Maková štrúdľa
Maková štrúdľa

Ťahaná maková štrúdľa s hrozienkami a višňami

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 17. novembra 2023
Ťahaná maková štrúdľa s hrozienkami a višňami
Foto: Jana Štrbková

Ťahanú štrúdľu robievali obe moje staré mamy a mamina ju piekla na objednávku širokej rodine, pretože tá jej vždy chutila najviac. Dobrá štrúdľa, Zobraziť celý popisŤahanú štrúdľu robievali obe moje staré mamy a mamina ju piekla na objednávku širokej rodine, pretože tá jej vždy chutila najviac. Dobrá štrúdľa, to je kumšt, ktorého základ tvorí dokonalé ťahané cesto. Vyskúšajte ho spolu so mnou.

40 (+ odstátie) minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
 štipka
50 ml
1 PL
120 ml teplá
Na posypanie obrusu:
Na potretie:
60 g
Plnka:
200 g mletý
50 g
7 PL
4 PL nastrúhané
8 PL
300 g zavárané




Postup

  1. 1

    Na pracovnú dosku preosejeme múku, pridáme soľ, prilievame olej a prstami jemne zapracúvame do múky. Takto pridáme aj ocot, teplú vodu, spojíme všetky suroviny. Cesto miesime tak, že ho ručne naťahujeme do výšky a púšťame späť do misky. Miesime poriadne, trvá to aj 15 minút, cesto musí byť elastické ako žuvačka. Vymiesené cesto vložíme do teplej misky, prikryjeme tanierom a necháme postáť aj hodinku.

  2. 2

    Na jedálenský stôl rozprestrieme obrus, ktorý dobre pomúčime hladkou múkou. Do stredu položíme oddýchnuté cesto, ktoré už nemiesime, a naolejovanými rukami ho jemne začíname vyťahovať až k okraju stola tak, aby bolo úplne tenké, takmer priehľadné ako hodvábny papier. Vyťahujeme tak, že cesto jemne podoberáme hánkami.

  3. 3

    Správne vymiesené a odpočinuté cesto sa netrhá, no ak sa tak stane, len ho spojte prstami. Chce to trochu cviku. Na koncoch nám zostanú hrubšie okraje cesta. Cesto pokvapkáme roztopeným maslom, posypeme strúhankou z piškót, vyžmýkanými, najemno nastrúhanými jablkami, hrozienkami, makom, škoricou, višňami a podľa chuti pokvapkáme medom.

  4. 4

    Hrubé okraje cesta odrežeme. Štrúdľu pomocou obrusu čo najpevnejšie zatočíme do tvaru závinu. Konce spojíme a podložíme pod závin, aby plnka nevytiekla.

  5. 5

    Štrúdľu opatrne preložíme na plech, kde ju ukladáme po obvode celého plechu a potom stáčame do tvaru špirály. Povrch štrúdle jemne potrieme roztopeným maslom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20–25 minút dozlatista.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia