Piripiri a´la Egi

zemo - fotkazemo, 15. októbra 2009
Piripiri a´la Egi
Foto: zemo

A zase exotika ako hrom. Pravá mozambická omáčka od priateľa Egiho. Pred rokmi bol prešpurákom ako sa patrí, teraz je vo Švédsku. Egidio Virgulino Zobraziť celý popisA zase exotika ako hrom. Pravá mozambická omáčka od priateľa Egiho. Pred rokmi bol prešpurákom ako sa patrí, teraz je vo Švédsku. Egidio Virgulino Fabiao Sitoe mi dal niekoľko receptov a onedlho bude o ňom reč aj u mňa v zážitkoch.

30 minút
príprava

Suroviny

 strúčik
4 cl
 PL




Postup

  1. 1

    Piripiri patrí medzi miestny mozambický kulinársky kolorit. Ale stretnete sa s ňou aj v Portugalsku. Len neviem, či ju Portugalci prebrali od mozambických domorodcov v ich bývalej kolónii alebo naopak. Egi sa dušoval, že to je pravá ohnivá africká domáca špecialita a Európania si ju len privlastnili.

  2. 2

    Najprv si natiahnite gumené rukavice a až do nich zoberte jednu riadnu červenú feferónku, vyčistíte ju od jadierok, na drobno nasekajte a vložte do misy. Podobne postupujte pri veľkej sušenej chilli papričke.

  3. 3

    Na veľmi jemne nasekajte aj strúčik cesnaku a cibuľu. Vo vriacej vode obarte menšiu dozretú paradajku, ošúpete ju, odstráňte jadierka a na drobno nasekajte.

  4. 4

    Pridajte 4 cl figovej pálenky - a samozrejme, keďže ju nemáte, po dôkladnej degustačnej porade s Egim sme vám našli náhradu. Dobrú voňavú hruškovicu, najlepšie wiliamsovku. Ku všetkému nalejte jednu polievkovú lyžicu olivového oleja a na hrubšie pomixujte.

  5. 5

    Potom vložte do sklenenej, dobre uzavretej fľaše a nechajte 4 dni v chlade a tme. Potom s mierou ochutnajte a sami si zvoľte, koľko vám metabolizmus piririri ráči. Podáva sa hlavne k mäsu, ale dá sa natierať aj na chlieb s maslom. Ozaj, díjú sa ňou dohutiť aj klasické špagety s paradajkovou polevou, ak vám nie je dostatočne pikantná.

Diskusia k receptu

kimlo
To ste ešte naskúšali moje nakladané habanero papričky alebo z nich vyrobenú chilli omáčku Dotyk smrti.... :-)
zemo
ja som toto raz navaril a ponúkol som žene a svokre, čo majú radi štipľavé. Po pár lyžičkách bolo zrazu nádherné ticho, lebo nemohli dosť dlho ani dychu polapiť, nieto ešte niečo povedať. A tie habanera sú v receptoch? Nie, kukol som si a sútam iné povzbudivé aj pre mňa. Ale na vareche.sk je určite zopár podobných samurajov, ktorí by si ich radi vyskúšali tie Dotyky smrti! Šup s nimi do receptov!!!!
zemo
Hej, tej ostrosti to neublíži .O)