Jablkový závin
Jablkový závin

Jablkový závin z cesta zo šľahačky

katarinalucanova - fotkakatarinalucanova, 18. septembra 2024

Výborný rýchly jablkový závin. Cesto len z troch surovín. Nenáročná príprava, zato skvelý a hlavne vynikajúci výsledok.

30
porcií
15 (+ odležanie cest minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
180 g
150 ml (33 %)
Náplň:
2 bal.
4 PL nasekané
100 g
2 PL
Na potretie pred pečením:
1 ks
Na potretie po upečení:
1 PL
 (z hrozienok)




Postup

  1. 1

    Cesto: Studené maslo, múku a smotanu na šľahanie spolu spracujeme na hladké cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odležať. Cesto máme na dva záviny.

  2. 2

    Náplň: Hrozienka dobre umyjeme a zalejeme rumom, ja som potrebovala 50 ml. Jablká očistíme a nastrúhame na strúhadle s veľkými očkami, vytlačíme z nich šťavu.

  3. 3

    Cesto rozdelíme na dve polovice. Každú vyvaľkáme, posypeme nasekanými orechmi a nastrúhanými jablkami. Ochutíme škoricovým cukrom a korením na jablkový závin. Hrozienka scedíme a nasypeme na jablká. Záviny zvinieme, položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom.

  4. 4

    Pečieme 20 minút na 170 °C. Rum ktorý nám ostal po scedení hrozienok zmiešame s 1 polievkovou lyžicou roztopeného masla a týmto potrieme už upečené záviny. Môžeme podávať so šľahačkou.

Diskusia k receptu

haji
Vděčný receptík, o chuti nepochybuji!
@zolik někdy to dělá i slabí elektřina - což by v této době mohlo být. On ani telefonní signál není ok, např. předvčerem cestovala jedna moje sms 12 hodin.
zolik
Ďakujem za recept, záviny boli výborné. Síce som ich robila prvý krát, ale určite nie posledný. A máš pravdu, na tom Cibuláku vyzerá veľmi efektne 😊






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia