Gazdovské gule s kapustou

klaura - fotkaklaura, 27. júla 2010
Gazdovské gule s kapustou
Foto: klaura

Taká improvizácia z toho, čo som dnes našla v chladničke ... :)

8
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
z 300 ml surovej ryže
2 ks
1 ks
4 strúčky
na kapustu:
1 ks
2-3 PL
2-3 PL




Postup

  1. 1

    Zmiešame mleté mäso, udusenú ryžu, vajcia, nadrobno nakrájanú cibuľu, lisovaný cesnak, soľ a všetky ostatné koreniny. Zo zmesi mokrými rukami tvarujeme gule a ukladáme ich na pekáč vymastený olejom a vyložený vrchnými kapustnými listami. Na každú guľu položíme plátok údenej slaninky (nemusí byť). Podlejeme trochou vody, prikryjeme vrchnákom alebo alobalom a dáme piecť (200 stup. 30-35 min.). Nakoniec ešte odkryté zapečieme asi 10 min.

  2. 2

    Vo väčšom hrnci na oleji skaramelizujeme cukor, pridáme nakrájanú kapustu, orestujeme, posolíme, porazcujeme, podlejeme trochou vody a dusíme do mäkka. Po udusení dochutíme octom, prípadne ešte cukrom a soľou.

  3. 3

    Podávame s varenými zemiakmi.

Diskusia k receptu

kuchticka
Rychle a zdrave jedlo. Maso sa moze dat zrejme akekolvek. Spravim pri najbizsej prilezitosti. Vdaka za recep Klaura
cavoris
mnam ja to zvyknem davat tie gule priam do kapustnych listov ale vyskusam tak teraz vyzera to dobre
martina34
najskôr som si myslela, že je to kyslá kapusta, ale aj takto to môže byť chutné, raz vyskúšam :-)
zdezda
Zajtra si to urobím, asi s tou kaslou kapustou, to bude mať potom chuť ako koložvárska :-)
evanaaa
Ano, aj guťky v kyslej kapuste sú podobné, ale bez ryže a cesnaku. V hlávkovej sú rovnako dobré, tiež by som robila bez cesnaku ( dávam len do fašírok), ale keďže som nechutnala, tak nemôžem posudzovať.
sovka62
Dobrý nápad. A najviac sa mi páči, že ku kapuste podávaš zemiaky a nie knedľu. Podľa mňa je to výborná kombinácia, aj ku kyslej kapuste: Ja podávam zemiaky aj ku chrenovej, kôprovej a podobným omáčkam, chutí nám to oveľa viac ako s knedľou.
alexdidi
To musí byť dobré...robím rovnaké gule dusené v kyslej kapuste...tiež výborné...pridávam sa k @sovke , tiež radšej jeme zemiaky, knedľu len výnimočne...
klaura
Dievčence, ďakujem za zastavenie a pekné slovká ... ja to zvyčajne robím tiež z kyslej kapusty ... tá sa mi však minula a priznám sa, kvasenú som ešte nekupovala ... :) tak toto je z núdze cnosť ... dobré to bolo ... :)
tetuska
ja robievam tiež s kyslou kapustou, ale skúsim aj s hlávkovou, vďaka za dobrý tip...
22janka22
Zdezda, keď už spomínate koložvársku... Niekto by sem mohol pridať jednoduchý recept zo základných surovín :-) dala by som si....
tinca
@lauri a vieš, že si dobre hľadala v tej chladničke, tvoj rcp je priam famózny,ukladám do KK. Ja by som si dala aj červenú kapustu k tomu, ale nápadom sa medze nekladú :-))
klaura
tinca, ďakujeeeem, som rada, že chutilo ... a červená kapustička ... dobrý nápad ... :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia