Kysnutý mandľový koláč
Kysnutý mandľový koláč

Ensaimadas fotorecept

kucharka - fotkakucharka, 25. apríla 2020
Ensaimadas (fotorecept)
Foto: kucharka

Boli ste niekedy na Malorke? Skúsili ste ensaimadu? Alebo ste videli turistov, ktorí odtiaľ prileteli a nesú si veľké krabice previazané špagátom? Určite v nich majú ensaimady... Na Malorke sú typickým dezertom.

8
porcií
20 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
60 g
100 ml vlažné
1 ČL
1 ks
 štipka
Plnka:
100 g
100 g mäkké
100 g mleté

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do hrnčeka s trochou vlažného mlieka dáme napučať droždie. Potom ho zmiešame s ostatnými surovinami na hladké cesto.

    Ensaimadas (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto prikryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste, minimálne hodinu.

    Ensaimadas (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si pripravíme plnku. Jednoducho všetko zmiešame.

    Ensaimadas (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku a rozdelíme na osem častí. Každú časť rozvaľkáme na placku o priemere 15-20 cm a potrieme plnkou.

    Ensaimadas (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jemne zrolujeme na roládu. Nestláčame.

    Ensaimadas (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Musíme sa rozhodnúť, či chceme malé ensaimady, alebo veľké. Ak chceme malé, tak roládu stočíme do slimáka. Nestláčame. Ak chceme veľkú, tak rolády jednu za druhou napájame tak, že koniec vždy podstrčíme pod ten predošlý. Nestláčame. Medzi pospájanými roládami sa snažíme nechať trochu miesta, aby ensaimada pri pečení nenarástla do výšky, mala by byť skôr taká placatá.

    Ensaimadas (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Mne z tohto množstva vyšli štyri malé a jedna veľká ensaimada. Ešte ich necháme chvíľu podkysnúť a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme na 180 stupňov asi 15-20 minút.

    Ensaimadas (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame posypané cukrom.

    Ensaimadas (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

farbuska
Hľa, aký pekný koláčik! Aj keď málokedy robievam kysnuté cesto, tento niekedy urobím. Ďakujem za recept a peknú jarnú predmájovú nedeľu prajem.
haji
Jejda, to je pěkný receptík, s radostí bych ochutnala. Ensaimadas je pro mě novinka, chutná, povedená! Díky za sdílení, milá @kucharka , jsi šikulka!
haji
@matvejka (26.4.2020 11:51)
Tuk jde do plnky, do těsta se vlastně vsákne při pečení - to je fikané!
kucharka
Ďakujem dievčence za pekné komentáre, vždy to poteší, keď sa recept niekomu páči...
@matvejka , nie nejde. Presne ako písala @haji.
Pekný zvyšok nedele.
kucharka
@haji , @matvejka.... ako tak rozmýšľam, tak neviem, či to vlastne bude pravda s tým tukom. Nie, nejde do cesta tuk, ale plnka nebude príčina.
Preto, lebo sú aj iné plnky na ensaimady, veľmi populárna plnka je “cabello de angel”. To sú také jemné “vlasy andela”.... Robia sa z dužiny ovocia, každá krajina má svoje obľúbené, v Španielsku sa väčšinou robia z dužiny sladkej tekvice....
haji
@kucharka (26.4.2020 21:45)
Určitě máš pravdu, ale táto plnka je s tukom, maslom a k tomu ještě tučné mandle, mně se moc líbí! Určitě bude fajnové aj s tekvicou, o tom nepochybuju.
jozka2
podla mna nejde do cesta maslo,to je v plnke ,ked sa na tenko rovnomerne rozotrie,len si myslim,ze sa potiera maslom,bud pred pecenim ,alebo hned po upeceni.
jozka2
chcela som este podotknut,ze sa asi este na tensie roztahuje,ale kolacik je urcite chutny aj tak
jozka2
@kucharka ,mas pravdu,cesto nekysne s tukom,ale ma sa na tensie roztiahnut a potriet maslom,poskladat nechat postat,znovu sa preklada atd.a potom ho mozes piect zrolovane je vyborne aj bez plnky.Ja ho plnim slanym tvarohom,kapustou,na sladko cim kolvek.Tento recept tu je tyrosku zjednoduseny,ale urcite tiez chutny
kucharka
@jozka2 (30.4.2020 03:36)
Veru tak, aj bez plnky sa dá. Vtedy dávam do cesta trošku muškátového oriešku.
A čím tenšie vyvaľkané, tým lepšie. :-))
Pekný večer.