Domáca slivkovo-čokoládová nátierka fotorecept
Foto: kucharocka123
Chutná nátierka len z 3 ingrediencií - zrelých sladkých sliviek, kvalitnej horkej čokolády a kakaa. Je výborná do palaciniek, lievancov, smoothies, kaší alebo Zobraziť celý popisChutná nátierka len z 3 ingrediencií - zrelých sladkých sliviek, kvalitnej horkej čokolády a kakaa. Je výborná do palaciniek, lievancov, smoothies, kaší alebo len tak, na lyžičku. Môžeme si pripraviť aj zásobu na zimné mesiace.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Slivky zbavíme stopiek, dôkladne umyjeme a vykôstkujeme. Na prípravu nátierky však použijeme len sladké zrelé plody, bez známok poškodenia, hniloby alebo plesne.
-
2
Takto pripravené slivky nakrájame na štvrtinky.
-
3
Nakrájané slivky prepasírujeme na pyré, použila som ručný pasírovač na ovocie a zeleninu.
-
4
Slivkové pyré pripravené pomocou pasírovača.
-
5
Prepasírované pyré už nemixujeme, aby sme zabránili tvorbe nežiadúcich vzduchových bublín, nakoľko nátierku budeme sterilizovať. Ak je to potrebné, môžeme ho po pasírovaní ešte preliať cez sitko, aby sme odstránili prípadné tvrdšie drobné a nestráviteľné vlákna, ktoré pasírovač nezachytil.
-
6
Hotové pyré na ďalšie spracovanie.
-
7
Precedené pyré privedieme do varu, stiahneme teplotu a povaríme za stáleho miešania na miernom stupni ohrevu cca 10-15 minút, kým dostatočne zhustne. Počas varenia kontrolujeme, aby sa nepripálilo.
-
8
Pripravíme si kakaový prášok a čokoládu.
-
9
Čokoládu nalámeme na malé štvorčeky, vložíme do menšieho nerezového hrnca a rozpustíme nad vodným kúpeľom. Dno hrnca s čokoládou sa nesmie dotýkať hladiny vody v spodnom hrnci s vodou, inak by sa pripálila.
-
10
Do menšej nádoby odoberieme z hrnca 1-2 malé naberačky horúceho slivkového pyré, dôkladne v ňom rozmiešame preosiaty kakaový prášok a vrátime naspäť do hrnca. Súčasne pridáme rozpustenú čokoládu a za stáleho miešania metličkou spolu povaríme cca 10 minút, kým vznikne hustejší hladký krém.
-
11
Horúcim krémom naplníme čisté zaváracie poháre, dôkladne uzatvoríme viečkami a sterilizujeme pri teplote 80 °C cca 10 minút. V hrnci necháme vychladnúť. Na druhý deň poháre uskladníme na suché, chladnejšie a tmavé miesto.
-
12
Z množstva surovín uvedených v tomto recepte zavaríme 4 poháre nátierky (pohár o objeme 300 ml). Ja som použila dvojnásobné množstvo ingrediencií, zavarila som spolu 8 pohárov. Dobrú chuť!
-
13
Poznámka: V prípade, že pasírovač na ovocie nemáme, slivkové pyré pripravíme tak, že najprv odstránime šupku zo sliviek blanšírovaním (krátke ponorenie sliviek do vriacej vody na cca 1- 2 minúty a následné ochladenie v ľadovej vode), potom slivky olúpeme, nakrájame na štvrtinky, ponorným mixérom rozmixujeme na pyré a necháme odstáť v chlade minimálne 2 hodiny.
Ďakujem pekne.
Ďakujem.
Kedysi dávno som to robila a je to veľmi dobré …. Ďakujem za recept.
Ďakujem za komentár. Toto je zdravšia verzia "nutelly bez orechov", neobsahuje žiadny ďalší pridaný cukor, len čistá chuť sladkých sliviek, kakaa a kvalitnej horkej čokolády s minimom cukru.
Ďakujem za pekný komentár.