Recepty, kde je extra
	
       
 
	          
	            Ťahaná maková štrúdľa s hrozienkami a višňami
	          
 Ťahanú štrúdľu robievali obe moje staré mamy a mamina ju piekla na objednávku širokej rodine, pretože tá jej vždy chutila najviac....
        
      
    
	
       
 
	          
	            Focaccia - taliansky chlebový posúch
	          
 Focaccia (fokáča) je chutná príloha, ktorá má široké použitie. Hodí 
sa na raňajky, ako pečivo k polievke na obed, na olovrant alebo aj večeru....
        
      
    
	
	
	
	
	
	
	
	
	
       
 
	          
	            Rib eye steak
	          
 Je to tak trochu zvláštna kombinácia - dobre ugrilovaný a šťavnatý rib eye steak a vlašské orechy. Ale rozhodne nie je zlá! Práve 
naopak....
        
      
    
	
       
 
	          
	            Špargľový krém s krutónmi a so špenátovým želé
	          
  Špargľu pomocou škrabky olúpeme od špičiek smerom dole,  keďže spodná časť je drevnatá.  Špičky
špargle necháme... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Tzatziki podľa našich chutí 
	          
 Podobné kombinácie sme zostavovali už v 50. rokoch, keď sme ešte netušili, že výsledné dielo sa nazýva „tzatziki“....
        
      
    
	
	
       
 
	          
	            Bravčové mäso kamikadze v pomalom hrnci 
	          
  Máte radi oheň s vetrom v ústach.  Toto mäso a omáčka je oheň,  ktorý zacítite... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Zimný šalát s mozzarellou
	          
  Všetky ingrediencie umyjeme a hrušku nakrájame na menšie kúsky.  Granátové jablko očistíme.  
        
      
    
	
       
 
	          
	            Zemiakový šalát s koriandrovou a petržlenovou vňaťou 
	          
  Myslel som si,  že čo sa variantov so zemiakovými šalátmi týka,  nič nového pod slnkom... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Šalát z baby špenátu 
	          
  Nové zemiaky uvarte v šupke a nakrájajte na štvrtiny.  Petržlen nasekajte na drobno a dajte do misky.  Pridajte... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Citrusové caprese
	          
  Pomaranč a grapefruit ošúpte a rozdeľte na mesiačiky.  Poukladajte ich na tanier na striedačku do kruhu.  Mozzarellu... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Letné cestoviny s mozzarellou, fazuľami a cherry paradajkami
	          
  Uvarte cestoviny v osolenej vode,  sceďte a nechajte ich vychladnúť.  V ďalšom hrnci dajte variť fazuľky... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Šalát caprese s tuniakom
	          
  Umyté rajčiny nakrájajte na plátky.  Mozzarellu tiež nakrájajte na širšie plátky.  Na tanier naaranžujte rukolu... 
        
      
    
	
	
       
 
	          
	            Tatarák s avokádom, mozzarellou, mangom a citrusovou zálievkou
	          
  Očistite mango a avokádo.  Mango rozmixujte na jemno a avokádo nakrájajte na malé kocky (0, 5 cm)... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Letný cestovinový šalát
	          
  V osolenej vode uvarte cestoviny,  sceďte ich a nechajte vychladnúť.  
        
      
    
	
       
  
	          
	            Farebný šalát so sardinkami 
	          
  Šalát so sardinkami,  avokádom,  cherry paradajkami,  rukolou a reďkovkami vás prekvapí zmesou zaujímavých a... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Sendvič s kuracím šalátom
	          
  Umyte 3 zelerové stonky a nakrájajte ich na väčšie kusy.  Nasekajte na hrubo 1 cibuľu a... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Baklažánové rolky
	          
  Baklažány očistite,  nakrájajte na podlhovasté plátky a osmažte.  V miske zmiešajte strúhanku s nastrúhaným parmezánom... 
        
      
    
	
	
       
 
	          
	            Tofu fašírky so zeleninovým šalátom
	          
  Jednu cibuľu a cesnak najemno nakrájame a opečieme na panvici s trochou olivového oleja. 
Ovsené vločky zalejeme... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Sendviče z vajíčok s lososom
	          
  Milovníci sendvičov sa zamilujú do tohto skvelého občerstvenia ozdobeného zelenými listami a ružovým lososom v hlavnej úlohe.... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Čertovsky pálivé rezne 
	          
  Gurmáni a labužníci pozdvihnite svoj zrak na tento recept.  Je to veľmi dobré bravčové 
stehno a... 
        
      
    
	
	
       
 
	          
	            Jahňacie kotletky s pikantnou omáčkou a polentou 
	          
  Recept,  kde by nebol problém zmeniť názov.  Inšpirovali ma tri impulzy.  Prvý,  z... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Sendvič s plnenými jalapeňos papričkami 
	          
  Papriky zrežeme na hrubých koncoch
a malým nožom vyrežeme semiačka a žily. 
Poriadne ich vyklepeme,  aby ostali... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Zapekaná focaccia s morušovým džemom
	          
  Zaváranie nie je len o povinnosti spracovať
zeleninu a ovocie do džemov,  kompótov, 
čalamád,  pyré či... 
        
