Jablkový závin
Jablkový závin

Jablkový závin z cesta zo šľahačky

katarinalucanova - fotkakatarinalucanova, včera 12:07

Výborný rýchly jablkový závin. Cesto len z troch surovín. Nenáročná príprava, zato skvelý a hlavne vynikajúci výsledok.

30
porcií
15 (+ odležanie cest minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
180 g
150 ml (33 %)
Náplň:
2 bal.
4 PL nasekané
100 g
2 PL
Na potretie pred pečením:
1 ks
Na potretie po upečení:
1 PL
 (z hrozienok)




Postup

  1. 1

    Cesto: Studené maslo, múku a smotanu na šľahanie spolu spracujeme na hladké cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odležať. Cesto máme na dva záviny.

  2. 2

    Náplň: Hrozienka dobre umyjeme a zalejeme rumom, ja som potrebovala 50 ml. Jablká očistíme a nastrúhame na strúhadle s veľkými očkami, vytlačíme z nich šťavu.

  3. 3

    Cesto rozdelíme na dve polovice. Každú vyvaľkáme, posypeme nasekanými orechmi a nastrúhanými jablkami. Ochutíme škoricovým cukrom a korením na jablkový závin. Hrozienka scedíme a nasypeme na jablká. Záviny zvinieme, položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom.

  4. 4

    Pečieme 20 minút na 170 °C. Rum ktorý nám ostal po scedení hrozienok zmiešame s 1 polievkovou lyžicou roztopeného masla a týmto potrieme už upečené záviny. Môžeme podávať so šľahačkou.

Diskusia k receptu

zolik
@zolik (18.9.2024 17:54)
Závin už chladne. S cestom sa pracovalo fantasticky. Len ja som záviny piekla 35 minút na tých 175C.


2x sracz a haji
haji
Vděčný receptík, o chuti nepochybuji!
@zolik někdy to dělá i slabí elektřina - což by v této době mohlo být. On ani telefonní signál není ok, např. předvčerem cestovala jedna moje sms 12 hodin.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia