Recepty, kde je vývar
Risotto s pestom a hráškom
Ďalšie výborné risotto do zbierky. Krásne zelené a voňavé.
Ak máte ryžu na risotto, ...
Bažant v slaninke s mrkvovým pyré
Bažanta vykostíme a rozdelíme na porcie
stehná – prsia. Zo skeletu pripravíme vývar.
Hovädzie líčka na smotane s karlovarskou knedľou
Líčka očistíme, umyjeme a osušíme. Mäso
odblaníme a nakrájame na asi 50 g kúsky,
osolíme a...
Teľacie „osso buco“ na bylinkových gnocchi
Zemiaky v šupke uvaríme, olúpeme ich a prelisujeme na kašu.
Do prelisovaných zemiakov urobíme jamku, ...
Sójové kúsky so sušenými paradajkami a s tymianom
Sójové kúsky si pamätám ešte z detstva, vtedy som ich
mala naozaj rada a najčastejšie
sme...
Kuřecí prsa plněná chorizem a sýrem se smetanovou omáčkou s kapary
Kuřecí prsa rozřízneme tak, aby vznikla kapsa a vložíme do ní plátky salámu a sýra...
Kuřecí žaludky na houbách
Slaninu nakrájíme a rozpustíme, přidáme nakrájenou cibuli a trošku oleje, orestujeme a přidáme žaludky, ...
Perlička na pive a mede so šafranovým rizotom
Prsia z perličky osolíme, okoreníme,
opečieme ju na masle, pridáme med a pivo.
Perličku dorábame...
Kelová polievka
Kel má málo kalórií a nízky glykemický index, čo z kelu robí skvelú zložku redukčnej stravy....
Risotto Milanese - národné jedlo Talianska
História rizota sa prirodzene spája s príchodom ryže do Talianska. Priniesli ju pravdepodobne Arabi v stredoveku...
Pilaf - národné jedlo Bulharska
Pilaf bol vynájdený hneď po tom, ako bola do Indie dovezená ryža. Názov pochádza spojením...
Köttbullar – Mäsové guľky – národné jedlo Švédska
Mäsové guľky priniesol do Švédska kráľ Karol XII. V roku 1713 z exilu v Istanbule...
Hernekeitto - národné jedlo Fínska
Táto polievka sa môže jesť iba vo štvrtok, aby kresťania lepšie zniesli piatkový pôst. Fínsky...
Pikantní vepřový palec a bramborové špalíčky
Palce zbavíme blan, potřeme olejem, osolíme a opepříme, necháme hodinku odležet. Na pánvi...
Žurek - národné jedlo Poľska
Najskromnejšia z poľských polievok, a zároveň aj pre cudzincov najexotickejšia. Zvyčajne
sa jedáva na Veľkú...
Bouneschlupp - národné jedlo Luxemburska
Luxemburgská kuchyňa je veľmi ovplyvnená všetkými okolitými krajinami. Aj bouneschlupp je mix Francúzska, Belgicka a...
Bœuf à la bourguigne - národne jedlo Francúzska
Pomaly varené mäso na víne. Korene tohto jedla siahajú, ako inak, do oblasti Burgundy....
Irish stew - národné jedlo Írska
V 16. storočí si prvýkrát našli cestu do Severného Írska zemiaky. Rýchlo sa osvedčili a stali...
Šafránové risotto
Takéto šafránové risotto môžete poznať pod názvom
milánske. Aj keď možno na prvý pohľad vyzerá
jednoduché...
Paella Valenciana - národné jedlo Španielska
Ryža sa v Španielsku začala pestovať v 10. storočí, najmä vo Valencii. Španieli si...
Sopa de Cação - národné jedlo Portugalska
Polievka pochádza z historického územia Alentejo, kde bol život tvrdý a chudobný najmä počas diktátorského
obdobia...
Bravčová panenka na špargľovom rizote
V menšom hrnci na oleji opražíme nakrájanú
šalotku do sklovita. Pridáme
arborio ryžu a pražíme, až kým
sa...
Csirkepaprikás - národné jedlo Maďarska
Papriku začali v 16. storočí pestovať najmä v Turecku. Maďari však rýchlo zistili, že...
Špargľovo-hubové ragú s cestovinami zo zemiakového cesta
V hrnci na masle orestujeme nadrobno pokrájanú
šalotku spolu s cesnakom do sklovita. Pridáme huby a špargľu...
Soppa tal-Armla - národné jedlo Malty
Varí sa z ľahko dostupných a lacných surovín, ktoré si môžu dovoliť aj „samoživiteľky“.
Názov...
Griki - národné jedlo Lotyšska
Pred sto rokmi bolo Rusko svetovým lídrom v produkcii pohánky a Lotyši si ju dokonca
adoptovali do svojho...
Bulgur so špargľou a s olivami
Na sezónu špargle sa vždy veľmi tešíme. Má
príjemnú chuť, zaujímavý tvar, málo kalórií
a ako...
Závitky zo sivoňa a z údeného lososa s dvojfarebnou omáčkou
Špenát umyjeme, osušíme a orestujeme na
masle. Osolíme a okoreníme.
Jahňacie mäso v zelenej palacinke s karfiolovým pyré
Cherry paradajky umyjeme, vysušíme a rozpolíme. Naukladáme
na plech vystlaný papierom na pečenie, osolíme a...
Panenka se švestkovou omáčkou
Panenku osolíme a opepříme a opečeme na sádle. Pečeme ze všech stran z každé strany 2-3...
Tatranský kohút
K tejto delikatese ma inšpirovali dvaja ľudia, za to im ďakujem. @Tatranka s pečenými
rebrami...

Risotto s pestom a hráškom
Ďalšie výborné risotto do zbierky. Krásne zelené a voňavé. Ak máte ryžu na risotto, ...

Bažant v slaninke s mrkvovým pyré
Bažanta vykostíme a rozdelíme na porcie stehná – prsia. Zo skeletu pripravíme vývar.

Hovädzie líčka na smotane s karlovarskou knedľou
Líčka očistíme, umyjeme a osušíme. Mäso odblaníme a nakrájame na asi 50 g kúsky, osolíme a...

Teľacie „osso buco“ na bylinkových gnocchi
Zemiaky v šupke uvaríme, olúpeme ich a prelisujeme na kašu. Do prelisovaných zemiakov urobíme jamku, ...

Sójové kúsky so sušenými paradajkami a s tymianom
Sójové kúsky si pamätám ešte z detstva, vtedy som ich mala naozaj rada a najčastejšie sme...

Kuřecí prsa plněná chorizem a sýrem se smetanovou omáčkou s kapary
Kuřecí prsa rozřízneme tak, aby vznikla kapsa a vložíme do ní plátky salámu a sýra...

Kuřecí žaludky na houbách
Slaninu nakrájíme a rozpustíme, přidáme nakrájenou cibuli a trošku oleje, orestujeme a přidáme žaludky, ...

Perlička na pive a mede so šafranovým rizotom
Prsia z perličky osolíme, okoreníme, opečieme ju na masle, pridáme med a pivo. Perličku dorábame...

Kelová polievka
Kel má málo kalórií a nízky glykemický index, čo z kelu robí skvelú zložku redukčnej stravy....
Risotto Milanese - národné jedlo Talianska
História rizota sa prirodzene spája s príchodom ryže do Talianska. Priniesli ju pravdepodobne Arabi v stredoveku...
Pilaf - národné jedlo Bulharska
Pilaf bol vynájdený hneď po tom, ako bola do Indie dovezená ryža. Názov pochádza spojením...
Köttbullar – Mäsové guľky – národné jedlo Švédska
Mäsové guľky priniesol do Švédska kráľ Karol XII. V roku 1713 z exilu v Istanbule...
Hernekeitto - národné jedlo Fínska
Táto polievka sa môže jesť iba vo štvrtok, aby kresťania lepšie zniesli piatkový pôst. Fínsky...

Pikantní vepřový palec a bramborové špalíčky
Palce zbavíme blan, potřeme olejem, osolíme a opepříme, necháme hodinku odležet. Na pánvi...
Žurek - národné jedlo Poľska
Najskromnejšia z poľských polievok, a zároveň aj pre cudzincov najexotickejšia. Zvyčajne sa jedáva na Veľkú...
Bouneschlupp - národné jedlo Luxemburska
Luxemburgská kuchyňa je veľmi ovplyvnená všetkými okolitými krajinami. Aj bouneschlupp je mix Francúzska, Belgicka a...
Bœuf à la bourguigne - národne jedlo Francúzska
Pomaly varené mäso na víne. Korene tohto jedla siahajú, ako inak, do oblasti Burgundy....
Irish stew - národné jedlo Írska
V 16. storočí si prvýkrát našli cestu do Severného Írska zemiaky. Rýchlo sa osvedčili a stali...

Šafránové risotto
Takéto šafránové risotto môžete poznať pod názvom milánske. Aj keď možno na prvý pohľad vyzerá jednoduché...
Paella Valenciana - národné jedlo Španielska
Ryža sa v Španielsku začala pestovať v 10. storočí, najmä vo Valencii. Španieli si...
Sopa de Cação - národné jedlo Portugalska
Polievka pochádza z historického územia Alentejo, kde bol život tvrdý a chudobný najmä počas diktátorského obdobia...

Bravčová panenka na špargľovom rizote
V menšom hrnci na oleji opražíme nakrájanú šalotku do sklovita. Pridáme arborio ryžu a pražíme, až kým sa...
Csirkepaprikás - národné jedlo Maďarska
Papriku začali v 16. storočí pestovať najmä v Turecku. Maďari však rýchlo zistili, že...

Špargľovo-hubové ragú s cestovinami zo zemiakového cesta
V hrnci na masle orestujeme nadrobno pokrájanú šalotku spolu s cesnakom do sklovita. Pridáme huby a špargľu...
Soppa tal-Armla - národné jedlo Malty
Varí sa z ľahko dostupných a lacných surovín, ktoré si môžu dovoliť aj „samoživiteľky“. Názov...
Griki - národné jedlo Lotyšska
Pred sto rokmi bolo Rusko svetovým lídrom v produkcii pohánky a Lotyši si ju dokonca adoptovali do svojho...

Bulgur so špargľou a s olivami
Na sezónu špargle sa vždy veľmi tešíme. Má príjemnú chuť, zaujímavý tvar, málo kalórií a ako...

Závitky zo sivoňa a z údeného lososa s dvojfarebnou omáčkou
Špenát umyjeme, osušíme a orestujeme na masle. Osolíme a okoreníme.

Jahňacie mäso v zelenej palacinke s karfiolovým pyré
Cherry paradajky umyjeme, vysušíme a rozpolíme. Naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, osolíme a...

Panenka se švestkovou omáčkou
Panenku osolíme a opepříme a opečeme na sádle. Pečeme ze všech stran z každé strany 2-3...

Tatranský kohút
K tejto delikatese ma inšpirovali dvaja ľudia, za to im ďakujem. @Tatranka s pečenými rebrami...
Suroviny
Mäso
Zelenina+ strukoviny
Ovocie
Mliečne +syry
Cestoviny +prílohy
Ryby
Huby
Orechy+ semienka
Bylinky+ koreniny
Sladkosti+ pochutiny
Tekutiny
Oleje