Škvarkové pagáče rýchle bez prekladania

frezia68 - fotkafrezia68, 28. júla 2010
Škvarkové pagáče rýchle bez prekladania
Foto: frezia68

Tieto pagáče pečiem, ak nechcem trikrát prekladať a trocha ma naháňa čas.

120 minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

350 g
150 g
200 g
1 kocka
100 g
2 dcl
2 ks
2 lyžičky
1 dcl




Postup

  1. 1

    Z mlieka, droždia a medu si urobíme kvások. Škvarky zomelieme, odstránime stvrdnuté kožky.

  2. 2

    V miske spracujeme múku, maslo, škvarky, vajce, kyslú smotanu, soľ a kvások. Vypracujeme hladké cesto a necháme kysnúť. Po vykysnutí dám na dosku, vyvaľkám na plát asi 1 1/2 cm hrubý. Na povrchu cesta urobím s nožom mriežku a vykrajujem pagáče,k toré na plechu nechám kysnúť asi 25 minút. Každý vykrojený pagáčik dám na doske medzi dlane, spodkom dlane trocha pootáčam (pagáč sa dvihne) a tak dám na plech. Preto sú vyššie.

  3. 3

    Po vykysnutí potriem s rozšľahaným vajíčkom kde som pridala trochu mlieka. Posypem soľou a rascou a pečiem v dobre vyhriatej rúre asi 5 min., potom znížim teplotu asi na 190 °C a dopečiem do peknej farby. Zvlášť pre @Stefanm prikladám obrázok, ako sa netrápiť s "odpadom" - netreba prevaľkať, len zlepiť zvyšky. Škoda, že tie najchrumkavejšie sú už zjedené.

    Škvarkové pagáče rýchle bez prekladania - obrázok 3

Diskusia k receptu

stefanm
asi - mlieka,medu a droždia....A ja to furt prekladám!!!.Ja vykrajujem štvorčeky.Nie je odpad.Urobím na budúci týždeň.Manželka ide na dovolenku tak nech si sebou zoberie aby si to nerozmyslela.Celý týždeň budem "sám doma".Hurááá - budem si variť čo chcem a pod.
zdezda
Výborný recept, mám ho vyskúšaný a tiež krájam štvorčeky ako stefann, je to rýchlejšie a rovnako chutia :-)
jerica
pozerala si PAPRIKU ?Dnes ťa predbehli, robil pagáč "podľa Tvojho receptu" len malý rozdiel , kuchár robil prekladané. Tvoje som si vytlačila,
frezia68
@jerica :nepozerala som,škoda....ale prekladané sú ako lístkové,lepšie.Hoci aj tieto nám chutili.......
evanaaa
Kvások s medom, prvýkrát vidím, to by ma nenapadlo. A kysne ako s cukrom, nie, Hodilo by sa pri koláči, ten kvások. A škoda, ja nemám Papriku, to by bolo pre mňa.
frezia68
@evanaaa :všade,kde sa dá,používam med miesto cukru-obsahuje glukózu a fruktózu,teda jednoduché cukry.Hoci tu tie 2 lyžičky nezavážia,takto robím už roky......a do každého koláča,len prehriatím nad 50°C stráca čiastočne vitamín C.
1x lianka
evusik
oškvarkové pagáče milujem, len škoda, že kupované oškvarky sú neni také ako domáce a hlavne človek nevie čo kupuje, až doma zistí keď ochutná, tie tvoje sú na zahryznutie a tie okrajkové :-) mňam
tothka
už mám uložené v kk, mám rada škvarkové pagáčiky, určite pri najbližšej
príležitosti ich upečiem, a dík za dobrý tip s tými zbytkami.
sovka62
Receptov na škvarkové pagáče mám viac, ale ukladám aj tento. Zíde sa, keď bude menej času.
aroooo
ja som podobné pagáče nakrájala radielkom na tyčinky a bolo...
45katka1
Skvarkove pagace milujem ja aj moja dcera....len moje su stale take nizke..nenafuknute...vyskusam tieto..mozno budu ako na obrazku:-)
frezia68
@45katka1 :skús dobre vypracovať cesto,musí púštať bublinky,nechaj ho dobre vykysnúť....aj na plechu.Mne na plechu tak narástli,že nevidieť mriežku,ktorú som robila na cesto.Nech sa Ti podaria.
tinca
@fr ézinka kráása,vydarili sa ti, ukladám, hoci mám veľa rcp, skúsim aj tvoje. Ja ak sa veľmi ponáhľam a nechce sa mi vykrajovať,tak jednoducho radielkom obdlžník, z toho štvorce a každý štvorec napoly=2 trojuholníky.
sajmina
Júúj tak pagáčiky som už dlho nemala :) hned by som si dala :) asi si ich v blízkej dobe urobím :))
vaja26
Pagáčiky som vyskúšala a vrelo doporúčam. Ja som ich ale aj tak dva krát preložila len preto lebo som mala inú robotku.Ale patria medzi senzačné .
frezia68
Ďakujem @ vaja26,to tvrdí aj jeden z mojich bratov....:-)))
cinkla
AQz teraz som nasla Tvoj recept na skvarkove pagace. Skvarky strcim do mrazaka a myslim, ze ich upeciem k Velkej noci. Este som ich nikdy nepiekla, tak preco neskusit, nie ? Dakujem za Tvoj super recept
ursula4
dnes som prvý krát piekla škvarkové pagáče a z množstva receptov som si vybrala tie tvoje.Ja som ich vykrajovala pretláčatkom na zemiaky,takže som ich mala hneď aj štvorčekové. Sú tak dobré,že aj manžel chválil.Ďakujem za recept
frezia68
@marianne69 :nech sa Ti podaria,ja pečiem zajtra aj do mrazničky.Lebo ak budú horúčavy,zíde sa len vybrať podľa potreby :-) a rúru nechať odpočívať.
marianne69
@ frezia moja,fantastické sú,iné ani piecť nebudem...nevieme sa ich dojesť:-D
frezia68
Ach jej,aké pekné pagáče sa mi tu objavili :-))) tak to je silná konkurencia! Ale dúfam,že chutili a potešili ste ma fotkami,lebo to je jasný dôkaz :-))) , že aj neprekladané môžu byť dobré.
ancicka
Sú výborné,môžem len odporučiť.Ja sa z okrajkami tiež nehrám,ale ich pospájam a poviem ti,že sa najsamprv pojedia.
evusik
vo štvrtok sme vytápali slaninu a v piatok som neodolala a z výborných domácich oškvarkov som upiekla pagáčiky podľa tvojho receptu.... výborné sú, na dnes ich síce moc neostalo, ale páči sa mi, že sú výborné aj na druhý deň, vôbec nie sú suché.... zajtra upečiem znovu :-)
frezia68
@evusik :Potešila som sa,že sa vydarili a že chutia.Hoci prekladané mi viac chutia,ale tieto sú rýchle a ušetríme asi hodinu.
milanbrco
Pekný deň,dnes som zamiesil podľa Vášho receptu,ale ako laikovy sa zdá cesto príliš "mastné". Skôr mi pripadá ako mastná hmota je to O.K.
1x ababa
modrykamen
Pagáče sú u mňa jednička, ale to prekladanie ma zabíja (keď ešte žili staré mamy a mamka, to bolo iné - len papkať). Zdá sa, že tento recept je dobrý. Hlavne,že pagáče budú "púchle" a mäkučké. Nemusia ani lístkovať
an3da
Aj moja mama robila také, obyčajné, niekedy pridala trochu uvareních zemiakov, tie boli chutné. Ukladám tieto a skúsim.
frezia68
@an3da : vyskúšaj a ozvi sa,či chutili.A poradím Ti jednu fintu.Ak chceš,aby boli trocha vyššie,každý vykrojený pagáčik na doske daj medzi dlane a spodkom dlane trocha pootáčaj a tak daj na pekáč :-)))
an3da
Robila dnes a ked som pozrela že som bezmála pred rokom uložila recept...vydarili sa a chutili, diky za recept.
radost
@frezia68
kucháročka vzdialená-dnes ti patrí odmena..!!
upečené..dva pokusne zjedené-šak či sa vydarili..no nie..??
muž vraví:nebíčko v papuľke..!!
jednoduché..časovo rýchlejšie-než tie prekladané..
miesto masla som dala br.masť..
vdaka..
nech ťa šťastný rok čaká..:-)
frezia68
@rados ť:ďakujem Ti,dobrá víla,radosť si mi urobila :-) ,ja už také nepečiem,bezlepkovú múku smiem...,také dobroty ma minú...(aj tam máte tuhú zimu? ) Tak zajtrajšok užívajte,aj pagáčmi zajedajte ,k tomu biele,červené....nech sú sviatky veselé :-)
ada13
skusila som ich,dala som sice kupovane mlete oskvarky,tak boli dost tmavsie,pridala som aj var. zemiak -to robim vzdy a neviem preco boli nizssie ako tvoje na obrazku,ale boli fajn, a vsetci chvalili.hlavne sa mi paci ta uspora casu,ked clovek nestiha.
frezia68
@Ada13 : 12.4.2013 o 15,48 hod. som tam napísala jednu fintu,ktorú používam pri pagáčoch : každý vykrojený pagáčik daj na doske medzi dlane,spodkom dlane trocha pootáčaj (pagáč sa dvihne) a tak daj na plech.Preto mám vyššie,len ľutujem,že som to nedala do receptu.Tak na budúce skús :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia