Hrubozrnná paštéta fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 29. apríla 2020
Hrubozrnná paštéta (fotorecept)
Foto: kvakac

Mate radi paštétu? Ja áno. Toto mám recept od nemenovaného výrobcu.

10
porcií
20 minút
príprava
120 minút
na 70-80 °C

Suroviny

575 g mleté (mix hovädzie - bravčové)
300 g
100 g surová
25 g (82 %)
120  ml (33 %)
Koreniny:
10 g
10 g
1 PL
1 PL
1/3 KL
1 PL (alebo biely kryštálový)
1 KL (nemusí byť)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kuracie pečienky so slaninou, smotanou a maslom rozmixujeme na hladko. Pridáme k mletému mäsu (oká 3 mm) plus koreniny. Všetko dobre zmiešame, miešame tak dlho až sa vytvorí lepivá súdržná hmota.

    Hrubozrnná paštéta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Teraz to môžeme dať do pohárov a do pary. Ďalšia možnosť je dať to do sáčku a do šunkovaru, ako robím ja. Vrch sáčku uzavrieme a nasadíme vrchnák s pružinou. Necháme postať v chlade aspoň 2 hodiny. Potom to dáme variť podľa teplomeru na 70 - 80 °C na teplomere je to vyznačené červenou farbou. Varíme dve hodiny tak, že vrch šunkovaru nie je vo vode. Po tejto dobe to dáme prudko ochladiť. Až potom otvoríme šunkovar a prebytočnú vodu vylejeme a znovu chladíme v chladničke aspoň 12 hodín.

    Hrubozrnná paštéta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom už len krájame a degustujeme. Málo chleba, veľa paštéty, lebo od chleba sa priberá. Malá rada na záver - nikoho nevolajte na návštevu, lebo vám to zjedia. Je to totiž nebo a dudy.

    Hrubozrnná paštéta (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

fialka49
Dám na tvoju radu, keď to máš odskúšané: Málo chleba, veľa paštéty, lebo je fakt pravda, že od chleba sa priberá a nikoho nezavolám na návštevu, lebo ak to teda všetko zjedia, keď je to nebo a dudy... a ja čo potom budem mať? V sobotu spravím.
haji
Nic proti ničemu, právě jsem snědla banán a teď se musím dívat na tvůj receptík. Jsem paštékožrút. Sice opatrný, ale jsem. Slintám a aj slzy mi vyskočily!
Krásná práce a ještě krásnější fotečky!!
haji
Bezpečnější bude varianta do skla. Bo nevím, kdo a co by muselo na chladničke ležat, než by sa paštéta vychladila podle predpisu!!
kvakac
@fialka49 (29.4.2020 12:24)

Vďaka za koment. Veľmi múdre rozhodnutie. Ja som zarobil na druhu dávku. V piatok je sviatok tak sa idú sadiť zemiaky a toto bude svačina. Je prvého mája a v tedy sa sadia zemiaky, ak moc nenaprší, keď naprší bude sa ľahšie kopať.
kvakac
@haji (29.4.2020 13:32)

Vďaka za koment. Je to pravda, každý len otvára zobák ako malé vtáčence - daj. Tak to využijem na piatok, budu sa sadiť zemiaky. Už som zarobil na druhu dávku. V Lidli mali lacný mix mletého mäsa, tak to spotrebujem.
kvakac
@haji (29.4.2020 13:34)

Treba dať na chladničku petlicu s visiacim zámkom a kľúčik na retiazku okolo krku.
evanaaa
Robievam podobnú paštéčku, ale len na rýchlu spotrebu....Hneď ako som zbadala obrázok, vedela som, kto je autorom tohoto veľdiela :), tak aby mi recept neušiel ukladám si ho do KK, a niekedy zrealizujem. To množstvo mäsa sa musí dodržať presne?
zolik
Od chleba sa nielen pribera, ale sa nanho aj tazko robi.
Pekny Kvakacsky recept ako stvoreny na sadenie zemiakov ;-)
kvakac
@bravcovinka (29.4.2020 15:11)

Vďaka za koment. Dá sa aj tak, no bude trochu iná chuť, ale tiež dobrá. Robím aj tak no potom už nie je taká zrnitá. Bravčové je mäkké, no ja by som tam namiešal trochu kolená a karé.
kvakac
@farbuska (29.4.2020 15:56)

