Mäsové guľky
Mäsové guľky

Mäsové guľôčky v hubovej omáčke fotorecept

afataga - fotkaafataga, 8. októbra 2022
Mäsové guľôčky v hubovej omáčke (fotorecept)
Foto: afataga

Kým sú huby. Našla som na nete. Ja som ale trochu zmenila suroviny aj postup.
Zdroj: https://paleosnadno.cz/recept/masove-kulicky-v-houbove-omacce/?utm_source=newsletter&utm_medium=sendy&utm_campaign=newsletter

6-8
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Mäsové guľky:
1 kg mleté
 (čerstvé alebo sušené, ale ja som huby nedala)
2 KL
1 PL nasekaná
2 PL
Omáčka:
1 ks stredná
 (čerstvé alebo sušené)
100 ml
2 KL
250 ml
2 KL
1 PL




Postup

  1. 1

    Do misy som dala mleté mäso a všetky prísady a urobila som guľky, dala som ich do nerezového kastróla piecť do rúry na 180 °C asi 35 minút. Treba sledovať, aby neboli moc bledé, ani tmavé.

    Mäsové guľôčky v hubovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa piekli, urobila som huby. Ja som mala 6 bedlí, 5 suchohríbov a 3 rýdziky. Pridala som aj trochu sušeného lievika trúbkovitého. Do woku som dala masť a restovala som pokrájané huby, kým som vyrestovala všetku vodu, pridala som soľ, rascu a korenie. Dá sa aj zo sušených, huby namočiť a ďalej to isté, vodu vyvariť, nevylievať.

    Mäsové guľôčky v hubovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Upečené guľky som vybrala z rúry a vybrala som ich do misky.

    Mäsové guľôčky v hubovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do výpeku som dala cibuľu nakrájanú nadrobno a restovala som ju trochu do hneda. Pridala som saturejku a rascu.

    Mäsové guľôčky v hubovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som pripravené huby, premiešala a pomaly liala smotanu. Pridala som soľ a korenie, nie veľa. Potom ešte horčicu. Asi 1/3 omáčky som odobrala a rozmixovala tyčovým mixérom a vratila do kastróla. Bolo to dosť husté, tak som pridala vodu.

    Mäsové guľôčky v hubovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. Horčica
  7. 6

    Omáčku som ochutila citrónovou šťavou, ochutnala a dosolila. Vrátila som do nej guľky a nechala chvíľu prehriať. My sme jedli s ryžou, asi by bola vhodná aj cestovina.

Diskusia k receptu

haji
Gulky jako malované, hubová omáčka se k nim moc hodí. Pro mě s ryžou. Pěkný receptík plný chutí. Vy teď máte hubové hody, taková úroda! Krásné pozdravení!
mariamka
zaujímavé do fašírok horčica, to som ešte neskúšala. dala by som cesnak :) a najprv asi opiekla, ale viem, že ty preferuješ rúru :) Omáčka musí byt skvelá. Myslela som včera, že nájdem nejaký lievik, ale nebol. škoda,, Hubám zdar!
afataga
@mariamka (9.10.2022 09:14)

Ta horcica aj mna prekvapila, mam dojem, ze sluzi aj ako lepidlo, chutovo som ju necitila. Cesnak som nedala, nechcela som prerazit chut hub, ale ak budes robit, pokojne pridaj. A mozes aj na panvici, ja som na to hnila :-). Ja som mala miesto na lieviky pri troch obrovskych duboch, ale pred par rokmi ich zotali, tak mam po ftakoch :-(((
1x haji
afataga
@kimlo (9.10.2022 15:59)

No to som zvedava, lebo to iste si pisal aj pri Balkanskej fazuli :-)
1x haji
mijaita
Masove koǔicky zasadne jen pecu,mas je tim padem krasne! Snadse mi do konce tydne je udelat. Ale rozhodne je udelam uz kvuli tomu krasnemu fotu! Se ti vyjimecne povedlo! :)
afataga
@mijaita (9.10.2022 21:20)

Tolka pochvala, ani spat nebudem :-), dakujem, som zvedava, ako ti budu chutit. Potom napis, ci si dala aj cesnak.
1x haji
afataga
@violeta (10.10.2022 12:23)

Ejha, ty si rychla rota, pekne ich mas, mam z teba radost dievca :-), dufam, ze chutilo.
1x haji
violeta
@afataga (10.10.2022 16:13)

Chutilo, ale ja som ti hneď od začiatku verila 😅
Chlapci mi vyjedli omáčku a to som dala 400ml bezlaktózovej smotany, inak ozaj riadne zhustne. Teraz som sa vrátila, musím dorobiť. Pozdravujem a ďakujem za recept 😉
afataga
@kucharka (11.10.2022 09:10)

Jasna vec, kazdy si moze prc. prisposobit, ja som sa tiez nedrzala povodneho recepisu.
1x haji
farbuska
Dnes som sa inšpirovala tvojím receptom: guľky som urobila z 500 g hovädzieho mäsa, do ktorého som okrem soli a MČK, pridala 1 vajíčko a trocha strúhanky (hovädzie bolo chudšie ako bravčové a rozpadalo by sa), horčicu dijonskú a namiesto petržlenu som dala kôpor. Potom som ich upražila na suchej panvici, pridala do omáčky z čerstvých podpňoviek a spolu ešte chvíľu podusila. S cestovinami jedna báseň. Vďaka za recept a inšpiráciu.


afataga
@farbuska (12.10.2022 15:24)

Potesila si ma, ze si skusila a ze chutilo. Ja kopor nemam rada, ale kto ma, asi moze byt.
Podpnovky nevyzeraju vabne, ale su neskutocne dobre a vyraznej chuti, musela to byt dobrota.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia