Recepty, kde je soľ
Slané mandľové slzičky
Nastrúhame syr a zo surovín spracujeme cesto
a uložíme ho na noc do
chladu.
Oškvarkové slimáky
Zo surovín okrem oškvarkov
pripravíme kysnuté
cesto a rozdelíme na 6 bochníkov.
Pagáče starej mamy
Múku rozmrvíme s masťou,
aby spolu držala, potom
pridáme smotanu, mlieko
a soľ.
Tvarohové pagáčiky
Všetko spolu zmiesime,
dáme na chvíľku do chladu
a potom vykrajujeme pagáčiky
Slané tvarohové kúsky
Suroviny zamiesime, vyvaľkáme
na hrúbku asi 0, 5 cm,
povykrajujeme rôzne kúsky,
potrieme rozšľahaným žĺtkom
a posypeme makom,...
Pečené buchty
Z vlažného mlieka, trošky
cukru a droždia urobíme
kvások, ktorý necháme
podkysnúť.
Pikantný cesnak
Biele víno, ocot, vodu, kryštálový cukor a soľ prevaríme. Na dno pohára od...
Pirohy s nivou
Zo surovín spracujeme
cesto, rozvaľkáme ho
a formičkou vykrajujeme
kolieska na pirohy a tie
plním plnkou z vymiešaného
mletého syra,
šunky...
Zapečený ovčí syr
Lístkové cesto necháme
trocha zmäknúť. Čerstvý
ovčí syr rozpučíme. Na
panvici roztopíme maslo,
primiešame múku, prilejeme
mlieko a...
Domáci makovník
Múku zmiešame s trochou
soli, vanilkovým a kryštálovým
cukrom, vysypeme
do nádoby, dáme
vykysnúť kvások s trochou
mlieka a...
Syr so zeleninou a smotanou
Syr pokrájame na hrubšie
plátky, obalíme ich v múke
a z oboch strán krátko opečieme
na oleji, nie...
Syrové rožky
Najprv si urobíme kvások
a zo surovín vypracujeme
vláčne cesto. Necháme
na teplom mieste nakysnúť.
Bryndzové rožky
Do mlieka vložíme droždie
a vymiešame ho vidličkou.
Prilejeme olej. Zmiešame
s preosiatou múkou a soľou.
Lacné keksy z bryndze
V preosiatej múke rozmiešame
soľ, pridáme maslo,
bryndzu, vajce, smotanu
alebo mlieko a zamiešame.
Kysnutý koláč z bryndze
Do teplej múky pridáme
soľ, vykysnutý kvások, žĺtok
a teplé mlieko. Cesto dobre
vypracujeme a necháme na
teplom...
Pikantná bryndza
Bryndzu vymiešame so
zmäknutým maslom,
postupne pridáme sardelovú
pastu, mlieko, horčicu,
mletú papriku a soľ.
Chrumkavá ryba
Tuniaka uvaríme na mäkko
v mierne octovej, slanej
vode s bobkovým listom a po
odkvapkaní šťavy vyberieme z neho...
Domáci králik na smotane s brusnicami
Králika rozdelíme na porcie,
aby sa vmestil do hrnca.
Cibuľu a slaninu nadrobno nakrájame. Slaninu dáme
smažiť...
Grobská domáca pečená hus
Vyčistenú a umytú hus
aspoň 12 hodín pred pečením
dôkladne nasolíme.
Spišské pirohy – lekvárové s makom
V šupke uvarené, olúpané
a vychladnuté zemiaky
prelisujeme alebo
najemno zomelieme.
Plnená hus
Hus očistíme, umyjeme
a osušíme. Odrežeme
konce krídiel, krk a osolíme
ju zvnútra aj zvonka.
Pečená kŕmená hus alebo kačica
Vypitvanú hus alebo kačicu
nahrubo potrieme (aj brušnú
dutinu) nadrobno pomrvenou
palinou obyčajnou,
zabalíme do vrecúška z plastickej
látky a uložíme...
Mäsové guľky v rajčinovej omáčke
Obidva druhy mäsa spolu
zomelieme, pridáme
zomletú cibuľu a cesnak,
vajce, osolíme, okoreníme
a posypeme nadrobno
nasekanou petržlenovou
vňaťou....
Šarišská roláda
Mäso rozdelíme na 2 časti,
orez pomelieme a veľký
kus si prerežeme a nakrojíme. Vyklepeme čo najväčší
plát....
Panenková roláda
Mäso po dĺžke rozkrojíme
a jemne rozklepeme na čo
najväčší plát. Posolíme ho
a okoreníme.
Údený pokrm starej mamy
Údené bravčové stehno
a údené kurča uvaríme, precedíme,
vykostíme a nakrájame
na menšie kusy.
Mäsová polievka s hubami
Huby namočíme do vody na
20 minút, potom ich vytlačíme,
odstránime nožičky
a nakrájame na pásiky spolu
s mäsom,...
Sikulská polievka
Z hovädzieho alebo baranieho
mäsa pripravíme perkelt
a podlejeme ho 1 l vody.
Mäsové guľky s kyslou kapustou
Bravčovú krkovičku uvaríme
a postrúhame alebo
pomelieme. Cibuľu nakrájame
na jemno, podusíme
na oleji, pridáme cesnak,
mäso, ...
Trebuľková polievka
Natrháme poriadne hrste trebuľky,
pridáme k nej šťaveľové
listy a varíme ju s teľacími
kosťami a soľou v 2...
Sedmohradská paradajková polievka
Z múky pripravíme zápražku,
podlejeme ju paradajkovým
pretlakom a vodou.
Mäsová polievka soľanka
Nadrobno pokrájanú cibuľu dáme do roztopeného masla. Bravčové mäso pokrájame na drobné kúsky, rovnako aj...
Spišské pirohy - s bryndzovou plnkou
V šupke uvarené, olúpané a vychladnuté zemiaky prelisujeme alebo najemno zomelieme. Do zemiakov pridáme časť...
Kalamáre
Kalamáre nakrájame na prúžky, cibuľu a petržlenovú vňať nadrobno a cesnak na plátky.

Slané mandľové slzičky
Nastrúhame syr a zo surovín spracujeme cesto a uložíme ho na noc do chladu.

Oškvarkové slimáky
Zo surovín okrem oškvarkov pripravíme kysnuté cesto a rozdelíme na 6 bochníkov.

Pagáče starej mamy
Múku rozmrvíme s masťou, aby spolu držala, potom pridáme smotanu, mlieko a soľ.

Tvarohové pagáčiky
Všetko spolu zmiesime, dáme na chvíľku do chladu a potom vykrajujeme pagáčiky

Slané tvarohové kúsky
Suroviny zamiesime, vyvaľkáme na hrúbku asi 0, 5 cm, povykrajujeme rôzne kúsky, potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme makom,...

Pečené buchty
Z vlažného mlieka, trošky cukru a droždia urobíme kvások, ktorý necháme podkysnúť.

Pikantný cesnak
Biele víno, ocot, vodu, kryštálový cukor a soľ prevaríme. Na dno pohára od...

Pirohy s nivou
Zo surovín spracujeme cesto, rozvaľkáme ho a formičkou vykrajujeme kolieska na pirohy a tie plním plnkou z vymiešaného mletého syra, šunky...

Zapečený ovčí syr
Lístkové cesto necháme trocha zmäknúť. Čerstvý ovčí syr rozpučíme. Na panvici roztopíme maslo, primiešame múku, prilejeme mlieko a...

Domáci makovník
Múku zmiešame s trochou soli, vanilkovým a kryštálovým cukrom, vysypeme do nádoby, dáme vykysnúť kvások s trochou mlieka a...

Syr so zeleninou a smotanou
Syr pokrájame na hrubšie plátky, obalíme ich v múke a z oboch strán krátko opečieme na oleji, nie...

