšilo. Pravděpodobnost, že na jejich výrobek narazím je větší než 0, hurá!
Děkuji za milé rozšíření obzorů.
Děkuji za komenty a fotečky. Měli jste moc hezký rodinný výlet, milá Kuku. Záhorí je krásný kraj, našla jsem si Dojč na wiki, milá obec, prakticky za pár kopečky od nás. Určitě bych se také jazykově nechytala, už na to nemám ucho a o významu specifických slov nemluvě. Navštívit farmu je fajn, určitě zajímavé zážitky jste měli. Rozšířila jsem si obzory.
Polévka v restauraci vypadá dobře, ovšem dostal mě Galimatiáš, ten vypadá hodně tajemně a bohatě. Přiléhavý název jídla, jen co je pravda.
@mijaita
A jejda, naše čajové holky, Srí Lanka je na pořadí. Díky vám za fotečky a milé čajové povídání. Vůně uvařeného čaje nemá chybu, o chuti nemluvě. Dala bych si s chutí ten ovocný, s bobulemi hmmm
A proč já měla za to, že Skalica..... no dobře, na druhou stranu.
Dnes jdu po delší době k masérce, provětrá mi záda, už volají po péči. Těším se.
Přeji všem úspěšný nový týden!
Veľmi pekný kraj, urcite sa tam vrátime na viac dní, je tam toho viac na obdiv, Smolenický zámok aj z diaľky vyzerá fantasticky, Brezovú pod Bradlom s Mohylou Štefánika máme v pláne už dlho, jaskyňu Driny, Červený kameň, a tie lesy za Trstínom, rozprávka teraz v jesennom sfarbení. Verím, že sa tam rada vraciaš.
To bude skvelý deň, milá @haji , a po masáži sa fyzicky nenamáhaj, príjemný relax prajem
Kombinácia koláčov je nebeská - naj naj naj. :-)
Aj ja mám rada. Teraz momentálne bežím na Oolong. V lete som si vždy dala hrnček do chladničky a potom pila studený, mňam.
Teraz, samozrejme,ho pijem teplý, veľmi mi chutí.
Manželova porcia vyzerá bombovo, a to meno "Galimatiáš" je super. :-))
A teraz aj ja ….
Pani mi to pekne vyčistila a naporcovala, ja už len opiekla na panvici.
Na fotke je ešte nachystaný na "osušenie" servítkou.
Obed bol balkónový, bolo teplo.
Dnes máme zamračené, v noci pršalo. Ja mám celkom rada takéto dni.
Všetkým prajem pohodový začiatok týždňa.
.......... no když myslíš ... :-)
Opečené pulky bagetky zapecené s goudou a červenou paprikou.
Přeji nám blankytně slunečný den!
Mali sme skoro rovnaký obed. :) Zostalo mi trocha aj na dnes.
Nuž, tvoj obrázok mi pripomenul dnes už zosnulého celoživotného priateľa, ktorý robil najlepšie oškvarky na svete. Nikdy sa nám ich nepodarilo tak zopakovať. Aj vaše vyzerajú fajn.
Lahôdka (pre mňa!)...Jaternica, klobása, slanina, ky. kapusta, zemiaky a pivo 😋
...polievku (hovädzí vývar) sme mali od včera a bude aj na zajtra.
Lektúru som prečítala, už sa začínam orientovať medzi astrami, astričkami a v Hvězdicovej čeľadi. S amarylismi som bola trochu domotaná. Ešte že si túto problematiku správne nasmerovala. Ďakujem
Na ančovičky by som sa nechala zlákať vždy (aj o polnoci), tuniaka by som prenechala iným.
A máš úplne pravdu. Nič viac ako citrón, soľ a pohár dobre vychladeného bieleho (samozrejme suchého) im k dokonalosti netreba.
No teda, raňajky ako pre drevorubačov! Ale nádherné! Čerstvé, chutné a určite aj výdatné ;-)
Čo zostalo z víkendu. Kuracie prsia, pór, jazmínka a krevety. Chilli omáčka a uhorkový šalát.
Je 12C, striedavo poprškáva a slnko je niekde skované.
Musím ísť nakúpiť, nejako je prázdnejšia chladnička. Vypukla obava, že nebudeme mať čo jesť :-))
Takové, jeste teplé prodával clověk na podujatiach v jedne docela malé obci na Slov, zapomnela jsem jmeno. Byly taaaaak uzasne jako tyhle, vonely, křupaly, vratila jsem se pro dalsi varku. Nekde jsem tu o nich uz psala. Vedle ve stanku pani mela burcak na koštovku. S velikou omluvou se me zeptala, kde jsem se naucila tak skvěle česky :-) Nikdy na její vyraz po mojí odpovedi nezapomenu! Bylo to mile a usmevne ten její šok že jsem Češka. Ale chapu, tam jsem byla asi jedina daleko široko. Rada jsem si to pripomenula :-)
Dúfam, že si pri tej spomienke moc nezosmutnela. Takí priatelia sú na nezaplatenie, verím, že ich robil jedinečne.
Veľmi pekné zátišie, teraz mi ale slinky netečú, našťastie. Mali sme podobné.
Len také zobkanie to bolo, nech nám neuškodia. Väčšiu časť som poobede posekala a zarobila cesto na pagáče
Šikovne si to zmixovala, aj farebne to ladí.
Vidíš ako vieš dobre česky?? Ešte ťa aj pochválili. Takéto úsmevné spomienky stoja za to. A pridám ti dnešné pagáče, ty ich máš moc rada, viem. S ceylónskym čajom....
Mám tiež jednu úsmevnú príhodu z nedávnych čias. Jedného môjho syna sa v Bratislave pýtali, že ako je to možné, že tak dobre hovorí po slovenský (s rakúským prízvukom). Odpovedal, že “Lebo moja mama je Blafka”. Chcel povedať že Blaváčka :-) No, zadarilo sa mu.
Děkuji za dobrou radu. Vím, vím. Musím i následující den preferovat odpočinek. Jenže jako z udělání mám zítra návštěvu našeho zdravotnictví. Místní. Věřím, že to půjde jako po drátkách.
Děkuji za milé komenty a fotečky. Jejda, rybičky já rád, jakékoliv a ve všech podobách. Hmm a čerstvé z moře jsou sen! Když ukazují v telce rybí trh, svítí se mi oči jako kocourovi... nikdy jsem to nezažila, velká škoda, asi to tak i zůstane. Kuskus se zeleninou má krásně barevnou mozaiku, ani malíř by to nesvedl tak rovnoměrně.
Mějte fajn a teplé dny, u nás už je docela chladněji. Dnes sice svítilo sluníčko, ale byl nepříjemný vítr. Vyškrabali jsme se na necelých 15°C.
Ty jedna oskliva, nehodna provokaterko!!! :-) :-) :-) Nikdy nezapomenu jak jsem je podle tebe delala a v poslednim kroku doslova zkur@ila. Jooo, ja a peceni!! Ale asi tri se tehdy trochu daly jist. Od te doby se na ne zase chystam :-) Krasne je mas jako vzdycky a ja tu trpim. To ti nevadi, co? :-)
Tak jsem se po tech pagacikach alespon srdecne zasmala "blafka" :-) :-) :-)
Krásná barvička, fotečka, snídaně servis i veršování. Jen to datum, 20. října je dnes, od božího rána, září už bylo........ Pokud je to nějaká jiná asociace, nepochopila jsem. ufky
ááách to je nádhera, škvarečky jako ze žurnálu, cibulka, chlebík! Víc ke štěstí nepotřebuji! Díky za kouzelně chutné foto o kterém se mi bude zdát. hmmmm
S láskou a od srdce napsané, popsané a procítěné! Mám to podobně se zabíjačkou od dědečkova bratra. Měl ji nejlepší /odvíjí se to i od řezníka a ten byl vždy stejný/. Kdo umí, ten umí a tomu čest!
Děkuji za fotečku a koment, věřím, že ti chutnalo a moc, jaternica, klobása, slaninka a kyslá kapusta jsou bezva kombinace. Hovězí vývar je moc dobrý, zvlášť teď s chladnými dny zahřeje a máš v bříšku jako v pokojíčku.
Letí pozdravení i k vám!
Díky za milé komenty a foto oběda, vidím, že jsi dobrá hospodyňka a umíš složit na počkání dobrotu.
Také čekáme, že začne smolit, žádné drama, ale bude tmavěji Krásné barevné listí stromů, převažuje žlutá, to jistí, ale až opadne, bude vše o poznání smutnější. Mno jo, tak to je, podzim, zima. Dobře.
Letí pozdravení i k vám!
Milý a úsměvný zážitek, někdy je fakt dobrá sranda v ulicích.
jo, jina, ta rudá!!! Rudou barvou dneska září...... ? :-) A museli jsme ji umet celou nazpamet!
Pěkná příhoda, jazyky dělají divy a píšou se v nich a s nimi romány. Pobavil mě.
Báseň si vybavuji, také jsme se ji učili, patří k VŘSR, která se logicky slavila v listopadu. Teď je tedy září. No dobře...
Krásná práce, pagáče jako malované! Chutné foto, hezky s čajíkem hmmm
To sa mi páči:-DDDDDDDD
No teda! Keď netrénuješ, nebudeš mať! :-P aspoň tu je veselo
Také mám zážitek podobného jazykového druhu. Z Prahy, ze svého mládí. Jezdívala jsem tam na služební cesty. A byla jsem konfrontovaná s tím, že určitě nejsem Češka, protože mluvím moc spisovně, musím být Moravačka - tady tak nikdo nemluví. Mno, pak jsem se chvíli učila "zpívat" pražsky, aby byla spokojenost a nevyčnívala jsem. Je to i o hloubce a položení hlasu. Dnes už mi to nevadí. Ať si každý škubne...
Také je neumím. Jednou v životě jsem se o ně pokoušela, předávno tomu jest. Vyšly mi prkénka, tvrdé a ubohé. I jsem plakala. Chutnaly mému strýci, ten je chválil a lebedil si, že má pro sebe celou krabici /nikdo jiný je nechtěl/. Zařekla jsem se, že nikdy více.
Vzdyt moje snidane byla rudá! A a verš byl přizpůsobem dnesnimu ránu, vlastní! :-)
A taky hezký, nejen vlastní!
Mám dnes delší vedení. Ono vůbec teď jsou potíže s vedením - nejen elektřiny.
Nebyly to státňáci, ale měšťáci. Paní sousedka byla ještě rozumná. ufky
:-) i u jídla je potřeba se zasmát. Hlavně po ránu :-)
Nepamätám si už, aké boli moje úplne prvé pagáče, ale iste neboli bezchybné. Skoro si to vzdala, možno bol zlý recept. rúra, mozno si niečo prehliadla. Vieš si predstaviť, ako by sme žili, ak by to každý po prvom pokuse vzdal? :-) Netvrdím, že pagáče musí piecť každý,no iste by si si mohla nájsť aj nenáročný a spoľahlivý recept, ak ich máš vôbec rada a niekto by sa im potešil.
Jedným ultra jednoduchým receptom rada prispejem. Najjednoduchšie a najlepšie pagáče, pečiem na každú príležitosť, sú mimoriadne obľúbené v celej rodine. Sú to smotanové z 3 prísad. Nejde tam žiadny prdopeč, žiadne droždie, len 350 g hladkej múky, 250 g kyslej smotany, 250 g masla (ja dávam Heru). A vlastne ešte 2 čajové lyžičky soli, takže 4 prísady. Zmiesiť, v ideálnom prípade nechať cez noc odležať v chladničke (mne sa toto podarí málokedy, pečiem vždy hneď ako zmiesim) a ráno vykrajovať z cesta vyváľaného na 1 cm hrúbku. Potrieme vajíčkom, posypeme slnečnicovými alebo ľanovými semienkami a upečieme. Jediné, čo vám neviem asi dobre poradiť, je rúra, lebo každému pečie inak. V tejto mojej novej pečiem na cca 200 C asi 25 minút. Ale treba si odsledovať.
Sú naozaj dobré, aj na druhý, tretí deň. A viem, že v tomto istom pomere robieva kamarátka ale z tvarohu, tie sú tiež dobré. Ale my najradšej tie smotanové.
Skúste, @haji skús, isto výjdu dobre...
Šarišská hubová mačanka 🙂
... prší
Áno, poznám, u nás ich volajú "gyúrt pogácsa", miesené pagáče, aj tvarohové v takom pomere ako maslo. Ďakujeme
Tvoja paštika vyzerá veľmi chutne. S radosťou by som ochutnala.
Neprší, je 17C a krásne slnečno.
Prajem pekné poobedie
Děkuji za koment a foto vymazlené kuřecí játrové paštiky s ořechy a ještě ozvláštněné kořením ze semen divokého granátového jablka. Hlasitě záávidíím a dala bych s radostí testovací vzoreček!
Děkuji za koment a recept na pagáče, které se povedou. Jsi pozorná a vstřícná, vážím si toho!
Letí pozdravení, hezký večer i následující dny!
Děkuji za vtipné foto, šarišská hubová máčanka se silným zátiším. Trochu sado, trochu maso. Houbovou polévku miluju.
Jejda, černohorský rezeň se zeleninkou se vždy hodí, mně by moc chutnalo!
U nás dnes slunečno, dobrých 15°C, foukalo, o trochu méně než včera. Musela jsem dvakrát do terénu. Prva doktor, pak lékárna. Lékárna už potřetí. Mám náladu pod psa. I jezevčík je žirafa v porovnáním s tím, kde mám náladu.
Vím, že máš pravdu. S pagáčami jsem se vyrovnala. Přiznávám, že je neumím. A také nerada vyvaluji těsto /neumím to souměrně za živý svět/. Každý si rozumíme jak nejlíp umíme. Mám se ráda a nepůsobím si zbytečná traumata. Bohatě stačí, že zvládnu uvařit, upéct základní věci a jsem spokojená. Zvlášť teď, kdy mi štítná žláza dělá skrze emoce ze života horskou dráhu i když vařím klasický oběd, stokrát prověřený.
Vím, že to myslíš dobře. Jsi milá.
Hezký večer přeji!
Je mi ľúto, že ti je pod psa. A obdivujem, že este aj takto rozdávaš milé povzbudenia. Zase prirovnanie, co som nepoznala o jazvečíkovi a žirafe. Trefné.
Chápem, už nedobiedzam. Je dôležité prijať sa, nie každý to dokáže. Štítna žľaza vie urobiť v tele paseku, viem o tom svoje. A zohnať kvalitného odborníka je skoro nemožné. Tak sa drž v tom boji. Aj my ťa máme radi, slniečko:-)
Krásne! Viem si predstaviť tú fantastickú vôňu, keď si to pripravovala.
Výstavná fotka! Neprotestovala by som, ak by tu bola u nás ráno na stole takáto lahôdka.
Nejedla som ešte mačanku, hádam sa mi podarí raz. Balíčky aj rozpočet prijatý, lepšie sa mať nebudeme, mne to stačilo krátko v rádiu. @haji ma rozosmiala s tým sado-maso:-)))
Palacinky…
…s tvarohovou plnkou “špeciál” = s rumovými hrozienkami
Fajn, vymenim za škvarky :-)
:-)))))
Děkuji za další receptík na pagáče, které se povedou. Věřím, že se bude někomu hodit. Jsi milá a pozorná, díky za koment!
Hezký večer!
No, nepozná ho nikdo, bo jsem ho teď zatepla vymyslela. Jo sranda musí být, i kdyby na chleba nebylo. I kdyby tě v lékárně vycinkali dosucha.
Děkuji za milý, vstřícný a účastný koment. To jsem neměla v úmyslu vás tím zatěžovat, uteklo mi to. Zítra bude nový den a bude nový list, nová optika, to půjde. U mě dobrý!
Objímám a děkuji všem!
Palačinky, na večeru, s tvarohom s rozinkami, na přání hmmm Já si také přeju a nic. Už jsem se byla dvakrát podívat v kuchyni - ani jedna palačinečka tam není! chjo
Měli jste výbornou večeři, s radostí se kochám fotečkami. Hezký večer přeji!
Ale pasticka a olivy nezklamaly a nakonec jsem si na snidani pochutnala. Proste odvěká pravda, že není všechno zlato co se třpytí.
Dobré ráno :-)
"Kulajda", chlieb...(len neviem či Juhočeska alebo Krkonošska)
Tenké ako papier a kvalitné už na pohľad. A tá plnka ma dostala! Hrozienka polka rodiny neznáša, ale pre tú druhú to bude zážitok. Aspoňže mám niečo tvarohové ešte k obedňajšej káve:-)
Nádhera! Vymenila by som svoje špagety s Morca dellou za taký obed! Ty asi ťažko...
:-) roztomilé a hezké na sporaku. Jaka jidla v nem budes varit?
Sú rozkošné, dobre si sa odmenila. Moja mama má z tejto série 3L hrniec s červenou škridlou. Ja v ňom veľmi rada varím, lebo sa mi ten kohútový hrniec jednoducho veľmi páči :-)
Už v obchode som si tam predstavila plnenú kapustu, holúbky, plnenú papriku, rizoto, zapekané pokrmy aj nejaký koláč. Z platne sa to dá dať do rúry.
Presne ten kohút ma nadchol. A forma. Tak vy už varíte v podobnom, super:-)
Tolik ruzneho, krasneho nadobí! Také mam jeden, s popisem. Ale smalt je potvora. Podivej sem 1url.cz/oJfe2...
1url.cz/oJfe2...
Děkuji za komenty a fotečku a odkazy na kohoutové nádobí, pokochala jsem se. Snídani jsi měla výbornou, paštika mě potěší 24/7, prostě vždy. Mno, bio rajčata, také to musela být pěkná cenová palba. Mám na to lék, tak jak osolíš, tak i osladíš - prostě pocukruješ jemným krystal cukrem. Chviličku počkáš. A to by bylo, aby nebylo.
Letí pozdravení, hezký večer!
Kulajda je skvělá polévka, také se v nich neorientuju, hlavně že se povede. Velmi chutné foto a bezva inspirace, díky!
Parádní vepřová roláda, se sýrem ti vyšla předpisově, k tomu brambory, žampiony na másle, mně by moc chutnalo. Pivečko, to u tebe k obědu sedí.
Hezký večer a díky za chutné foto hlavního chodu, jsi neúnavný v inspiraci, děkuji!
Hezky, udělal jsi si radost, pekáčky krásné, s kohoutem, vypadají stylově. Někdy se také snažím odolat na poprvé. A pokud počkají, je jasné, že čekají na mě! Díky za roztomilé foto!
Počítám, že Stefan by roládu za špagety neměnil, ale vnučky ano! Měli jste také dobrý oběd, mám špagety ráda.
Dezertík s kafíčkem musel chutnat, díky za fotečku, hned bych hřešila. Jo, s rozinkami je křítž. Ještě by to šlo tak, že do poloviny tvarohu bys je nedala. Aby byli všichni spokojeni.
Hezký večer přeji!
Jste se holky hezky rozkohoutily, pěkné a milé nádobí dělá atmošku. Kamarádka má plno nádobí s husičkou/kami. Také je miluje.
P.S. Pozdravuj přes maminku kohúta, věřím, že už je úplně v pořádku a spokojený.
Další teplý den, včera 16°C, dnes 18°C, jasno, teplejší vítr. Určitě začne pršet, i meteostanice se už dva dny mraky s kapkami.
To bola chutná rozprávka na dobrú noc :-)
Kohút je už zaperený, už je opäť za fešáka. Či je spokojný to neviem, asi nie. Sliepky ho neposlúchajú ;-)
A vypadajú dobre, lákavo. Aspoň si mala farebný tanier, chuť zmizla niekde na tom bio-poli.
Už krčím nos teraz. Na druhej strane by som sa aj divila, ak by to "tam" nemali. Lebo tam je doslova všetko.Uvidím, ako mi budú slúžiť. Ak sa neujmú, budú z nich kvetináče na dvore!:-)
Ja pohádku nevidím. To je nejaký trik?
:-) ... chuť zmizla niekde na tom bio-poli. :-) To tesám na "náhrobek" tech rajčat! :-)
Tak toto je bomba bombová. Super. Pekne si to zladila aj s orechami - vieš čo je dobré :-)
Bio - nebio, ak nieje slnko chuť nebude. Môžu byť zdravé …. ale sú bez chuti.
Ja v zime rajčiny nekupujem, nemajú chuť, iba cherry rajčiny… tie sa ešte ako tak dajú jesť.
Pekne si sa odmenila!
Ja, ešte keď som bola veľmi mladá, som nikdy nechápala ako moja sa moja mama mohla tešiť z hrncov, misiek, uterákov …. Teraz som taká istá :-)
Tieto dni chodím do jedného obchodu s domácimi potrebami "obkukovať" varič na vodu a toaster… Rozum mi hovorí, že to nepotrebujem, že ten čo mám je dobrý. Ale ten "diabol" z pozadia mi našeokáva : "kúp si to, je to pekné"…... :-))
Uvidíme, kto vyhrá.
Beriem späť, už vidím video. Pobavilo.
Má to těžké, chlapec kohoutí, narodil se do náročné doby, emancipace světem vládne a neminula ani slepičky. A nebo je zrada v tom, že jsou slepičky ze zahraničí, pak by mohl pomoct nějaký česko/slovenský slovník. Nebo chytrák telefon.
Díky za dobré zprávy, aj tak je hrdina!
To jsem ráda, technika je zákeřná. Že se umoudřila, je fajn. Já se včera hrabala na netu, něco vyhledávala, ukládala si linky a pak, po několikahodinové práci, mi nešlo uložit. Moje nervy nervovité. Nakonec uložilo jinam, tak se jdu juknout, jestli všechno. Pořád se něco děje.
Tak ted jsem na tom stejne. Mam letity toaster, obycejny, ne osklivy, roky funguje a i pres to bych takovy jeden krasny, designovy chtela... odolavam uz hodne dlouho :-)
Jde to ztuha, vid?
Jak vypada ten tvuj vyhlednuty?
Děkuji za chutné foto, ražniči mám moc ráda, z karé je dietnější, o tom žádná. Okurkový salát s česnekem je dobrota. Já tuto kombinaci nesmím, dělá se mnou divy. U nás na Moravě se dává do okurkového salátu česnek i cibule. Nesmím v něm ani jedno, čistý, ochucený může být. Stejně tak do špenátu nesmím česnek, ta samá situace. Ne že by mi to nechutnalo, chutná, moc, ale ty konce... Cibuli špenát rozchodí, projde tepelnou úpravou. Česnek prostě ne. Dlouho mi trvalo, než jsem to vychytala.
Určitě máte lepší podmínky, nejen s rajčaty, kvalitnější zeleninu, ovoce. Ale když je málo silné Slunce, je to tak a speciálně u rajčat to platí dvakrát. Mám nejraději rajčata domácí, v řetězci moc nekupuji a když tak cherry. Cherry mají docela silnou slupku, ale už mám zoubky v lepší kondici, tak to jde.
Ano, to podepíšu. Též u sebe vidím maminčiny geny, i ty, které jsem nesnášela. Mno, u nás se říká, že geny nevyčůráš. Jojo...
A ďábel pokušení, že toto si kup, ten u mě také úřaduje. Udělala jsem si z toho sport, pokochám se na netu a pak odolám. Ne pokaždé se mi to podaří, zvlášť v reále, u regálu... Jsme jenom lidé. Jinak by jsme létali na nebi na obláčku a byli svatí.
Přeji všem hezký a úspěšný den, přátelé! A dobrou chuť nejen k obědu!
Tak ako @kucharka píše, okrem leta tu nenajdes veľmi chutne paradajky, bio-nebio. No poznám ten chtíč, lebo dcérami zo surovej zeleniny zje len šalatovú uhorku a paradajky, aj to len osolené.
To ti prajem pevné nervy :-)labyrint pootvaraných okienok a úložného priestoru si vyžaduje silnú pozornosť a hlavne trpezlivosť.
Ak vyhrá diablik, pochváľ sa fotkou, budeme sa tešiť.Na námestí v Lisabone je obchodík viac-menej suvenírový ale to sú také hodnotnejšie veci, výklad sme obdivovali pri kazdej ceste okolo a to bolo často, lebo sme tade prechadzali od hotela smerom k promenade.Majú tam tie malé talianske pressovary, s portugalským, vzorom, nadherné sú. Posledný deň sme vošli sa spýtať na cenu, 90 e. Kebyže je ľahučký ako šalik, tak možno aj kúpim, no už som aj tak priplacala za kufor. Ostal tam aj s kúskom mojej duše:-) To sú také naše babské dilemy:-))
Velmi pěkně a od srdce vyjádřené. Mno, jo, hmota nás láká všemožně. Jak jinak, na Matičce Zemi?! Jak ti rozumím, jsme na tom podobně.
Ano, neni to ono v zime, ale i tak rajcata kupuju, ale tohle byl extra material!! Okurcicky nakladacky, ktere miluju, jsou take bez chuti, jasne, ale okurka to docela jistí. Kdybych byla v trznici, tam vzdycky nejaka rajcata k jídlu najdu. I kdyz draha. Ted jsem mimo provoz (uz nebudu) a tak jsem byla rada, ze jsme vsechno koupili v jednom Penaci.
V centru Phy je take takovy obchod, ale Rotschildova dcerka nejsem :-) I tak bych si dokazala radost udelat. Po prozkoumani nabidek jsem se ale usnesla, ze ten muj topinkovac, kdysi levny, je stejne hezci, nez vsechny nabidky. Tak ma dusicka zas na chvili pokoj :-)
...trochu sa rozpišem.
Raňajky:
Smotanová pomazánka s pažitkou (maslo, tavenye syr, ky. smotana, soľ, pažitka), redkvička na bielej žemli, vajco do skla a čaj.
...potom šiesta infúzia (z predpísaných desiatich)
Obed:
Zemiaková, pikantná polievka s drobnou cestovinou a chlieb
Bravčové mäso so syrom (od včerajšieho obeda), halušky (od včerajšej večere...mali sme vnučky a chceli halušky s tvarohom lebo špagety vraj majú doma často), k tomu čerstvá zeleninová smotanová omáčka s chrumkavým horčičnym smienkom a pivo.
Mali sme ísť na cintorín ale ohlásila sa návšteva tak sme upratovali (neviem načo, keď máme doma furt poriadok!!!)
...
...
keď som zistila že mám málo vločiek trochou som tentokrát pozmenila a urobila s pohánkou , 2 diely vločiek a 1diel pohánky pomlela, pridala nasekané tekvicové jadierka a nasekané hrozienka.. ostatné ako v recepte. sú menšie lebo ešte aj improvizácia s "vykrajovátkom" ale na chuti to nič nemení. pekný večer,...
už veky vekov
kúpim tu šťastie
vždy dvadsať rokov"!
Pohodička pred spaním s nezabudnuteľným "Esičkami"!
...len keby tie moje obľúbené reklamy neprerušovali vždy piatimi minútami filmu!!!🙂
Kdyz tahle jidla vidim, mam na ne nezrizenou chuť. Ale ne zitra, ale hned! :-)
.... a rýže s ačokčou a kukuřicí jako doprovod chutí.
Ten vyhliadnutý je bledučko béžový/krémový a kombinovaný s "drevom". A aj varič na kávu taká istá kombinácia. Ach jaj ….
Ja Ti úplne rozumiem. Ja som nad kúpou toho môjho rozmýšľala veľmi dlho. Vždy sa mi veľmi páčil, lebo je to nadčasová klasika, len je finančne náročnejší. A je aj veľký (cez 40cm). Nakoniec nado mnou vyhral a kúpila som ho.
Ja mám tento Alessi
Veľmi pekné! A tie infúzie ti dúfam pomôžu.
Ako maľované. Najprv dom myslela že to je kuskus.
Klasika je stávka na istotu, verím, že si si pochutila. Včera bolo u nás až hnusne teplo, potom fúkal vetrisko a poobede sa spustil dážď. V noci riadne lialo, ráno už len poprcháva. Tieto výkyvy počasia neznášam.
Nooo, tak to je krásna kombinácia!
To je kus, ktorý netreba schovávať do skrinky. Elegantný, dobrý výber.
Tiež takto balím na desiatu a k tomu zvlášt do krabičky uhorku a paradajky.
Děkuji za komenty a fotečky. Pomazánky mám ráda a na snídani, hezky s ředkvičkou, dokonce vejcem do skla, je to královská snídaně. Oběd jsi sestavil fajnově, je potřeba se najít v možnostech. Pikantná zemiaková polievka byla jistě pálivá hmm Líbí se mi omáčka, zeleninovo smotanová, pro mě, prosím, bez chrumkavých zrníček, děkuji! Vaše vnučky jsou velmi nenáročné strávnice, halušky na sladko, co bys pro ně neudělal?! Všechno, já vím. Vepřovou roládu chválím znovu, povedla se!
Přeju zlepšení zdravý, ať je ti léčba prospěšná a cítíš se líp!
Esíčka, hmm Už dávno to není to co to bývalo, ale co dělat, hlavně že tě potěší. Reklamy jsou jako plevel, já většinou mizím směr kuchyň, koupelna.
Měj pěkný a klidný den!
Děkuji za koment a fotečku, sušenky mám ráda, vločkové dvakrát. Hezky jsi zaimprovizovala, líbí se mi sušenky i další díl servisu, krásný talířek, nám známý a milý!
Hezký den přeji!
Pro vážené osazenstvo tu je link na "Hobitky" varecha.pravda.sk/recepty/ovsene-susienky/67993-recept.ht...
Děkuji za komenty, fotečku a nadělání chutí. Já maso ráda, a když je u něj příloha, zvlášť zajímavá příloha, jsem spokojená.
Hezký páťulínek přeji!
Ten je! Krásně dlouhý, na dlouhý krajíc vcelku. A bude dobře háklivý. Bude na něm vidět každá ťapka a kapka. Jak vidím nerez, dostávám kopřivku. Pardon, udržet naleštěné takovou zákeřnost mě prostě nebaví. Mám konvičku na kávu v nerezu barvy mědi. Ani švédská utěrka moc nefunguje. ufky
Pokud to není nerez a já blbo vidím, omlouvám se!
Jejda, perkelt/paprikáš já moc ráda, vůbec mi nevadí hotové špecle, také je ráda použiju, proč ne?! D
Děkuji za komenty a fotečky.
Přeju úspěšný pátek!
Děkuji za fotečky a komenty, toto je bezva zlepšováček, milá Kuku, určitě vyzkouším. Jsme se synchronizovaly - koupila jsem tento týden tortily, celozrnné. Jen jsou kapku větší, budu je muset na velikost panvice ostříhat, neva. Super!
Přesně vystihnuté počasí, vítr jako blázen, teplo teplovité, 21°C. Já, blázen, vylezla z domu s čelenkou, bo posledně mi nafoukalo do uší. V polovině cesty šly "uši" dolů a uvažovala jsem i o sundání větrovky. Pršet začalo navečer, jestli se nepletu.
Dnes bez vichru, pod mrakem, trochu se zchladilo, bude tak kolem 12°C, teoreticky. Poprchá.
P.S. Včera jsem na hřbitově zjistila, že mi raší hyacintové cibulky. Mysli si.
@kukulienka71
Máme Synchronicitu!
Ja som tortilly kúpila včera :-)
Ovsem fotka FOTEK :-) Spaldove pecivo a i zrno mám ráda, tortily si tam koupim. A tohle spacham! Takze tady v nasem spolku ted budeme tortilovat!? :-)
a @zolik , este aj @theflyingbaker pridala dnes zapekanú tortillu, tak sme sa pekne zišli:-)))) @haji , ja hľadám vždy tie menšie tortilly, sú veľkosti dezertného taniera, dobre sa s nimi pracuje. A ked len velké zozeniem, tak vytiahnem najväčšiu panvicu. Ja som robievala aj plnenú dusenými jablkami, recept z Varechy, to je manna fakt.
@stefanm
Oprava: Přeju zlepšení ZDRAVÍ !! Podle vzoru stavení. Mám tam v komentu hrubáka jako vrata. V lebce mi zůstala původní věta: Přeju, abys byl zdravý.... pak jsem ji změnila a napsala jinak, šup a "y" se nasáčkovalo původní, podle vzoru mladý. ufky Omluva všem!
Objednávam...platím:-)
Toľko dobrej šťavy! Ja častokrát ani mäso nepojem, ak je dosť šťavy k prílohe:-)
Sa pridávam a k tým luxusným raňajkám beriem sebou aj fľašu Prosecco ;-)
U nás presne tak. Dupla sú špécle so šťavou :-)
Děkuji za fotečku, jo vajíčko a kafíčko, jak se to rýmuje! I zelené zátiší okolo, ladící hrníček hmmm
Krásný den, plný pohody přeji, ať tě paprsky radosti hřejí!
Píšu hrubáky i bez Prosecca.....
Tu je link: varecha.pravda.sk/recepty/zapecene-tortilly-s-avokadovym-...
Ať to máme při sobě.
Aká poriadna parťáčka si! :-)
To bude ranajkovy babinec!? :-)
Šak teda! Ja som za každú zábavu :-)
Tak jsem zkoumala a je opravdu, opravdu designove doslova luxusni a zdobí tvoji kuchyn, vid? Ano, cena také luxusni. Ale proc ne, preci i kucharka si musi udelat radost v kuchyni. Ale povez mi, plati se jen design a znacka, nebo umi i upect a nakrajet chleba? :-) Ty ho jiste vyuzijes. Mne na dve topinky staci muj Tefal. A hlavne ma, pro me duleziite, horni mrizku na opekani rohliku a housek.
Pokud by nebyl online, to by byl kvok kvoku! :-)
Asi jsem kombinovany se drevem videla, take se mi libil. Uz nevim ktery to byl. Njn, i ja trenuju vuli a rozum. Momentalne, vzacne, rozum vítězí :-)
U nás sa na chvíľu vyjasnilo, je 10C a docela príjemne. Doteraz riadne fúkalo a lialo. Hotový Apríl.
Dnešný deň je už otočený o
180 stupňov, čo sa týka počasia. Chladný vietor, od rána stále dážď, ktorý nechce prestať...
Dnešný chutný obed bol zapečený karfiol so zemiakmi, rybie filé z aljašskej tresky na masle, domáca tatárska omáčka alebo zeleninový šalát čerstvý
Prajem vám dobrú chuť ku všetkému, nielen obedu a pohodový deň
Určite je v cene zahrnutá značka Alessi a aj design. Mám zopár vecí navrhnutých podľa Phillipe Stark. Či dezignoval aj tento toaster neviem úplne iste. Mám ho už dlhšie a stále vyzerá skoro ako nový. Len ho treba častejšie preleštiť. Funguje bezchybne.
Hornú mriežku má tiež a dosť často ju používam.
Dost bylo vareni, nastavá cas kávy a čtení.
Polívka v plánu na zitra, predbehla jsi me :-) Máš ji takovou jarní, ukázkovou! Tak nejak podobne, ovsem bez mrkve, bude vypadat moje. Mrkev nahradím houbama :-)
Ano, bulgur, pardoooooon, motor vzadu :-)
Dobrá kombinácia, este mi tam chýba majonéza:-)
Muselo tam byť krásne, farebne. Využili ste asi posledné dobré počasie. Závidím ten dobrý vzduch u vás. Dnes ste sa, baby dohodli, všetky máte zemiaky:-) ani by som si nevedela vybrať, tak z každého trošku.
Smaženice, to je ako niečo opekané a potom spojené vajcom a strúhankou?
Inspirácia: varecha.pravda.sk/recepty/polievka-na-zahriatie/61811-rec...
a este som ju ochutila lahôdkovým droždím.
Smaženice se u nas rika houbám orestovaným na cibuli, muze i na slanine, na to potom vejce. Do karbanatku jsem dala jen houby na cibulce. Vmíchala do kostiček housky, pak do toho 2 vajíčka, lžíci mouky, petrzelku, sul, pepr.
p.s. kdyz mám dost hub, delam si smazenici, resp jen orestuju houby na másle nebo sádle, sul, pepr a zasteriluju. Takové pak pouzivam do jídel.
To môže byť dobrota, ďakujem za vysvetlenie. Nebola som ďaleko ale je to špeciálnejšie.
Losos mě nikdy nezklame, bezva brambůrky, brokolice i hráškové lusky, celé výborné a esteticky ladící hmm Měla jsi výborný oběd! Díky za chutné foto!
Hezký večer přeji!
varecha.pravda.sk/recepty/zapeceny-karfiol-so-zemiakmi-fi...
varecha.pravda.sk/recepty/karfiolova-polievka-so-zelenino...
Přidávám linky na filé a polévečku, ať máte, přátelé, Helenčiny recepty po ruce.
Děkuji za komenty a fotečky, recepty. Měli jste pěkný výlet i počasíčko. U nás přes kopírák.
Hezký večer přeji!
I ja ji mam ulozenou, treba na ni take dojde :-)
Děkuji za koment a fotečku, měla jsi výborný oběd, špenát, opečené brambory a hlavní hřeb v podobě houbových karbenátků je skvělá volba.
Hezký večer přeji!
Jestli se nepleltu, tak je smaženice praženica. V tomto případě hubová praženica, smontovaná s housko na houbový karboš.
Děkuji za fotečku, inspirační link na polévku a tvůj postup je také bezva. Určitě by stál za vložení receptu. Zajímavá polévka aj aj. Jsi tvořivá a díky za sdílení, bude se mi hodit. Jen petržel moc nekupuji, odrazuje mě cena. Za pokus bude stát ji omilostnit.
Se ti tu do toho motám, promiň! Nebylo to se zlým úmyslem, neviděla jsem, že jsi se objevila. Tak mi odpusť vlezlost. Jdu se stydět do kouta.
Focaccia podľa @sonulienka “Focaccia v mojom prevedení” z 2.6.2020; Guacamole, Hummus a Olivový olej.
Najlepšia Focaccia akú som doteraz robila, alebo jedla. Odporúčam vrele. Je to zdĺhavejšie, ale verte mi, že tá kvalita cesta stojí za tú námahu.
Parádne zátišie, niekto sa má! Včelička
tady link od @sonulienka. varecha.pravda.sk/recepty/focaccia-v-mojom-prevedeni-foto...
Bohate stačí, jeme aj očami, páči sa mi
Zaruka vyborneho vyvaru. Naposledy jsem pridala i hrst drstek, které jsem pak osusila a usmazila je v trojobalu. A jak si chlapec labužil, netuše, že jsou to drstky. Mam je opet bruo na cook listu.
Samozrejme v hlbokom tanieri a konzumácia lyžicou...škoda by bolo nechať na tanieri takú dobrú omáčku.😂
Fúka silný vietor, je 7 stupňov a na pocit chladnejšie... snáď vietor trochu ustane a dovolí mi ísť na zdravotnú prechádzku 🚶🦯. Slnko svieti, nech vydrží čím dlhšie. 🌞
Príjemné popoludnie všetkým a všade. 🤗
A domáca Tatárska
P.S.: @haji recept za chvíľu (dúfam ešte dnes) pridám
Ľahká karfiolová polievka
Domáce fľečky s kapustou 😋
Poznámka:
23.10. som pridal príspevok a k nemu následne zopár foto.
Na druhý deň jedna foto bola odstránená. Neviem prečo! Nevadí mi to. Vadí mi, že sa tak stalo bez upozornenia a udania dôvodu !! To sa nerobí. Rád by som ešte aj naďalej prispieval svojími príspevkami a fotkami ale pokiaľ neviem kde som urobil chybu nemôžem zaručiť, že sa nezopakuje!
Preto by som bol rád aby mi, ten kto foto odstránil, stručne oznámil dôvod zrušenia.
Cerstvučký, lahodný na pohľad, šikulka si
Teeda! Neviem, či by som ti odpustila, kebyže to urobíš mne:-) dúfam, že syn nechodí na Varechu a nepríde ti na to.
Stávka na istotu. U nás určite.
U mňa dnes vyhrávaš zahranicný zajazd. Minimum. Tak dobre si pripravila.
Jéj, krásne fliačky, priam fľaky :-) mala som nutkanie ich dnes robiť, lebo v chladničke sa mi poneviera strvťka kapusty, no priorita bol granadír.
Rada čítam tvoje príspevky, verím, že s nimi neprestaneš. Videla som tie fotky, infúzka ti tiekla tuším, a potom zmizli. Myslela som, že si ty tak rozhodol. Ak nie, tak je to hádam z nejakých etických dôvodov redakcie. Iste sa vyjadria.
Kam všetko zmizlo?
Někde chyba bude na tvé straně, já tentokrát vidím všechno. Nebo myslím si, že vidím všechno.
Focaciu jsi pekla, vypadá moc dobře a o chuti nepochybuji. Vidím, že @mijaita přidala link, jste holky šikulky!
Děkuji za koment a fotečku, snídaně plná barev vždy potěší! Také děkuji za vložení linku na fokaciu, jsi sluníčko!
Helenko, děkujeme za chutné foto a recept na Jablkovo kefírové kocky s čoko-jogurtovou polevou. A tu je link: varecha.pravda.sk/recepty/jablkove-kefirove-kocky-s-coko-...
To bude výborný a silný vývar, vzala jsi to od podlahy. Děkuji za fotečky a komenty, paprikové zemiaky, varené masko, granadír, no každý si vybere, počítám.
Děkuji za koment, jsi studnice neotřelých postupů.
Opravka ke komentu: ... mám je brzo na cook listu.
Někdy je technika potvorka a píše si co chce.
Měli jste výborný oběd, kuřecí nožky na paprice a kolínka miluju a také mám stolování s hlubokým talířem a bagrem, hezky jsi to vystihla! Díky za koment a foto.
Věřím, že ti procházka vyšla, Helenko!
U nás bylo o něco tepleji, necelých 14°C, ale studený, protivný vítr. Pocitově chladno, přestože se Oskar snažil.
Děkuji za komenty a fotečky, narobila si mi chutě! Květák smažený v těstíčku, br.celer pyré, smetanový okurkový salátek a domácí tatarka - výborný oběd jste měli! Jejda, dala bych si hned s radostí... hmmm
Na receptík tvojej domácej tatarky sa těším!!
odchod spať.
Dobrú noc.
Nevim ted, jestli bys mi odpustila. ci ne, obalovane drstky? Jsou vyborne a synovi (na Verechu ani jinam nechodi) chutnaly! A nevymyslela jsem to ja, najdes na netu, faaakt :-)
Děkuji za koment a foto, měli jste dobrý oběd, květáková polévka je dobrota a fliačky se ti povedly.
Ano, soubor fotografií z nemocnice, kde v detailu vidět jehly v ruce, jsem smazala já. Pravda, měla jsem tě informovat. Omlouvám se. Mně ten soubor fotografií neudělal dobře, nejen žaludek se bránil. Cítila jsem to tak, že takové obrázky mezi jídlo nepasují. Nemažu texty, fotky, ale všechno je prvně a v tomto případě jsem využila možnost moderátora diskusie smazat kontroverzní fotografickou koláž.
Věřím, že jsem ti nevzala vítr z plachet, a uznávám chybu, měla jsem ti to napsat hned, jak jsem koláž smazala. Promiň mi to. Líbí se mi tvůj postoj, že se chceš vyvarovat chyb, děkuji ti za něj. Učíme se všichni.
Děkuji za milý koment, určitě nás všechny potěšil! Krásné nejen podzimní dny, zima už se pomalu nasunuje a přivítáme ji tak jak má být, nejen dobrotami na stole!
Já infuze smazala, už jsem @stenam napsala, měla jsem to urobit hned. Také mám jeho komenty a fota ráda, a věřím, že si to vysvětlíme, že se pochopíme. Děkuji.
Už je to v pořádku? Posledně jsi neviděla ani pohádku naruby a později naskočila. Tak snad už je to v cajku.
Přeji všem hezký sobotní večer a pohodovou neděli!
Už vsetko vidím. Zaujímavé výpadky sú to, ani sama by som neverila, ak to nevidím. Asi si zvyknem:-)
Asi som to prv nepochopila, tak on ich má rád?? To je dobre:-) ja veru nie. Ani vypražené, ee:-))
Až teraz som si uvedomila, že to máš pod palcom ty, môžeš uvážiť. Chápem. Verím, že @stefanm nám to odpustí.
To je dobrý nápad. Este sa nám ale nestalo, žeby ostal kusok pečeného bôčika. Práve zajtra sa naň chystám.
Aké milé košíčky. Stále niečím prekvapíš:-)
Kakao s kakaem v košíčku, to celé s malinami zní, vypadá a chutnat musí jako sen! Díky za chutné foto, koment!
Krásnou neděli přeji!
Také se mi to nestává, teď prvně, ještě tam šel kousek šunky, který strašil v krabičce. Pomazánka se spotřebuje rychleji a o to jde.
Hezkou neděli přeji!
Přeji všem klidnou a pohodovou neděli!
P.S. Šoupli jsme časem, snad už naposledy?! Držme si pěsti.
... pravdepodobne som zle pochopil vetu z úvodu do tejto diskusie
"...posdilejme spolu nejen o vaření...i o tom jak jde život"!
...akceptujem tebou napísané dodatočné vysvetlenie.
"Acta est fabula".
... dnes raňajky:
Šalát...zeler-ananas...na hrianke z bieleho pečiva s mikrobylinkami a obyčajný "pigy" čaj.
Peknú "dlhšiu" nedeľu! Ešte tak prísť k hodine navyše je lepšie ako prísť o ňu na jar. Zbytočnosť, ktorá komplikuje život.
Farebné a chuťové fantázie na tanieri. Zaujímavý šalátik,čím si ho spojil?
Majme pekný deň
Děkuji za koment, foto tvojí zdravé snídaně, hrianky se zdravým salátem a mikrobylinkami se mi moc líbí.
Věřím, že se sladíme, ani symfonický orchestr se neobejde bez ladění nástrojů. Vážím si našich sdílení a příjemné atmosfér i sounáležitosti.
Požehnanou neděli přeji všem!
Děkuji za komenty a fotečku vaší snídaně, pudink s ovocem je neotřelá snídaňová dobrota!
Krásnou neděli přeji!
Ahaha, vzala sis od Mišky mustr. Výborná snídaně. Děkuji za koment a fotečku!
Já dnes výjimečně snídala chlebík s pomazánkou a misku mysli. Kdo a kdy bude obědvat, to je ve hvězdách.
Pohodovou neděli přeji!
2 lyžice ky. smotana, 3-4 lyžice obyčajná majonéza, štipka soli a cukru a pár kvapiek citrónovej šťavy
...na webe je veľa receptov. My ho robíme, ani neviem prečo, vždy keď nakladáme kapustu...asi tradícia
Boží salát, boží!! Dlouho jsem ho nedelala z celeru, občas dávám kysané zelí. Zitra velky nakup, celer nutný, salát bude! p.s. dělám pouze s majolkou.
:-) A je to mana, takhle si po ranu labuzit, vid? U toho si cist, nebo notasek pred sebou, event Redforda v tv :-) Krasnou mas, vytunenou a ty rajcatka, aaaach! :-)
Ďakujem, príležitostne vyskúšam, ananás zvyčajne doma nemám. Kompót som minule mala kvôli mrkvovému koláču. Nemáte málo toho šalátu, iste ho máte radi.
Kuracie stehno, restovana ryža, uhorkovy šalát
Díky za fotečku a návod na zálivku, takže zeler a ananas, vidím tam i pár zrnek kukuřice. Tradice je dobrá věc, člověk je rád, že se může o něco opřít, zvlášť když vytváří hodnoty /nakladá kapustu/. Díky za chutné rozšíření možností, inspiraci.
Děkuji za koment a fotečku, těstovinový salát mám ráda. Obecně jsou těstoviny záchrana, když je doma vymeteno. Chutné foto, oku lahodící servis. Vidím-li správně, k tomu kafíčko. Tak to má být. Neošidit, nic neošidit... haha
Také nemám doma ananas, většinou ho někdo sjede a pak se diví, že není. Ani koláč nepotřebuji, aby ananas padl.
Děkuji za koment, fotečku, polévka jako malovaná a chlebové knedlíčky fajn vložka. @klukodvody je hlavička. Tu je link: varecha.pravda.sk/recepty/syta-polevka-se-slaninovymi-kne...
ať je při ruce.
Děkuji za koment a fotečky nedělního oběda, pečené kuře s rýží miluju, okurkový salátek potěší. Vidím i pivečko, zlatavou tečku po dobrém obědě.
Přeji všem krásné nedělní odpoledne a hezký večer, přátelé! A dobrou chuť ke všem dobrotám, které dnes ještě budete podávat.
Ďalej sa piekol v rúre na vyššom plechu
Prílohy: knedle, dusená kapusta, tentoraz kvasená, dusená ryža
Ryže bolo viac, tak som väčšiu časť pripravila ako ryžový nákyp, s hrozienkami namočenými v rume, milá @zolik :-)
Skvela jidla, fakt!
Ten bôčik priam spieva! Nádherná farba a pekný kúsok. A v tom kohútovom pekáči je výstavný.
A že sú takto “upravené” hrozienka výborné!
Vy ste ako kojenci - jete kazde 2 hodiny :-)
Ty brďo, takové zahájení slalomu bych si dala líbit, díky za chutné fotečky a sdílení!
Těším se na dezertík.
Děkuji za komenty a fotečky. Tady je link na bůček podle @babkamt varecha.pravda.sk/recepty/peceny-bravcovy-bocik-fotorecep...
Knedlík, kapusta, ryža k tomu, měli jste moc dobrý oběd. A ještě jsi provětrala nové kohútové nádobí, úspěšně krásná neděle!
A jako bonus rýžový nákyp s rozinkama v rumu, díky za fotečku přípravy. Zajímalo by mě, jak se polovina rodiny vyrovnávala s rozinkami?!
Děkuji za komenty a chutné fotečky!
Děkuji za fotečky, boršč se ti vyvedl, o tom hovoří poslední talíř na fotce. No a na druhém fotu vidím správně pečený bůček?! haha Krásný je, a dnes sem sedne.
Až mi slzy vyleteli pri Tvojom komentári. A to sme ešte neskončili.
Dezertík
Piškótové cesto, čokoládová varená plnka, marhuľový džem zmiešaný s rumom a čoko poleva. Na všetko som použila 70% horkú čokoládu.
Ďakujem. Presne takto:-)
Ale ja som aj tie "vydedené" pojedla
Aký pekný dezertík. Slalom si mala aj v kuchyni, velmi vydarený!
To cervené je špeciálny povrazok na pečenie? Pekné mäsité stehná. A dezertík strúhaný tvarohový koláč, ak dobre vidím. To je dobrota!
Ano, dekuji i ja! :-)
To jo, takový dezertík by mi chutnal hmm Děkuji za komenty a fotečku, bude se mi o vašich rezoch zdát! Afi je dnes vtipná, také jsem si zaslzela od smíchu.
Takovej práce kvůli rozinkám, chudáci, ti museli trpět!
Hezky, fotečka plná chutí, klidně i pro mě s rozinkami, neseparuji, papám celý nákyp! Jistě byl výborný hmmm Díky za komenty a foto!
Máš sokolí oči, šňůrka a koláč, tobě nic neunikne. Já červenou šňůrku považovala za vysportované baraní rohy...
Posledná veta ma dostala na kolená:-)))))
Na tretí pokus som to našla...si predstav, nie sú to vyšportované baranie rohy:-D
Fotku mi nevzalo allegro.sk/produkt/silikonove-slucky-banquet-culin...
Díky, už vím, silikonové hadičky, potvorky zákeřné!
Ja mám dnes veselý deň.
“Vyšportované baranie rohy sú na podiv zákerné silikónové hadičky”.
Čo sa jeden na Vareche všetko nedozvie :-))
Hej, tiež som sa pobavila:-))
Chutila by aj mne, všetko v nej mám rada. Zaujímavo skombinovaná.
Sokolí zrak žiaľ nemám, ale vždy som mala rada hádanky, kde sa porovnávali dva " rovnaké" obrázky. Možno si skôr všimnem neobvyklé veci.
Na zaujímavom tanieri aj jednoduchšie jedlo vyzerá hneď honosnejšie. Myslím to veľmi pozitívne, sama to mám rada ;-)
S miernym meškaním (asi ako rýchlik z Bratislavy do Košíc), ale konečne pridaný. Už čaká len na schválenie a uverejnenie ;-)
Jsi žena činu, díky za fotečku chutné polívčičky, umíš si vyhrát! Kouzelné foto, krásný talíř!
Pomaly sa moje telo a myseľ prispôsobuje zmene času.
... dnešné raňajky pridávam ako spomienku, keď tu, tuším pani @mijaita pridávala diskusnu tému "Čo raňajkujete" a ja som tam pridával foto raňajok z mojej postele aj s populárnym "sexi" členkom ... spomienky mám rád!
... dnes:
Jednoduchá oblečená bagetka, smotanová pomazánka zo syrom a pažítkou, čerstvé mikrobylinky a čaj.
...majte pekný posledný októbrový týždeň!!🙋
... oblečená = opečena!🙂
...ta červená šnúrka, čo sa pani @haji javí ako vyšportovany barani roh, je silikónová "šnúrka" na spevnenie mäsových závitkov a podobne...dostal som to nedávno ako darček ku objednávke novej teplovzdušnej fritezy. Ako darček to dávajú asi preto lebo je to nepraktické a skoro nič to nedrží (alebo ja to ešte neviem úplne využiť, uvidíme časom!)
Take jsem na to zirala, ale protoze ctu na pocitaci, tak jsem tu rudou vec zahy videla v cele jeji osklivosti :-) Tak at slouží!! :-)
Po měsíci jdu ven a ještě mi začíná mi škola :-) Opravdu někdy stačí málo k radosti. A tak jsem se na cestu tím novým životem chutně posilnila.
Dobré ráno do všech směrů :-)
Riadne dlhé sú, hádam ich využiješ este. Podľa mňa potravinársky motúzik nie je horší.
Vždy ma dostanú takéto tvoje umelecké kreacie na tanieri. Máš talent. Škola ti začína a nový život? To znie dobre. Tak vykroč správnou nohou, nech sa darí!
Však tvoje kreace také jen září! Cviklu nejsem schopna uchopit. Vztah ambivalentní. Jím, někdy k něčemu ráda, dělám salát z varené s majolkou, polívku ráda a přesto v jiných podobách nemusím. Ta pomazanka zní zajímave, asi by sla i vyrobit, vid? :-)
Si zlatá:-) už som dosť vypadla z kreativity. Myslím, že tato jedna platforma stačí, no je to na tebe. Ja osobne mám moznosť prispievať, len keď mám volnejšie obdobie. Aj ked priznám, som tu rada a poslednom čase častejsie akoby to bolo "potrebné" v rámci psychohygieny:-)
Ty si aká šikovná! Veľmi vydarená Ikebana. Takéto kompozície, z toho čo jeden nájde v prírode, v lese, v záhrade sú podľa mňa najkrajšie. Také nekúpiš.
Ďakujem, ale zo som len napichala vetvičky do florexu v krabičke:-) s týmto sa podelím, vyskočilo mi to pred chvíľou www.maroko-dekor.sk/kategoria-produktu/kuchyna-a-prislusens...
, predajňa je v Piešťanoch
Děkuji za přání, koment, vzpomínky a fotečku chutné snídaně, bageta s pomazánkou a vajíčkem natvrdo nikdy nezklame.
Hezký překlep, vtipný!
Takže hadičky s příběhem. Určitě půjdou využít i jinak než je předepsané. Díky za koment a foto.
Děkuji za koment a krásné foto snídaně! Předpisově zdravé snídaně! Věřím, že den jsi měla úspěšný, byť s novým časem. Ten teda mírně mate...
Děkuji za komenta a foto chutné snídaně, krásně barevné a pestré! Cvikla s orechami dobre ladí, to máš pravdu, vajíčka krásně naměkko a kafíííčko! Dobrý základ jsi měla.
Také jsem snídala, omylem asi. Mno a nezdravě. Jitrnicový prejt s cibulí, pepřem, octem, chlebíkem. Kafíčkem začínám, bez toho bych nenaskočila do provozu.
Určitě ano, pokračujte v tradici s chutí a elánem, Stefan už se dnes hlásil vzpomínkami!
Děkuji za komenty a provokativní bůčkové foto. Na jedné straně jsem ráda, že mého bůčku jsem se zbavila, ale tvůj bych s radostí otestovala, hezky s chlebíkem, okurkou hmmm
Děkuji za koment, pracovní i tvořivý, krásná kytice se ti povedla, tento čas mám moc ráda, ještě jsou k mání chryzantémy a podzimní listy, jehličnany. Jsi šikulka!
Přeji všem úspěšný nový týden, október se pomalu končí, začíná zima, tak přeji hodně sil a optimismu!
Hmm, to tu dlouho nebylo, kochání se talíři!! haha Děkujeme za odkaz.
Hezký večer!
Přidávám link na Kofte od Cesmínky : varecha.pravda.sk/recepty/kofte-turecke-fasirky-videorece...
ať máme recept při ruce.
Díky za chutné foto, hezky ses vydováděla. Posledně i @janger přikročila k plněným paprikám tvořivě a plnila do tlustostěnné červené, bo tenkostěnnou bílou u nich nedostane.
Hezký večer!
A ještě přidám link na tvoji tatarku: varecha.pravda.sk/recepty/domaca-tatarska-omacka-fotorece...
Príjemný večer prajem.
Děkuji za komenty a fotečku, smetanová omáčka, protlačené brambory a vařené masko z polévky je fajnový oběd. Jejda, pobavila jsi mě s tím vytlačeným rebrom, po chuti jsem se zasmála. Věřím, že si to žaludek v pohodě přebere a bude rád, že jsi se po chuti najedla.
Hezký večer přeji!
My sme mali rajčinové rizoto s cesnakom a parmezánom. Super rýchlovka, lacné a dobré.
Obed bol ešte na balkóne, cez deň je teplúčko ale hneď ako zájde slnko je celkom chladno. Vyzerá to, že už aj sem prišla jedeň :-)))
Nebolo veľa času ani surovín…
V poslednej dobe dávam do šalátov lístky petržlen.vňate, veľmi mi to chutí.
Jejda, omlouvám se, že jsem přehlédla tvůj koment a fotečku, promiň. Děkuji za krásné foto na kouzelném talíři. Měli jste výbornou večeři, tuňákové ragú s těstovinami calamarata se mi moc líbí.
Přeji fajn nový týden, ať se daří!
Děkuji za komenty a fotečky. Rajčinové rizoto je zajímavé jídlo, určitě ho ráda vaříš. No a servis na krásném talíři všechno jenom podtrhne - výstavní foto! Saláty od vás mě lákají tak, že bych nejraději popadla obě misky a nedělila se. Díky za fajn inspiraci s petrželovou natí, také se mi líbí čerstvý sýr v kombinaci s listovou zeleninou. Musím já saláty inovovat. Bo jedu jen klasiku a nejspíš se šidím o chuťové zážitky. Čína je dobrá varianta a změna chutí, a pravda, víc surovin to chce, ale i s málem jde vyčarovat chutné jídlo, když není člověk náročný. Děkuji za potěšení a inspiraci od vás. Teplo závidím, tady už spějeme k zimě mílovými kroky.
Přeji úspěšný nový pracovní týden, ať se daří!
A tu je receptík od Helenky na Omáčku s kyslou smotanou:
varecha.pravda.sk/recepty/omacka-s-kyslou-smotanou/92701-...
Chlieb s masťou s mletými škvarkami, drobná zeleninová príloha a čaj.
...o chvíľu vyrážam za povinnosťami a smútim za nedávnym časom kraťasov, trička a šlapiek.
Děkuji za koment a fotečku. Měl jsi výbornou snídani, mleté škvarky mám moc ráda.
Máš pravdu, chladnější počasí nás nutí se více oblékat a to prostě není ono. Zdlouhavé je to a plno vrstev, pevné boty nás omezují, ovšem celek zabezpečuje teplo. Nechtěla bych v terénu pobývat v letním oděvu, nene
Přeji úspěšné plnění povinností i radostí dnešního dne!
Děkujeme za přání, koment a fotečku. Kaše ovesná se semínky, jablíčkem, skořicí - lákavá snídaně!
Krásný a úspěšný den přeji!
Dnes k pozdní snídani banán, k obědu buřtguláš se zeleným salátem, bez polévky. Máme státní svátek, děti podzimní prázdniny. Jsem zmatená v čase, ne a ne se znovunastavit.
Přeji všem pohodový den, byť chladnější!
Davam tebi jen do masla, s tim cesnekem vyzkousim, treba hned zitra! Jevi se mi to dobré. Ano, k tomu jedine caj :-)
Konečně doma celer. Lehce oblanšírovaný, nastrouhaný, majolka, citron na luxusně opečených půlkách houstičky. Trochu belugy s řapíkatým celerem a křepelčí vajička. Vidím to na fajnový den s občasným, slunečním nebem.
Sladké raňajky milujem. A ovsené vločky s medom a jablkami by som si dala hneď, aj teraz na obed :-)
Fakt luxusné raňajky. Máš nejaký trik na olúpanie křepelčích/prepeličích vajíčok? Mne to dobre nejde. Väčšinou ich domrvím :-)
Čočku belugu jsem nutně chtěla, zakoupila v řetězci a najít na balení zemi původu suroviny je nemožné. Má označení ČR, přestože vozí suroviny z celého světa, tak nejsou u zabalené suroviny konkrétní, což je mi nepříjemné. Hledala jsem belugu ve zdravé výživě, ale neměli ji v nabídce. Příště si dám pokoj a počkám na solidního prodejce, "baliče". Zákon o uvádění zemi původu je bezzubý, dovoluje označit jako zemi původu tu, která naposledy operovala se surovinou, tedy balila ji. Což je zákazníkovi docela na kočku.
Děkuji za koment, recept a fotečku výroby pomazány, zajímavá je a určitě výborná! Milá inspirace.
Přeji brzké uzdravení, co tak štamprlík slivovice, spálit červa?!
Děkuji za koment a foto opulentní sváteční snídaně! Chutné seskupení dobrot, estetické, až mi sliny tečou!
Krásný den přeji!
Děkuji za skvělé foto a inspiraci, sýrový salát nikdy nezklame!
Krásný den přeji!
Oloupat je, potvůrky, je nejspíš věda. Nikdy jsem je neměla a znám jen z vyprávění, jak jsou úporné...
A tady je link na Sýrový salát: varecha.pravda.sk/recepty/syrovy-salat/92717-recept.html...
ať nemusíte kufrovat v receptech, přátelé.
Tak uplny trik snad ani neexistuje. Varim jich vzdycky vic, proplachnu studenou vodou a v kastrolu mezi sebou trochu protrepu aby popraskaly. Urcite je loupu od te spodni strany a pod vodou a u televize :-) Idelane jich dej varit alespon 30 na nalozeni :-) Tak jsem delala synovi k narozeninam. Ano, je to vo*er :-)
:-) Zajimavy obed ale urcite chutný. Bešamel se zakysankou a vajíčko, proč ne. Jen ten toustak je málo topinka :-)
Uteší ťa, že ja domrvím aj normálne vajcia?:-)) asi nie
Ďalšia art foto:-) mne by to bolo ľúto aj zjesť. Skvelé zloženie
U nás sa uvádza, pokiaľ viem, pôvod " krajiny EU" a "krajiny mimo EU" Tiež široký pojem.
Cerstva vajíčka neoloupeš ani kdyz budes stat na hlave :-) Snad jina zase pod vodou a snaz se dostat palcem az pod tu blanku. Jedina moznost. Kolegyne v praci si nosila z domova kazdy den domaci vajicka a vzdycky naklepla konce a profoukala. Nekdy to trochu pomuze.
Vezmi si závážie, škoda by ťa bola:-)
Jak nalozis, tak vyfotis! A tahle nalozena vajicka mam rada. Jen tehdy synovi k narozkam prepeličkova :-) Na doma nakladam jen od štastných slepic :-)
Dík, svat má nacvičený tiež trik, hrozne veľa vajíčok je. Ja na to nemám nervy:-))
Hezky! Děkuji za velmi inspirativní postup i foto! Moje nervy... 30 kousků, nevím co by museli dávat v telce, aby mi to pomohlo, možná Laurea a Hardyho, to by šlo!
Ja jsem trpelivy beran :-)
Aj ja ich domrvím, zpravidla. Určitě je důležité nenechat uschnout skořápku, to pak nejde vůbec. Také tluču odspodu a snažím se nabrat slupku/kožu, aby se oddělovala se skořápkou. Někdy pomůže profouknout - jak píše @mijaita. A vařit starší vejce, nová nenenene!!
U nás také znají tento trik/druh označení, Původ : země EU nebo mimo EU. Baliči jsou fikaní. V tomto případě je alespoň jistota, že když Země EU, není to jistá modrožlutá krajina. ufky
Děkuji za koment a fotečku. No, nevím, toto není oběd vhodný na prácu v lese... Drž sa, chtělo by to do kapsy kabátu cihlu! Vrať se v pořádku, Helenko!
Srandisto!
Děkuji za koment a fotečku, strapačky ako malované! No vidíš, nebýt manžela, musela bys z posledního bůčku udělat pomazánku! haha Měli jste výborný oběd! Toto neumím, halušky. Prostě neumím. Hlasitě závidím.
...dnes:
Fazuľová polievka, zemiakové lokše (z mrazničky)...na viac nebol priestor. Vybavovanie sa predĺžilo...a hlavne, časové straty boli v doprave. Kôli ranným zápcham v kolónach som zvolil taxi. Zabudovaný som mal "Bolt" na 7:15, už o 6:45 sa mi ospravedlňoval, že bude päť minút meškať; meškal pätnásť!! Ešteže som si vytvoril polhodinovú "vatu" a meškal som. Cestovanie u nás je na vrchole kritického bodu. Na druhom mieste je "rezidenčné" parkovanie a kruté poplatky za parkovanie.
Čo z toho ešte chystáte ? Aké recepty?
Pekný deň
No na prvy krat ju(foto) nezobralo
Pobavil jsi "cestopisem" a parkovanim :-) Rezidentni parkovani moje Pha 7 zacala platit jako prvni z cele Phy uz 1996!! A uz tehdy to neznameno, ze zaparkujes! Soucasnost je kriticka a kdyz chces autem nekam odject, tak - musis se vcas, to znamena tak max do 15 hod vratit (a stejne mit stesti) a na jinou Prahu jedine kdyz tam najdes misto na parkovacich hodinach. 2€/ kazda nacata. Kdyz neumis parkovat tzv na papir, nemas sanci i kdyz nejake misto najdes. Provoz je dalsi velicina. Takze potud tak se mame my, prazsti ridici. K dokonalosti se vsude maluji pruhy pro cyklisty (ktere skoro nepotkas) a zavodne se zabudovavaji tzv balisety. Sloupky, branici zastaveni vozidla nebo vyhrazeni prostoru pro kolobezky!! Jojo, ale zkus nekde nezaplatit nebo zastavit. Hned 28€- pokuta!
Vesela je dedina! :-)
V pohode kupuju belugu v Penny, kamoska v Bille a puvod nehledam, nevim proc?
Beluga je vyborna, drobnozrnna cocka, za 25min uvarena bez namočení. Salaty, polevky, placicky, vyborny salat s kysanym zelim a jiste sama vymyslis :-)
p.s. varecha.pravda.sk/recepty/cernococky-fotorecept/73386-rec...
...ak mám dobré info od známeho z Prahy, tak sa vám trochu uľaví lebo raj, od 1.1.2026 bude v Prahe zákaz prevádzkovať "zdieľané" kolobežky!...to by mohli aj u nás. Sú porozhadzované po celom meste!
...vy máte aspoň Metro. My máme v strednej Európe jediný "metropolu" bez metra 🙂.
...a mám otázku: odkedy sa u Čechách poplatky a pokuty platia v eurách??
... šalát z čiernej šošovice som robil pred rokom, dvomi ale mňa to veľmi neoslovilo
... táto "Beluga" ma oslovila viac!🙂
radšej vyskúšam tú šošovicu.
Děkuji za koment a fotečku, zemiakové lokše s fazulovou polievkou jsou fajn dobrota. Umíš si zaradit.
Hlavně, že jsi cestování ve špičce zvládl, velmi dobře naplánoval. S parkováním, jeho cenou je problém snad všude. Doba je taková.
Pokud jde o strapačky, klidně zítra strapačkuj. Je to v naprostém pořádku, říkáme to synchronicita a radujeme se z ní. Jednotvárnost je častá třeba u mě, když jím několik dní jedno a to samé. Nečiní mi to problém, ale jednotvárné to je.
Děkuji za koment, měla jsi dobrý oběd, salát s obrilovanou čekankou a těstoviny s bazalkovým pestom zní moc dobře a svěže.
Černou čočku Belugu jsem měla prvně a mohu říct, že salát z ní mi moc chutná. Je velmi jemné chuti i konzistence, s ochucením je potřeba trochu "přitlačit". Podle mě je salát z ní velmi variabilní a snese se vším. Často je v receptech smíchána/nesmíchána v salát - tedy naloženo postupně. Bo ta její černá barva vším dost prolne a celek vypadá docela potemněle. Při vaření doporučují poměr jako při vaření rýže 1 díl čočky, 2 díly vody. Je docela rychle uvařená, mě překvapila do 20 minut a už byla tekutina skoro pryč. To mě leklo a přidala jsem další vodu - zbytečně. Vařila jsem s mrkví a celerem, bobkovým listem. Po ocezení jsem vývar jen dochutila, nastrouhala mrkev a celer. Barva černá, ale chutnal dobře. Pak jsem si přečetla doporučení, vaří se 1 díl čočky, 2 díly vody a pokud se odpaří a není hotová, dolévá se po troše horká voda.
Salát jsem smontovala viz koment hore, vajíčka na tvrdo, papriku a pár dalších oliv jsem dala na ozdobu. Smontovaná hmota je dost tmavá, nevzhledná, ale chutná. V receptech je vidět, že salát dávají na talíř postupně, na sebe a okolo, moc hmotu nemíchají - to je fotogeničtější. Je tu několik receptu na Vareche, zadej si do lupy.
Děkuj za fotečku, zajímavý salátek!
Jsem se z toho něžného popisu orosila. A to nezmiňuješ uzavírky a jámy všeho druhu. Jen pro silné jedince to máte zařízené. Nezávidím.
Děkuji za info, jsem orientovaná hlavně na Kauf a někdy to není jednoduché. Mě prostě země původu suroviny prostě zajímá.
Určitě se na tvoje černočoky dám v příští vlně. Zajímavě zní také spojení s kysaným zelím/kapustou, to zní velmi dobte. Díky za inspiraci i foto pytlíčku.
Hezky, nudličky jsi dělal, krásné je máš. D9ky za foto!
On je to docela nelogický název, beluga, vybavím si vždy Běluhu/Belugu Bílou velrybu, je to delfínovitá ryba, krásná a vzácná. Pak je Airbus Beluga, je hodně Bílé velrybě podobný. Vodka Beluga, no dobře. Také jsem zachopila kaviár Beluga. Docela rozmanité věci se stejným názvem.
... dobré ráno a úspešný deň, priatelia (virtuálny)
Ano, tiez som pri tom myslela na tú bielu veľrybu. Ďakujem za dôkladné informácie . Želám všetķým krásny jesenný deň.
Děkuji za komenty a fotečky. Slaný koláč a krevety na salátu bych si s chutí dala. Dobroty!
Krásný nový den přeji!
Děkuji za koment, přání a foto. Tak snídaně do postele pro manželku, hmmm Tvoje paní se má jako na kraji v nebi!
Úspěšný nový den přeji, ať se daří tobě i tvojí paní!
Sušená rajčata v oleji - prodávají uz i krájena, ale kazdopádně ze skleničky vytahuji pinzetou a kdyz je treba, tak je striham :-) Žádný bordel!
Kdyz červená čočka, udělěj si placičky! Namoč 1 díl čočky ve 2 dílech vody a nech máčet pár hodin nebo celou noc. Rozmixuj ochut solí, bylinkama, česnekem (podle chuti) a na trošce oleje udělej placičky, jsou výborné!
Urobím, vyzerajú dobre.
A karamelizujem cibuľu na trocha cibuľačky
Ďakujem.
Ja hovorím, že mne všetko chut. Aj šaláty. :-))
Budes delat v tajinu? To zas bude týrání! :-)
) , kysané zelí opečený salám. Maso vý burger bude jindy. Tohle byla jen rychla snidane.
Nemám tajin:-( pekne v jenskej mise:-)
Ách, to si zase dobre vymyslela. Limenézu som ešte nerobila, dnes sme sa synchronizovali s citrónmi( limetkou u teba)Pripomenulo mi to knihu 101 burgerov tuším sa volá, tam je hrozne vela variácií na zemle, dipy, burgery.
Tri druhy halušky (tvaroh, bryndza, ky. kapusta; pirohy (zemiaky, ky. smotana); zemiakové placky.
Poznámka:
... pôvodne malo byť aj acid. mlieko ale zlyhalo zásobovanie ...mne to nevadí, náhrada sa našla!
Kuku, přiznám se, že teprve nedávno jsem zjistila, že je v nabídce i červená čočka neloupaná. Dokonce ji mají i u nás ve zdravé výživě. Pásla jsem po černé čočce, tak jsem pohrdla, ale vím o ní. Má obvyklý hnědkavý kabátek, v regále bych ji nepoznala. Chystám se na ni. Je zdravější, podle všeho drží tvar, jen se namáčí na 2 hodiny předem. Přitáhla jsem zelenou čočku /vyhrála/, na tu se těším, budu vařit v další vlně.
