Hovädzie líčka na smotane s karlovarskou knedľou
šéfkuchár hotela Kaštieľ Mojmírovce****, 14. augusta 2019

Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcie
príprava
Suroviny
| 800 g |
|
| 150 g |
|
| 150 g |
|
| 1 ks malý |
|
| 1 ks |
|
| 10 guľôčok |
|
| 5 guľôčok |
|
| 5 guľôčok |
|
| 2 ks |
|
| 2 PL |
|
| 250 g |
|
| podľa chuti |
|
| podľa chuti |
|
| podľa chuti |
|
| 20 g |
|
|
|
|
| podľa potreby |
|
| Karlovarská knedľa: | |
| 10 ks tmavé |
|
| 4 ks |
|
| 200 ml |
|
| 100 g |
|
| 100 g |
|
| 4 strúčiky |
|
|
|
|
|
|
|
| podľa potreby |
|
|
|
|
Postup
-
1
Líčka očistíme, umyjeme a osušíme. Mäso odblaníme a nakrájame na asi 50 g kúsky, osolíme a na oleji prudko opečieme zo všetkých strán, aby sa mäso zvonku uzavrelo, ale vnútri zostalo šťavnaté.
- 2
Koreňovú zeleninu a cibuľu očistíme, pokrájame, pridáme k mäsu a orestujeme. Pridáme nové i čierne korenie, borievky a bobkové listy. Podlejeme vývarom, zakryjeme pokrievkou a dusíme asi 80 minút domäkka.
- 3
Mäkké mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto. Zo zeleninového základu vyberieme korenie, bobkové listy a zmes rozmixujeme. Do hlbšej misky dáme smotanu na šľahanie. Z rozmixovanej zeleniny odoberieme dve naberačky, pridáme ich do misky k smotane a zamiešame. Rozmixovanú omáčku dáme do hrnca, prilejeme smotanovú zmes a za stáleho miešania privedieme do varu. Na miernom plameni povaríme. Podľa chuti do omáčky pridáme horčicu, citrónovú šťavu, cukor a soľ. Omáčku zjemníme maslom. Už nevaríme. Odležané mäso vložíme naspäť.
- 4
Karlovarská knedľa: Rožky pokrájame na malé kocky a dáme do misky, v ktorej aj zmes budeme pripravovať. Cibuľu olúpeme a nakrájame na kocky spolu so slaninou. Do panvice dáme slaninu, ktorú orestujeme, a pridáme cibuľu. Ďalej mlieko, soľ, korenie, muškátový oriešok, cesnak a necháme povariť. Touto zmesou potom zalejeme rožky a varechou pomiešame, necháme trocha vychladnúť a pridáme vajcia. Zmes iba jemne premiešame, netlačíme, aby nám ostala štruktúra po rožkoch. Pridaním strúhanky dosiahneme požadovanú a nelepivú konzistenciu. Potom z vytvarujeme hmoty guľôčky, ktoré varíme v osolenej vode asi 20 minút.
Tiež smotane:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu