Makové pirôžky fotorecept

egreska - fotkaegreska, 26. júla 2010
Makové pirôžky (fotorecept)
Foto: egreska

Suroviny

Cesto:
0,5 kg
1,5 PL
1
1 dcl
250 ml
3/4 kocky
1 sačok
Plnka:




Postup

  1. 1

    Z prísad si vymiesime nelepive makké cesto a nechame 1 hodinu kysnut. Potom ho vyvalkame na hrubku asi pol cm.

    Makové pirôžky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrajame na štvorce asi 7x7 cm a naplnime.

    Makové pirôžky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tvarujeme pirôžky.

    Makové pirôžky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyprážame v oleji na 160 st asi 10 minut. Vyberieme na papierovy obrusok a nechame odkvapkat.Vychladnuté posypeme práškovym cukrom.Vobec nechutia mastno.

    Makové pirôžky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto vyzera tá hotova ochutená makova plnka ..kupila som ju v Kauflande,ak by ju niekto hladal...

    Makové pirôžky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

egreska
@mi ška ,kupila som konzervu hotovej makovej naplne v akcii (800 g za 80 centov -čo je super) ozaj ,vy tam mate mak ??
evusik
ja tiež používam fritézu na vysmážané z cesta, napr. langoše, ale aj vajíčkový chleba, príde mi to menej mastné. @egre ška takéto som ešte nerobila, pekný recept :-) a maková náplň v konzerve? o tom som ešte nepočula....
lucylee
no tak tá fotka nemá chybu, nádhera a určite aj chutia, tak krásne aký je obrázok
jezibabka1
@egre ška na niečo podobné sme chodili v Prešove, počas mojich študentských čias a stále som si kupovala len makové, mňam! Skúsim ich urobiť:)
gittka
perfiš.toto určite urobím a tiež vo fritéze!
janger
@egreska , je ta makova plnka z konzervy dobra? Nie je mak horky? Ked pojdem na Slovensko, tak si musim nakupit...
babav
@egreska , ja bezne dostanem kupit hotovu makovu plnku,ale v poharoch,mam problem zohnat suchy mak na pomletie.Neviem aka je ta plnka ,o ktorej pises,ta nasa je vyborna ,ale mak je v nej nepomlety,cely uvareny s medom a velmi pri peceni vyteka z kolacov ,hlavne kysnutych.Tie tvoje pampusiky su peknucke ;-)!
egreska
Ta plnka je dost husta a chutovo dobra,ale na moj vkus malo sladka ,čo je pre niekoho vyhoda....napíšem čo obsahuje,ak vas to zaujíma:voda,mak,cukor,med,hrozienka,pomarančova kora,mandlova aroma,škrob a kyselina citronova.Je bez konzervačnych latok.
1x janger
sjuz
Jéj, pirohy - hlavne tvarohové milujem, Egreška, si šikula!
elisticka
@egreska to si mi pripomenula mladosť to sme na ne chodili casto a ked to teraz vidim .......no musím urobiť aj mladeži nech vidia co sme jedavali ake dobroty !!!!aj ten mak ma prekvapil musím pohladať v Kauflande a ochutať!
ketty3811
tiež si to pamätám zo svojej mladosti,škoda že to už nepredávajú.Budem musieť vyskúšať aj ja doma.
tinca
@egreska krááásne pampúšiky, vlastne plnené šišky. No a ten mak ma zaujal, ja kupujem v Lidli pomletý ochutený, ale tento najbližšie pohľadám, zloženie je také skoro ako robím makovú plnku a toto bude bez roboty. Díky.
hefi
Dík za recept, super, určite tiež vyskušam.
veronka8
aj ja spomínam na mladosť ked sme na ne chodili na Kollarove námestie v BA a už aj letím do Kauflandu snoriť po maku........
jezibabka1
pamätáte sa na tú úžasnú vôňu, ktorá sa šírila okolo pekárničky a my sme v rade slintali, kým sa dorobí várka a potom ešte také čerstvé, horúce sme do seba ládovali?:))) teda aspoň ja:)))
egreska
aj ja si ich pamatam z mesta ,sem-tam sme si kupili..ale tieto neboli až take dobre ako tie zo stroja ,ešte čerstvé boli dobre ale na druhy den už nie..ale vlastne to je nevyhoda každeho kysnuteho cesta ..
alexdidi
@jezibabka1 , v Prešove sa pečú stále a aj tá úžasná vôňa sa šíri...len rady už nestoja, ale kupujú sa stále...aj môj vnuk ich má veľmi rád, tak mu ich teraz upečiem...ďakujem za recept @egreska
barborao
toto uz hej! minule som spominala na pirohy, ze by som si dala, a aha ho, tu je recept, dakujem vopred egreska!!
ketty3811
@egreska ,kde v kauflande mám hľadať tú makovú plnku?U nás kaufland otvorili iba nedávno,tak sa tam ešte nevyznám.:-)
egreska
@ketty ,najlepšie bude, ked sa opytaš predavačky,lebo tato bola zlacnena a bola v špecialnom regali so zlavnenými vecami..
nikinka82
Vyskúšané :-) sú chutnučké, chceme dať ochutnať aj ostatným z rodiny :-) dúfame, že uspejú :-)
luliatko
..VýBORNé..včera som ich vyskúšala spraviť...robila som také väčšie trošku a len sa tak po nich zaprášilo:))ďakujem za recept
dadka2912
taketo pirozky mam rada,hlavne plnene slivkovym lekvarom...mnam :-)ukladam receptik
morenajea
trochu som mala problém s ich balením. nevedela som či sa balia ako buchty alebo je na to nejaká iná finta. tak pár sa mi ich rozbalilo. ale chutili naozaj výborne. 100%
egreska
ja som ich tiež balila ako buchty a potom trošku vytvarovala do šúlka ..som rada,že chutili :-)
morskavila
akurat som vyskusala recept! a nemaju chybu!!! (mlety mak je tuna rarita, tak som plnku robila sama- a su vyborne aj s domacimi povidlami :-)
mala poznamka k cestu- spotrebovala som asi 1 kilo muky, moje cesto bolo nejak lepive a prilis tekute, xixi, ale to bude asi mukou (nakoniec som este do cesta prihodila hrubu ovsenu muku)
egreska, urcite budem taketo pirohy robit aj nabuduce, vdaka! :-)
egreska
@morskavila som rada ,že sa ti vydarili a že chutili,aj ked si musela tej muky riadne dosýpat..asi to bude tým,že je iná..pá
sisuk
Akurát som spomínala na študentské časy a na tie super pirohy. Díky za recept. Ukladám, v blízkej dobe vyskúšame
ailuj82
Sú super, som ich dnes robila. Do cesta som pridala ešte trochu rumu. Vôbec nie sú mastné, mňam - mňam :)......
chapona
@egre ška, sú vynikajúce, moje mali zvláštny tvar, mala som problém s ich balením, takže plnka ich prevažovala do jednej strany pri pečení :D zopár sa ich otvorilo, ale chuťovo 1*, píšeš, že ich balíš buchty - zroluješ cesto, a či ako????
egreska
ano,najprv spravím buchtu a potom ju vytvarujem na šúľok :-) som rada ,že vám chutili..na budúce už budú vyzerat lepšie,neboj..
marika21
Predávali sme ich na stanici v Nitre v bufete. Keď prišli boli horúce-vynikajúce. Tvarohové,orechové,lekvárové,makové.
Pozdravujem bývalé spolupracovníčky. Tento recept na pirohy je výborný.
Aj v Bratislave sme sa vždy zastavili na pirohy na obchodnej . Piekli ich tam, naokolo vôňa pečených pirôžkov.
renulienka
@egreska , vyborny recept, len som nejak neodhadla ich velkost, tak ich bolo tusím 16 mega pirozkov, ale vobec to nevadilo ;-) Dakujem ;-)
drobcova
@egreska ďakujem za fantastický recept, všetci si prsty oblizovali... tento recept som dlho hľadala!
makovú plnku robím takto : mak mletý, cukor kryštál (alebo práškový) od oka (kto ako má rád sladké), trocha mlieka (tak aby bol mak mokrý, ale nie zriedený) a nechám ohriať kým sa cukor nerozpustí. Túto plnku používam aj do závinov. Je šťavnatá.
flufi
ešte som nevidela makovú plnku v konzerve. kde sa dá kúpiť?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia