Vajce

Energia 548 KJ
Kalórie 131,0 kcal6.55%
Sacharidy 3,90 g1.7%
Tuky 4,50 g6.43%
* vajce - nutričné hodnoty pre 100g

Recepty, kde je vajce

prazdny

Bulharská sarma

Hovädzie mäso

Sparené kapustné listy naklepeme, naplníme zmesou bravčového a hovädzieho mäsa, namočenej žemle, vajec, soli a korenia.

prazdny

Grécky slaný koláč s baklažánom

Bezmäsité jedlá

Múku zmiešame s mäkkým maslom a vlažnou vodou, vypracujeme cesto a necháme ho asi 15 minút odležať.

prazdny

Musaka z baklažánov

Bezmäsité jedlá

Umyté a olúpané baklažány nakrájame priečne alebo pozdĺžne na plátky. Potom ich osolíme, obalíme v múke a na oleji...

prazdny

Avgolemono polievka

Kuracie mäso

Kurča, alebo sliepku umyjeme, cibuľu nakrájame na kolieska a opražíme.

prazdny

Chorvátska roláda

Dezerty

Rúru predhrejeme na 180°C. Plech vyložíme papierom na pečenie.

prazdny

Pašticada s haluškami

Hovädzie mäso

Suroviny na špikovanie nakrájame na rezance a rovnomerne napicháme do mäsa.

prazdny

Tekvicový závin

Bezmäsité jedlá

Tekvicu nastrúhame, osolíme a pol hodiny necháme stáť.

prazdny

Ryba s cesnakovou omáčkou

Hlavné jedlá

Každý kus filé prekrojíme pozdĺžne napoly a poutierame dosucha papierovými utierkami. Do malej misky preosejeme...

prazdny

Šúľance s makom, orechmi, zmrzlinou, šľahačkou a čokoládou

Dezerty

Uvarené, ošúpané a vychladnuté zemiaky zomelieme, zmiešame s rozšľahaným vajcom, pridáme múku, krupicu, cukor, soľ,...

prazdny

Salašské bryndzové pirohy

Bezmäsité jedlá

Z múky, soli, vajec a vody vypracujeme tuhšie cesto. Cesto rozdelíme na rovnaké bochníky.

prazdny

Sedliacke zemiaky

Bravčové mäso

Zemiaky umyjeme, uvaríme v šupe, ošúpeme a pokrájame na kolieska.

prazdny

Spišské zemiaky

Bezmäsité jedlá

Olúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky, rozložíme na vymastený plech, posolíme, posypeme rascou a natrieme na ne plnku....

prazdny

Pirohy plnené mäsom

Hlavné jedlá

Z múky, vajca, soli a trocha vody pripravíme rezancové cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske, pokrájame na...

prazdny

Plnené zemiakové knedle

Hlavné jedlá

Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a prelisujeme. Pridáme múku, soľ, vajce a vypracujeme cesto.

prazdny

Gemerské guľky

Hlavné jedlá

Polovicu zo zemiakov uvaríme a potom aj uvarené aj neuvarené zemiaky postrúhame. Mäso pomelieme

prazdny

Špenátové halušky

Bezmäsité jedlá

Z múky, vajec a rozmrazeného špenátu vypracujeme polotuhé cesto. Pridáme cesnak, soľ a vodu podľa potreby tak,...

prazdny

Lievance s jablkami

Dezerty

Do pretretého tvarohu pridáme rozohriate maslo, preosiatu múku, soľ, cukor a vajcia.

prazdny

Šúľance

Dezerty

Deň vopred uvarené zemiaky v šupke očistíme, pretlačíme alebo postrúhame. Pridáme krupicu, vajcia, soľ a vypracujeme cesto....

prazdny

Baraní guláš

Hlavné jedlá

Nadrobno nakrájanú údenú slaninu vypražíme, pridáme bravčovú masť a nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú opražíme doružova.

prazdny

Zemiaková placka plnená mäsom

Hlavné jedlá

Údené mäso uvaríme domäkka a pokrájame na 4 rovnaké časti.

prazdny

Tagliatelle s údeným lososom

Cestoviny

Cestoviny uvaríme podľa návodu. Scedíme ich a prelejeme studenou vodou. Ušľaháme vajce, smotanu, ...

prazdny

Zapekané špagety s mäsovými guľkami

Bravčové mäso

Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kúsky. Mäso zmiešame s vajcom, strúhankou, soľou a korením....

prazdny

Lasagnové závitky

Bravčové mäso

V osolenej vode s PL oleja uvaríme lasagne. Uvarené lasagne vložíme do misy so studenou vodou....

prazdny

Lekvárové perky

Dezerty

Spi dieťatko, spiže, mamka varí slíže. Syrové, makové, perky lekvárové. Takto...

prazdny

Cestoviny so špenátom

Cestoviny

Najprv pripravíme cestoviny, počas prípravy k nim pridáme PL olivového oleja. Na oleji speníme nadrobno...

prazdny

Lasagne s tvarohom a špenátom

Cestoviny

Špenát podusíme a odparíme z neho čo najviac vody. Podusený špenát osolíme a okoreníme. V...

prazdny

Plnené conchiglioni s tekvicou

Kuracie mäso

Cestoviny uvaríme v osolenej vode. Po scedení ich pokvapkáme olejom a odložíme na teplé miesto...

prazdny

Pošírovaný zubáč na gratinovaných zemiakoch

Hlavné jedlá

Varí: Branislav Križan, šéfkuchár hotela Matyšák v Bratislave

prazdny

Letný sendvič

Večera

Varí: Jaroslav Žídek, šéfkuchár reštaurácií Camouflage a Flowers v Bratislave

prazdny

Lahodný šunkový nákyp k mäsu

Bravčové mäso

Varí: Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro

prazdny

Sirene po šopsky

Bezmäsité jedlá

Tradičná bulharská pochúťka z jednoduchých surovín a s nenáročnou prípravou. Hoci sa v Bulharsku zvykne podávať...

prazdny

Slaný krokodíl

Bravčové mäso

Varí: Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro

prazdny

Hubové hašé

Hlavné jedlá

Očistené a pokrájané huby dusíme na masle s rascou domäkka. Žemle pokrájame na plátky, zalejeme...

prazdny

Tlačenka z bedlí

Hlavné jedlá

Plodnice bedlí rozpolíme, okoreníme, pokvapkáme hubovým extraktom, prudko z oboch strán opražíme na oleji...

prazdny

Hubové halušky s vajcami

Hlavné jedlá

V slanej vode uvarené fliačky dobre prepláchneme studenou vodou a necháme odtiecť. Čerstvé huby opražíme na...

prazdny

Hubová fašírka

Hlavné jedlá

Huby nakrájame, umyjeme a necháme bez tuku vydusiť.