Zapekaná focaccia
Zapekaná focaccia

Zapekaná focaccia s morušovým džemom

Miloslav Pabiš
šéfkuchár Korzo Café&Restaurant v Bratislave, 13. augusta 2018
Zapekaná focaccia s morušovým džemom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Zaváranie nie je len o povinnosti spracovať zeleninu a ovocie do džemov, kompótov, čalamád, pyré či sirupov, aby sme si ich potom mohli dopriať po celý rok. Zobraziť celý popisZaváranie nie je len o povinnosti spracovať zeleninu a ovocie do džemov, kompótov, čalamád, pyré či sirupov, aby sme si ich potom mohli dopriať po celý rok. Často im však uloženie do nálevov a dlhšie uskladnenie doslova pomáha a chuťovo ich zdokonaľuje. Preto rád nadväzujem na tradície slovenských gazdiniek a pridávam aj nové, neobvyklé nápady.

Suroviny

800 g
300 g
z 1 citróna
4 g
4 ks (pečivo)
400 g




Postup

  1. 1

    Moruše zbavíme stoniek, zmiešame s cukrom a vytlačíme šťavu z citróna. Premiešame a necháme odstáť 12 hodín. Celú zmes potom prevaríme a pridáme agar, potom ešte celú zmes povaríme 5 minút.

  2. 2

    Hotový džem, ktorý môžeme ešte rozmixovať, nalejeme do pohárov a uzavrieme. Poháre otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Focacciu rozkrojíme, pokvapkáme olivovým olejom a jemne opečieme, potom potrieme morušovým džemom a prekryjeme plátkami syra brie. Dáme na plech a zapekáme na 180 °C asi 5 minút.

Diskusia k receptu