Plnené kuracie prsia
Plnené kuracie prsia

Kyjevské kotlety fotorecept

elenas - fotkaelenas, 14. septembra 2018
Kyjevské kotlety (fotorecept)
Foto: elenas

Je to veľmi staré a populárne jedlo v Rusku a pochádza ešte z čias Alžbety I (18. storočie), ktorá často posielala kuchárov študovať do Zobraziť celý popisJe to veľmi staré a populárne jedlo v Rusku a pochádza ešte z čias Alžbety I (18. storočie), ktorá často posielala kuchárov študovať do Francúzska. Jedlo sa vtedy volalo сôtelettes de volaille, v podstate, sú to plnené kuracie prsia. Názov „kyjevské kotlety“ dostalo v 50. rokoch 20. stor., kedy boli uvarené v jednej kyjevskej reštaurácii. Hlavným rozdielom od сôtelettes de volaille je, že sa plnia maslom a musia mať kosť. Tak som sa snažila ich pripraviť. Chuťovo sú úžasné - veľmi jemné a šťavnaté.

2
porcie
90 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks (z 1 kuraťa)
100 g čerstvé
1 PL
1 PL čerstvý
1 ČL
2-3 strúčky
1-2 ks




Postup

  1. 1

    Aby sme uvarili pravé kyjevské kotlety, potrebujeme celé kura, aby sa dala vyrezať ramenná kosť. Pripravíme aj ostatné suroviny.

    Kyjevské kotlety (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv urobíme plnku. Petržlenovú vňať a estragón drobno nasekáme, pridáme pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, soľ a čierne mleté korenie, premiešame a pridáme zmäknuté maslo. Všetko dobre premiešame, vyložíme na potravinovú fóliu a zabalíme do valčeka. Takto pripravenú plnku dáme do mrazničky na cca 5 minút.

    Kyjevské kotlety (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kuracie prsia opatrne oddelíme od hrudnej kosti a ponecháme len ramennú kosť z krídla. Z pŕs odrežeme malé filé.

    Kyjevské kotlety (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäso vyklepeme cez potravinovú fóliu - obe časti pŕs (malé filé a veľké). Osolíme, okoreníme zo všetkých strán. Do stredu dáme stuhnutú plnku, prikryjeme malým filé a zrolujeme ako roládu.

    Kyjevské kotlety (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pevne zabalíme do potravinovej fólie a dáme do mrazničky cca na 15-20 minút, aby trochu stuhli.

    Kyjevské kotlety (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kotlety obalíme v trojobale (múka, vajce, strúhanka), potom ešte raz vo vajci a strúhanke a vyprážame na rozohriatom oleji zo všetkých strán.

    Kyjevské kotlety (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Uložíme na pekáč a pečieme v rozohriatej rúre pri 180-190 °C ešte 15-20 minút.

    Kyjevské kotlety (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kotlety podávame horúce, ako prílohu odporúčam dusenú zeleninu. Kosť môžete zabaliť do servítky.

    Kyjevské kotlety (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V reštaurácii je zvykom kotletu pred zákazníkom rozrezať, aby teplé maslo neprsklo na zákazníka. Maslová plnka sa v kotlete roztopí a väčšinou sa vstrebe do mäsa, mäso je potom veľmi jemné a šťavnaté, zvyšok bylinkového masla, ktorý vytečie z kotlety slúži ako omáčka. Dobrú chuť!

    Kyjevské kotlety (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

farbuska
Vďaka za recept. Prsíčko z kuraťa veľmi nemusím, ale takto pripravené vyzerá byť šťavnaté a veľmi chutné.
haji
Pravda, starý a léty prověřený recept. Kdo miluje rezne, tak pro něj je kyjevský kotlet srdcovka.
fialka49
Silvia hovorí, že si to zaslúži 5 hviezdičiek. Ja sa odvažujem povedať, že aj osem, pretože robím podobný recept. Masielko sa v rezníku nestratí, len sa prevtelí do báječnej chuti. Odporúčam.
motyka
Nielen výborne vyzerajúce, ale určite veľmi chutné rezníky. Zatiaľ som s takouto plnkou nerobila. Určite vyskúšam. Ukladám do KK a ďakujem za fajnový recept. U nás bude mať úspech.
garanco
Krásne si ten postup popísala!
Pred rokmi som aj ja párkrát urobila kyjevský rezeň, len postup bol v mojom recepte jednoduchší, ale to mäso s maslom chutilo výborne!
Vďaka za pripomenutie receptu, už zajtra urobím podľa Teba :-))
bubaya
Toto vidím a čítam prvý krát. Vyzerá to fantasticky, chrumkavo a pritom šťavnato. Musím vyskúšať, ukladám do KK. Vďaka za tip na zajtrajší obed.
klukodvody
Dávno zapomenutý recept, díky moc za připomenutí a já jsem milovník takových receptů. Ta nepatrná úprava surovin si podle mně jen podtrhne chuť. Díky paráda.
kucharka
Dnes sme mali na obed. Ohromna pochutka. Ja som ale neklepala maso, iba som urobila vo vnutri taku “kapsicku” a naplnila.
Dakujem za recept. Pekny vikend.


elenas
@kucharka (14.9.2019 17:03)

Teší ma, že si recept odskúšala, vyzerá to prudko jedlé:) Bez klepania to určite ušetri robotu. Ale aj klepanie má svoje čaro, urobí mäsko ešte jemnejšie. Pozdravujem!
kucharka
Znova sme mali na obed túto dobrotu. Všetkým veľmi chutí.
Ako prílohu sme mali ryžu a zeleninový šalát.