Foto: stef
Šípkový džem je prácny, ale veľmi chutný. Preto som sa rozhodla napísať ako sa postupuje pri jeho výrobe. Robím všetko vždy od oka Zobraziť celý popisŠípkový džem je prácny, ale veľmi chutný. Preto som sa rozhodla napísať ako sa postupuje pri jeho výrobe. Robím všetko vždy od oka a ak je málo sladký, tak ho dochucujem ešte cukrom. Nazbierané šípky triedim na veľké a malé. Veľké na džem a malé na čaj. Malé rozložím na pekáč v tenkej vrstve – sušia sa takto cca 4 týždne. Po 4 týždňoch ich rozmixujem a znova nechám cca 3 dni aby sa presušili. Presušené na vetre presýpam a odstránim žlté vlásky. Preosiate dávam do fliaš a robím z nich čaj.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Výroba džemu je prácnejšia, ale zasa všetko záleží od počtu pomocníkov a ako si podelíte úlohy. Šípky umyjeme – osušíme a nožíkom so špičkou odrežeme čierny koniec šípky, rozpolíme na polovicu. Vyberieme prostriedok - jadierka aj vlásky. Za tie roky čo robím džem som sa ani raz neporezala.
-
2
Rozpolené šípky znova umyjeme, posypeme 1 PL želírovacieho cukru a 5 PL kryštálového cukru. Premiešame, necháme chvíľu odstáť dáme do kastróla a zalejeme horúcou vodou tak, aby bola len trocha od povrchu šípok. V pohári si ešte pripravíme horúcu vodu, ak by bolo treba doliať a ak by bol džem hustý.
-
3
Povaríme asi 10-15 minút, keď sa vytvorí pena, ponorným mixérom rozmixujeme. Ak je džem hustý prilejeme horúcu vodu. Mixujeme do hladkej kaše - súčasne varíme a mixujeme dokiaľ džem neurobí "bubliny". Nezabudnite, že džem ešte po vychladnutí trochu stuhne. Nalejeme do fliaš a necháme v teple džem odpočívať - chutí výborne.
Diskusia k receptu