Syrové rožky
Najprv si urobíme kvások a zo surovín vypracujeme vláčne cesto. Necháme na teplom mieste nakysnúť.

Bryndzové rožky
Do mlieka vložíme droždie a vymiešame ho vidličkou. Prilejeme olej. Zmiešame s preosiatou múkou a soľou.

Lacné keksy z bryndze
V preosiatej múke rozmiešame soľ, pridáme maslo, bryndzu, vajce, smotanu alebo mlieko a zamiešame.

Kysnutý koláč z bryndze
Do teplej múky pridáme soľ, vykysnutý kvások, žĺtok a teplé mlieko. Cesto dobre vypracujeme a necháme na teplom...

Pikantná bryndza
Bryndzu vymiešame so zmäknutým maslom, postupne pridáme sardelovú pastu, mlieko, horčicu, mletú papriku a soľ.

Chrumkavá ryba
Tuniaka uvaríme na mäkko v mierne octovej, slanej vode s bobkovým listom a po odkvapkaní šťavy vyberieme z neho...

Domáci králik na smotane s brusnicami
Králika rozdelíme na porcie, aby sa vmestil do hrnca. Cibuľu a slaninu nadrobno nakrájame. Slaninu dáme smažiť...

Grobská domáca pečená hus
Vyčistenú a umytú hus aspoň 12 hodín pred pečením dôkladne nasolíme.

Spišské pirohy – lekvárové s makom
V šupke uvarené, olúpané a vychladnuté zemiaky prelisujeme alebo najemno zomelieme.

Plnená hus
Hus očistíme, umyjeme a osušíme. Odrežeme konce krídiel, krk a osolíme ju zvnútra aj zvonka.

Pečená kŕmená hus alebo kačica
Vypitvanú hus alebo kačicu nahrubo potrieme (aj brušnú dutinu) nadrobno pomrvenou palinou obyčajnou, zabalíme do vrecúška z plastickej látky a uložíme...

Mäsové guľky v rajčinovej omáčke
Obidva druhy mäsa spolu zomelieme, pridáme zomletú cibuľu a cesnak, vajce, osolíme, okoreníme a posypeme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou....

Šarišská roláda
Mäso rozdelíme na 2 časti, orez pomelieme a veľký kus si prerežeme a nakrojíme. Vyklepeme čo najväčší plát....

Panenková roláda
Mäso po dĺžke rozkrojíme a jemne rozklepeme na čo najväčší plát. Posolíme ho a okoreníme.

Údený pokrm starej mamy
Údené bravčové stehno a údené kurča uvaríme, precedíme, vykostíme a nakrájame na menšie kusy.

Mäsová polievka s hubami
Huby namočíme do vody na 20 minút, potom ich vytlačíme, odstránime nožičky a nakrájame na pásiky spolu s mäsom,...

Sikulská polievka
Z hovädzieho alebo baranieho mäsa pripravíme perkelt a podlejeme ho 1 l vody.

Mäsové guľky s kyslou kapustou
Bravčovú krkovičku uvaríme a postrúhame alebo pomelieme. Cibuľu nakrájame na jemno, podusíme na oleji, pridáme cesnak, mäso, ...

Trebuľková polievka
Natrháme poriadne hrste trebuľky, pridáme k nej šťaveľové listy a varíme ju s teľacími kosťami a soľou v 2...

Sedmohradská paradajková polievka
Z múky pripravíme zápražku, podlejeme ju paradajkovým pretlakom a vodou.

Mäsová polievka soľanka
Nadrobno pokrájanú cibuľu dáme do roztopeného masla. Bravčové mäso pokrájame na drobné kúsky, rovnako aj...

Spišské pirohy - s bryndzovou plnkou
V šupke uvarené, olúpané a vychladnuté zemiaky prelisujeme alebo najemno zomelieme. Do zemiakov pridáme časť...

Kalamáre
Kalamáre nakrájame na prúžky, cibuľu a petržlenovú vňať nadrobno a cesnak na plátky.