Foto: elisticka
Celiatické kysnuté koláče som vyskúšala upiecť podľa receptu od dcéry.Je to ťažšie spracovateľné cesto ako z obyčajnej múky,ale hotové kolače sa chuťovo Zobraziť celý popisCeliatické kysnuté koláče som vyskúšala upiecť podľa receptu od dcéry.Je to ťažšie spracovateľné cesto ako z obyčajnej múky,ale hotové kolače sa chuťovo vyrovnajú tým obyčajným.Tiež sa môžu skladovať v mrazáku.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Pripravíme si ingrediencie ,odvážime múku ,olej,a vykôstkujeme slivky
-
2
Zarobíme kvások z 200ml vlažného mlieka a 2 kl cukru a rozdrvíme kvasnice necháme vykysnúť
-
3
Do misky kýsky nasypeme múku ,pridáme soľ ,cukor,olej a 2 vajcia.
-
4
Prilejeme kvások
-
5
Varechou vypracujeme hladké cesto ktoré spracovávame dovtedy, až sa pekne odlepuje od misky.
-
6
Odpočinuté cesto rozdelíme na pomúčenej doske na polovicu
-
7
Plech vyložíme papierom na pečenie tak aby sme rozdelili na 1/3 kde uložíme závin a na 2/3 rozložíme polovicu cesta a ručne poupravujeme.druhú polovicu cesta vygúlkame ale bolo by lepšie hned ho dať na papier na pečenie lebo sa dosť trhá a ťažko sa prenáša na plech.
-
8
Na vygúľané cesto dame pomleté orechy a mak ,posypeme praškovým cukrom a polejeme olejom.pomaly stočíme do závinu a preložíme na plech.je to veľmi krehké cesto treba robiť opatrne aby neboli diery
-
9
Na roztlačené cesto poulkadáme slivky a posypeme pol koláča makom a druhú polovicu orechami.poprášime mletou škoricou a kryštalovým cukrom.necháme kysnúť ešte 40 minút.pred pečenim potrieme závin rozšľahaným vajcom.pečieme pri 180st.50 minút.musíme piecť pomaly aby sa prepiekol aj vo vnútri.
-
10
Upečené koláče necháme vychladnúť a pokrájame na porcie.
-
11
Koláče z tohoto cesta sú tmavšie lebo mantler múka je zmes . Robila som preto rôzne druhy z jednoho cesta ak je v rodine len jeden celiatik aby mal pestrejší výber.môžeme robiť aj na dva plechy a zdvojnasobíme dávku a pečieme multifunkčno.Pokúsila som sa urobiť aj parené buchty na skúšku len 3 kusy
-
12
Buchty som naplnila lekvárom a dala do pary na 20 minút.a podarili sa z tohoto cesta .
-
13
hotové som potrela olejom a posypala orechami,grankom , škoricou a praškovým cukrom
-
14
Z ostatného cesta som urobila dva záviny.,ktoré som 10 minút pred pečením potrela vajcom(celé kysnutie 50 min.)
-
15
upečené záviny necháme vychladnúť
-
16
Vyskúšajte tento recept oplatí sa!!!! (toto všetko som robila z dvoch dávok cesta)
tak mi budou stačit ty Tvoje recepty. Už jsi jich tady vložila tak moc
za krátkou dobu. A všechny jsou moc zajímavé.
Vitaflóra-Mlyn Kolárovo Železničný rad 11
Ako plnku som skúsila okrem maku a orechov dať kakao. Veľmi dobre až fantastické :D ! Mňam!!!
Použila som vzhľadom na obmedzenia u deti tieto zmeny:
vymenila som mlieko za ryžové mlieko z tetrapacku, použila som sušené droždie (1sáčok Oetker), a múku som dala Jizerku. Cukor hnedý trstinový. Piekla som 30min. na 180st. a 20min. na 170st., na potretie som použila len žĺtko a veľmi to zhnedlo už po pol hodine, preto som znížila trochu teplotu. Koláče boli makkučké ešte 3dni po upečení, vôbec nepraskli, hoci sa mi robili dierky na vrchu po stočení, proste úžasný recept. A čo je najlepšie, podľa mňa chutil lepšie ako z normálnej múky a keby som ho sama nepiekla, ani by som nevedela že je z bezlepkovej múky.