Foto: kvakac
Mate radi paštétu? Ja áno. Toto mám recept od nemenovaného výrobcu.
porcií
príprava
na 70-80 °C
Suroviny
575 g mleté (mix hovädzie - bravčové) |
|
300 g |
|
100 g surová |
|
25 g (82 %) |
|
120 ml (33 %) |
|
Koreniny: | |
10 g |
|
10 g |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1/3 KL |
|
1 PL (alebo biely kryštálový) |
|
1 KL (nemusí byť) |
|
Postup
-
1
Kuracie pečienky so slaninou, smotanou a maslom rozmixujeme na hladko. Pridáme k mletému mäsu (oká 3 mm) plus koreniny. Všetko dobre zmiešame, miešame tak dlho až sa vytvorí lepivá súdržná hmota.
-
2
Teraz to môžeme dať do pohárov a do pary. Ďalšia možnosť je dať to do sáčku a do šunkovaru, ako robím ja. Vrch sáčku uzavrieme a nasadíme vrchnák s pružinou. Necháme postať v chlade aspoň 2 hodiny. Potom to dáme variť podľa teplomeru na 70 - 80 °C na teplomere je to vyznačené červenou farbou. Varíme dve hodiny tak, že vrch šunkovaru nie je vo vode. Po tejto dobe to dáme prudko ochladiť. Až potom otvoríme šunkovar a prebytočnú vodu vylejeme a znovu chladíme v chladničke aspoň 12 hodín.
-
3
Potom už len krájame a degustujeme. Málo chleba, veľa paštéty, lebo od chleba sa priberá. Malá rada na záver - nikoho nevolajte na návštevu, lebo vám to zjedia. Je to totiž nebo a dudy.
Krásná práce a ještě krásnější fotečky!!
Vďaka za koment. Veľmi múdre rozhodnutie. Ja som zarobil na druhu dávku. V piatok je sviatok tak sa idú sadiť zemiaky a toto bude svačina. Je prvého mája a v tedy sa sadia zemiaky, ak moc nenaprší, keď naprší bude sa ľahšie kopať.
Vďaka za koment. Kolená v konzerve aj ja mám rád. Tiež dobrota.
Vďaka za koment. Je to pravda, každý len otvára zobák ako malé vtáčence - daj. Tak to využijem na piatok, budu sa sadiť zemiaky. Už som zarobil na druhu dávku. V Lidli mali lacný mix mletého mäsa, tak to spotrebujem.
Treba dať na chladničku petlicu s visiacim zámkom a kľúčik na retiazku okolo krku.
Klúčik na krk suseda a nesmí vědět, co se v lednici chladí!! haha
Pekny Kvakacsky recept ako stvoreny na sadenie zemiakov ;-)
Vďaka za koment. Dá sa aj tak, no bude trochu iná chuť, ale tiež dobrá. Robím aj tak no potom už nie je taká zrnitá. Bravčové je mäkké, no ja by som tam namiešal trochu kolená a karé.
Vďaka za koment. To mám od známeho on robí paštéty na predaj. Raz som ju u neho jedol a od vtedy mám recept. Je to dobré na také pohostenie najmä na chate a celkové v prírode.
Vďaka za koment. To množstvo mäsa je robené na šunkovar. Ten je na kilo mäsa. Viac tam sa nedáva, lebo potom tá spružína to zatlačí veľmi a roztrhá sa sáčok pri varení.
Vďaka za koment. To je a preto som napísal, že neukazovať návšteve. Veď si to urobíme pre seba, tak nech to riadne chutí.
Vďaka za koment. Keď už sa veľa najedia, tak nech si aj zašportujú pre štíhlu líniu.
Vďaka za koment. Tiež robím rôzne druhy mäsa a paštéty. Tie kupované v hypermarketoch už nestoja za nič. Preto je najlepšie doma spraviť.
Ja som pastetova, od malicka, chlieb bud s pastetou, alebo s dzemom. Mala som rada tu klasicku pecenovu a ked sa objavila Majka, tak aj tu.
Obcas podlahnem a dovleciem domov to, co ma takyto nazov. Sama seba nechapem. Otvorim, ochutnam, vyhodim. Tak naco ich kupujem?!
Kedysi sme pastety robili ori zabijacke, do konzerv.
Daaavno nezabijame. Idvtedy som viac razy skusila spravit do skla. Lenze aj ked ich naplnim div nie kopcom, pri vareni sa obsah skcvrne a na povrchu sa vytvori sivasty povlak. To co je pod nim je v poriadku, ale ten vrch nema dobru chut.
Neviete niekto poradit co s tym,?
Ja som pastetova, od malicka, chlieb bud s pastetou, alebo s dzemom. Mala som rada tu klasicku pecenovu a ked sa objavila Majka, tak aj tu.
Obcas podlahnem a dovleciem domov to, co ma takyto nazov. Sama seba nechapem. Otvorim, ochutnam, vyhodim. Tak naco ich kupujem?!
Kedysi sme pastety robili ori zabijacke, do konzerv.
Daaavno nezabijame. Idvtedy som viac razy skusila spravit do skla. Lenze aj ked ich naplnim div nie kopcom, pri vareni sa obsah skcvrne a na povrchu sa vytvori sivasty povlak. To co je pod nim je v poriadku, ale ten vrch nema dobru chut.
Neviete niekto poradit co s tym,?
Vďaka za koment. Oplatí sa spraviť je fakt chutná.
Vďaka za koment. Ten sivastý povlak je v poriadku, to je výluh tepelnej úpravy pečienky. Každá pečienka má v sebe určitú horkosť, preto je treba ju dôkladne očistiť odblaniť a vyrezať tie kanáliky. Keď nie som si istý pôvodom pečienky, tak ju niekedy aj do mlieka namočím na 12 hodín pred robením.
Vďaka za niekoľkonásobný koment. To sa teraz stava častejšie, že nie je vidieť napísaný komentár.