Tento recept robievame, čo si pamätám, väčšinou na Vianoce. Je s ním síce veľká piplačka, ale výsledok stojí za to!
príprava
Suroviny
1-2 balík |
|
|
|
2 PL |
|
2 PL |
|
Plnka: | |
3 dl |
|
3 PL |
|
1 balíček |
|
200 g |
|
150 g |
|
1 hrsť |
|
1 PL |
|
Cestíčko: | |
300 g |
|
1 |
|
2 |
|
podľa chuti |
|
Na obalenie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Každú dlhú detskú piškótu prerežeme na polovicu a vnútro opatrne nožíkom vydlabeme. Vydlabané omrvinky si odložíme, použijeme ich do cestíčka. Môj tip: Ja si upečiem domáce piškóty polovičnej dĺžky ako tie kupované, aby som ich nemusela prekrajovať na polovicu. Lepšie sa s nimi pracuje, majú rovnomerné okraje.
- 2
Pripravíme si plnku: Uvaríme mlieko, hrubú múku a vanilkový cukor na hustú kašu a dáme vychladnúť. Vyšľaháme maslo s cukrom do peny a postupne zašľaháme vychladnutú kašu. Plnku rozdelíme na polovicu, do jednej pridáme kakao a do druhej hrsť mletých orechov.
- 3
Vydlabané piškóty naplníme plnkou - jednu piškótu kakaovou, druhú orechovou a spojíme dve piškóty k sebe. Takto postupne naplníme a pripravíme všetky vydlabané piškóty.
- 4
Pripravíme si cestíčko: Zmiesime podrvené vydlabané omrvinky, mleté orechy, vajce a žĺtky a práškový cukor podľa potreby a chuti (asi 3 PL). Ak by sa cestíčko rozsýpalo, pridáme ešte 1 vajce. Tiež si pripravíme "sirup" na namáčanie piškót - zmiešame mlieko, rum a práškový cukor.
- 5
A teraz tá najpiplavejšia časť - takže si pripraviť hlavne pevné nervy :-) : Cestíčko si rozdelíme na toľko častí, koľko máme pripravených naplnených piškót - zemiačikov. Malú časť cestíčka rozvaľkáme, naplnenú piškótu namočíme v pripravenom "sirupe" a hneď obalíme v cestíčku. Takto si obalíme všetky piškóty.
- 6
V mise si zmiešame asi 2 PL kakaa a 5 PL práškového cukru a postupne obalíme pripravené piškóty. Tie ukladáme do pripravených papierových košíčkov a na vrch pomocou lyžičky urobíme 3 ryhy.
- 7
Je to dosť nákladné na suroviny, ale hlavne na prípravu - takže asi už viete, prečo "vianočné" cukrovinky - viackrát v roku by na to asi človek nenašiel nervy :-) Ale výsledok ozaj stojí za to. A čím viac postoja, tým sú chutnejšie. No u nás dlho nestoja, zjedia sa medzi prvými :-). Neviem, či som to popísala dosť zrozumiteľne, je to totiž recept ešte od mojej starej mamy, takže u nás to robíme už od oka a postup som sa naučila odpozorovaním od maminky, tá od svojej maminky... Keď budem robiť zemiačiky na Vianoce, dúfam, že nezabudnem nafotiť postup, a potom dodatočne pridám foto.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
A možno ich spravím už aj skôr, v rámci tréningu na vianočné pečenie :-) Ja som zemiačiky len spomínala pri mojom recepte na bezlepkové piškóty a bol záujem o recept, tak som ho napísala.