Focaccia - taliansky chlebový posúch
Foto: kucharocka123
Focaccia (fokáča) je chutná príloha, ktorá má široké použitie. Hodí sa na raňajky, ako pečivo k polievke na obed, na olovrant alebo aj večeru. Zobraziť celý popisFocaccia (fokáča) je chutná príloha, ktorá má široké použitie. Hodí sa na raňajky, ako pečivo k polievke na obed, na olovrant alebo aj večeru. Výborná je aj k mäsu, k dipom, na párty a oslavy ako slaný snack, k vínu a pod. Môžeme si ju však vziať so sebou aj na výlety do prírody. Jednoducho pre deti aj pre dospelých.
príprava
na 250 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
1/2 kocky (čerstvé) |
|
380 - 400 ml vlažná |
|
Na natretie povrchu cesta: | |
podľa potreby |
|
1/2 - 1 ČL |
|
Zeleninová obloha: | |
3 ks oválne mäsité |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
trochu (bez kôstok) |
|
hrsť |
|
Postup
-
1
Do väčšej misy nalejeme vlažnú vodu, rozmrvíme droždie a vidličkou rozmiešame do úplného rozpustenia.
- 2
Postupne, za stáleho miešania, ihneď pridávame preosiatu múku, až kým vznikne masa hustej konzistencie.
- 3
Vareškou vypracujeme cesto, ktoré zakryjeme bavlnenou kuchynskou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste minimálne 1,5 hodiny.
- 4
Zatiaľ si pripravíme zeleninovú oblohu. Paradajky zbavíme šťavy a jadierok a nakrájame na mesiačiky, olivy na kolieska, cibuľu nadrobno a cesnak na plátky.
- 5
Plech (vnútrorné rozmery cca 35x29 cm) natrieme olejom (dno aj boky) a vyložíme papierom na pečenie, ktorý sa po vymastení plechu bude menej kĺzať.
- 6
Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku, premiesime a upravíme do bochníka.
- 7
Bochník prenesieme na plech a cesto rukami roztiahneme na jeho veľkosť a rovnomerne roztlačíme.
- 8
Povrch cesta výdatne potrieme olivovým olejom a posypeme morskou soľou (preto sa soľ v ingredienciách na cesto nenachádza). Olej so soľou dôkladne prstami rozotrieme a zároveň urobíme malé jamky, pomocou ktorých osolený olej do cesta hlbšie prenikne.
- 9
Na takto upravený povrch cesta opatrne rozložíme zeleninovú oblohu, ak treba zeleninu jemne dochutíme soľou, posypeme slnečnicovými semienkami a necháme na teplom mieste podkysnúť ďalších 10 minút.
- 10
Medzitým zapneme rúru a vyhrejeme na teplotu 250 °C. Plech vložíme do rúry a focacciu pečieme cca 10-12 minút do zlatohneda.
- 11
Plech s upečenou focacciou preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Potom focacciu pokrájame a môžeme podávať. Dobrú chuť!
Tiež focaccia:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem za pochvalu.
Ďakujem.