Foto: martina34
Tento rok máme v rodine veľa okrúhlych výročí. Takže sa stále zdokonaľujem v pečení tôrt. Najradšej máme, keď sú v torte orechy a čokoláda Zobraziť celý popisTento rok máme v rodine veľa okrúhlych výročí. Takže sa stále zdokonaľujem v pečení tôrt. Najradšej máme, keď sú v torte orechy a čokoláda :-) Želám všetko najlepšie manželovi :-)
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
9 ks |
|
270 g |
|
180 g |
|
180 g |
|
3 PL |
|
6 PL |
|
1,5 balíčka |
|
Plnka: | |
6 dcl |
|
2 balíčky |
|
8 PL |
|
500 g |
|
na potretie |
|
Zdobenie: | |
1 balenie |
|
200 g |
|
150 g |
|
0,5-1 dcl |
|
1-2 PL |
|
|
|
|
|
Čokoládová poleva: | |
200 g |
|
0,5 dcl |
|
3 dkg |
|
Postup
-
1
Zo surovín na cesto si upečieme tri pláty - korpusy. Najlepšie sa pečie v staršom hrnci, ktorý nemá umelé rúčky, takže je vhodný aj do rúry. Ja používam papier na pečenie, ktorý si vystrihnem presne podľa dna hrnca. Na boky papier nedávam, aby pekne boli narastené ako aj stred korpusu. Potom ich iba oddelím od hrnca nožom a korpus pekne vyberiem z hrnca aj s papierom a až keď idem tortu spájať, tak dávam papier dole. Keď mám hrniec vystlaný papierom a rúru predhriatu na 200 stupňov, vyšľaháme si z troch bielkov sneh, pridáme 90 g cukru, 3 žĺtka. Navážime si 60 g orechov, 60 g múky, pridáme 1/2 prášku do pečiva a 1 PL kakaa. Jemne vmiešame do snehu a pridáme pomedzi aj 2 PL oleja. Vlejeme do hrnca a pečieme 10-15 minút, radšej si dostriehneme v rúre. Takto postupne urobíme tri platne.
- 2
Medzi tým, ako nám budú chladnúť platne, uvaríme si puding: V troche mlieka si vymiešame dva pudingové prášky, pridáme kryštáľový cukor a zvyšné mlieko. Varíme do zhustnutia za stáleho miešania. Uvarený puding ochladíme v studenom vodnom kúpeli za občasného miešania. Dáme pozor, aby v ňom neboli hrčky a aby sa na ňom neurobila kôra. V mise si vyšľaháme Heru a postupne do nej pridávame vychladený puding, spolu dôkladne vyšľaháme.
- 3
Korpusy si zbavíme papiera na pečenie. Prvý potrieme ríbezľovým lekvárom, naň natrieme vrstvu krému, položíme druhý korpus, znova natrieme lekvárom a vrstvou krému a prikryjeme tretím korpusom, ktorý natrieme lekvárom a krémom natrieme vrch ale aj boky torty. Na boky poukladáme dlhé piškóty.
- 4
Na ozbobu si pripravíme mleté orechy, podrvené okrúhle piškóty. Polejeme troškou mlieka a pridáme lekvár, spolu zmiesime, ak je treba pridáme ešte trocha mlieka alebo lekváru. Z hmoty si vytvarujeme krtka a krtinec, môžeme rovno ukladať na krémom potretú tortu. Krtkovi urobíme ruky z kúskov piškót. Oči z cukríkov, noštek mu spravíme z mandle a krému, môžeme aj z lentiliek.
- 5
Keď máme pripravenú tortu, vyzdobenú, môžeme si urobiť čokoládovú polevu. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme nalámanú varovú čokoládu, pridáme olej a Ceru a vymiešame. Čokoládu necháme chvíľku ochladiť, aby nebola horúca, no aby bola tekutá. Polejeme najskôr krtka, krtinec - nemusíme dokonale, aby dostal podobu rozrytej zemi, a okolie krtinca. Môžeme pokvapkať aj piškóty. Krtkovi dáme očká a noštek a uložíme ho do chladničky, aby poleva stuhla.
- 6
Medzi tým si zvyšný krém vložíme do vrecka na zdobenie. Na vychaladnutú polevu môžeme urobiť krémovú ozdobu, prípadne vyzdobiť priestor medzi piškótami. Ozdobíme mandľami a živými kvietkami...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
cink-cink , pozor nevylej!