Výborný šalát z pečenej papriky fotorecept
Foto: siuuu
Napriek tomu, že som mäsový typ, tento šalát mám veľmi rada. Myslím, že recept pochádza z balkánskej kuchyne, mám ho vo svoje zbierke Zobraziť celý popisNapriek tomu, že som mäsový typ, tento šalát mám veľmi rada. Myslím, že recept pochádza z balkánskej kuchyne, mám ho vo svoje zbierke receptov už dlho, tak dlho, že si už nepamätám či je to originál alebo moja verzia - takto ho robím ja. Množstvá jednotlivých surovín neuvádzam, každý si môže množstvá jednoducho upraviť podľa seba.
príprava
na 190-200 °C
Suroviny
farebná hrubostenná čerstvá |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
(alebo balzamikový ocot) |
|
(iba ak použijete balzamikový ocot) |
|
(alebo iný slaný syr) |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Papriku umyjeme, osušíme, prekrojíme na dve polovice, očistíme od jadierok a žiliek.
-
2
Polovice paprík uložíme na pekáč vyložený papierom na pečenie reznou stranou dole. V rúre rozohriatej na 190-200 °C pečieme pokiaľ sa na vrchu paprík nevytvoria čierne "pľuzgiere".
-
3
Horúcu upečenú papriku vložíme do vhodnej misy, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Potom papriku očistíme od šupky - ide dolu ľahko (iba zo zelenej papriky ide dolu dosť zle, preto ju veľmi nepoužívam).
-
4
Očistenú papriku pokrájame na tenké pásiky, pridáme olivový olej, soľ, korenie, prelisovaný cesnak, balzamikovú redukciu alebo balzamikový ocot (ak použijete ocot, je potrebné jemne dosladiť medom - redukcia je sladšia, tam med netreba). Premiešame, prikryjeme a necháme v chladničke dobre vychladiť - najlepšie cez noc, alebo aspoň 5-6 hodín.
-
5
Podávame posypané slaným syrom a čerstvými bylinkami podľa chuti, napríklad s hriankou alebo chrumkavou bagetou. Jednoduché a mimoriadne chutné jedlo.
Ja tiež zvyčajne primiešam niečo čerstvé zelené posekané - oregano, tymián aj s mätou som už robila ... tentoraz som mala po ruke akurát bazalku, tak som šupla navrch tú ... ale je to dobrota s akoukoľvek bylinkou ;-)