Hovädzie mäsové guľky v lahodnej stroganovskej omáčke fotorecept
Foto: babidka
Všetci asi poznáte Beef Stroganoff - alebo jednoducho Stroganov . Receptov je neúrekom - pravých , nepravých aj ľavých :-) Asi toľko ako Zobraziť celý popisVšetci asi poznáte Beef Stroganoff - alebo jednoducho Stroganov . Receptov je neúrekom - pravých , nepravých aj ľavých :-) Asi toľko ako je legiend o vzniku tohto jedla ... Tieto mäsove guľky som našla v jednej kuchárskej knihe pod nazvom "Guľky Stroganov" ... Bez ohľadu na mierne "nepresny" názov je to jedlo veľmi chutné a u nás doma dosť obľúbené .
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
asi 2 - 3 strúčiky |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
3 PL |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
200 g |
|
1 PL |
|
200 g (alebo iné huby) |
|
150 - 200 ml |
|
200 ml (alebo kyslá smotana) |
|
100 g (alebo maslo) |
|
Postup
-
1
Pomelieme si hovädzie mäso .Pridáme doňho prelisovaný cesnak , soľ a mleté čierne korenie .
-
2
Hladkú múku si zmiešame s červenou paprikou a čiernym korením .Z mäsa si urobíme guľky a obalíme ich v ochutenej hladkej múke .
-
3
V hrnci si zohrejeme olej alebo maslo /maslo je podľa mňa chutnejšie/ a guľky opražíme .
-
4
Opražené guľky zalejeme paradajkovým pyré .Môžete použiť aj čerstvé olúpané paradajky alebo pretlak. Pridáme časť hovädzieho vývaru , zakryjeme a necháme pomaly dusiť asi 40 minút .
-
5
Na panvici si opražíme pokrájanú cibuľu , pridáme pokrájané sampiňony alebo sezónne hríby , pridáme dijonskú horčicu , podlejeme zvyšným vývarom a necháme zovrieť .
-
6
Potom hríby pridáme k mäsu a ešte spolu dusíme asi 10 minút .
-
7
Na záver pridáme smotanu . Ak nemáte creme fraiche , pridajte par lyžíc kyslej smotany . Premiešajte , zložte zo sporáka a nechajte odpočívať .
-
8
Odpočívať má mäso a nie vy - teraz je presne čas na uvarenie cestovín . My máme najradšej rúrky - penne rigate . Ale môžete použiť široké rezance , makaróny , rigatoni , "šrubky" fusilli , rigatoni ....aké sa vám uráči :-) Na tanier dáme uvarené cestoviny , pridáme guľky a omáčku .Ak máte čerstvú petržlenovú vňať , doporučujem ňou posypať / primerane /celú porciu...a dobrú chuť.
prave rozmyslam co z masa, ktore nevyzera vabne. teraz viem, zomliet a len urobit podla teba. fajnotka to bude to viem iste, takze za takych 5 hodin si na nej pochutname. pozdravujem ta.
Plusy - a) prevedenie a prezentácia foto na úrovni pokročilého amatéra s nábehom k videniu profesionála (až na farbu mletého mäsa v miske pri foto č.1 , ktorá pripomína mleté konské mäso , privezené z Poľska a prifarbené jedom na potkany z pivničných priestorov nášho bloku!!)
b) výber témy pri úvodnom popise . Je vecný , konkrétny , neobjasňujuci , že ako má správny Stroganoff vyzerať , takže nedáva zbytočný priestor možnosti konfrontačných názorov čím nerozširuje diskusiu a neodkláňa ju od témy.
Mínusy - len jeden ... tvar mäsového jedla !! Prezentuješ ho ako "guľky" ! To vyvoláva u mnohých asociacie a predstavy nezlúčujúce sa s jedlom . A k tomu ešte predstava smotanovej omáčky zachádza až do perverzity . Doporučujem tvarovať do tvaru kocky čím sa zvýši atraktívnosť tejto práce .
Pozdravujem ťa a prajem pekné dni .
Števo - Prešov
Tesi ma , ze si tak kladne zhodnotil moju pracu :-))) Ver mi , nadrela som sa dost aby ta fotka ...aspon vyzerala "akoze" profesionalne :-) Ale polepsim sa, slubujem !
Mas asi pravdu s tou konskou farbou - aj ked neviem ako vyzera pomlete konske maso .Nas bycek Berty sa totiz na kona nepodobal nikdy , dokonca ani ked uz bol rozobraty masiarom na kusy v nasej kuchyni :-) Bude to asi tym ze som pridala prilis vela jasu ?Ubrala tiene? Pozriem sa do prirucky "Digitalna fotografia pre seniorov" ktoru som si kupila .
Uplne si ma dostal tymto :"výber témy pri úvodnom popise . Je vecný , konkrétny , neobjasňujuci , že ako má správny Stroganoff vyzerať , takže nedáva zbytočný priestor možnosti konfrontačných názorov čím nerozširuje diskusiu a neodkláňa ju od témy."
Bingo!!!!! pretoze presne tak som to myslela !:-)) Dobre vies , ze niekedy celkom pekny recept autor "pochova " nevhodnym nazvom alebo zbytocne konfrontacnym komentarom o "pravej pravosti" ci o tom , ze ked to takto robi nejaky sefkuchar , tak to bude zaiste to najsamlepsie a najsamdobrejsie .Dakujem ti za take mile hodnotenie , vazim si to :-)!
Aj ked si originál žiada hovädzie mäso,u nás asi lepšie uspeje maso z morky,
alebo z kurcata .Vdaka za inšpiráciu!
Musím pochváliť, je to vynikajúce. Namiesto šampiňónov som dala hrášok, smotanu pochúťkovú a na konci som omáčku trošku zriedila čerstvým mliekom.