Moc děkuji za chutné foto tvé snídaně. Fazolovo tuňákový salát vypadá skvěle. Hned bych dala testovací vzoreček!
Jsi hračička, úplně mě dostal designový citron v levém horním rohu, tvářící se jako dýně. Hahaha Vtipné obveselení.
Skvělé čočkové placičky, musím se do nich pustit, díky za chutné foto! Otázečka: Děláš je oboustranně nebo jim stačí jen opéct základnu? Pinzetu jsem si pořídila, ale zatím nikdo neví, kdo ji kam uložil....
Děkuji za fotečku rozpracovaného afrického citronového kuřete, určitě se povedlo. Cibulačku papáš doma sama? Jejda, ty máš to svoje osazenstvo vybíravé... Neva, hlavně že tobě cibulačka chutná! Přiznám se, že jsem ji dělala pradávno jen jednou, jsem milovník cibule, ale neohúrila mě. Co nebylo, může být...
Hezky si podstrojuješ, ranní burger pseudo, tyjo. Díky za chutné foto a link na limonézu. Když ráno, tak s grácií, tedy s burgerem!
Hezky, hezky ses nám roztrojil, halušky ve třech podobách, to každý neumí a nemá. Dostala mě poznámka o selhání zásobování. Provianťák si vzal volno! haha
Děkuji za chutné foto, vtipný koment!
Děkuji za přání, komenty a fotečky. Polévečka se ti povedla, sušené huby v polévce miluju a tvoje se mi líbí. Smetanová omáčka s vajcom je dobrý základ na posílení. Hezkou procházku přeju! Máte hezké počasí, jen nevím, jestli 13°C potřebuje chlazení v podobě vychlazeného okurkového salátu s jogurtem a jablíčkem. Ale proč ne?! Osvěžení po procházce musí být!
Příjemný den přeji!
Dnes musím opatrně. Včera jsem se se salátem z černé čočky rozšoupla a je třeba zabrzdit. Všeho moc škodí. Polévku /vývar z černé čočky se zeleninou/ už jsem dala. Čeká mě buřtuguláš. A jablíčko jako dezert, večeře. Salátek v lednici počká, neuteče.
Mějte všichni pohodový den!
oooooch, nejsi daleka mych vcerejsich myslenek :-) presne tak a ne jinak! Brzo dovi, polívky :-)
.........je to limeneza, nybrz je v ni limEtka a placicky oboustranne! A nazapomen, vejce tam nepatri :-)
Tady se vyskytuji od nas vsech opravdu vyjimecne kombinace :-)
Děkuji za korekci a vyčerpávající odpověď. Ano, limenéza je správně, byl to překlep, jsem jenom člověk. Placičky z obou stran a bez vejce. OK zlato!
Zlatá si:-))) tá zubatá je mandarínka. Nápad z netu.
Uži si ju! U nás tak isto, mozno aj teplejsie, Zara sa vyhrieva pupkom nahor:-)
To je francúzska cibulacka, dala som aj hlt vína bieleho a poslednú porciu mäsového vývaru.To je pre mojich moc intenzívna chuť. Ani cibulovy čaj mi nevypijú:-(
To si pekne vytunil. Tanier slovenských dobrôt. Výkričná cena?
Kura sa podarilo, len sa stehná dosť povyzliekali, to sa mi nepáči. Chuťovo výborné. Uvidím reakciu našich. Ked som mala obdobie skúsania novych jedál, prišli prosby, aby uz bolo normálne jedlo. Tak tie exotickejšie sú len ojedinele
Výborný oběd, hlíva je vždy výborná, krásný talíř, plný chutí! Díky za časosběrný a návodný koment a inspirativní foto!
Utěšená jenská misa, plná kuřecích stehýnek na citronu, rýže k tomu - s radostí bych si dala porci. Někdy se, potvorky, povyslékají, asi je jim malá koža... Nevěřím, že máš doma konzervy, bo každou chvíli děláš nějakou exotiku a jsi v ní dobrá. Tak nevím, jestli je nepodceňuješ jen "naoko" haha
Dnes jsem si pro změnu k buřtuláši dala bráchův kvašák. Ještě mám dva a bude hotovo. Také jsem konzerva, konzervovitá od základu.
Na salaši Spišské Podhradie...... 13€
U mňa... približne jak cena z Louvru ukradnutých šperkov... nevyčísliteľna!
Okrem rýb nerobím morské plody vôbec, nechutia nám. Nerobím kohútie ani býčie žľazy, držky ani kuracie hrabáky a plnené husie gágory, mozoček, krv na cibuli apod. Japonskú a kórejskú kuchyňu má veľmi rada mladšia, no okrem výnimiek ma neláka. Z číny tiež len určité jedlá. Hnedá a čierna ryža ani mne nechutí, ani mnohoraké sépiové a celozrnné cestoviny, ani strukovinové. Skúšala som, neujali sa. Môj žalúdok nevezme ani huspeninu, tak sme doma vlastne vyberaví všetci:-))
To je presne taká odpoveď, akú som čakala:-)
Ak ti vadí chuť - horkosť čakanky, najlepsie je ju nehesť,. Žartujem....úsmev- .je to asi o zvyku.
Asi naj soft, je čakanka šalatova - žltozelena, občas grilujem aj tú. Ked grilujem najčastejšie použivam soľ v mlynčeku ochutenú(rasca,fenikel+ citronova kôra) a na tanieri pokvapkam citronom alebo zalejem trochu jablčnym octom
Ale najčastejsie na grilovanie použivam tú v 2 rade prvú, okrúhla hlávka a horký je len ten hlúbik ako na hlávkovom keli,
V prvom rade druhá a tretia na šaláty.
V prvom rade prvá je igp(označenie pôvodu, poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov so špecifickou kvalitou, povesťou alebo inou vlastnosťou závislou od ich zemepisného pôvodu.) Je z Trevisa, ich "špecialita",chuťovo ok - čakankovo.
Pre mňa najvyraznejšiu chut má v 2rade druhá a v 3 rade tretia, tie som neskusala ani pestovat ,ani tú z trevisa, pretože ten zbiera zelená a nechava sa špecialne dozrieť aby chytila svoju farbu. ostatné hej, nenáročné na pestovanie.
inak čo sa tyka čakanky, klasickej u nás známej s modrým kvetom - čikorky - Cichorium(L),
Cichorium intybus, nazyvaná -horký koreň- "radice amara di soncino", tak tá sa tu pestuje nielen na čakankovú kávu,ale sa aj predáva ako petržlen na sk, ak je mladá tak sa griluje, ak staršia tak varí 2-3 min, potom osmahne na oliv oleji a pokvapká citrónom alebo jablčnym octom.
Rada na záver, skús so žltou čakankou, a potom
skus aj takto varecha.pravda.sk/recepty/uska-orecchiette-trochu-netradi...
Možno ked ju budes krájať tak tie biele hrubé časti od hlúbiku nedávaj.
Ja som tu dala ricottu ale do risotta dávam mascarpone, tak je to viac krémové.
A tie fotky mi nechce brať, inak dnes som čakanku grilovala s papričkami zelenymi
Toto jedlo je dosť sýte, ale ochladilo sa!
Takove krasne papriky! Vidim tu krasu jak vsude opekaji, prodavaji v Argentine! Vyrovnane desitky, stovky paprik v regalech. Hmmmm, to ani v trznici nekoupim. A jake dobre chutovky z nich delaji.
Tu je link na Helenčinu Polievku zo sušených hríbov s cestovinami : varecha.pravda.sk/recepty/polievka-zo-susenych-hribov-s-c...
A tu je link na její Uhorkový šalát s jablkom : varecha.pravda.sk/recepty/uhorkovy-salat-s-jablkom/92749-...
Děkuji za komenty a fotečky. Speciál o čekance je velmi zajímavý, včetně fota, tady jsem jako v Jiříkově vidění, tolik druhů čekanky. Zajímavé celé, tvoje zkušenosti a vědomosti o čekance jsou obšírné. Grilované zelené papriky s čekankou jsou jistě delikatesa hmmm Těstoviny s kapary a olivami bych si dala s radostí také. Jejda, budu muset nějakou variaci udělat. No a "náš" krásný servis, vždy mě tvoje talíře něžně pohladí ...
Ještě jednou díky za tvoje ucelené sdílení!
Tyjo, Južno Tirolské sýrové špecle s listovým šalátom se sušenými alpskými bylinkami beru celičké, tiše mizím a s nikým se nedělím! Toto musí chutit úúžasně...
P.S. Na večeři jsem dorazila můj salát z černé čočky, prostě jsem nevydržela. Kdeže jablko... A dobře jsem udělala, protože jinak bych nakousala obrazovku!
Možná ti osvěžila fotečka paměť, mě podráždila chuťové pohárky a hrkla slzy do očí - krása nepochopitelná. Díky za Mexické rozšíření obzorů! Úrodná to zem!
No teda,to je mega tak veľa pimientos .tu v it predávaju snád všetky peperones od vymyslu sveta, okrem tych žltych tenkostennych "madarskych" ich ja volám, tú sladkú chuť cítim až sem,.
Tieto zelene čo som robila sa volajú u nás peperoncini verdi dolci,friggitelli
No mne to dnes štrajkuje s fotkami...
Ty jsou taaaak krasny!! Ani nevis, jak trpim vsude na trhach kdyz vidim ty zeleniny a ovoce! Tenhle orazek yl ze samosky, ale na trhach to maji take krasne poskladane. Z techhle paprik jsem jedla a taky jsem doma zkkusila uvarit uplne obycejnou papriku ve smetane. Kdepak, takovou lahodnost jsem nedocilila. Na nejakem nadrazi v bufaci na kazdem stole jeste ruzne doplnky a jeden mi neskutecne chutnal. Pry to byly mixovane papriky a maggi. Ano, ale jejich papriky. Bez sance to z nasich udelat. Nedobré. Muzu byt rada, ze mam blízko alespon tu trznici. A treba nekdy se mi zadari i peperoncini verdi dolci,friggitelli :-) Diky za osvetu!
Toto je perfektný čakankový manuál, veľka vďaka:-) s fotkami najlepsie. Niektoré baby chodia v zahraničí po butikoch, ja rada obdivujem regále plné všakovakej zeleniny a ovocia:-)) budem hľadať tú svetlozelenú čakanku. A cakankovú kavu mám tiež rada. Tú so špaldou. Orechiette som varila vo Švajčiarsku, doma som ich este nevidela, čo ale neznamená, že tu nie sú.
Krasne špecle, bohata porcia veru. Máš tu na ne recept?
...zastavil sa syn tak...tradičné raňajky pre mňa netradične, v sede! 🙂
Mango pohár: piškóty, mangový jogurt a čerstvé mango.
U nás 13C, neprší ale vzduch je príjemne vlhký a hlavne je bezvetrie. Prajem pekný deň a dobrú chuť k obedu.
A makovo-jablkový koláč s tretinou pšenovej múky. Každý deň spomínam na maminku a vsetkých, ktorí tu už nie sú.
Energia na celý deň:-)
Famózny pohár! Mango milujem. Pekný den aj tebe!
Tusim si varila pre mna :-), nabuduce si prosim bez kukurice.
Keď by som varila pre Teba milá Afi, tak by to bolo nielen bez kukurice ale aj bez jogurtu ;-)
Ano,ano ďakujem ešte raz za chválu na taniere, aj keď o mnoho dôležitejši je obsah taniera.
..ešte tak do konca novembra sme na chalúpke(dovolenkovom dome),potom zasa až ked si urobíme prázdniny, aj ked teraz su také vynútené, keďže moja kuchyna vyzerá teraz takto: do plaču, skôr do revu.....
Ale kuchyn bude nova, krásná!! Vsechno zle pro neco dobre! A to jidlo? Jednoduche, ale luxusní!
Děkuji za koment a fotečku, bohatá snídaně bych dodala, syn k vám nejspíš hodně rád chodí, s takovým servisem je to den splněných přání...
Věřím, že jste měli všichni hezký den!
Děkuji za koment a fotečku tvé snídaně. Mango s mangem a jogurtem, piškoty, hmmm dobrota veliká!
Děkuji za koment a fotečku, praženicu já ráda, moc ráda a se salátkem je to dobrá kombinace. Někdy se mi to také přihodí, že večeře je bohatější a pozdější, pak je pravda, že mi stačí ráno jen kafíčko. I kdyby nestačilo, většinou to tak mám, že snídám kafe. Raději pak skorý oběd.
Milujem staveniská a prestavby a prerábky a búračky a obíjanie omietok a strhávania kachličiek a búranie stien. Asi som ( ostatní tvrdia že áno) potrhlá. Ale ja to milujem! Lebo vždy mám určitú víziu a vždy je to o sto krát lepšie, praktickejšie, krajšie ako predtým. Len tí vyššie spomenutí, ostatní sú na nervy. A ja nechápem prečo. Už som sa aj dopočula že ževraj zo mňa!
Túto vetu: “od zajtra nevarím” hovorím už roky. Nikto ma neberie vážne ;-)
Děkuji za koment a foto, cícerový guláš s perličkami kroupovými je zajímavá kombinace. Přiznám se, že s cícerom nejsem až tak kamarád, ale tu ho často vidím. Zajímavější jsou ta tři kuřecí stehna, byla nejspíš možnost si dát stehýnko k zeleninovému guláši, teda... tak bych to měla já haha
Děkuji za koment od srdce, také to tak mám, teď častěji. Naši milovaní jsou už doma, nic jim nechybí. Zato my se tady různě naháníme za kde čím. Život je takový, jaký si ho uděláme. S láskou v srdci, nejen k našim předkům, jde všechno líp. Láska je nejmocnější energie ve vesmíru.
Díky za foto krásného závinu, s jablkovo makovou plnkou. Hodil by se mi, vidím to tak na jednu nohavičku a to se krotím... haha Krásný ho máš!
Hezky, neotřele, pálivě...!! Děkuji za koment a fotečku, jak to popisuješ, málem mi blafl monitor! haha Chilli con Carne jsem nepolíbená, ale to se může změnit. Vždy obdivuji Colomba, jak si ho s chutí dává... haha Já si hrkla chilli do buřtuguláše a také ho mám hezky pálavé. Koupila jsem si nový pytlíček klasického, z řetězce, a zapomněla, že nové je pálivé jako čert. A je!
No bóže, zahrála by ses na Popelku, ne?! Hezky zrnka kukuřice vyseparovat na okraj talíře, tady by to šlo, @zolik má talíř s dostatečným okrajem! haha
Jaké milé od tebe a pozorné!
Jeejdanečky, ten je krásny …
Aj ja všade kde idem, moja prvá cesta je na trh.
Děkuji za koment a foto rozpracované stavby!! Jejda, vy jste v exilu, ve vyhnanství... Ale to je dobře, že máte útočiště, byť s omezenými podmínkami. Jestli to chápu správně, "naježíte" si novou kuchyň. Krásná bude! Vývojová fáze přejde a pak budeš hodně spokojená! Pevné nervy a trpělivost, držte se!
Děkuji za komentík a foto, svěží dílo! I tak se někdy dá. Co už, když to jinak nejde. Držte se!
Děkuji za koment a fotečku, houbová smaženice na topince se mi líbí, s radostí bych popadla talíř a zmizela v dáli. Hezký výlet přeji, užij si to!
Děkuji za koment ze srdce vyjádřený, hezky ses odhalila. Nejsi-li ty tak trochu Brouk Pytlík, zkřížený s Ferdou Mravencem!!?!! No nic, proti gustu žádný dišputát. Každý máme nějako úchylku. Jsi Beran?
V prvom momente som ostala v úžase, ako dokonale ti ostala zmes v strede tortilly... až potom som si všimla vzor na tej "tortille":-))) super jedlo, u nás chilly s mierou, tak jogurt nehrozí.
To je výhra, že máte kam ísť, kým sa prerába. Nová, lepšia kuchyňa za to dočasné nepohodlie stojí. Dúfam, ze máte šikovných majstrov.
Ja by som to mala za trest:-)
To som rada:-)
Slinky mi tečú. Dokedy to vydržíš asi tak.
Nie, som Škorpión ;-)
Veď ja sa tiež iba vyhrážam. A aj tak ma nikdo neberie vážne. Ale keď to raz naozaj urobím…..tak potom to bude fakt prekvapko :-)
No hej aj mňa to baví, ale v sukni môžem krúžit iba doma, kedže je to aj naša práca....od leta sme sa chystali, ale vydalo až teraz- tak som mala aspin viac času na zostavenie kuchyne.
je to mužov obor, robime rozvody, a popri tom prerábky ...takže projekty, sute,malta,obklady, sprchy,vane,záchodky,bidety ....v tom sme doma
Ano, na komplet, ...
Trpezlivosti nikdy nieje dosť....
To našťastie máme, úsmev.
70% prác si robime my, tak aj tempistika by mohla vyjsť, počasie nám zatiaľ praje
Našťastie je meter u mňa povinnym obsahom kabely...môj muž má zase strach v očiach ked zistí že chcem malovat...to neznáša, on radšej s flexkou v ruke ako s valčekom....a tak to máme doma rozdelené
Ahaha, tak ne rohy, ale všetečně nebezpečný ocásek!
Musím do terénu.
Oskar se od Božího rána snaží, máme 9°C a dohrabeme se, teoreticky, na 14°C. Nefuní, zatím.
Přeji všem hezký páťulínek a klidný víkend. Všem, kteří se vydají na cesty, ať se v pořádku vrátí!
6:15..."Parížsky" nárez, pečivo, čaj
Lahodný vývar z kuracích trupov s domácimi rezancami
...vie mi niekto vysvetliť aký je to "zákon", že keď premyvam uvarené cestoviny skoro vždy mi ostane aspoň jedna prilepená v hrnci!!!??😡
Zákon schválnosti? Co sa môže prilepiť, sa aj prilepí:-)))) Kúp si cestovinovar, ten hrniec s vložkou veľkého cedidla. Aj ja sa chystám, lepiace sa cestoviny ma furt vytočia.
Výborne si navaril/ ste navarili. Také nieco bolo u nás už veľmi dávno. Robila som zemiakyna kyslo, trocha z nich som popučila k poslednému stehnu. A k omáčke klobásku.
... dobrý nápad... zemiaky na kyslo sú u nás obľúbené, len som na nich nejak zabudol
...u nás bola minule akcia na bezlaktozovy tvaroh, manželka kúpila asi desať a už im končí doba trvanlivosti tak vymyšľa... halušky, koláče, pomazánky
... dnes piekla a mne doniesla do "zóny oddychu" odrezky!!...že vraj: "... dávam ti to najlepšie"!!...máte radi okraje z koláčov??
Edamame len s morskou soľou a kúsok masla
Kuracie prsia so sójovou omáčkou
Děkuji za komenty a fotečky, jak šel čas.
Pařížský nářez s rohlíkem je dobrota, měl jsi fajn snídani.
Káva s rodinou je v pátek už u vás tradiční - milá tradice.
Kurací vývar vypadá v hrnci moc dobře, s domácími rezancami nemá chybu!
Masové gulky v korenistej paradajkovej omáčke, s br. kaší beru celičké a s nikým se nedělím. Dlouho jsem je neměla, dobrá inspirace, děkuji!
P.S. Vzadu za tlakáčem na stole leží plech s koláčem hmmm
Nojo, perlička... to není perlička, to je obr perla. Těstoviny se přichytávají ke dnu, případně se musí hrnec drhnout pomalu drátěnkou, aby se navařený škrob pustil. Je to o nervy.
Také mě to štvalo, ani ne tak nudle/rezance, ty zavařuji přímo do polévky, ale přílohové těstoviny. I vyřešila jsem to hrncem s nepřilnavou úpravou od Delimano. Mám k ní i skleněnou poklici s dírkou, takže je postaráno i o páru. Těstovina/y se nepřilepí a jde senza jednoduše umýt. Měli i velký komplex, spešl sadu na vaření těstovin, ale na tu bych potřebovala příruční garáž /objemné, neskladné/. V praxi se ukázalo, že mám dobrý odhad a Delimano hrnec s poklicí stačí. Jen to má jednu chybku. Delimano už neexistuje a nedá se koupit. Naštěstí jsem si pořídila i pánev a rendlík. Jsem moc spokojená. Myslím si, že podobný hrnec s nepřilnavou úpravou by ti službu udělal. Nerez i smalt na sebe těstovinu prostě přilepí.
Zemiaky na kyslo s klobásou a chlebíkem musím vyzkoušet. Ještě jsem se k nim nepropracovala. Děkuji za koment, foto a fajn jednoduchou inspiraci.
Hezky, okraje z koláča miluju. U nás doma jsme se o ně byli. Od doby, co mám svoji domácnost, být se o ně nemusím a ani koláč neokrajuji /zbytečně by oschl/. Kdo chce, vezme si z talíře kraj, nebo středy. Je zajímavé sledovat, že okrajové z talíře zmizí jako první. S návštěvou i bez ní.
Děkujeme za fotečky na pokračování a průvodní komenty. Hezky sestavené, rozmanité menu. Fenykl na medu s citronem je zajímavý, edamame s mořskou solí a s máslem se mi moc líbí, kuřecí prsa se sojovou omáčkou miluju. To celé hezky s bramborami ve slupce a tatarkou, beru celičký talíř a mizím v dál, nedělím se. Mně by moc chutnalo. Jsi se rozvášnila...! Výborný oběd jste měli!
U nás je dnes veselo : deti sa tešia z Halloweenu, po uliciach je videť "strašidlá" a "ježibaby" … a tí starší oslavujú s "castaňera" - pani čo predáva pečené gaštany, pečené sladké zemiaky a "panallets" koláčiky/keksíky ako napr.:
varecha.pravda.sk/recepty/marcipanove-gulky-panallets-fot...
Príjemný a oddychový víkend prajem.
izahradkar.cz/zahrada/zelenina-byliny/luskova-zelenin...
www.kupi.cz/magazin/clanek/24245-sojove-boby-edamam...
www.grizly.cz/fazolky-edamame-prazene-solene-500-g?ut...
www.zbozi.cz/vyrobek/ita-san-edamame-sojove-boby-ve-...
Děkuji za komenty a fota, tvoji paellu bych s radostí ochutnala, salátek exkluzivní, co by mi chybělo?!
Fajn opis aktuálního dění, oslav, chutí a radosti od vás, děkujeme. I za link na mandlové koláčky. Hezké zážitky, pro mě třeba exotické, Halloween u nás nemá tradici, a když tak mi přijde dost vnucovaný hlavně dětem. Ale to je můj pocit, nemusí s každým souznít.
Přeji hezký zbytek večera pohodový víkend!
Měli jste výbornou snídani, díky za krásné a chutné foto, shakshukou ve tvém podání bych nepohrdla!
Klidný a pohodový den přeji!
Oskar se snaží, budeme za chvíli na predikovaných 17°C. Jasno, bez větru, zatím.
Přeji všem dobrou chuť nejen k obědu a klidný den! Ať zvládnete všechny návštěvy blízkých tak, jak jste si naplánovali.
Ďakujem. Mala som zvyšok fazule v chladničke a manžel pomlel kus mäsa, tak mi prisiel vhod nápad od @zolik. Špaldová tortilla a bravčové na spôsob chilli con carne
Děkuji za komenty, foto a link. Plněnou tortillu bych si s chutí dala. Tenký koláč od @kucharka vypadá moc dobře, chrumkám ráda! A proto jsem ráda, že se s námi podělíš, děkujeme!
Boli sme na zdravotnej prechádzke pred návštevou cintorína.
Děkuji za krásné autentické foto, milá Kuku! Dobře jste udělali, člověk potřebuje i regeneraci a spojení s Matkou Zemí, podzim je krásný! Objímám@
Nedáš už November?
Ajajajajaj, usnula jsem na růžích... Jdu na to!! Vůbec mi nedošlo, že je dnes 1.11.....
Děkuji moc za nakopnutí!! v čase!! A za koment a fotečky, krásná atmosféra a kačenky, ty miluju! Jsi sluníčko, zítra by mi to došlo... Asi mi někdo sedí na vedení.
Bude zajtra na neskoré nedeľné raňajky :-)
Děkuji ,dobrá vílo. Začnu pátrat kde sehnat. na jaře můžu skusit zasadit.
Rádo se stalo. Tak snad to nějak půjde pěstovat. Ne všechno, co se tváří, že by mohlo růst, funguje. Budu držet pěsti!
Pekne tam je. A ani nie je ďaleko od Sursee:-)
Dostala si chuť?:-)
Áno, a Tvoj nápad mi prišiel veľmi vhod. To mám ako na výmenu za to Chilli con Carne ;-)