Vďaka za koment. To mám od známeho on robí paštéty na predaj. Raz som ju u neho jedol a od vtedy mám recept. Je to dobré na také pohostenie najmä na chate a celkové v prírode.
kvakac
@evanaaa (29.4.2020 17:34)

Vďaka za koment. To množstvo mäsa je robené na šunkovar. Ten je na kilo mäsa. Viac tam sa nedáva, lebo potom tá spružína to zatlačí veľmi a roztrhá sa sáčok pri varení.
kvakac
@terinka55 (29.4.2020 17:44)

Vďaka za koment. To je a preto som napísal, že neukazovať návšteve. Veď si to urobíme pre seba, tak nech to riadne chutí.
kimlo
Tak teraz si mi ulahodil, tiež som pastekovy typ a milujem takéto osvedčené recepty, rád ho čo najskôr vyskúšam. Tiež si pašteky robím svoje, ale aj kupujem od súkromníkov a koštujem... vďaka za recept kamarát.
mathias
Hotová alchýmia a hlavne tých 575 gramov.Ak dám 580 g pokazím to?
kvakac
@kimlo (29.4.2020 19:28)

Vďaka za koment. Tiež robím rôzne druhy mäsa a paštéty. Tie kupované v hypermarketoch už nestoja za nič. Preto je najlepšie doma spraviť.
2x haji a bembo
bembo
Paráda.Uložená už je,už len kúpiť suroviny a vyrobiť.
1x kvakac
sovka62
Este ze som sa pred chvilou najedla zemiakovych placiek! Inak by som asi slintala ako bernardin, tak dobre to vyzera.
Ja som pastetova, od malicka, chlieb bud s pastetou, alebo s dzemom. Mala som rada tu klasicku pecenovu a ked sa objavila Majka, tak aj tu.
Obcas podlahnem a dovleciem domov to, co ma takyto nazov. Sama seba nechapem. Otvorim, ochutnam, vyhodim. Tak naco ich kupujem?!
Kedysi sme pastety robili ori zabijacke, do konzerv.
Daaavno nezabijame. Idvtedy som viac razy skusila spravit do skla. Lenze aj ked ich naplnim div nie kopcom, pri vareni sa obsah skcvrne a na povrchu sa vytvori sivasty povlak. To co je pod nim je v poriadku, ale ten vrch nema dobru chut.
Neviete niekto poradit co s tym,?
1x kvakac
sovka62
Este ze som sa pred chvilou najedla zemiakovych placiek! Inak by som asi slintala ako bernardin, tak dobre to vyzera.
Ja som pastetova, od malicka, chlieb bud s pastetou, alebo s dzemom. Mala som rada tu klasicku pecenovu a ked sa objavila Majka, tak aj tu.
Obcas podlahnem a dovleciem domov to, co ma takyto nazov. Sama seba nechapem. Otvorim, ochutnam, vyhodim. Tak naco ich kupujem?!
Kedysi sme pastety robili ori zabijacke, do konzerv.
Daaavno nezabijame. Idvtedy som viac razy skusila spravit do skla. Lenze aj ked ich naplnim div nie kopcom, pri vareni sa obsah skcvrne a na povrchu sa vytvori sivasty povlak. To co je pod nim je v poriadku, ale ten vrch nema dobru chut.
Neviete niekto poradit co s tym,?
1x kvakac
kvakac
@bembo (30.4.2020 12:24)

Vďaka za koment. Oplatí sa spraviť je fakt chutná.
kvakac
@sovka62 (30.4.2020 13:07)

Vďaka za koment. Ten sivastý povlak je v poriadku, to je výluh tepelnej úpravy pečienky. Každá pečienka má v sebe určitú horkosť, preto je treba ju dôkladne očistiť odblaniť a vyrezať tie kanáliky. Keď nie som si istý pôvodom pečienky, tak ju niekedy aj do mlieka namočím na 12 hodín pred robením.
kvakac
@sracz (1.5.2020 06:01)

Vďaka za niekoľkonásobný koment. To sa teraz stava častejšie, že nie je vidieť napísaný komentár.