Jahňacie kotletky s pikantnou omáčkou a polentou fotorecept
Foto: sracz
Recept, kde by nebol problém zmeniť názov. Inšpirovali ma tri impulzy. Prvý, z nového časopisu „Milk street“, kde na str. 17 je uvedený taliansky Zobraziť celý popisRecept, kde by nebol problém zmeniť názov. Inšpirovali ma tri impulzy. Prvý, z nového časopisu „Milk street“, kde na str. 17 je uvedený taliansky rcp „Bagna d´Interno”, čo je vlastne pikantná paradajková omáčka s cesnakom a ančovičkami. Ten druhý ma zaviedol do 50. rokov, kedy moja babka „čarovala“ so žltou kukuričnou „puľentou“, teda s polentou. Nuž a napokon krehký kotletový bok z novozelandských jahniat, ktoré ešte nepoznali chuť trávy. Ich „mixom“ vznikla podoba aj tohoto mojeho trojreceptu.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
6-8 PL |
|
6-8 strúčikov na plátky |
|
6-8 ks |
|
0,5-1 KL |
|
1000-1200 g |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
320-350 ml |
|
1-2 PL |
|
500 ml |
|
250 ml |
|
250 ml |
|
2-3 PL |
|
6-8 ks |
|
Postup
-
1
V panvici som minútku-dve porestoval plátky cesnakových strúčikov, zaliate 3÷4 PL olivového oleja, pridal ku nim „škatuľku“ ančovičiek a po ich roztopení KL sušených feferónkovch zrniečok.
-
2
Nasledovala 1/3 pokrájaných cherry paradajok a
-
3
2/3 celých, ktoré som po premiešaní prikryl a nechal, s občasným premiešaním dusiť, až začali praskať; trvalo to nejakých 10÷12´, kedy sa trošku zredukovala aj tekutina.
-
4
Potom som do nich prilial 3 PL octu z červeného vína, premiešal, ochutnal, trošku osolil a „oeMČeKoval“ čerstvo mletým čiernym korením a
-
5
po prevretí polial extra panenským olivovým olejom, asi 2 PL, zasypal veľkým hrnčekom lístočkov čerstvej bazaličky voňavej a tzv. pikantná omáčka bola hotová.
-
6
Nasledovala polenta, ktorú som urobil podobnou technológiou ako detskú pšeničnú krupicu; do panvice som nalial dve odmerky kyslého mlieka kravského a odmerku sladkého kozieho, pridal štipku soli a po „zabublaní“ postupne, počas nepretržitého miešania, prisypoval hrubú krupicu z bielej mletej sušenej kukurice.
-
7
Na záver, podľa starého dobrého zvyku, som pridal do polenty kocku, dve PL masla, zamiešal a venoval sa
-
8
jahňaciemu boku, ktorý som odblanil, umyl a pokrájal na jednotlivé kotletky (čím som získal mäso s rúčkou), obojstranne som ich posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením a
-
9
následne opiekol po 2÷3´ na každej strane (@Ferno a @Evanaaa i ostatní oponenti si ich môžu pripraviť podľa vlastných chutí a požiadaviek, nám chutili takto pripravené) a za horúca
-
10
poukladal na jedotlivé taniere.
-
11
V tieni pod fikusovníkovým stromom sa darí aj niektorým mojim bylinkám; v popredí je rozmarín obkolesený mätou a vo vedľajšom kvetináči moja obľúbená bazalička voňavá!
Diskusia k receptu