Citrónový zákusok fotorecept

alexola - fotkaalexola, 27. júla 2010
Citrónový zákusok (fotorecept)
Foto: alexola

veľmi jemný zákusok, výborný a jednoduchý na prípravu aj zapamätanie :)

10
porcií
20 minút
príprava
15 minút
na 175 °C

Suroviny

5 ks
5 PL
5 PL
1 PL
1 štipka
1 ks
Krém:
2 ks
250 g
1 ks
9 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky potrebné suroviny a hlavne recept :)

    Citrónový zákusok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    vyšľaháme 5 bielkov na tuhý sneh, postupne pridávame 5 lyžíc cukru a 5 lyžíc polohrubej múky

    Citrónový zákusok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridáme lyžicu vody, na hrot noža kypriaceho prášku a zašľaháme aj 5 žĺtkov a kôru asi tak z polovičky citróna

    Citrónový zákusok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre (175°C, 15 minút)

    Citrónový zákusok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vychladnutú piškótu rozrežeme na 3 (?) časti, prípadne podľa vlastného uváženia a následne plníme pripraveným krémom

    Citrónový zákusok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Krém: nad parou vyšľaháme 2 (3) vajcia s 9 lyžicami kryštálového cukru do zhustnutia

    Citrónový zákusok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    po vychladení vaječnej zmesi do nej pridáme šťavu z jedného citróna a spolu s maslom vyšľaháme na krém, ktorým plníme narezané korpusy poliate citrónovou šťavou

    Citrónový zákusok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    dozdobíme podľa uváženia, stačí krém na zákusku esteticky uhladiť, posypať farebnými cukríkmi, potiahnuť fondánovou hmotou alebo poliať citrónovou polevou- všetky chutia vynikajúco :)

    Citrónový zákusok (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

bambulka51
veľmi pekne nafotený a určite výborný a tiež krásny,keby som nemala napečené od v čera,tak určite ho dnes upečiem...ale ukladám do kk...ahoj
evanaaa
Pekné, pekné.... tie vajíčka sa môžu pridať až pri konci ? Preto sa pýtam, lebo väčšinou, po vymiešaní snehu sa dávajú prvé - aspoň podľa receptov, ktoré mám. A až potom ostatné suroviny. Ale, keď to tebe vyšlo, tak asi ako píšeš.
alexola
ďakujem :) robila som tento zákusok dvakrát a vždy som žĺtky do bielkového snehu pridávala až nakoniec, teda ešte pred citrónovou kôrou.. vyskúšajte-posúdite sami, či to zákusku prospelo a či nie :)
alexdidi
dobre vyzerá tvoj koláčik...zaujal ma, lebo mám rada citrónové....do piškóty múku dávam až na koniec a zľahka...nie je veľa cukru do plnky? Toto je totiž moja obľúbená plnka, ktorú rôzne dochucujem, ale na jedno vajíčko dávam 2PL cukru...ten korpus si prerezala perfektne...mne by sa to asi nepodarilo
alexola
vďaka @alexdidi - čo sa týka rezanie korpusu, zvládne ho isto každý- je to len jedna piškóta pokrájaná na tri diely a tie sú len uložené na seba.. a k plnke- pôvodne ju mám zapísanú z 3 vajec, no pri prvom pečení mi zostali len dve a odvtedy robim len z 2. Cukru-ako komu chutí, určite sa tým nič nepokazí, keď ho bude menej.. Okrem toho, ja dávam vždy zarovnanú lyžicu (lebo ani vody nedám kopcovitú ;) plus ten citrón= fantázia :D
22janka22
Všeobecne vzaté nemám rada citrónové zákusky, ale tento mi príde niečím iný, vyskúšam :-)
alexola
@tinca , finálna fotka je zákusok pre priateľa k promóciám, fotky postupu sú z prípravy zákusku pre deda k 77ke :) Dúfam, že všetkým, čo recept vyskúšali, chutí ;)
cica2
nádhera!!!!! Receptík si ukladám :).....chcem sa ešte opýtať, ako si robila tú fondánovú hmotu? Alebo to dostať aj kúpiť?
alexola
@cica2 hmotu som robila z penových cukríkov s cukrom nad parou, ale všelijaké poťahovacie hmoty zoženiete v obchodoch.. a konkrétne k tomuto zákusku ich ani tak netreba, pretože by sa mohli chute "pobiť" s citrónom. Tá moja bola pre tento účel poriadne okyslená :)) takže stačia aj tie farebné cukríky na posýpanie.. :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia