Ovocné pyré
Ovocné pyré

Jablkovo-marhuľové pyré

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 4. septembra 2023

Jednoduchý recept na prípravu jablkového pyré s marhuľami. Bez zdĺhavého varenia, sterilizácie a pridaného cukru, iba zrelé a sladké ovocie s príchuťou vanilky alebo Zobraziť celý popisJednoduchý recept na prípravu jablkového pyré s marhuľami. Bez zdĺhavého varenia, sterilizácie a pridaného cukru, iba zrelé a sladké ovocie s príchuťou vanilky alebo škorice. Vhodné aj do zásoby na zimné mesiace.

11 malých pohárov
porcií
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
1 kg
 dreň (alebo škorica mletá cejlónska)
2 PL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Na pyré použijeme len zrelé, prirodzene sladké a vopred pretriedené ovocie. Vyberieme len plody kvalitné, bez poškodenia alebo náznakov hniloby.

  2. 2

    Jablká dôkladne umyjeme, ošúpeme, odstránime jadrovníky a pokrájame na menšie kúsky. Marhule odkôstkujeme a nakrájame na tenké mesiačiky. Ak marhule nie sú z vlastnej záhrady, šupku môžeme odstrániť blanšírovaním (na 1-2 minúty ponoríme do vriacej vody, prudko schladíme v studenej vode, necháme odkvapkať a olúpeme).

  3. 3

    Nakrájané ovocie dáme do hrnca a dusíme pod pokrievkou pri miernej teplote cca 10-15 minút, kým sa nerozvarí. Občas premiešame a sledujeme, aby sa nepripálilo. Hoci pustí šťavu, ak je potrebné, podlejeme ho malým množstvom vody.

  4. 4

    Rozvarené ovocie v hrnci dôkladne rozmixujeme tyčovým mixérom na hladkú hmotu. Na dochutenie pridáme dreň z vanilkového struku alebo mletú cejlónsku škoricu na hrot noža. Bez pokrievky a za stáleho miešania povaríme pri miernej teplote ďalších cca 5-7 minút, aby sa odparila voda. Na záver pridáme citrónovú šťavu, aby si ovocie zachovalo pôvodnú farbu a pyré malo dostatočne hustú konzistenciu. Ešte 2-3 minúty povaríme a odstavíme zo zdroja tepla.

  5. 5

    Vriacim pyré naplníme sterilizované zaváracie poháre. Dôkladne uzavrieme viečkami, opatrne obrátime na 5 minút hore dnom (na kontrolu či dobre tesnia), potom postavíme do pôvodnej polohy a zabalíme do deky do vychladnutia, najlepšie na noc. Skladujeme v suchu. Z tohto množstva ovocia pripravíme cca 2,3 litra pyré. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

kucharka
Vidím, že sa pripravuješ na zimu, špajza ti musí vo švíkoch pukať :-)
To vám bude, samé dobroty …




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia