Tenký koláč - coca de vidre fotorecept
Foto: kucharka
Koláč tenký ako sklo - to je približný preklad. Typický katalánsky „koláč“, veľmi obľúbený skoro v každej rodine. Len tak k vínečku.
porcie
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
V mlieku s cukrom necháme napučať droždie. Pridáme múku, soľ, olej a vodu. Vody môže byť viac, podľa potreby. Ak niekto má rád aníz, môže pridať anízový likér. Vypracujeme polotuhé cesto. Vložíme ho do naolejovanej misky a necháme kysnúť, asi hodinku.
-
2
Cesto rozdelíme na 4 časti. Každú časť vyvaľkáme/roztiahneme na čo najtenšie (inak by ste si potom vylámali zuby :-)) Potrieme olivovým olejom, posypeme kryštálovým cukrom a píniovými orieškami. Píniové oriešky môžeme predtým namočiť do vody, aby v rúre neprihoreli.
-
3
Vložíme do vopred vyhriatej rúry. Horný aj spodný ohrev, 220 stupňov. Pečieme 10-15 minút. Ak chcete, ešte teplé posypte znova trochu cukrom.
-
4
Polámeme na kúsky, podávame. Najlepšie sú ešte čerstvé v ten istý deň.
Ďakujem, budem rada ak vyskúšaš, alebo ak ťa budem aspom trochu inšpirovať :-)
ďakujem pekne za zaujímavý recept😉👍
Aj ja ďakujem, som rada, že ťa recept zaujal. Pekný deň prajem.
Tak to si ma veľmi potešila! Daj vedieť ako to dopadlo :-)
Pozor - treba na tenúčko vyvaľkať!