Uhorkový šalát
Uhorkový šalát

Tzatziki podľa našich chutí fotorecept

sracz - fotkasracz, 7. júna 2020
Tzatziki podľa našich chutí (fotorecept)
Foto: sracz

Podobné kombinácie sme zostavovali už v 50. rokoch, keď sme ešte netušili, že výsledné dielo sa nazýva „tzatziki“. Zeleniny sme mali plnú záhradku, Zobraziť celý popisPodobné kombinácie sme zostavovali už v 50. rokoch, keď sme ešte netušili, že výsledné dielo sa nazýva „tzatziki“. Zeleniny sme mali plnú záhradku, výborný jogurt v kónusových fľaštičkách s „papundekľom“ som chodieval kupovať do mliekarne na Železnej. Väčšinou sme používali kyslú smotanu z Geče či Ťahanoviec. Tu, inšpirovaný „junáčikom“ Michaelom Symonom, používam grécky jogurt „Fage“ a do základu ančovičky aj s ich olejom. Kôpor nás nemá rád, tak som ho nahradil lístočkami čerstvého tymianu.

6-8
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

2-3 ks (250-300 mm)
2-3 ČL
28 g(aj s pôvodným olejom)
0,5 KL (alebo štvorfarebné korenie)
3-4 strúčiky
2-3 PL
12-15 ks (s vňaťou)
3-4 PL
2-3 KL (iba lístky)
500-600 g kvalitný (grécky Fage, alebo turecký Chobani)
podľa chuti (čerstvá)




Postup

  1. 1

    Do vstupnej zostavy som zaradil aj hustú kyslú smotanu, ale tú použijem až na „dekoráciu“ pri servírovaní, spolu s tým, čo nám chutí a príde mi pod ruky.

    Tzatziki podľa našich chutí (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Čerstvé uhorky „šalátovky“, ale tzv. „anglické“ nám nechutia, som umyl, rozrezal na ½, pomocou polievkovej lyžice z nich odstránil „jadrince“, olúpal (ale jednu iba na tzv. „zebru“, lebo efekt výsledného diela je výraznejší), postrúhal na veľkých „slzičkách“, posypal štipkou (ČL) soli, premiešal a nechal odstáť, aby pustili šťavu.

    Tzatziki podľa našich chutí (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misy som vložil ½ konzervy ančovičiek aj s ich pôvodným olejom, pridal extra panenský olivový olej, druhú ČL čerstvo mletého čierneho korenia (môže byť aj korenie štyroch farieb, ale biele korenie je chuťovo, aspoň pre nás, málo výrazné) a pretlačené strúčiky cesnaku (ich množstvo si, prosím, zvoľte každý podľa osobných zvykov), mám ešte fialový moravský „palečák“, z ktorého som použil 4 strúčiky. Všetko dôkladne vymiešal do základu.

    Tzatziki podľa našich chutí (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Použil som tento druh ančovičiek, druhú polovicu som dal do sklenenej „dózy“ a uložil do chladničky; na budúci týždeň budem tzatziki určite opäť robiť!

    Tzatziki podľa našich chutí (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pokrájal som zelený „trojboj“ => mladú cibuľku aj s „pierkami“, petržlenovú vňať a lístky čerstvého tymianu (z mojeho „chovu“); v originálnom gréckom recepte M. Symon používa šalotku, oregano, mätu a čerstvý kôpor.

    Tzatziki podľa našich chutí (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Všetky substancie som postupne poukladal do zmiešovacej misy s pripraveným základom: v rukách (alebo v lise na varené zemiaky) vyžmýkané postrúhané uhorky, zelený „trojboj“.

    Tzatziki podľa našich chutí (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Všetko som ešte zľahka premiešal.

    Tzatziki podľa našich chutí (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Misu som prikryl celofánovou fóliou a na noc (aspoň na 3-4 hodiny) vložil do chladničky, kde sa „zosnúbili“ a skompletizovali všetky chute.

    Tzatziki podľa našich chutí (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    My sme si tieto tzatziki vychutnali s „kopcom“ hustej kyslej smotany, s plátkami paradajky, posypané pokrájanou zelenou časťou póru a kúskami grilovaného kuraťa a dnes rozotreté po povrchu „šesťpyžamového“ vyprážaného bravčového rezňa. Nikoho si nedovolím „znásilňovať“, takže každý si pridá po svojom. Vhodné aj ako predjedlo s ocesnakovanou hriankou bielej vekle, či so zemiakovými lupienkami…!

    Tzatziki podľa našich chutí (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vietor, vtáčiky? Kto ho vie! Pred tromi rokmi sa tento ibištek, alias „čínska ruža“, objavil v našom veľkom kvetináči a vždy, ale iba na 24 hodín, postupne zakvitne len jedným kvetom.

    Tzatziki podľa našich chutí (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Susedovci majú kúpený originál, ktorého kvety vydržia aj týždeň. Mám to zdokumentované, lebo presne týždeň som zalieval ich záhradku, keď boli v Utah „Bryce Canyon National Park-u“.

    Tzatziki podľa našich chutí (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A túto moju dozrievajúcu figu ešte pernatí „špióni“ neobjavili, takže nádejám sa, že si na nej asi pochutíme.

    Tzatziki podľa našich chutí (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

siuuu
U nás sa robil uhorkový šalát so smotnanou, ktorý som z duše neznášala a doteraz ho nedokážem zjesť, ale tzatziki som si obľúbila a občas ho robievam, aj keď iba v základnej verzii (uhorka, soľ, korenie, hustý biely jogurt, kôpor) ... krásne fotečky kvetov ... u nás tento rok bude fíg pomenej, dlho bolo zima, ale zopár snáď dozrie, pretože čerstvé figy milujem - v kombinácii s plesňovým syrom, medom a čerstvým tymiánom sú skvostné.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia