Škvarkové pagáče rýchle bez prekladania

frezia68 - fotkafrezia68, 28. júla 2010
Škvarkové pagáče rýchle bez prekladania
Foto: frezia68

Tieto pagáče pečiem, ak nechcem trikrát prekladať a trocha ma naháňa čas.

120 minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

350 g
150 g
200 g
1 kocka
100 g
2 dcl
2 ks
2 lyžičky
1 dcl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z mlieka, droždia a medu si urobíme kvások. Škvarky zomelieme, odstránime stvrdnuté kožky.

  2. 2

    V miske spracujeme múku, maslo, škvarky, vajce, kyslú smotanu, soľ a kvások. Vypracujeme hladké cesto a necháme kysnúť. Po vykysnutí dám na dosku, vyvaľkám na plát asi 1 1/2 cm hrubý. Na povrchu cesta urobím s nožom mriežku a vykrajujem pagáče,k toré na plechu nechám kysnúť asi 25 minút. Každý vykrojený pagáčik dám na doske medzi dlane, spodkom dlane trocha pootáčam (pagáč sa dvihne) a tak dám na plech. Preto sú vyššie.

  3. 3

    Po vykysnutí potriem s rozšľahaným vajíčkom kde som pridala trochu mlieka. Posypem soľou a rascou a pečiem v dobre vyhriatej rúre asi 5 min., potom znížim teplotu asi na 190 °C a dopečiem do peknej farby. Zvlášť pre @Stefanm prikladám obrázok, ako sa netrápiť s "odpadom" - netreba prevaľkať, len zlepiť zvyšky. Škoda, že tie najchrumkavejšie sú už zjedené.

    Škvarkové pagáče rýchle bez prekladania - obrázok 3

Diskusia k receptu

53 komentárov k receptu
asi - mlieka,medu a droždia....A ja to furt prekladám!!!.Ja vykrajujem štvorčeky.Nie je odpad.Urobím na budúci týždeň.Manželka ide na dovolenku tak nech si sebou zoberie aby si to nerozmyslela.Celý týždeň budem "sám doma".Hurááá - budem si variť čo chcem a pod.
pozerala si PAPRIKU ?Dnes ťa predbehli, robil pagáč "podľa Tvojho receptu" len malý rozdiel , kuchár robil prekladané. Tvoje som si vytlačila,
Kvások s medom, prvýkrát vidím, to by ma nenapadlo. A kysne ako s cukrom, nie, Hodilo by sa pri koláči, ten kvások. A škoda, ja nemám Papriku, to by bolo pre mňa.
@evanaaa :všade,kde sa dá,používam med miesto cukru-obsahuje glukózu a fruktózu,teda jednoduché cukry.Hoci tu tie 2 lyžičky nezavážia,takto robím už roky......a do každého koláča,len prehriatím nad 50°C stráca čiastočne vitamín C.
oškvarkové pagáče milujem, len škoda, že kupované oškvarky sú neni také ako domáce a hlavne človek nevie čo kupuje, až doma zistí keď ochutná, tie tvoje sú na zahryznutie a tie okrajkové :-) mňam
už mám uložené v kk, mám rada škvarkové pagáčiky, určite pri najbližšej
príležitosti ich upečiem, a dík za dobrý tip s tými zbytkami.
@45katka1 :skús dobre vypracovať cesto,musí púštať bublinky,nechaj ho dobre vykysnúť....aj na plechu.Mne na plechu tak narástli,že nevidieť mriežku,ktorú som robila na cesto.Nech sa Ti podaria.
@fr ézinka kráása,vydarili sa ti, ukladám, hoci mám veľa rcp, skúsim aj tvoje. Ja ak sa veľmi ponáhľam a nechce sa mi vykrajovať,tak jednoducho radielkom obdlžník, z toho štvorce a každý štvorec napoly=2 trojuholníky.
Pagáčiky som vyskúšala a vrelo doporúčam. Ja som ich ale aj tak dva krát preložila len preto lebo som mala inú robotku.Ale patria medzi senzačné .
AQz teraz som nasla Tvoj recept na skvarkove pagace. Skvarky strcim do mrazaka a myslim, ze ich upeciem k Velkej noci. Este som ich nikdy nepiekla, tak preco neskusit, nie ? Dakujem za Tvoj super recept
dnes som prvý krát piekla škvarkové pagáče a z množstva receptov som si vybrala tie tvoje.Ja som ich vykrajovala pretláčatkom na zemiaky,takže som ich mala hneď aj štvorčekové. Sú tak dobré,že aj manžel chválil.Ďakujem za recept
Ach jej,aké pekné pagáče sa mi tu objavili :-))) tak to je silná konkurencia! Ale dúfam,že chutili a potešili ste ma fotkami,lebo to je jasný dôkaz :-))) , že aj neprekladané môžu byť dobré.
vo štvrtok sme vytápali slaninu a v piatok som neodolala a z výborných domácich oškvarkov som upiekla pagáčiky podľa tvojho receptu.... výborné sú, na dnes ich síce moc neostalo, ale páči sa mi, že sú výborné aj na druhý deň, vôbec nie sú suché.... zajtra upečiem znovu :-)
Pagáče sú u mňa jednička, ale to prekladanie ma zabíja (keď ešte žili staré mamy a mamka, to bolo iné - len papkať). Zdá sa, že tento recept je dobrý. Hlavne,že pagáče budú "púchle" a mäkučké. Nemusia ani lístkovať
Aj moja mama robila také, obyčajné, niekedy pridala trochu uvareních zemiakov, tie boli chutné. Ukladám tieto a skúsim.
@an3da : vyskúšaj a ozvi sa,či chutili.A poradím Ti jednu fintu.Ak chceš,aby boli trocha vyššie,každý vykrojený pagáčik na doske daj medzi dlane a spodkom dlane trocha pootáčaj a tak daj na pekáč :-)))
@frezia68
kucháročka vzdialená-dnes ti patrí odmena..!!
upečené..dva pokusne zjedené-šak či sa vydarili..no nie..??
muž vraví:nebíčko v papuľke..!!
jednoduché..časovo rýchlejšie-než tie prekladané..
miesto masla som dala br.masť..
vdaka..
nech ťa šťastný rok čaká..:-)
@rados ť:ďakujem Ti,dobrá víla,radosť si mi urobila :-) ,ja už také nepečiem,bezlepkovú múku smiem...,také dobroty ma minú...(aj tam máte tuhú zimu? ) Tak zajtrajšok užívajte,aj pagáčmi zajedajte ,k tomu biele,červené....nech sú sviatky veselé :-)
skusila som ich,dala som sice kupovane mlete oskvarky,tak boli dost tmavsie,pridala som aj var. zemiak -to robim vzdy a neviem preco boli nizssie ako tvoje na obrazku,ale boli fajn, a vsetci chvalili.hlavne sa mi paci ta uspora casu,ked clovek nestiha.
@Ada13 : 12.4.2013 o 15,48 hod. som tam napísala jednu fintu,ktorú používam pri pagáčoch : každý vykrojený pagáčik daj na doske medzi dlane,spodkom dlane trocha pootáčaj (pagáč sa dvihne) a tak daj na plech.Preto mám vyššie,len ľutujem,že som to nedala do receptu.Tak na budúce skús :-).

Pridaj komentár k receptu: