Lekvárove koláče

olinecka - fotkaolinecka, 10. septembra 2015
Lekvárove koláče
Foto: olinecka

Tak tieto koláče mi pripomínaju moje školske časy,kedy nám ich mamka piekla do školy.Začal školsky rok ja som upiekla pre nás a moje vnúčatá.

12-14 ks
porcií
50 minút
príprava
25-30 minút
na 190-200 °C

Suroviny

500 g
3 dcl
2 PL
4 PL
3 PL
2
2




Postup

  1. 1

    Do väčšej misy dáme preosiatú múku ,do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a necháme nakysnuť.K múke pridáme kvások,cukor,soľ podľa seba,vajcia,žltky,olej ,rum nemusí byť,citrónovú šťavu.Varechou vypracujeme vlačné cesto,aby sa nám robili bublinky,vrch cesta posypeme múkou zakryjeme.Dáme na teplé miesto vykysnuť asi pol hodiny.

  2. 2

    Nakysnuté cesto dáme na pracovnú pomúčenu dosku.

    Lekvárove koláče - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozvaľkame na hrúbku 2,5-3cm a väčšim hrnčekom si vykrajame kolieska.Menším hrnčekom vtlačíme v strede cesto a tak si urobíme stred .Do stredu dáme lekvár a zo zmäknutého masla ,múky,cukru si urobíme posýpku.Posypeme lekvár , koláče potrieme maslom a rozšľahanym žltkom.

    Lekvárove koláče - obrázok 3
  4. 4

    Dáme do predhriatej rúry na 190 stupňov piecť 15 minútt .Po 15 minútach rúru dáme na 200 a dopečieme do zlatista.Po upečeni horúce potrieme olejom vydržia dlhšie mäkké ,keď zostanú. Koláče môžme plniť tvarohom,orechami,makom každý podľa seba.Vrch posýpeme práškovym cukrom nemusíme.

    Lekvárove koláče - obrázok 4

Diskusia k receptu

izabella929
@olinecka , včera som ich obdivovala na Fb..len som netušila ako si ukončila ten vrch s lekvárom..teraz vidím, že je tam posýpka...vyzerajú super..)
olinecka
Varechačky ,tak toto bola fajnota naozaj!!!!krásny víkend všetkym!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia