Foto: zemo
A zase exotika ako hrom. Pravá mozambická omáčka od priateľa Egiho. Pred rokmi bol prešpurákom ako sa patrí, teraz je vo Švédsku. Egidio Virgulino Zobraziť celý popisA zase exotika ako hrom. Pravá mozambická omáčka od priateľa Egiho. Pred rokmi bol prešpurákom ako sa patrí, teraz je vo Švédsku. Egidio Virgulino Fabiao Sitoe mi dal niekoľko receptov a onedlho bude o ňom reč aj u mňa v zážitkoch.
príprava
Postup
-
1
Piripiri patrí medzi miestny mozambický kulinársky kolorit. Ale stretnete sa s ňou aj v Portugalsku. Len neviem, či ju Portugalci prebrali od mozambických domorodcov v ich bývalej kolónii alebo naopak. Egi sa dušoval, že to je pravá ohnivá africká domáca špecialita a Európania si ju len privlastnili.
- 2
Najprv si natiahnite gumené rukavice a až do nich zoberte jednu riadnu červenú feferónku, vyčistíte ju od jadierok, na drobno nasekajte a vložte do misy. Podobne postupujte pri veľkej sušenej chilli papričke.
- 3
Na veľmi jemne nasekajte aj strúčik cesnaku a cibuľu. Vo vriacej vode obarte menšiu dozretú paradajku, ošúpete ju, odstráňte jadierka a na drobno nasekajte.
- 4
Pridajte 4 cl figovej pálenky - a samozrejme, keďže ju nemáte, po dôkladnej degustačnej porade s Egim sme vám našli náhradu. Dobrú voňavú hruškovicu, najlepšie wiliamsovku. Ku všetkému nalejte jednu polievkovú lyžicu olivového oleja a na hrubšie pomixujte.
- 5
Potom vložte do sklenenej, dobre uzavretej fľaše a nechajte 4 dni v chlade a tme. Potom s mierou ochutnajte a sami si zvoľte, koľko vám metabolizmus piririri ráči. Podáva sa hlavne k mäsu, ale dá sa natierať aj na chlieb s maslom. Ozaj, díjú sa ňou dohutiť aj klasické špagety s paradajkovou polevou, ak vám nie je dostatočne pikantná.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu