Plnené kuracie prsia
Plnené kuracie prsia

Kyjevské kotlety fotorecept

elenas - fotkaelenas, 14. septembra 2018
Kyjevské kotlety (fotorecept)
Foto: elenas

Je to veľmi staré a populárne jedlo v Rusku a pochádza ešte z čias Alžbety I (18. storočie), ktorá často posielala kuchárov študovať do Francúzska. Jedlo sa vtedy volalo сôtelettes de volaille, v podstate, sú to plnené kuracie prsia. Názov „kyjevské kotlety“ dostalo v 50. rokoch 20. stor., kedy boli uvarené v jednej kyjevskej reštaurácii. Hlavným rozdielom od сôtelettes de volaille je, že sa plnia maslom a musia mať kosť. Tak som sa snažila ich pripraviť. Chuťovo sú úžasné - veľmi jemné a šťavnaté.

2
porcie
90 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks (z 1 kuraťa)
100 g čerstvé
1 PL
1 PL čerstvý
1 ČL
2-3 strúčky
1-2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Aby sme uvarili pravé kyjevské kotlety, potrebujeme celé kura, aby sa dala vyrezať ramenná kosť. Pripravíme aj ostatné suroviny.

    Kyjevské kotlety (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv urobíme plnku. Petržlenovú vňať a estragón drobno nasekáme, pridáme pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, soľ a čierne mleté korenie, premiešame a pridáme zmäknuté maslo. Všetko dobre premiešame, vyložíme na potravinovú fóliu a zabalíme do valčeka. Takto pripravenú plnku dáme do mrazničky na cca 5 minút.

    Kyjevské kotlety (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kuracie prsia opatrne oddelíme od hrudnej kosti a ponecháme len ramennú kosť z krídla. Z pŕs odrežeme malé filé.

    Kyjevské kotlety (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäso vyklepeme cez potravinovú fóliu - obe časti pŕs (malé filé a veľké). Osolíme, okoreníme zo všetkých strán. Do stredu dáme stuhnutú plnku, prikryjeme malým filé a zrolujeme ako roládu.

    Kyjevské kotlety (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pevne zabalíme do potravinovej fólie a dáme do mrazničky cca na 15-20 minút, aby trochu stuhli.

    Kyjevské kotlety (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kotlety obalíme v trojobale (múka, vajce, strúhanka), potom ešte raz vo vajci a strúhanke a vyprážame na rozohriatom oleji zo všetkých strán.

    Kyjevské kotlety (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Uložíme na pekáč a pečieme v rozohriatej rúre pri 180-190 °C ešte 15-20 minút.

    Kyjevské kotlety (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kotlety podávame horúce, ako prílohu odporúčam dusenú zeleninu. Kosť môžete zabaliť do servítky.

    Kyjevské kotlety (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V reštaurácii je zvykom kotletu pred zákazníkom rozrezať, aby teplé maslo neprsklo na zákazníka. Maslová plnka sa v kotlete roztopí a väčšinou sa vstrebe do mäsa, mäso je potom veľmi jemné a šťavnaté, zvyšok bylinkového masla, ktorý vytečie z kotlety slúži ako omáčka. Dobrú chuť!

    Kyjevské kotlety (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

17 komentárov k receptu
Silvia hovorí, že si to zaslúži 5 hviezdičiek. Ja sa odvažujem povedať, že aj osem, pretože robím podobný recept. Masielko sa v rezníku nestratí, len sa prevtelí do báječnej chuti. Odporúčam.
Nielen výborne vyzerajúce, ale určite veľmi chutné rezníky. Zatiaľ som s takouto plnkou nerobila. Určite vyskúšam. Ukladám do KK a ďakujem za fajnový recept. U nás bude mať úspech.
Krásne si ten postup popísala!
Pred rokmi som aj ja párkrát urobila kyjevský rezeň, len postup bol v mojom recepte jednoduchší, ale to mäso s maslom chutilo výborne!
Vďaka za pripomenutie receptu, už zajtra urobím podľa Teba :-))
Dnes sme mali na obed. Ohromna pochutka. Ja som ale neklepala maso, iba som urobila vo vnutri taku “kapsicku” a naplnila.
Dakujem za recept. Pekny vikend.



Pridaj komentár k receptu: