Marcipánové guľky - Panallets fotorecept
Foto: kucharka
Panallets sa tradične jedia 1. novembra v Katalánsku, Aragóne a Baleároch. Spájajú sa so sviatkom všetkých svätých a jesenným obdobím. Jedia sa ako dezert Zobraziť celý popisPanallets sa tradične jedia 1. novembra v Katalánsku, Aragóne a Baleároch. Spájajú sa so sviatkom všetkých svätých a jesenným obdobím. Jedia sa ako dezert a zapíjajú dobrým muškátovým vínom.
porcií
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
V miske zmiešame mandle, cukor, popučený zemiak ( môže byť aj obyčajný ), citrónovú kôru a žĺtok.
-
2
Vznikne nám takéto marcipánové cesto:
-
3
Z cesta tvarujeme guličky, asi tak 3 cm - približne veľkosti orecha.
-
4
Nachystáme si misku s bielkom a misku s píniovými orieškami. Guličky obaľujeme najskôr v bielku a potom v orieškoch, snažíme sa, aby sa ich čo najviac nachytalo.
-
5
Ukladáme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na 160 stupňov, 8-10 min., do zlatova.
-
6
Robila som aj Panallets kde som citrónovú kôru zamenila za pomarančovú, trochu som guličku zmačkla a na vrch som prilepila mandľu. Keď časť mandlí zameníte za kokos a obalíte guľky v kokose budete mať kokosové panallets. A takto môžete meniť alebo pridávať prísady : jahodový džem a budú jahodové, kakao a budú čokoládové, sú aj kávové, pistáciové ... atď.
Diskusia k receptu