Kysnutý koláč
Kysnutý koláč

Tenký koláč - coca de vidre fotorecept

kucharka - fotkakucharka, 8. októbra 2023
Tenký koláč - coca de vidre (fotorecept)
Foto: kucharka

Koláč tenký ako sklo - to je približný preklad. Typický katalánsky „koláč“, veľmi obľúbený skoro v každej rodine. Len tak k vínečku.

4
porcie
10 (+ kysnutie) minút
príprava
10 minút
na 220 °C

Suroviny

250 g
10 g čerstvé
50 ml vlažná
1 PL
štipka
75 ml vlažné
1 PL
Na potretie:
Na posypanie:

Online leták

Postup

  1. 1

    V mlieku s cukrom necháme napučať droždie. Pridáme múku, soľ, olej a vodu. Vody môže byť viac, podľa potreby. Ak niekto má rád aníz, môže pridať anízový likér. Vypracujeme polotuhé cesto. Vložíme ho do naolejovanej misky a necháme kysnúť, asi hodinku.

    Tenký koláč - coca de vidre (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto rozdelíme na 4 časti. Každú časť vyvaľkáme/roztiahneme na čo najtenšie (inak by ste si potom vylámali zuby :-)) Potrieme olivovým olejom, posypeme kryštálovým cukrom a píniovými orieškami. Píniové oriešky môžeme predtým namočiť do vody, aby v rúre neprihoreli.

    Tenký koláč - coca de vidre (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vložíme do vopred vyhriatej rúry. Horný aj spodný ohrev, 220 stupňov. Pečieme 10-15 minút. Ak chcete, ešte teplé posypte znova trochu cukrom.

    Tenký koláč - coca de vidre (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Polámeme na kúsky, podávame. Najlepšie sú ešte čerstvé v ten istý deň.

    Tenký koláč - coca de vidre (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

farbuska
Pekné recepty si práve pridala, vďaka. Vyskúšam všetky.
kucharka
@farbuska (9.10.2023 07:18)

Ďakujem, budem rada ak vyskúšaš, alebo ak ťa budem aspom trochu inšpirovať :-)
kucharka
Ešte som zabudla povedať, že koláč je tenký ako sklo a aj chrumkavý akoby bol zo skla … :-)
kucharka
@mijaita (10.10.2023 11:37)

Tak to si ma veľmi potešila! Daj vedieť ako to dopadlo :-)
Pozor - treba na tenúčko vyvaľkať!