Ťahaná maková štrúdľa s hrozienkami a višňami
foodblog Medové motúzy, 17. novembra 2023
Foto: Jana Štrbková
Ťahanú štrúdľu robievali obe moje staré mamy a mamina ju piekla na objednávku širokej rodine, pretože tá jej vždy chutila najviac. Dobrá štrúdľa, Zobraziť celý popisŤahanú štrúdľu robievali obe moje staré mamy a mamina ju piekla na objednávku širokej rodine, pretože tá jej vždy chutila najviac. Dobrá štrúdľa, to je kumšt, ktorého základ tvorí dokonalé ťahané cesto. Vyskúšajte ho spolu so mnou.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
štipka |
|
50 ml |
|
1 PL |
|
120 ml teplá |
|
Na posypanie obrusu: | |
|
|
Na potretie: | |
60 g |
|
Plnka: | |
200 g mletý |
|
50 g |
|
7 PL |
|
|
|
4 PL nastrúhané |
|
8 PL |
|
300 g zavárané |
|
Postup
-
1
Na pracovnú dosku preosejeme múku, pridáme soľ, prilievame olej a prstami jemne zapracúvame do múky. Takto pridáme aj ocot, teplú vodu, spojíme všetky suroviny. Cesto miesime tak, že ho ručne naťahujeme do výšky a púšťame späť do misky. Miesime poriadne, trvá to aj 15 minút, cesto musí byť elastické ako žuvačka. Vymiesené cesto vložíme do teplej misky, prikryjeme tanierom a necháme postáť aj hodinku.
- 2
Na jedálenský stôl rozprestrieme obrus, ktorý dobre pomúčime hladkou múkou. Do stredu položíme oddýchnuté cesto, ktoré už nemiesime, a naolejovanými rukami ho jemne začíname vyťahovať až k okraju stola tak, aby bolo úplne tenké, takmer priehľadné ako hodvábny papier. Vyťahujeme tak, že cesto jemne podoberáme hánkami.
- 3
Správne vymiesené a odpočinuté cesto sa netrhá, no ak sa tak stane, len ho spojte prstami. Chce to trochu cviku. Na koncoch nám zostanú hrubšie okraje cesta. Cesto pokvapkáme roztopeným maslom, posypeme strúhankou z piškót, vyžmýkanými, najemno nastrúhanými jablkami, hrozienkami, makom, škoricou, višňami a podľa chuti pokvapkáme medom.
- 4
Hrubé okraje cesta odrežeme. Štrúdľu pomocou obrusu čo najpevnejšie zatočíme do tvaru závinu. Konce spojíme a podložíme pod závin, aby plnka nevytiekla.
- 5
Štrúdľu opatrne preložíme na plech, kde ju ukladáme po obvode celého plechu a potom stáčame do tvaru špirály. Povrch štrúdle jemne potrieme roztopeným maslom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20–25 minút dozlatista.
Tiež maková štrúdľa:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu