Rímsky hrniec-čo to je?

janac - fotkajanac, 2. apríla 2010
Neviem presne, či to sem patrí, ale chcela by som Vám popísať, čo vlastne rímsky hrniec je... inšpiroval ma jeden komentár k môjmu receptu, kde kucharinka pravdepodobne ani netuší, čo vlastne taký hrniec je... viacej na  www.maximo-sk.sk/index.php?option=com_content&task=v...

[img]

[/img]


Rímsky hrniec Základom, ako začať zdravo jesť, je začať zdravo variť. Jednou z mnohých možností je začať variť a piecť v pare. Pokiaľ však nechcete investovať peniaze do drahých parných hrncov, ktoré potom musíte zložito umývať a čistiť, je pre vás rímsky hrniec to pravé. Pokrmy pripravené v rímskom hrnci získajú nenapodobiteľnú chuť a zelenina nestratí farbu.

Čo vlastne rímsky hrniec je a ako vyzerá?
Rímsky hrniec je nádoba tvaru klasického alebo podobného tvaru plechového pekáča. Je vyrobená z neglazovanej keramiky. Teda vlastne len z hliny. Hlina ale musí mať schopnosť nasiaknuť vodu. Hrniec má vždy samostatné dno a veko, ktoré by do seba mali zapadať.

Fakty - ako sa hrniec používa
Už starí Rimania ovládali techniku varenia a pečenia v hlinených nádobách. Naša doba nikdy celkom nedokázala nahradiť varenie a pečenie v hlinených nádobách z hľadiska čistoty chuti a uchovania výživných látok. Hlinená nádoba je i napriek vypáleniu porézna. Keď sa hrniec ponorí do vody, póry nasiaknu vodou, ktorá z hrnca počas pečenia a varenia uniká v podobe pary, čím zabezpečuje pokrmu vlhkosť na prevarenie. Jedlo sa tak nepripáli a zároveň sa každé jedlo podarí.
Namočenie nádoby neutralizuje akékoľvek vône, ktoré do hrnca pórmi, nasiakli počas predchádzajúceho varenia. Naviac varenie v pare nevyžaduje vysoké teploty a nie je potrebné pridávať do pokrmov tuk. Jedlo tak môžme pripraviť bez nepotrebných tukov, nie je zbytočne kalorické a obsah vitamínov a ďalších živín sa zachováva. Pri tom však pokrm zostáva aromatický a šťavnatý, pretože sa dusí vo vlastnej šťave.
Najvhodnejší je rímsky hrniec pre prípravu dusenej zeleniny s mäsom (hydinovým, rybím, hovädzím, bravčovým atď.), ale i bez neho. Spoločne s hlavným jedlom môžeme dusiť i prílohu (zemiaky či ryžu). V rímskom hrnci však možno pripravovať prakticky čokoľvek, od polievok až po múčniky.
Rímsky hrniec je vhodný pre všetkých, ktorí trpia žlčníkovým ochorením, majú predpísané redukčné diéty alebo len tak žijú zdravo.


Použitie hrnca je v podstate jednoduché. Nesmieme však zabúdať na niekoľko pravidiel a postupov, aby nám hrniec počas prípravy nepraskol:
-hrniec musíme VŽDY pred použitím namočiť minimálne na 15 minút do vlažnej vody, čím dlhšie je ponorený, tým lepšie -hrniec ponoríme celý a taktiež dovnútra nalejeme vodu, nezabudnúť namočiť i pokrievku, pokiaľ vieme, že ju budeme potrebovať. Ak by sme tak neurobili, hrniec by v trúbe praskol
-vložíme do hrnca všetky prísady pripravovaného pokrmu a prikryjeme pokrievkou
-hrniec VŽDY vkladáme do STUDENÉJ rúry! Teplotu zvyšujeme počas pečenia postupne až k najvyššej požadovanej teplote. Najvhodnejšia je teplovzdušná trúba.
-pri pečení v hrnci pokrmy nikdy nepodlievame studenou vodou, najskôr ju zahrejeme,
-pekáč s hotovým jedlom pokladáme vždy na utierku alebo na podložku pod hrniec
-umytý hrniec ukladáme na vzdušné miesto a neprikrývame ho pokrievkou
-nádobu umývame len vlažnou vodou s trochou soli, prípadne octu, pomocou mäkkého kartáčika
- hrniec NIKDY nedávame na horúcu platňu elektrického sporáku alebo na plynový horák, hrniec patrí iba do studenej trúby

Nevýhody
Medzi veľké nevýhody patrí, že akákoľvek náhla zmena teploty môže spôsobiť, že hrniec praskne. Do studenej nádoby teda patrí studená voda, do horúcej nádoby v trúbe patrí iba horúca voda. Pokiaľ si teda nedáte pozor, môžete o hrniec veľmi rýchle prísť. Ďalšou veľkou nevýhodou je, že doba varenia a pečenia sa predlžuje až o 25 minút. Pokiaľ si ale prípravu dobre naplánujete, nie je čo riešiť.

Výhody
Medzi jasné výhody patrí uchovanie vitamínov a živín pri tepelnej úprave a varení bez použitia tuku. Ďalšou výhodou je varenie v jednom hrnci. Takže stačí suroviny pripraviť, dať do pripraveného hrnca, šup do studenej trúby. Ostatná práca odpadá. Ďalej nie je potrebné špiniť ďalšiu nádobu na servírovanie. Hotový pokrm môžeme servírovať priamo z hrnca.
@zareaguj


Diskusia k článku

evas13
Janka toto sú veľmi užitočné informácie a ďakujem, že si si dala toľkú námahu. Priznám sa nevedela som, že tento hlinený pekáč sa volalá rimsky hrniec. Kúpila som si ho začiatkom osemdesiatých rokov v Maďarsku a veľmi som bola šťastná z jeho kúpy. Lenže ten mi po druhom pečení praskol a bolo po paráde. Nevedela som, že ho treba pred každým použití namočiť do vody. Takže na staršie kolená som sa dozvedela tie správne informácie a jeho výhody.
kucharronald
:) my ešte nemáme ten hrniec, ale ako vidím, je veľmi úžitočný :) a jedna otázka...skúšal niekto dať do umývačky na riad? praskol by že...
babidka
@janac ,pekny clanok , myslim ze mnohym pomoze . mam rimsky hrniec asi 20 rokov , pouzivam ho a naozaj je to vyborna kuchynska nadoba . ale este lepsiu sluzbu mi robia hrnce /alebo aj pekace s prikryvkou / ktore su obdobou klasickeho hlineneho rimskeho hrnca a doniesla som si ich niekolko z Bulharska .maju z vnutra aj zvonku glazuru a robi sa s nimi trosku jednoduchsie -netreba ich dopredu namacat a znesu aj teplu ruru /ked nie su prilis schladene/. maju ich v roznych tvaroch a a velkostiach a varia v nich polievky /hlavne masove a strukovinove / dusia maso aj zeleninu a robia aj rozne zapekane pokrmy .Su dost tazke a vraj je to akysi druh kameniny . podobne hrnce pouzivaju aj v Rumunsku aj ked tam sa viac vyuziva ten klasicky rimsky hrniec z terakoty .jedlo z takeho hrnca ma vybornu chut , je stavnate a naozaj tam netreba davat tuk -zvacsa staci tuk ktory obsahuje maso .
babidka
Roland , ja svoje glazovane davam do umyvacky , ale ten hlineny som este neskusala . ale po vcerajsom peceni chleba a "pasky" /mazanec/ je nejaky skaredy a tak to asi skusim . obetujem sa : -)))) aby som to zistila pre blaho ludstva :-))) ked praskne , tak kupim novy....
janaalizibolenova
Rony podla toho, co bolo napisane, asi do umyvacky moc nie, ak nema glazuru, pretoze nejde ani o to, ze by praskol, lebo teplota v umyvacke sa tusim zvysuje postupne, ale ide skor o to, ze by nasal do seba chemicke pripravky, ktore pouzivas v umyvacke, kedze sa vyssie pisalo, ze sa smie umyvat len "vlažnou vodou s trochou soli, prípadne octu, pomocou mäkkého kartáčika" aspon si tak myslim, ze do umyvacky nepatri, pokial by si v umyvacke nepouzil ziadny chemicky pripravok, potom by to malo byt asi ok...
1x leea
honestka
@kucharronald : NEDAVAJ ho do umyvacky. NIE je to potrebne, ked po ho po skonceni varenia nechas pekne odmocit, zidu z neho vsetky necistoty a dostane taku svojsku PATINU.
Ako hovori "janaalizibolenova" chmicke pripravky toto vsetko znicia.
Ja mam obidva druhy (ako pouziva "babidka") a chut ci rozdiel jedla nie je badatelny.

Ako som spominala, nevadi ak vam aj PRASKOL.
Namocte ho a bude sluzit nadalej.
Stava a z neho by nemala vytekat, ak tak zabalte ho do alobalu a podlozte inym plechom.

A ak aj zistite, ze tecie, mozete ho este vzdy pouzivat na suche pecenie!

Zarucene budete prekvapeni kvalitou jedla!
cistinka
Ja už ho dnes mám na kredenci....ďakujem za inšpiráciu :-)
bozulka
Je to výborný hrniec,ja som ho používala niekoľko rokov a teraz ho používa moja nevesta a je sním tiež spokojná.Ja som mala nemecký a to je dobrá kvalita.Bolo to ešte ako sa hovorí "za hlbokého socíku".Ale treba dávať pozor ako na jenské sklenené pekáče,tak ako je písané v článku.
sjuz
Je naozaj skvelý - jedlo z neho má vždy tú skvelú prírodnú chuť.
cistinka
Ja som ho "premiestnila" od švagríčka ktorý si ho kedysi kúpil, že sa bude zdravo stravovať. Lenže je nepolepšiteľný labužník a jeho heslo je: "Kto grgá a prdí zdravie si tvrdí!"
Chýbať mu nebude a ja ho oprášim a zabehnem....
honestka
Cistinka, poznam par ludi, co sa drzia tohto hesla a tym, ze si mi ho pripomenula, hned som im aj volala po dlhom case... ako vhod to prislo takto cez sviatky, takze dakujem!

Budes uvelicena chutou masa z tejto fantastickej rajnice, len nedavaj na zaciatku vela vody, radsej podlej podla potreby, aby si maso nevarila, ale piekla. (Specialne, ak pridavas aj zeleninu, ci zemiaky, tieto vylucia vela vody sami od seba) a tato sa v rimskom neodparuje tak velmi ako v inych pekacoch.
tinca
Vie mi niekto poradiť, kde by som takýto pekáč zohnala? Díky
sovka62
Teda, Janac, dostala si ma. Tak si ho popísala, že som sa rozhodla, že ho potrebujem. Takže si ho pri najbližšej prílžitosti kúpim, prípadne nenápadne naznačím potomkom tip na darček (narodeniny mám v júni).
honestka
@janac : to som teda vyvalila oci, ake je to u nas stale drahe oproti europe, pamatam, ze moja namensia velkost pred 30 rokmi ma stal $90 CDN, ale poznala som ho z domu a tak to bol vtedy pre mna veliky prepych kupit ho..
no bez neho by nebolo tolko dobrych jedal, takze uz davno sa investicia vratila. Kukni tu nase ceny:
 www.kitchenniche.ca/cookware-romertopfs-c-23_78.html?curren...


takze SOVKA, KUP si pokial stoji iba tolko...
janac
honestka...ale zase je to super vec...aj za tú investíciu. Ja mám jeden, ale idem si kúpiť ešte jeden, ktorý budem používať na pečenie chleba, lebo ten jden je vyťažený na 100% :-D
evas13
Použila som ho na prípravu morčacieho stehna a zemiačikov a bolo to výborné. Morčacie malo chuť po pečenej husi, zemiaky vôbec nechytali vôňu mäsa a neterkin manžel si nabral tri krát a to je čo povedať, lebo ináč je ako vrabec.
Honestka fantastickú vec si doniesla do varechy. Vďaka.
babulienka
Neverim vlastnym ociam. Ked som sa putala co to je ten hrniec myslela som ze som jedina co to nevie. Ale ze sa docitam ze aj ten glazurovany pekac skor miska z Bulharska je to tak to zasnem ved ja ho mam par rokov na polici a varim v nom akurat bulharske jedlo co ma kamarati v Bulharska naucili aj ten hrniec kupili. Dakujem Ti ve velmi dostacujuce informacie. Uz som si aj premuslela ze ten bez glazury si zabezpecim z Prahy. To bude mat radost moj najstarsi vnucik , ktory tam studuje ,ked ho s tym budem otravovat .
janac
babulienka , som rada, že som Ti pomohla....je to super vec!!! Ja mám neglazúrovaný a som s ním veľmi spokojná!!! Teraz pred sviatkami som ho videla aj v Tescu, Hypernove a aj vo viacerých domácich potrebách...je to veľmi pekný a praktický darček pod stromček :-D
midian
Rimsky hrniec používam už dlhšie a veruže už ho nevimením, pečené zemiaky sú chuťovo ako z pahreby. Nech žije jednoduchosť a prirodzenosť
danca
Škoda, že som si článok neprečítal skôr, tak by mi asi hrniec nepraskol. Nenamočil som ho, len som ho pokropil vodou a vkladal som vždy do
horúcej rúry. Presne opačne, ako sa to má. :) Skúsim ten trik s alobalom, alebo si kúpim nový. Pozeral som na nete, tie menšie sa dajú zohnať už od 14 EUR cez  www.rimskyhrniec.sk/....
Ja som ho vlani ešte kúpil v hypermarkete za dvojnásobok. Pozná niekto túto značku, je kvalitná?
cathyc
Namáčajú sa len neglazované, hlavne preto, aby sa póry nasiakli vodou. U glazovaného by už nič nenasiaklo.
luska
Vždy,keď čítam nejakú chválu na rímsky hrniec,tak ho vytiahnem na svetlo božie a potom keď to jedlo nie je dostatočne ani po dvoch hodinách podusené,tak mám sto chuti ho dať do kontajnera.Nechápem to,ako môže byť s tým niekto spokojný.Dnes som v ňom robila zemiaky,udené a kapustu kyslú.Teraz po dvoch hodinách som to dala na obyčajný plech ,aby sa to dopieklo.



TOPlist