Kyjevské kotlety fotorecept
Je to veľmi staré a populárne jedlo v Rusku a pochádza ešte z čias Alžbety I (18. storočie), ktorá často posielala kuchárov študovať do Francúzska. Jedlo sa vtedy volalo сôtelettes de volaille, v podstate, sú to plnené kuracie prsia. Názov „kyjevské kotlety“ dostalo v 50. rokoch 20. stor., kedy boli uvarené v jednej kyjevskej reštaurácii. Hlavným rozdielom od сôtelettes de volaille je, že sa plnia maslom a musia mať kosť. Tak som sa snažila ich pripraviť. Chuťovo sú úžasné - veľmi jemné a šťavnaté.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 ks (z 1 kuraťa) |
|
100 g čerstvé |
|
1 PL |
|
1 PL čerstvý |
|
1 ČL |
|
2-3 strúčky |
|
|
|
|
|
|
|
1-2 ks |
|
|
|
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Aby sme uvarili pravé kyjevské kotlety, potrebujeme celé kura, aby sa dala vyrezať ramenná kosť. Pripravíme aj ostatné suroviny.
-
2
Najprv urobíme plnku. Petržlenovú vňať a estragón drobno nasekáme, pridáme pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, soľ a čierne mleté korenie, premiešame a pridáme zmäknuté maslo. Všetko dobre premiešame, vyložíme na potravinovú fóliu a zabalíme do valčeka. Takto pripravenú plnku dáme do mrazničky na cca 5 minút.
-
3
Kuracie prsia opatrne oddelíme od hrudnej kosti a ponecháme len ramennú kosť z krídla. Z pŕs odrežeme malé filé.
-
4
Mäso vyklepeme cez potravinovú fóliu - obe časti pŕs (malé filé a veľké). Osolíme, okoreníme zo všetkých strán. Do stredu dáme stuhnutú plnku, prikryjeme malým filé a zrolujeme ako roládu.
-
5
Pevne zabalíme do potravinovej fólie a dáme do mrazničky cca na 15-20 minút, aby trochu stuhli.
-
6
Kotlety obalíme v trojobale (múka, vajce, strúhanka), potom ešte raz vo vajci a strúhanke a vyprážame na rozohriatom oleji zo všetkých strán.
-
7
Uložíme na pekáč a pečieme v rozohriatej rúre pri 180-190 °C ešte 15-20 minút.
-
8
Kotlety podávame horúce, ako prílohu odporúčam dusenú zeleninu. Kosť môžete zabaliť do servítky.
-
9
V reštaurácii je zvykom kotletu pred zákazníkom rozrezať, aby teplé maslo neprsklo na zákazníka. Maslová plnka sa v kotlete roztopí a väčšinou sa vstrebe do mäsa, mäso je potom veľmi jemné a šťavnaté, zvyšok bylinkového masla, ktorý vytečie z kotlety slúži ako omáčka. Dobrú chuť!
Diskusia k receptu
Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu