Hrušky ako uhorky
vyskúšala som, mne chutili, lebo mám radšej slané veci
Sterilizovaná cvikla
Úroda cvikly, ktorú sme pozbierali zo záhradky, je už v pohároch. Bude na zimu....
Sendvič s plnenými jalapeňos papričkami
Papriky zrežeme na hrubých koncoch a malým nožom vyrežeme semiačka a žily. Poriadne ich vyklepeme, aby ostali...
24-hodinové uhorky
Ak si chcete rýchlo pochutiť na uhorkách mám starý recept na 4l :
Kapia v sladkokyslom náleve
To je recept na kapiu bez oleja.
Rýchla slivková marmeláda
Príprava slivkového lekváru trvá niekoľko hodín a aj keď výsledok rozhodne stojí za to, ak sa vám ho nechce variť, existuje aj rýchla alternatíva – slivkový džem....
Ako uskladniť poškodené jablká
Nakoľko máme veľa krásnych jabĺk, ale nedajú sa uskladniť, pretože ich nestriekame a každé jedno...
Omáčka z bystrických sliviek
...to až v dnešných časoch, ale na jazyku mi ostala chuť omáčky lady Ann, ešte z 50. rokov, ktorú nám varila z bielych sliviek, pravdepodobne druhu „Tipala“....
Zeleninový šalát
1kg hlávkového zelí, 1kg cibule, 1 kg paprik masitých, 5 ks krájených chilli papriček, 50 tablet sacharinu,...
Pečený figový lekvár
Recept na figový lekvár na rýchlu spotrebu pečený v rúre.
Sterilizovaný základ na paradajkovú polievku
Pri zaváraní trochu roboty, ale v zime si uvaríme polievku ako z čerstvých paradajok.
Sterilizované párky s fazuľou
Stačí otvoriť pohár, prihriať a večera je hotová. Stačí k tomu len krajec chleba.
Paradajkovo-bazalková omáčka na zimu
Chuť čerstvých sladkých paradajok, ktorú si viete vychutnať aj v zime. Túto omáčku varím každý rok, moje deti ju majú veľmi radi....
Domáca slivkovo-čokoládová nátierka
Chutná nátierka len z 3 ingrediencií - zrelých sladkých sliviek, kvalitnej horkej čokolády a kakaa....
Jahodová nátierka s červenou paprikou
Netradičná nátierka so zníženým obsahom cukru je chutná na pečive s maslom, ale aj ako pikantná...
Čerešňové čatní (chutney)
Aromatická sladkokyslá čerešňová príloha, ktorá sa hodí ku grilu, k pečenému mäsu, ale je to veľmi chutné aj so syrom a kúskom chleba....
Zapekaná focaccia s morušovým džemom
Zaváranie nie je len o povinnosti spracovať zeleninu a ovocie do džemov, kompótov, čalamád, pyré či...
Josta lekvár s jablkami
Josta je kríženec čiernej ríbezle a egreša. Je plná vitamínov, určite poteší v zimných mesiacoch....
Hroznové želé
Či už na chlebíku s maslom alebo ako skvelú prílohu k syrom a čerstvej bagete, hroznové...
Jablkovo-marhuľové pyré
Jednoduchý recept na prípravu jablkového pyré s marhuľami. Bez zdĺhavého varenia, sterilizácie a pridaného cukru, iba zrelé a sladké ovocie s príchuťou vanilky alebo škorice....
Šípkový džem
Šípkový džem je prácny, ale veľmi chutný. Preto som sa rozhodla napísať ako sa postupuje pri jeho výrobe....
Čerešne v mede
Tohtoročnú čerešňovú sezónu už máme za sebou, ale recept na zavárané medové čerešne sa určite hodí aj na budúci rok....
Černicovo-hruškový lekvár
Lahodná chuť, treba vyskúšať...
Čalamáda s kalerábom gigantom
Veľmi chutná čalamáda, v ktorej je kapusta nahradená kalerábom gigantom.
Nakladané mrkvičky
Kto má záhradu, tak to pozná. Na jeseň sa vyberie mrkva a je rôznej veľkosti....
Kompót z arónie
Plody arónie sú veľmi zdravé. Jeden zo spôsobov, ako ich uchovať na zimu, je...
Čerešňový džem podľa babky
Čerešne umyjeme a očistíme od stopiek. Umyté vložíme do hrnca s cca deci až dve vody....