Frikadeller - národné jedlo Dánska
Dánske mäsové guľky Frikadeller sa dajú pripraviť na veľa spôsobov, ale len jeden je originálny –...
Rezance s kozím syrom a so slnečnicovými semienkami
Cestoviny sú na slovenskom stole „doma" už odpradávna. Keď rozvoniavali kuchyňou našich praprababičiek široké i tenké rezance, ...
Francúzsky pomarančový koláčik
Dnes bolo poriadne upršané počasie a jediná aktivita, ktorú som bola ochotná spraviť bolo upiecť tento...
Špaldová rebarborová bublanina šálková
Chcela som konečne vyskúšať koláčik zo špaldovej múky a tento šálkový, rýchly a jednoduchý ma nadchol....
Kakaový oslávenec
Mäkučké kakaové cesto, ktoré si podmaní vaše chuťové poháriky, s kombináciou sladučkej polevy a veselého...
Chlieb bezlepkový a žemle asi najjednoduchšie
Nezvyknem kupovať chlebové zmesi, ale bola v ponuka v akcii, tak som vyskúšala. Najprv...
Paella Valenciana - národné jedlo Španielska
Ryža sa v Španielsku začala pestovať v 10. storočí, najmä vo Valencii. Španieli si...
Slaný koláč
Je to chuťovka rýchlo upečená. Len nerobte toho viac, lebo všetko aj tak hneď zjete....
Medové okaté rezy
Jeden recept na okaté rezy tu už mám, ale tie som robila s makovou plnkou...
Mititei alebo Miči - národné jedlo Rumunska
Pôvod Miči je opradený tajomstvom. V roku 1900 sa šéfkuchárovi v malej bukureštskej reštaurácii minulo mäso...
Makové perky s domácim lekvárom
Ja a mak sa nemáme veľmi radi, ale keďže je zdravý a má kopec pozitívnych benefitov...
Crostini s čerstvými figami
Pre mňa je toto chuťové nebo - všetky chute do seba zapadajú ako puzzle.
Mrkvová polievka
Recept ako stvorený na zahriatie a doplnenie vitamínov, ktorých nikdy nie je dosť.
Škvarkové pagáče
Robievam ich rada, vždy si spomeniem na starkú, od ktorej pochádza recept. Pagáče môžeme...
Sopa de Cação - národné jedlo Portugalska
Polievka pochádza z historického územia Alentejo, kde bol život tvrdý a chudobný najmä počas diktátorského obdobia...
Vajíčkový chlieb s medvedím cesnakom
Ešte stále máme sezónu medvedieho cesnaku. Môj príspevok nepovažujem za recept. Skôr len ako inšpiráciu...
Bravčová panenka na špargľovom rizote
V menšom hrnci na oleji opražíme nakrájanú šalotku do sklovita. Pridáme arborio ryžu a pražíme, až kým sa...
Vývar z teľacích kostí
Je to doma vyrobený polotovar. Využitie je variabilné. Ako aj obmieňanie prísad a korenín...
Cvikla s chrenom
Červená repa s čerstvým chrenom je vyborné duo. Tento čerstvý šalát vydrží v chladničke dlhšie...
Špargľou plnený quiche
Zo surovín na cesto dôkladne vymiesime bochník a vtlačíme ho do formy na tortu alebo do pekáča.
Pastiersky koláč so šošovicou
Originál recept možno poznáte pod názvom Shepherds Pie. Pochádza z britskej kuchyne a pripravuje sa z...
Csirkepaprikás - národné jedlo Maďarska
Papriku začali v 16. storočí pestovať najmä v Turecku. Maďari však rýchlo zistili, že...
Špargľovo-hubové ragú s cestovinami zo zemiakového cesta
V hrnci na masle orestujeme nadrobno pokrájanú šalotku spolu s cesnakom do sklovita. Pridáme huby a špargľu...
Roláda Eclair
Táto roláda je taký pokušiteľ... Keď je v chladničke, tak vás stále niečo pokúša, ...
Plnené mušličky
Tieto koláčiky sú vhodné na sviatky, ale aj oslavy. Trocha práce, ale zvládne to aj...
Čučoriedkovo-smotanová torta
Jednoduchý bublaninový piškótový základ s mojím obľúbeným smotanovo-jogurtovým krémom - u nás už klasika na každú príležitosť....
Banánová bábovka s malinami
Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom, pridáme roztopené (nie horúce) maslo, banány roztlačené vidličkou (3 väčšie...
Soppa tal-Armla - národné jedlo Malty
Varí sa z ľahko dostupných a lacných surovín, ktoré si môžu dovoliť aj „samoživiteľky“. Názov...