Recepty, kde je paradajka
Pestrá roláda
Vajcia vyšľaháme, okoreníme a osolíme. Pridáme múku a mlieko a vypracujeme redšie cesto.
Mexické čili
V hrnci opražíme nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a pokrájanú papriku.
Dusené mexické kurča
Kurča rozdelíme na štvrtiny, osolíme, okoreníme čiernym korením, tymianom a prudko opečieme na oleji...
Mexické plnené placky
Do misy dáme kuracinu, posekaný cesnak, limetovú šťavu a zmes mexického korenia, posolíme a...
Jarný šalát s tuniakom
Cestoviny uvaríme. Scedíme a prelejeme studenou vodou. Jarnú cibuľku, paradajky a uhorku nakrájame...
Špargľový šalát
Olúpanú špargľu uvaríme v osolenej vode a po odkvapkaní nakrájame na malé kúsky.
Kurča s jarnou zeleninou
Slaninu pokrájame a v kastróle ju vyškvaríme. Pridáme maslo, osolené kurča a opečieme na tuku....
Špagety so zelenou fazuľkou, slaninou a rajčinami
Uvaríme Cestoviny. Fazuľky
očistíme, zbavíme vlákien,
rozkrojíme na polovicu
a v mierne osolenej vode uvaríme
domäkka, ale...
Rukolový šalát
Rukolu umyjeme a rozložíme
na väčší tanier. Obložíme
ju nakrájanými rajčinami
a mozzarellou.
Hovädzia polievka na taliansky spôsob
Mäso pokrájame na kocky,
vložíme do studenej vody,
osolíme a varíme 30–40
minút
Imam bayildi – plnené baklažány
Stredne veľké baklažány umyjeme
a osušíme, ale ich nelúpeme.
Piyaz – fazuľový šalát
Fazuľu premyjeme a zľahka
osušíme. Rajčiny nakrájame
na malé kocky, jarnú cibuľku,
feferónku a červenú cibuľu
na malé...
Dusený tas kebap
Nastrúhanú cibuľu osmažíme
na rozpustenom masle do zlatista,
pridáme mäso nakrájané na kocky a miešame asi
5 minút.
Baraní zeleninový kebab
Baklažány očistíme, pokrájame
na kocky a opražíme ich
na oleji, pridáme kocky baranieho
mäsa a 15 minút podusíme....
Turecký mäsovo– zeleninový güvec
Jahňacie mäso nakrájame na
stredne veľké kocky, dáme
do hrnca a na miernom ohni
dusíme približne hodinu,
kým sa...
Paella
Na panvici potretej olivovým
olejom krátko opražíme
na kocky nakrájanú cibuľu,
papriku, roztlačený cesnak,
šupky zbavené a roztlačené
rajčiny,...
Kurča po baskicky
Kurča rozdelíme na štvrtiny.
Rajčiny ošúpeme a nakrájame,
takisto očistíme a nakrájame
ostatnú zeleninu.
Bulharská kapusta
Kapustu a papriku nakrájame
na prúžky a paradajky olúpeme.
Potom ich nakrájame
na kocky, cesnak na plátky
a cibuľu...
Pravý bulharský šopský šalát
Papriku dáme opiecť do čierna. Opečenú papriku ošúpeme,
zbavíme žiliek a zrniečok
a nakrájame na kocky.
Balkánska cuketová polievka
Očistenú a umytú cibuľu
nakrájame nadrobno a vložíme
do studeného oleja.
Pridáme 2 PL vody a štipku
soli. Chvíľu...
Grilovaný filet z pražmy so slávkami
Filety opláchneme studenou
vodou, osušíme,
osolíme, pokvapkáme
limetovou a pomarančovou
šťavou, posypeme natrhanou
mätou a dáme
do chladničky.
Kuracie prsia na taliansky spôsob
V miske zmiešame syr cottage s prelisovaným cesnakom a nakrájanými sušenými paradajkami. Pridáme oregano,
bazalku a...
Avokádový šalát s kuracím mäsom
Či už sa rozhodnete pre kučeravý šalát frisée, čoraz obľúbenejší polníček alebo ostrejšiu rukolu, neoľutujete....
Slovenský kotlíkový guláš
Umyté a osušené hovädzie
a bravčové mäso pokrájame
na kocky.
Špenátové cestoviny s kuracím mäsom
Cestoviny uvaríme domäkka v mierne osolenej vode, scedíme, pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do
misy...
Cestoviny s medovo- horčicovou omáčkou
Umyté kuracie prsia vcelku povaríme 15 – 20 minút v osolenej vode. Necháme mierne vychladnúť a...
Sirene po šopsky
Tradičná bulharská pochúťka z jednoduchých surovín a s nenáročnou prípravou. Hoci sa v Bulharsku zvykne podávať...
Plnené zapekané šampiňóny na syrovej omáčke
Zo šampiňónov odstránime stopky, ktoré nakrájame na malé kocky.
Dusené huby s paradajkami
Čerstvé huby očistíme, nakrájame na hrubšie plátky a opražíme v rozpálenom oleji.
Šampiňónové vežičky
Šampiňóny očistíme a oddelíme nožičky od hlavičiek. Do hlavičiek postupne naukladáme slaninu, koliesko paradajky, ...
Hubovo–zeleninová polievka
Na oleji speníme očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme očistené, umyté a pokrájané huby...
Zubáč s grilovanou zeleninou
Zubáča obalíme v rybacej múke a ugrilujeme z oboch strán, zeleninu nakrájame na plátky a ugrilujeme...
Rybie ragú
Rybie mäso pokvapkáme citrónovou šťavou, necháme chvíľu odpočinúť a potom ho nakrájame na väčšie kocky, ...
Pestrá roláda
Vajcia vyšľaháme, okoreníme a osolíme. Pridáme múku a mlieko a vypracujeme redšie cesto.
Mexické čili
V hrnci opražíme nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a pokrájanú papriku.
Dusené mexické kurča
Kurča rozdelíme na štvrtiny, osolíme, okoreníme čiernym korením, tymianom a prudko opečieme na oleji...
Mexické plnené placky
Do misy dáme kuracinu, posekaný cesnak, limetovú šťavu a zmes mexického korenia, posolíme a...
Jarný šalát s tuniakom
Cestoviny uvaríme. Scedíme a prelejeme studenou vodou. Jarnú cibuľku, paradajky a uhorku nakrájame...
Špargľový šalát
Olúpanú špargľu uvaríme v osolenej vode a po odkvapkaní nakrájame na malé kúsky.
Kurča s jarnou zeleninou
Slaninu pokrájame a v kastróle ju vyškvaríme. Pridáme maslo, osolené kurča a opečieme na tuku....
Špagety so zelenou fazuľkou, slaninou a rajčinami
Uvaríme Cestoviny. Fazuľky očistíme, zbavíme vlákien, rozkrojíme na polovicu a v mierne osolenej vode uvaríme domäkka, ale...
Rukolový šalát
Rukolu umyjeme a rozložíme na väčší tanier. Obložíme ju nakrájanými rajčinami a mozzarellou.
Hovädzia polievka na taliansky spôsob
Mäso pokrájame na kocky, vložíme do studenej vody, osolíme a varíme 30–40 minút
Imam bayildi – plnené baklažány
Stredne veľké baklažány umyjeme a osušíme, ale ich nelúpeme.
Piyaz – fazuľový šalát
Fazuľu premyjeme a zľahka osušíme. Rajčiny nakrájame na malé kocky, jarnú cibuľku, feferónku a červenú cibuľu na malé...
Dusený tas kebap
Nastrúhanú cibuľu osmažíme na rozpustenom masle do zlatista, pridáme mäso nakrájané na kocky a miešame asi 5 minút.
Baraní zeleninový kebab
Baklažány očistíme, pokrájame na kocky a opražíme ich na oleji, pridáme kocky baranieho mäsa a 15 minút podusíme....
Turecký mäsovo– zeleninový güvec
Jahňacie mäso nakrájame na stredne veľké kocky, dáme do hrnca a na miernom ohni dusíme približne hodinu, kým sa...
Paella
Na panvici potretej olivovým olejom krátko opražíme na kocky nakrájanú cibuľu, papriku, roztlačený cesnak, šupky zbavené a roztlačené rajčiny,...
Kurča po baskicky
Kurča rozdelíme na štvrtiny. Rajčiny ošúpeme a nakrájame, takisto očistíme a nakrájame ostatnú zeleninu.
Bulharská kapusta
Kapustu a papriku nakrájame na prúžky a paradajky olúpeme. Potom ich nakrájame na kocky, cesnak na plátky a cibuľu...
Pravý bulharský šopský šalát
Papriku dáme opiecť do čierna. Opečenú papriku ošúpeme, zbavíme žiliek a zrniečok a nakrájame na kocky.
Balkánska cuketová polievka
Očistenú a umytú cibuľu nakrájame nadrobno a vložíme do studeného oleja. Pridáme 2 PL vody a štipku soli. Chvíľu...
Grilovaný filet z pražmy so slávkami
Filety opláchneme studenou vodou, osušíme, osolíme, pokvapkáme limetovou a pomarančovou šťavou, posypeme natrhanou mätou a dáme do chladničky.
Kuracie prsia na taliansky spôsob
V miske zmiešame syr cottage s prelisovaným cesnakom a nakrájanými sušenými paradajkami. Pridáme oregano, bazalku a...
Avokádový šalát s kuracím mäsom
Či už sa rozhodnete pre kučeravý šalát frisée, čoraz obľúbenejší polníček alebo ostrejšiu rukolu, neoľutujete....
Slovenský kotlíkový guláš
Umyté a osušené hovädzie a bravčové mäso pokrájame na kocky.
Špenátové cestoviny s kuracím mäsom
Cestoviny uvaríme domäkka v mierne osolenej vode, scedíme, pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do misy...
Cestoviny s medovo- horčicovou omáčkou
Umyté kuracie prsia vcelku povaríme 15 – 20 minút v osolenej vode. Necháme mierne vychladnúť a...
Sirene po šopsky
Tradičná bulharská pochúťka z jednoduchých surovín a s nenáročnou prípravou. Hoci sa v Bulharsku zvykne podávať...
Plnené zapekané šampiňóny na syrovej omáčke
Zo šampiňónov odstránime stopky, ktoré nakrájame na malé kocky.
Dusené huby s paradajkami
Čerstvé huby očistíme, nakrájame na hrubšie plátky a opražíme v rozpálenom oleji.
Šampiňónové vežičky
Šampiňóny očistíme a oddelíme nožičky od hlavičiek. Do hlavičiek postupne naukladáme slaninu, koliesko paradajky, ...
Hubovo–zeleninová polievka
Na oleji speníme očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme očistené, umyté a pokrájané huby...
Zubáč s grilovanou zeleninou
Zubáča obalíme v rybacej múke a ugrilujeme z oboch strán, zeleninu nakrájame na plátky a ugrilujeme...
Rybie ragú
Rybie mäso pokvapkáme citrónovou šťavou, necháme chvíľu odpočinúť a potom ho nakrájame na väčšie kocky, ...