Focaccia v mojom prevedení fotorecept
Foto: sonulienka
Dáte si s nami na večeru?
príprava
na 220 °C
Suroviny
Cesto: | |
630 g |
|
30 g |
|
2 ČL |
|
2 ČL |
|
400 ml vlažná |
|
60 ml |
|
Na potretie: | |
60 ml |
|
2 PL |
|
Na posypanie: | |
|
|
Na ozdobu: | |
|
|
|
Postup
-
1
Tu sú suroviny.
-
2
Urobíme si tradične kvások - droždie, 100 ml vlažnej vody a 2 ČL cukru spolu zmiešame a necháme vzísť kvások. Múku si preosejeme, pridáme 2 ČL soli, 300 ml vlažnej vody, ktorá nám ostala a 60 ml olivového oleja. Dobre vypracujeme cesto.
-
3
Vypracované cesto vložíme do väčšej nádoby, ktorú sme si pred tým dobre potreli olivovým olejom. Cesto popretáčame, aby sme mali naolejovaný aj vrch cesta. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme 1 hodinu kysnúť.
-
4
Cesto nakysnuté.
-
5
Pracovnú dosku natrieme olivovým olejom a preložíme naň cesto, ktoré rukou povystierame a preložíme z hora do stredu, z dola do stredu a sprava do stredu a na koniec zľava do stredu, teda na obálku. Toto ihneď zopakujeme ešte raz a znovu vložíme do nádoby, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme 30 minút kysnúť.
-
6
Cesto nakysnuté.
-
7
Plech 30 x 40 cm si natrieme tiež olivovým olejom a cesto naň rukami povystierame.
-
8
Cesto zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme na plechu ešte ďalších 30 minúť kysnúť.
-
9
Medzi tým si zapneme rúru na 220 stupňov. 60 ml olivového oleja zmiešame s 2 PL vody, dobre premiešame, aby sme mali pripravené na potieranie cesta.
-
10
Keď je cesto nakysnuté, urobíme doň prstami dierky, posolíme hrubozrnnou soľou a pokvapkáme pripraveným olivovým olejom. Ja som ešte trochu aj ozdobila. Toto zdobenie som našla na nete od jednej šikovnej žienky a nedalo mi nevyskúšať a takto to vypadalo po zdobení. Vložila som do rúry a piekla 25 minút. Ale sledujte si svoju rúru, môže sa piecť 25-30 minút.
-
11
No a tu je už upečené.
-
12
A tu už koštujeme.
A fotečky, nejen úvodní foto, na tapetě by mě potěšily a rozzářily každú kuchyňu!
Jedným slovom PARÁDA.
Srdečne ďakujem.
Áno aj a aj k mäsu podobne napríklad aj ako pizza.