Kysnutý mandľový koláč
Kysnutý mandľový koláč

Ensaimadas fotorecept

kucharka - bez fotkykucharka, 25. apríla 2020
Ensaimadas (fotorecept)
Foto: kucharka

Boli ste niekedy na Malorke? Skúsili ste ensaimadu? Alebo ste videli turistov, ktorí odtiaľ prileteli a nesú si veľké krabice previazané špagátom? Určite v nich majú ensaimady... Na Malorke sú typickým dezertom.

8
porcií
20 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
60 g
100 ml vlažné
1 ČL
1 ks
 štipka
Plnka:
100 g
100 g mäkké
100 g mleté

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do hrnčeka s trochou vlažného mlieka dáme napučať droždie. Potom ho zmiešame s ostatnými surovinami na hladké cesto.

    Ensaimadas (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto prikryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste, minimálne hodinu.

    Ensaimadas (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si pripravíme plnku. Jednoducho všetko zmiešame.

    Ensaimadas (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku a rozdelíme na osem častí. Každú časť rozvaľkáme na placku o priemere 15-20 cm a potrieme plnkou.

    Ensaimadas (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jemne zrolujeme na roládu. Nestláčame.

    Ensaimadas (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Musíme sa rozhodnúť, či chceme malé ensaimady, alebo veľké. Ak chceme malé, tak roládu stočíme do slimáka. Nestláčame. Ak chceme veľkú, tak rolády jednu za druhou napájame tak, že koniec vždy podstrčíme pod ten predošlý. Nestláčame. Medzi pospájanými roládami sa snažíme nechať trochu miesta, aby ensaimada pri pečení nenarástla do výšky, mala by byť skôr taká placatá.

    Ensaimadas (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Mne z tohto množstva vyšli štyri malé a jedna veľká ensaimada. Ešte ich necháme chvíľu podkysnúť a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme na 180 stupňov asi 15-20 minút.

    Ensaimadas (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame posypané cukrom.

    Ensaimadas (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Hľa, aký pekný koláčik! Aj keď málokedy robievam kysnuté cesto, tento niekedy urobím. Ďakujem za recept a peknú jarnú predmájovú nedeľu prajem.
@haji , @matvejka.... ako tak rozmýšľam, tak neviem, či to vlastne bude pravda s tým tukom. Nie, nejde do cesta tuk, ale plnka nebude príčina.
Preto, lebo sú aj iné plnky na ensaimady, veľmi populárna plnka je “cabello de angel”. To sú také jemné “vlasy andela”.... Robia sa z dužiny ovocia, každá krajina má svoje obľúbené, v Španielsku sa väčšinou robia z dužiny sladkej tekvice....