Focaccia - taliansky chlebový posúch

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 7. októbra 2023

Focaccia (fokáča) je chutná príloha, ktorá má široké použitie. Hodí sa na raňajky, ako pečivo k polievke na obed, na olovrant alebo aj večeru. Zobraziť celý popisFocaccia (fokáča) je chutná príloha, ktorá má široké použitie. Hodí sa na raňajky, ako pečivo k polievke na obed, na olovrant alebo aj večeru. Výborná je aj k mäsu, k dipom, na párty a oslavy ako slaný snack, k vínu a pod. Môžeme si ju však vziať so sebou aj na výlety do prírody. Jednoducho pre deti aj pre dospelých.

120 minút
príprava
10-12 minút
na 250 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
1/2 kocky (čerstvé)
380 - 400 ml vlažná
Na natretie povrchu cesta:
podľa potreby
1/2 - 1 ČL
Zeleninová obloha:
3 ks oválne mäsité
1 ks
2 strúčiky
trochu (bez kôstok)
hrsť




Postup

  1. 1

    Do väčšej misy nalejeme vlažnú vodu, rozmrvíme droždie a vidličkou rozmiešame do úplného rozpustenia.

  2. 2

    Postupne, za stáleho miešania, ihneď pridávame preosiatu múku, až kým vznikne masa hustej konzistencie.

  3. 3

    Vareškou vypracujeme cesto, ktoré zakryjeme bavlnenou kuchynskou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste minimálne 1,5 hodiny.

  4. 4

    Zatiaľ si pripravíme zeleninovú oblohu. Paradajky zbavíme šťavy a jadierok a nakrájame na mesiačiky, olivy na kolieska, cibuľu nadrobno a cesnak na plátky.

  5. 5

    Plech (vnútrorné rozmery cca 35x29 cm) natrieme olejom (dno aj boky) a vyložíme papierom na pečenie, ktorý sa po vymastení plechu bude menej kĺzať.

  6. 6

    Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku, premiesime a upravíme do bochníka.

  7. 7

    Bochník prenesieme na plech a cesto rukami roztiahneme na jeho veľkosť a rovnomerne roztlačíme.

  8. 8

    Povrch cesta výdatne potrieme olivovým olejom a posypeme morskou soľou (preto sa soľ v ingredienciách na cesto nenachádza). Olej so soľou dôkladne prstami rozotrieme a zároveň urobíme malé jamky, pomocou ktorých osolený olej do cesta hlbšie prenikne.

  9. 9

    Na takto upravený povrch cesta opatrne rozložíme zeleninovú oblohu, ak treba zeleninu jemne dochutíme soľou, posypeme slnečnicovými semienkami a necháme na teplom mieste podkysnúť ďalších 10 minút.

  10. 10

    Medzitým zapneme rúru a vyhrejeme na teplotu 250 °C. Plech vložíme do rúry a focacciu pečieme cca 10-12 minút do zlatohneda.

  11. 11

    Plech s upečenou focacciou preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Potom focacciu pokrájame a môžeme podávať. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia