Jemná paštika z hlívy ústřičné

mijaita - fotkamijaita, 2. januára 2015
Jemná paštika z hlívy ústřičné
Foto: mijaita

Rychlá, jemná, dobrá pochoutka pro milovníky této houby. Množství surovin je pouze orientační.

Suroviny

250 g
1 ks stredna
100 ml
1/2 dl
1 - 2 PL




Postup

  1. 1

    Hlívu natrháme nebo nakrájíme, restujeme ne zprudka, přibližně 20 min. Hlíva zmenší objem a zrůžoví.

  2. 2

    Cibulku opečeme zvlášť, do hezky tmavší, zlatavé barvy, také pomalu.

  3. 3

    Opečenou hlívu a cibulku smícháme, lehce zalijeme smetanou, osolíme, opepříme, zastříkneme vínem a přendáme do vyšší nádoby. Tyčovým mixerem vyrobíme paštiku. Smetanu přidáváme opatrně, aby paštika nebyla moc řídká.

  4. 4

    Dochutíme solí, pepřem, eventuelně přidáme kousky nadrobno nakrájené, opečené hlívy nebo i kuličky zeleného pepře.

  5. 5

    Necháme uležet alespoň hodinu (2 a více je lepší) v lednici.

  6. 6

    Podáváme na chlebu, opečené bagetě nebo na jednohubkách. Zdobit můžeme bylinkama, brusinkama.

Diskusia k receptu

safran
nikde nevidím tuk, rozumiem tomu dobre, že nerestuješ, ale na sucho pečieš hlivu aj cibuľu? a jediný tuk je iba v smotane?
poznám skvelé "výpečky z hlívy ústřičné", tie sa však potierajú olejom pred pečením a pečú dvojnásobný čas alebo si len zabudla? Môže to byť výborné, rada by som skúsila, prosím si upresniť
asi si sa ponáhľala, lebo ostala v surovinách cibuša
mariamka
mozno tam par veci v postupe chyba, mna zaujalo to vino, iba tak zastreknut surovym? ani neprevarit? hliva je skvela, milujem jej vonu a sviezu strukturu, pride tejto pasteky cas :)
mijaita
@mariamka bílé víno se do různých pokrmů přidává, stačí jak píšeš, jen zastříknout. Také množství uvedené je malé. Jestli se obáváš, odeber si z rozmixované hlívy se smetanou lžíci do misky a dej jednu lžičku vína abys to ochutnala. Ať si nepokazíš chuť celé paštiky.Víno paštiku (nejen tuhle) úžasně oživí. Jinak recept už je opravený :-)
pusta1
snád "paštéta" správne po slovensky :-)
"paštika" je čechizmus v slovenčine :-)
navrhujem správne opraviť názov receptu @redakcia
1x amia
eviana
Tak to už áno, paštička vyzerá famózne, hlivu máme veľmi radi, v natieracej forme sme ju ešte nechutnali... chválim :) 5*
mijaita
@gordonko @fataga susene, i kdyz namocene, bych urcite podusila a az by zmekly trošku (houba nikdy nezměkne uplne) tak bych postupovala podle receptu. Za zkoušku to stojí. A hlavně mi sem pak napište!
pusta1
nie, mne sa nezabodla, áno, hovorí sa tu mnohými jazykmi.
len mňa za ten názov opravili a opravila som paštiku a na paštétu aj ja, lebo mali pravdu, ked to odo mňa žiadali.
mala by sa teda zabodnúť do vášho dioptrického skla.
bola to len faktická pripomienka. neurážajte, ok!
ste na slovenskom variacom webe, či?
teda týka sa to aj vás :-)
2x pusta1 a amia
pusta1
@mijaita , napodobne :-)))
ak nebudete tárať pod mojimi receptami o mne či pod receptami iných.
opraviť by ste však mala :-)
2x pusta1 a amia
zifi
no taaak... je dobre kultivovat jazyk - slovak slovencinu, a cech cestinu...
nechapem prehnane proti reakcie, ved ide len o drobnost :-(
pusta1
@mijaita , hej, ako ste komentovali aj pagáče odo mňa :-)
a vymýšľali ste klamstvá o @mesiar50 a o mne, a iné :-)
to mi je novinka, že sa vám niektoré recepty páčia...zrazu.
to vaša drzosť je bezhraničná.
toto z mojej strany nebolo napádanie vás, ako to ráčite prezentovať vy, bola to púha faktická pripomienka.

skúste sa premôcť a opraviť názov na správny.
2x pusta1 a amia
afataga
mne tiez zostava zahadou, preco sa tu mozu pouzivat jazyky ako napr. anglicky, nemecky, madarsky, turecky, svedsky, bulharsky, taliansky, chorvatsky, slovinsky a ine, len cestina je z nejakych zahadnych pricin na ciernej listine, ale priznaj si, logicku odpoved si asi necakala, vsak? to sa skor dockas, ze ti narastu kridla
terinka55
@mijata , prepáč! @pusta , už som sa zapovedala, že nič od Teba komentovať nebudem. Je to recept @mijata , ale nedá mi to. @mijata je evidentne českej národnosti, tak sa objaví aj "čechizmus" ako si to nazvala. Permanentne sa tu aj od iných prispievateľov v receptoch objavia krajové - nárečove názvy.
Ty sa "hrdo" hlásiš k maďarskej, tiež používaš výrazy maďarské, nemecké...A predstav si, že ja hrdá Slovenka rozumiem tu všetkému!!!!
Je to o tolerancií a úcte k tomu druhému, čo sme si spoločne priali iba pred pár dňami, tak to, prosím Ťa, maj na pamäti a zbytočne nezačínaj víriť vášne a robiť teátra. Varecha je portál o varení, a nakoniec sme už všetci v Európe!!!!!
Nech prevláda dobrý úmysel a ctí sa snaha, ďakujem!!!!!





lubjak
Hlivova pastika vyzera zaujimavo ,skusim este dnes.A uplne mi je jedno, ci je to pomazanka,natierka,alebo spread.dobru chut
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Paščiku (tak sa hovorí u nás doma), som si uložial, len sa chcem spýtať na to víno, je nutné ho tam pridať, lebo som niekde čítala kedysi, že hríby a alkohol pôsobia ako jed spolu, alebo to len pri hríboch z lesa, neviem ....
pusta1
@terinka55 , to je všetko v poriadku, čo píšeš, ja tomu tiež rozumiem.
mňa za to kritizovali, žiadali, mali vtedy pravdu, názov som zmenila.
hádam to platí pre každého bez výnimky.
dúfam, že ti neušlo, že som jej recept nekritizovala, nezhodila žiadnym spôsobom, ako ona u mňa už mnohokrát, ani som ju nenapadla ako ona mňa a nie raz.
mala som len faktickú pripomienku, nič viac.
prepáč mi,@terinka55 , o nič iné ani nejde.
2x pusta1 a amia
mijaita
@dr vino pastice doda zajimavou prichut. Viz jeden muj komentar výš. Za další, je ho tam málo. A v neposlední a i poslední řadě, přece se vaří mnoho jídel přímo na víně, maso ve víně. Bílá omáčka s troškou vína, to je lahudka! Alkohol se během chviličky vypaří. Joooo, dát si na smaženici panáka slivovice, to už bych neriskovala :-)
marcel83
@methi posluhovacka pani to uz dnes pani vytkla pod jej receptom. Div ju nezozrala, ze ona nic menit nebude! :) Az ked jej posluhovacka polopate vysvetlila, kde to ma zmenit, pani pochopila. Hold, cim su dlhsie kable, tym su vacsie straty napatia na vedeni ;)
amelie
aké víno? červené, biele, suché, polosladké? Nechcem nikoho naštvať, ale je to veľký rozdiel.
mijaita
@amelie proč bys mě naštvala? Naopak, ja jsem tomuhle receptu od zacatku dala na frak! Jak snadny, jednoduchy a zapomnela jsem na tuk a byly v nem chyby. Víno bílé! Je v pastice (i játrové) výborné!
mijaita
@amelie jeste k vínu. Používám jakékoliv, nekupuju víno extra pro tu trošku, kterou pridavam do ruznych jidel. Používám takové, které zrovna zbylo. Mně takové víno stačí mít v ledničce než ho spotřebuju. Používám ho celkem často.
mijaita
@pacinka pastiky vsechny jsem vzdy zavarovala, tuhle jeste ne, nutno vyzkouset. Nevidim duvod proc by to nemelo jit? Dobry napad, díky!
používateľ nemá avatar
hag
hag
Toto musí chutiť veľmi dobre. Bez ohľadu na názov. Inak si trúfam odhadnúť, že pustu opravila redakcia preto, lebo mala celý recept v slovenčine. Tento recept je v češtine. Pamätám si, že keď som sem dávala recept na sádlovníky, redakcia tiež mala problém s uverejnením, lebo panie redaktorky nevedeli, čo je bravčové sádlo. Tiež ma podozrievali z čechizmu.
elysa
aj mne hliva náramne chutí, recept som uložila, vyskúšam:)
alena45
príležitostne tiež vyskúšam, len namiesto vína asi kapnem trochu citrónovej šťavy. Pekný recept a ako vždy, exkluzívne foto.
motozuzika
Myslím, že keby bola paštika pod paštétou, bolo by ju jednoduchšie vyhľadávať. Inak mi je jedno, v akom je to jazyku, ak tomu rozumiem :-)
havino
niekedy mám tolko hlivy, že už neviem čo z nej, pestujeme ju, pozdáva sa mi to, ale ja pre chuť ešte hubovejšej pridám do dusenia ku hlive hubového prášku, uložím si ju, až nezabudnem na ňu
marcel83
Ako sa pekne trafena hus ozvala. A ani mena netreba spominat. To mi dava len jedine: dotycna sa s tym, co som napisal, stotoznuje :) Stare zname detske porekadlo: "Za pravdu sa kazdy hada" ;)
danda3
Perfektné, určite vyskúšam, hlivu milujem.♥
mijaita
@all paštika je velmi jemná, lahodná. Hlívu je možné skombinovat i s játry. Potěšily všechny kometáře (téměř) a jsem zvědavá, jak bude chutnat.
rea1
@hag , to ešte môžu byť panie redaktorky celé nadšené, že som taký recept neuverejnila ja, u nás sa im totižto (z úplne neznámych príčin) hovorí sádelňáky. vyslov tvrdé "d". :-))) to by niekoho priam sklátilo, čo myslíš? :-)
recept na paštičku sa mi veľmi páči, ja huby rada, takže určite vyskúšam.
nika72
veľmi sa mi tvoj recept páči a už sa teším,kedy ho vyskúšam....
jozefj
Afataga ospravedlňujem sa.
Methi mne sa recept páči.
elysa
@mijaita ďakujem za chutný recept, pomazánku som mala dnes na večeru na opečenej hrianke, pridala som aj trošku cesnaku a moooc mi chutilo, budem ju robiť často:)
mijaita
@elysa vzdy potesi komentar ke starsimu receptu. A jeste tak pekny. Diky a super ze pastika chutnala. Ona je fakt vynikajici :-)
1x elysa
manya
@Mijaita , vďaka za pripomenutie tohto receptu, tohto roku sme mali takú úrodu hlivy, že som nevedela čo s ňou, tak som trošku popražila a putovala do mrazničky, takže bude aj nátierka;
mijaita
@Manya recepty by se mely obcas pripominat, skoda kdyz dobre zapadnou. Tak ted ja diky tobe za to a napis jak vam pastika chutna.
mijaita
@kukulienka71 (14.1.2023 20:01)

Ja mam v top rc tvoje prekladane pagace!! A ty mam v planuk te pastice!! Jsme si hezky sedly, ze? :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia