Jablkový závin z cesta zo šľahačky
Foto: katarinalucanova
Výborný rýchly jablkový závin. Cesto len z troch surovín. Nenáročná príprava, zato skvelý a hlavne vynikajúci výsledok.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
180 g |
|
150 ml (33 %) |
|
Náplň: | |
|
|
2 bal. |
|
4 PL nasekané |
|
100 g |
|
2 PL |
|
|
|
Na potretie pred pečením: | |
1 ks |
|
Na potretie po upečení: | |
1 PL |
|
(z hrozienok) |
|
Postup
-
1
Cesto: Studené maslo, múku a smotanu na šľahanie spolu spracujeme na hladké cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odležať. Cesto máme na dva záviny.
- 2
Náplň: Hrozienka dobre umyjeme a zalejeme rumom, ja som potrebovala 50 ml. Jablká očistíme a nastrúhame na strúhadle s veľkými očkami, vytlačíme z nich šťavu.
- 3
Cesto rozdelíme na dve polovice. Každú vyvaľkáme, posypeme nasekanými orechmi a nastrúhanými jablkami. Ochutíme škoricovým cukrom a korením na jablkový závin. Hrozienka scedíme a nasypeme na jablká. Záviny zvinieme, položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- 4
Pečieme 20 minút na 170 °C. Rum ktorý nám ostal po scedení hrozienok zmiešame s 1 polievkovou lyžicou roztopeného masla a týmto potrieme už upečené záviny. Môžeme podávať so šľahačkou.
Tiež jablkový závin:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Závin už chladne. S cestom sa pracovalo fantasticky. Len ja som záviny piekla 35 minút na tých 175C.
@zolik někdy to dělá i slabí elektřina - což by v této době mohlo být. On ani telefonní signál není ok, např. předvčerem cestovala jedna moje sms 12 hodin.