Ensaimadas fotorecept
Foto: kucharka
Boli ste niekedy na Malorke? Skúsili ste ensaimadu? Alebo ste videli turistov, ktorí odtiaľ prileteli a nesú si veľké krabice previazané špagátom? Určite Zobraziť celý popisBoli ste niekedy na Malorke? Skúsili ste ensaimadu? Alebo ste videli turistov, ktorí odtiaľ prileteli a nesú si veľké krabice previazané špagátom? Určite v nich majú ensaimady... Na Malorke sú typickým dezertom.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Do hrnčeka s trochou vlažného mlieka dáme napučať droždie. Potom ho zmiešame s ostatnými surovinami na hladké cesto.
-
2
Cesto prikryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste, minimálne hodinu.
-
3
Medzitým si pripravíme plnku. Jednoducho všetko zmiešame.
-
4
Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku a rozdelíme na osem častí. Každú časť rozvaľkáme na placku o priemere 15-20 cm a potrieme plnkou.
-
5
Jemne zrolujeme na roládu. Nestláčame.
-
6
Musíme sa rozhodnúť, či chceme malé ensaimady, alebo veľké. Ak chceme malé, tak roládu stočíme do slimáka. Nestláčame. Ak chceme veľkú, tak rolády jednu za druhou napájame tak, že koniec vždy podstrčíme pod ten predošlý. Nestláčame. Medzi pospájanými roládami sa snažíme nechať trochu miesta, aby ensaimada pri pečení nenarástla do výšky, mala by byť skôr taká placatá.
-
7
Mne z tohto množstva vyšli štyri malé a jedna veľká ensaimada. Ešte ich necháme chvíľu podkysnúť a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme na 180 stupňov asi 15-20 minút.
-
8
Podávame posypané cukrom.
Tuk jde do plnky, do těsta se vlastně vsákne při pečení - to je fikané!
@matvejka , nie nejde. Presne ako písala @haji.
Pekný zvyšok nedele.
Preto, lebo sú aj iné plnky na ensaimady, veľmi populárna plnka je “cabello de angel”. To sú také jemné “vlasy andela”.... Robia sa z dužiny ovocia, každá krajina má svoje obľúbené, v Španielsku sa väčšinou robia z dužiny sladkej tekvice....
Určitě máš pravdu, ale táto plnka je s tukom, maslom a k tomu ještě tučné mandle, mně se moc líbí! Určitě bude fajnové aj s tekvicou, o tom nepochybuju.
Jeejda, ďakujem, som rada, že chutilo! Vyzerajú krásne, podarili sa na jednotku :-))
Veru tak, aj bez plnky sa dá. Vtedy dávam do cesta trošku muškátového oriešku.
A čím tenšie vyvaľkané, tým lepšie. :-))
Pekný večer.