Foto: tatranka
Každý rok si robievam pár fliaš domáceho leča.No vždy vyčkám na nejaké zľavy,preto že záhradu nemám a všetky produkty nakupujem.Ten čas je tu. Viem,že máte Zobraziť celý popisKaždý rok si robievam pár fliaš domáceho leča.No vždy vyčkám na nejaké zľavy,preto že záhradu nemám a všetky produkty nakupujem.Ten čas je tu. Viem,že máte svoje recepty na tento druh zavárania,ale nedá mi,aby som neuviedla svoj.Možno sa bude mladým gazdinkám hodiť.Zaváram ho takto asi 40 rokov.Ešte sa mi ani jedna fľaša nepokazila. Takže ponúkam svoj spôsob zavárania. tatranka
príprava
na 180 °C
Suroviny
4 kg |
|
2,5 kg |
|
1 kg |
|
3-4 polievkové lyžice |
|
25 g |
|
2,5 dcl |
|
kávová lyžička na pohár na zaliatie fliaš |
|
Postup
-
1
Umyjem si paradajky,papriky.Ošúpem cibuľu.
-
2
Cibuľu nakrájam na väčšie kúsky.Papriku na pásiky a paradajky na mesiačiky.Pripravím si 6 dkg soli / 3-4 pol.lyžice./Balíček sladkej peknej červenej,mletej papriky.
-
3
Do rajnici v ktorej robím lečo,si nalejem 2,5 dcl stolového oleja.Nechám rozohriať.Pridám cibuľku,orestujem.Potom pridám papriku.Posolím.Prikryté nechám dusiť asi 15-20 minút.
-
4
Keď mi v rajnici obsah papriky a cibule klesne asi o jednu tretinu,pridám pokrájané paradajky.Takto ich nechám spolu variť.Keď paradajky pustia šťavu a sú už na pól uvarené,Rozmiešam si v deci vody,sáček s paprikou.Tým zalejem celú masu.Neodporúčam len suchou paprikou zasypať.Jednak by sa vám pekne rovnako nerozptýlila a naopak,lečo by vám začalo prihárať.
-
5
Asi po 10 minútach,lečo stiahnem z plameňa a plním do suchých,čistých fliaš.Asi 1-2 cm od okraja,nie celkom plný pohár.Potom zalejem malou lyžičkou stolového oleja.Fľaše uzavriem.V tom čase sú ešte poháre dobre teplé.
-
6
Potom si zapnem el.rúru spodný aj vrchný ohrev na 180 0C.Do trištvrte výšky hlbokého plechu nalejem teplú vodu,a poukladám poháre s lečom.Z tejto dávky by vám mali vojsť na raz všetky poháre. Nechám sterilizovať dvadsať minút.Pohár by mal byť po tejto dobe veľmi horúci-no nie vrieť! Povyberám ich a nechám 5 minút odpočívať. Pripravím si čistú utierku a prenesiem poháre hore dnom na ne.Takto to robím pri každej sterilizácii. Vidím na utierke,či niekde z pohára zaváranina nevyteká.
-
7
A tu je už koniec mojej práce.Kontróla pohárikov dopadla dobre.Už ich len poukladať do regálu k ostatným zaváraninám.Miesto som im už urobila.
-
8
A tu už pridané a uložené zavarené lečo.V zime,ako by sme našli.
P.S : používam presne opačný pomer papriky a paradajok. Ináč-ako ty:-))
Ale keďže ešte nemám zapojenú rúru, tak rozmýšľam nad zaváraním v umývačke riadu, vraj sa to dá, nemá niekto skúsenosti?
Umývačku riadu nemám,tak neviem odpovedať na tento spôsob zavárania.No verím,že si poradíš.Želám,aby sa ti práca s lečom vydarila aby si sa znej tešila.
Riskla som to s umývačkou a lečo je v poriadku, vrchnáky sa krásne chytili, a nevyzerá to, že by sa mi niektoré pokazilo..
Ale u nás sa nestratí, ja pridávam lečo do gulášov, do mäsovej omáčky na cestoviny. A nadôvažok, dcéra, ktorá mi "pomáhala" zistila, že to "chilli" je dobré.
Ďakujem za pochvalu fota.Myslím,že k receptu patrí zrozumiteľný popis a aj dobré foto.Aspoň na mňa to platí.
Tej paprike som sa prvý krát tiež čudovala,no bola som spokojná a už ináč ani nezaváram.Ak je paprika krásne sfarbená,pomôže to aj leču ku chuti aj farbičke.
Teší ma tvoja skúsenosť.Som rada,že si spokojná s receptami.
Vraj od cibule lečo horkne v pohári, takže cibuľu zapením na rajnici vtedy, ked ho idem v zime pripravovať.
V lete by som jedla lečo aj každý deň. Robím na maďarský spôsob: na masti osmažím cibuľu, pridám nejakú safalátku, klbásku na kocky a pridám najprv pokrájané rajčiny, lebo oni potrebuju na rozvarenie dlhšiu dobu. Až po ich rozvarení pridám pokrajanú papriku, prípadne aj chili. Tak paprika nie je vechťová, ale chrumkavá. Do odstavenej masy, ktorá je osolena a aj trochu osladená trst. cukrom pridám 1 vajce na zahustenie, ale ho už nevarím. Zrazí sa od vysokej teploty leca. Mňam...
Marienka,ďakujem za tvoj komentárik a aj pochvalu.Pozorne som si prečítala tvoj postup pri varení leča.Ja už teraz mám lečo zavarené.No v malom, na obed ho skúsim urobiť tak,ako to navrhuješ ty.Ďakujem za recept.
Ono je dobre mať po ruke aj niečo nové,preto že aj rutina jedného nemusí byť vždy najlepšia.
Ak tak urobím,dám ti vedieť,ako som bola spokojná.No teraz mám pár dôležitých zdravotných riešení pred sebou,takže to si hneď nebude.
Robil som ho minulý rok a vydarilo sa. Teraz robím ďalšiu várku. Recept je superextravynikajúci. Ďakujééém pekne.
Pozdravujem:)
Ďakujem za receptik a prajem pevné zdravie.