Prudko žravé pečené šampiňóny plnené syrovo-šunkovou zmesou fotorecept
Foto: siuuu
Ja a huby veľmi nie sme kamaráti, toto je jeden z mála receptov, kde ich dokážem zjesť. Recept mám už veľa rokov - Zobraziť celý popisJa a huby veľmi nie sme kamaráti, toto je jeden z mála receptov, kde ich dokážem zjesť. Recept mám už veľa rokov - jeho pôvod si už nepamätám, postupne som si ho trocha vylepšila podľa seba. Nerobím ich často, možno 1-2x do roka, ale vtedy si ich viem vychutnať.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
12 ks väčšie (alebo 4 maxi na grilovanie) |
|
1/2 ks |
|
50-70 g kvalitná |
|
40 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti (strúhaný) |
|
3-4 strúčiky |
|
70 ml |
|
1 ks (Bambino v črievku) |
|
Postup
-
1
Pripravíme si všetky suroviny - šampiňóny očistíme, vylúpneme nožičky a opatrne vydlabeme vnútro tak, aby sme nepoškodili spodnú časť. Nožičky aj vnútro pokrájame na malé kúsky. Rovnako na drobno pokrájame pór a šunku, syr nastrúhame, alebo použijeme strúhaný, olivový olej zmiešame s prelisovaným cesnakom.
-
2
Pór a šampiňony orestujeme na masle do zmäknutia, pridáme šunku a nakoniec syr (viem, že tavený syr nepatrí medzi zdravé veci, ale v tomto recepte by som ho nenahrádzala iným syrom - nedocielite tú dokonalú chuť - a raz za čas sa dá prežiť aj tavený syr), ochutíme soľou a korením.
-
3
Olivový olej zmiešame s prelisovaným cesnakom a touto zmesou potrieme vydlabané hlavičky šampiňónov najskôr zvnútra a nakoniec (po naplnení) aj zvonku.
-
4
Takto pripravené klobúčiky naplníme zmesou, potrieme cesnakovo-olejovou zmesou aj zvonku - klobúčiky zospodu aj zvrchu naplnenú zmes - cesnak dodá výbornú chuť (potieram mašlovačkou ale najlepšie sa to robí aj tak rukami). Uložíme na pekáč vyložený papierom na pečenie, posypeme strúhaným syrom a v rúre zohriatej na 180 °C pečieme cca 25 - 30 minút (podľa veľkosti šampiňónov).
-
5
Podávame napríklad s hriankami, chrumkavou bagetou alebo šalátom - prípadne s inou prílohou podľa chuti.
Diskusia k receptu