      
    
	
       
 
	          
	            Hubový šalát so špenátom, s čučoriedkami a so syrom
	          
  Šampiňóny a hlivy umyjeme pod
tečúcou studenou vodou,  osušíme
papierovou utierkou,  nakrájame na
väčšie kusy a v miske... 
        
      
      

Ťahaná maková štrúdľa s hrozienkami a višňami
Ťahanú štrúdľu robievali obe moje staré mamy a mamina ju piekla na objednávku širokej rodine, pretože tá jej vždy chutila najviac....

Focaccia - taliansky chlebový posúch
Focaccia (fokáča) je chutná príloha, ktorá má široké použitie. Hodí sa na raňajky, ako pečivo k polievke na obed, na olovrant alebo aj večeru....

Rib eye steak
Je to tak trochu zvláštna kombinácia - dobre ugrilovaný a šťavnatý rib eye steak a vlašské orechy. Ale rozhodne nie je zlá! Práve naopak....

Špargľový krém s krutónmi a so špenátovým želé
Špargľu pomocou škrabky olúpeme od špičiek smerom dole, keďže spodná časť je drevnatá. Špičky špargle necháme...

Tzatziki podľa našich chutí
Podobné kombinácie sme zostavovali už v 50. rokoch, keď sme ešte netušili, že výsledné dielo sa nazýva „tzatziki“....

Bravčové mäso kamikadze v pomalom hrnci
Máte radi oheň s vetrom v ústach. Toto mäso a omáčka je oheň, ktorý zacítite...

Zimný šalát s mozzarellou
Všetky ingrediencie umyjeme a hrušku nakrájame na menšie kúsky. Granátové jablko očistíme.

Zemiakový šalát s koriandrovou a petržlenovou vňaťou
Myslel som si, že čo sa variantov so zemiakovými šalátmi týka, nič nového pod slnkom...

Šalát z baby špenátu
Nové zemiaky uvarte v šupke a nakrájajte na štvrtiny. Petržlen nasekajte na drobno a dajte do misky. Pridajte...

Citrusové caprese
Pomaranč a grapefruit ošúpte a rozdeľte na mesiačiky. Poukladajte ich na tanier na striedačku do kruhu. Mozzarellu...

Letné cestoviny s mozzarellou, fazuľami a cherry paradajkami
Uvarte cestoviny v osolenej vode, sceďte a nechajte ich vychladnúť. V ďalšom hrnci dajte variť fazuľky...

Šalát caprese s tuniakom
Umyté rajčiny nakrájajte na plátky. Mozzarellu tiež nakrájajte na širšie plátky. Na tanier naaranžujte rukolu...

Tatarák s avokádom, mozzarellou, mangom a citrusovou zálievkou
Očistite mango a avokádo. Mango rozmixujte na jemno a avokádo nakrájajte na malé kocky (0, 5 cm)...

Letný cestovinový šalát
V osolenej vode uvarte cestoviny, sceďte ich a nechajte vychladnúť.
 
 Farebný šalát so sardinkami
Šalát so sardinkami, avokádom, cherry paradajkami, rukolou a reďkovkami vás prekvapí zmesou zaujímavých a...

Sendvič s kuracím šalátom
Umyte 3 zelerové stonky a nakrájajte ich na väčšie kusy. Nasekajte na hrubo 1 cibuľu a...

Baklažánové rolky
Baklažány očistite, nakrájajte na podlhovasté plátky a osmažte. V miske zmiešajte strúhanku s nastrúhaným parmezánom...

Tofu fašírky so zeleninovým šalátom
Jednu cibuľu a cesnak najemno nakrájame a opečieme na panvici s trochou olivového oleja. Ovsené vločky zalejeme...

Sendviče z vajíčok s lososom
Milovníci sendvičov sa zamilujú do tohto skvelého občerstvenia ozdobeného zelenými listami a ružovým lososom v hlavnej úlohe....

Čertovsky pálivé rezne
Gurmáni a labužníci pozdvihnite svoj zrak na tento recept. Je to veľmi dobré bravčové stehno a...

Jahňacie kotletky s pikantnou omáčkou a polentou
Recept, kde by nebol problém zmeniť názov. Inšpirovali ma tri impulzy. Prvý, z...

Sendvič s plnenými jalapeňos papričkami
Papriky zrežeme na hrubých koncoch a malým nožom vyrežeme semiačka a žily. Poriadne ich vyklepeme, aby ostali...

Zapekaná focaccia s morušovým džemom
Zaváranie nie je len o povinnosti spracovať zeleninu a ovocie do džemov, kompótov, čalamád, pyré či...

Hubový šalát so špenátom, s čučoriedkami a so syrom
Šampiňóny a hlivy umyjeme pod tečúcou studenou vodou, osušíme papierovou utierkou, nakrájame na väčšie kusy a v miske...
 Suroviny
Suroviny Mäso
Mäso Zelenina+ strukoviny
Zelenina+ strukoviny Ovocie
Ovocie Mliečne +syry
Mliečne +syry Cestoviny +prílohy
Cestoviny +prílohy Ryby
Ryby Huby
Huby Orechy+ semienka
Orechy+ semienka Bylinky+ koreniny
Bylinky+ koreniny Sladkosti+ pochutiny
Sladkosti+ pochutiny Tekutiny
Tekutiny Oleje
Oleje