Tzatziki podľa našich chutí fotorecept
Foto: sracz
Podobné kombinácie sme zostavovali už v 50. rokoch, keď sme ešte netušili, že výsledné dielo sa nazýva „tzatziki“. Zeleniny sme mali plnú záhradku, Zobraziť celý popisPodobné kombinácie sme zostavovali už v 50. rokoch, keď sme ešte netušili, že výsledné dielo sa nazýva „tzatziki“. Zeleniny sme mali plnú záhradku, výborný jogurt v kónusových fľaštičkách s „papundekľom“ som chodieval kupovať do mliekarne na Železnej. Väčšinou sme používali kyslú smotanu z Geče či Ťahanoviec. Tu, inšpirovaný „junáčikom“ Michaelom Symonom, používam grécky jogurt „Fage“ a do základu ančovičky aj s ich olejom. Kôpor nás nemá rád, tak som ho nahradil lístočkami čerstvého tymianu.
porcií
príprava
Suroviny
2-3 ks (250-300 mm) |
|
2-3 ČL |
|
28 g(aj s pôvodným olejom) |
|
0,5 KL (alebo štvorfarebné korenie) |
|
3-4 strúčiky |
|
2-3 PL |
|
12-15 ks (s vňaťou) |
|
3-4 PL |
|
2-3 KL (iba lístky) |
|
500-600 g kvalitný (grécky Fage, alebo turecký Chobani) |
|
podľa chuti (čerstvá) |
|
Postup
-
1
Do vstupnej zostavy som zaradil aj hustú kyslú smotanu, ale tú použijem až na „dekoráciu“ pri servírovaní, spolu s tým, čo nám chutí a príde mi pod ruky.
-
2
Čerstvé uhorky „šalátovky“, ale tzv. „anglické“ nám nechutia, som umyl, rozrezal na ½, pomocou polievkovej lyžice z nich odstránil „jadrince“, olúpal (ale jednu iba na tzv. „zebru“, lebo efekt výsledného diela je výraznejší), postrúhal na veľkých „slzičkách“, posypal štipkou (ČL) soli, premiešal a nechal odstáť, aby pustili šťavu.
-
3
Do misy som vložil ½ konzervy ančovičiek aj s ich pôvodným olejom, pridal extra panenský olivový olej, druhú ČL čerstvo mletého čierneho korenia (môže byť aj korenie štyroch farieb, ale biele korenie je chuťovo, aspoň pre nás, málo výrazné) a pretlačené strúčiky cesnaku (ich množstvo si, prosím, zvoľte každý podľa osobných zvykov), mám ešte fialový moravský „palečák“, z ktorého som použil 4 strúčiky. Všetko dôkladne vymiešal do základu.
-
4
Použil som tento druh ančovičiek, druhú polovicu som dal do sklenenej „dózy“ a uložil do chladničky; na budúci týždeň budem tzatziki určite opäť robiť!
-
5
Pokrájal som zelený „trojboj“ => mladú cibuľku aj s „pierkami“, petržlenovú vňať a lístky čerstvého tymianu (z mojeho „chovu“); v originálnom gréckom recepte M. Symon používa šalotku, oregano, mätu a čerstvý kôpor.
-
6
Všetky substancie som postupne poukladal do zmiešovacej misy s pripraveným základom: v rukách (alebo v lise na varené zemiaky) vyžmýkané postrúhané uhorky, zelený „trojboj“.
-
7
Všetko som ešte zľahka premiešal.
-
8
Misu som prikryl celofánovou fóliou a na noc (aspoň na 3-4 hodiny) vložil do chladničky, kde sa „zosnúbili“ a skompletizovali všetky chute.
-
9
My sme si tieto tzatziki vychutnali s „kopcom“ hustej kyslej smotany, s plátkami paradajky, posypané pokrájanou zelenou časťou póru a kúskami grilovaného kuraťa a dnes rozotreté po povrchu „šesťpyžamového“ vyprážaného bravčového rezňa. Nikoho si nedovolím „znásilňovať“, takže každý si pridá po svojom. Vhodné aj ako predjedlo s ocesnakovanou hriankou bielej vekle, či so zemiakovými lupienkami…!
-
10
Vietor, vtáčiky? Kto ho vie! Pred tromi rokmi sa tento ibištek, alias „čínska ruža“, objavil v našom veľkom kvetináči a vždy, ale iba na 24 hodín, postupne zakvitne len jedným kvetom.
-
11
Susedovci majú kúpený originál, ktorého kvety vydržia aj týždeň. Mám to zdokumentované, lebo presne týždeň som zalieval ich záhradku, keď boli v Utah „Bryce Canyon National Park-u“.
-
12
A túto moju dozrievajúcu figu ešte pernatí „špióni“ neobjavili, takže nádejám sa, že si na nej asi pochutíme.
Diskusia k receptu