Vegetariánske Spaghetti Carbonara videorecept

blogbusker - fotkablogbusker, 10. novembra 2021

Bezmäsitý pohľad na taliansku klasiku.

2
porcie
5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
2 PL
2 strúčiky
1 ks menšia
1 ČL
1 ČL
3 ks
20 g




Postup

  1. 1

    Do vriacej osolenej vody vhoď špagety, za občasného premiešania var cca 8 minút. Cieľom je dostať ich na úroveň 1 minúty pred štádiom “al dente”, budú sa totiž ešte dovárať v omáčke.

  2. 2

    Do hlbokej panvice na miernom ohni vlej olivový olej a pridaj celé strúčiky cesnaku. Tie sa jesť nebudú, poslúžia len na dodanie arómy. Cuketu nakrájaj na rovnaké kúsky - tvar a rozmery nechávam na teba, dôležité je sa ich potom len držať. Pridaj ich do panvice k cesnaku. Osoľ, okoreň a dochuť údenou paprikou - tá bude simulovať údenú chuť slaniny z originálneho receptu. Za pravidelného miešania var 5 minút, na konci pridaj oregano.

  3. 3

    Do zmesi prihoď špagety a celé to zalej asi 2 dl vody, v ktorej sa cestoviny varili. Odstráň cesnaky, už majú svoju misiu za sebou. Oddeľ vaječné žĺtky od bielok, tie si odlož bokom na iné použitie. Do žĺtkov nastrúhaj parmezán a dobre premiešaj.

  4. 4

    Sporák vypni a k špagetám prilej carbonara omáčku (žĺtky + syr). Špagety budú stále dosť horúce na to, aby sa žĺtky uvarili, ale panvica už nebude tak teplá, aby z nich urobila praženicu. Premiešavaj asi minútu, prípadne dolej ešte troška cestovinovej vody pre viac krémovú omáčku.

  5. 5

    Podávaj s extra dávkou čierneho korenia, olivového oleja a syra.

Diskusia k receptu

dvorka
Pre mňa skvelé jedlo, len pri čítaní receptu som sa v bode 3 stratila. Ešte že je video kratučké a ukázalo mi, že "carbonara omáčka" je vlastne žĺtok so syrom. Mám rada takéto cestovinové rýchlovky. Vďaka za pridanie receptu.
bugout
Ak to chceme bez slaniny/guanciale tak to stačí vynechať. Žiadne bylinky ani koreniny čo sem nepatria netreba.... A nie parmezán ale pecorino. Slaninu/guanciale nedokáže plnohodnotne nahradiť nič a to v žiadnom jedle.
blogbusker
@bugout (8.8.2022 14:32) Ťažko debatiť o slanine vo vegetariánskom vlákne :) :) :) a čo sa týka vecí, čo sem podľa teba nepatria - napriek tomu, že si toto jedlo nikdy nejedol (hovorím stále o vegetariánskych carbonara podľa mňa, nie o originál talianskom recepte) ... vyskúšaj najprv navariť pred hejtovaním, to nedokáže nahradiť plnohodnotne nič a to pri žiadnom jedle ;) Držím palce, maj krásny deň! 👍

bugout
Prepáč, ale to čo som napísal nie je hejt. A nepochybujem, že jedlo nie je zlé, ani to netvrdím. Ty si však použil evidente clickbaitový názov pre recept, aby si ťažil z názvu slávneho jedla s ktorý má tento recept málo spoločné (žiadna údená chuť tam nepatrí, ani oregáno a syr má byť pecorino). Keby si to nazval vegetariánska špagety tak nepíšem :-) A skúšať to nebudem keď chcem vegetariánske carbonara vynechám guanciale to je všetko (rád robím veci jednoducho, keď sa to dá) a cuketu použijem do placiek alebo polievky (a v poslednom čase aj ako prívarok a koláč) 😂😂😂. Pekný deň a blížiaci sa víkend aj Tebe. A naozaj neber každý príspevok ktorý nie je len chvála ako hejt, potom bude deň ešte krajší.
blogbusker
@bugout (12.8.2022 08:09) Neboj, ja som úplne OK 😀 Rád robím veci inak, kúsky cukety nasiaknuté údenou paprikou sú úplne boží keď na ne pri jedení narazíš, u nás doma lepšie ako slanina konkrétne v tomto recepte 😀 len o to som sa chcel s ľudmi podeliť, heh ... Inak stavím sa (môžme aj vyskúšať 😂), že keby uverejníš recept na carbonara, tak ako píšeš a vynecháš guanciale a nazaveš to vegetariánske carbonara, tak sa 100% ozve niekto, kto bude rýpať, že to nie je carbonara a že to je clickbait 😂 to je proste tak, varenie je krásna vec, každý je iný, presne pre to ja nehodnotím recepty druhých, pretože oni presne vedia, prečo to tak napísali a neni to na mne vravieť, čo je správne a čo nie 😀 Vareniu zdar! Nech sa nám všetkým darí a hlavne chutí! ✌️

bugout
@blogbusker (16.8.2022 17:17) o tom nepochybujem, že by sa niekto ozval názvy sú tu veľmi citlivá téma 😂😂😂 a keď hovoríš o cukete a údenej paprike... Keď sa rozhodnem piecť (opekať, grilovať) zeleninu cuketa ja tam vždy (samozrejme s tou údenou paprikou) a zväčša s mrkvou. A potom šup do kuskusu a k tomu ešte opečené/grilované haloumi....