Šípkový džem
Šípkový džem

Šípkový džem fotorecept

stef - bez fotkystef, 7. novembra 2023
Šípkový džem (fotorecept)
Foto: stef

Šípkový džem je prácny, ale veľmi chutný. Preto som sa rozhodla napísať ako sa postupuje pri jeho výrobe. Robím všetko vždy od oka Zobraziť celý popisŠípkový džem je prácny, ale veľmi chutný. Preto som sa rozhodla napísať ako sa postupuje pri jeho výrobe. Robím všetko vždy od oka a ak je málo sladký, tak ho dochucujem ešte cukrom. Nazbierané šípky triedim na veľké a malé. Veľké na džem a malé na čaj. Malé rozložím na pekáč v tenkej vrstve – sušia sa takto cca 4 týždne. Po 4 týždňoch ich rozmixujem a znova nechám cca 3 dni aby sa presušili. Presušené na vetre presýpam a odstránim žlté vlásky. Preosiate dávam do fliaš a robím z nich čaj.

5
porcií
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

cca 550 g
1 PL
5 PL
cca 4 dl (horúca)




Postup

  1. 1

    Výroba džemu je prácnejšia, ale zasa všetko záleží od počtu pomocníkov a ako si podelíte úlohy. Šípky umyjeme – osušíme a nožíkom so špičkou odrežeme čierny koniec šípky, rozpolíme na polovicu. Vyberieme prostriedok - jadierka aj vlásky. Za tie roky čo robím džem som sa ani raz neporezala.

    Šípkový džem (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozpolené šípky znova umyjeme, posypeme 1 PL želírovacieho cukru a 5 PL kryštálového cukru. Premiešame, necháme chvíľu odstáť dáme do kastróla a zalejeme horúcou vodou tak, aby bola len trocha od povrchu šípok. V pohári si ešte pripravíme horúcu vodu, ak by bolo treba doliať a ak by bol džem hustý.

    Šípkový džem (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Povaríme asi 10-15 minút, keď sa vytvorí pena, ponorným mixérom rozmixujeme. Ak je džem hustý prilejeme horúcu vodu. Mixujeme do hladkej kaše - súčasne varíme a mixujeme dokiaľ džem neurobí "bubliny". Nezabudnite, že džem ešte po vychladnutí trochu stuhne. Nalejeme do fliaš a necháme v teple džem odpočívať - chutí výborne.

    Šípkový džem (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

sobon
Mas moj obdiv, tento rok sa skusim prekonat a vyskusam ten slavny sipkovy dzemik, velmi ma to laka😉si sikovna!
farbuska
Vďaka za tento recept. Šípkový džem/lekvár mám veľmi rada. Za prácnosť bohatá odmena, lebo je bez nepríjemných a pichľavých chĺpkov. Počula/čítala som aj o skratkách, ale žiadna naozaj plnohodnotne nefunguje. Naozaj treba ručne vybrať tie jadierka a vlásky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia