Zapekaný karfiol
Zapekaný karfiol

Zapečený karfiol so zemiakmi, filé na masle, domáca tatárska omáčka

helena10 - bez fotkyhelena10, 24. októbra 2025
Zapečený karfiol so zemiakmi, filé na masle, domáca tatárska omáčka
Foto: helena10

Chutný obed. Množstvo surovín závisí od vašej chuti a počtu stravníkov...

Suroviny

1 ks stredný
 (uvarené v šupke)
200 ml (12 %)
2 - 3 ks
100 ml
 strúhaný
Filé z aljašskej tresky na masle:
3 ks (filé)
Domáca tatárska omáčka:
1 malý pohár
1/2 ks
3 - 5 ks (+ sladkokyslý nálev)



Postup

  1. 1

    Predvarený karfiol nechám bez nálevu na tanieri vychladnúť a potom ružičky nakrájam pozdĺžne na menšie časti. Vývar z karfiolu použijem do polievky. Vychladené zemiaky uvarené v šupke v osolenej vode zbavím šupky a nakrájam na mesiačiky.

  2. 2

    Do olejom vymasteného pekáča 28x18x8 cm ukladám vrstvu mesiačikov zemiakov. Osolím podľa potreby. Na zemiaky dávam vrstvu nakrájaného karfiolu a tiež podľa potreby osolím. Tretia vrstva sú opäť zemiaky v menšom množstve a posolené. Navrch uložím tenšie plátky masla.

    Zapečený karfiol so zemiakmi, filé na masle, domáca tatárska omáčka - obrázok 2
  3. 3

    Dávam piecť do vyhriatej rúru na 200 stupňov na 20-30 minút. Po polhodine ich zalejem poriadne vymiešanou zmesou smotany, mlieka, vajec, soli a na záver primiešam strúhaný tvrdý syr podľa vlastného uváženia. Pečiem podľa potreby na 180-190 stupňoch. Kontrolujem.

  4. 4

    Rybie filé na masle: Rozmrazené filé opečieme na masle, okoreníme a nakoniec osolíme.

  5. 5

    Domácu tatársku omáčku si pripravím z majonézy pridaním a vymiešaním nadrobno nakrájanej cibule, nastrúhaných sladkokyslých sterilizovaných uhoriek s trochou nálevu. Dochutím ešte troškou mletého čierneho korenia. Dochutenie si urobte podľa vlastnej chuti...

Diskusia k receptu

amelia23
Skvelá kombinácia zapečeného karfiolu so zemiakmi, filé z aljašskej tresky a domácej tatárskej omáčky, ktorá vytvára harmonický obed plný chuti 🟢. Recept je praktický a vhodný aj pre menej skúsených kuchárov 🟢. Použité suroviny sú bežne dostupné a dobre sa dopĺňajú 🟢. Postup je logický, vrstvenie karfiolu a zemiakov zabezpečí rovnomerné pečenie 🟢. Maslo a syr dodajú finálnu chuť a zlatistú kôrku 🟢. Pozor na čas pečenia a množstvo masla, aby pokrm nebol príliš mastný alebo karfiol rozvarený ⚠️. Tatárska omáčka je chutná, ale odporúčam presnejšie množstvá, aby sa zachovala rovnováha chutí ⚠️. Celkovo je to chutný, vyvážený obed s jednoduchou prípravou 🟢.
helena10
@kukulienka71 , presne, aj mňa napadla umelá inteligencia ( ...a asi viacerých varecháčov) a pri najbližšom hodnotení môjho receptu sa to priamo opýtam múdrej a dokonalej amélie23...

1x haji