
Sterilizovaná cvikla s chrenom
Jeseň je veľmi vhodné obdobie na prípravu zdravej pochúťky na celý rok....

Hruškovo-citrusový džem s koňakom
Džem z hrušiek a pomarančov, jemne kyslastý, doplnený arómou koňaku. Skvelý na palacinky, ...

Kompót z hrušiek s vanilkou a so zázvorom
Tento kompót som pripravila, keď sa mi doma nazbieralo viac hrušiek, než sme stíhali zjesť....

Tomčianska cvikla
Ak idete robiť cviklu, na 10 kg budete potrebovať asi 4, 5 litra tohto nálevu...

Džem zo žltej cukety
Veľmi chutný džem, aj napriek tomu, že je z cukety.

Paradajkovo-cibuľový šalát na zimu
Keď na jeseň pozberám na záhrade všetky paradajky, sú medzi nimi aj zelené, ktoré vonku už nedozrejú....

Horčica z cukety
Cuketu očistíme a nakrájame na kocky, dáme do hrnca, pridáme nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak...

Domáci lekvár zo šípok (sverbovuzy)
Od známeho sme dostali cca 5 kg čerstvo nazbierané šípky – v našom nárečí šípky voláme sverbovuza...

Hustý domáci paradajkový pretlak
Ponukám recept na paradajkový pretlak, ktorý používam do varenia.
Lahodný domáci kečup
Kečup s chuťou a vôňou leta. Domácemu kečupu sa ten z obchodu nevyrovná....

Paradajkový džem s čili
Džem výborne chutí s tvrdými syrmi, pečeným mäsom alebo ako netradičná nátierka.
Figovo-čokoládový džem (ovocná Nutella)
Jednoduchý, rýchly a chutí fantasticky!!! Ak máte väčšiu úrodu fíg, tak určite vyskúšajte....

Slivkový lekvár pečený v rúre
Pred rokmi tento recept som získala od kamarátky z Čiech a odvtedy slivkový lekvár inak nerobím....

Slivkový lekvár, pravý, hustý, do buchiet
Vyskúšala som už veľa spôsobov na prípravu lekváru, takého, ktorý bude hustý a nevytečie mi z buchiet....

Nakladané slivky s kakaom
Tieto slivky v kakau sú výborné. Robím ich každý rok, ak slivka zarodí....

Marhuľový džem s kúskami ovocia
Podľa tohto receptu si môžete pripraviť džem aj z iného ovocia.

Uhorková lahôdka
Urodilo sa mi veľa uhoriek a hľadala som na internete iný spôsob ako ich zavárať. A...

Sterilizovaná cvikla
Úroda cvikly, ktorú sme pozbierali zo záhradky, je už v pohároch. Bude na zimu....

Čalamáda s kalerábom gigantom
Veľmi chutná čalamáda, v ktorej je kapusta nahradená kalerábom gigantom.

Nakladané mrkvičky
Kto má záhradu, tak to pozná. Na jeseň sa vyberie mrkva a je rôznej veľkosti....

Jablkové plátky v pohári
Dostala som jablká, nie sú na odloženie, iba na priamy konzum alebo na zaváranie. Pripravila som strúhané jablká, tentokrát na plátky....

Kompót z arónie
Plody arónie sú veľmi zdravé. Jeden zo spôsobov, ako ich uchovať na zimu, je...
Paradajkovo-bazalková omáčka na zimu
Chuť čerstvých sladkých paradajok, ktorú si viete vychutnať aj v zime. Túto omáčku varím každý rok, moje deti ju majú veľmi radi....
Hroznové želé
Či už na chlebíku s maslom alebo ako skvelú prílohu k syrom a čerstvej bagete, hroznové...

Rýchla slivková marmeláda
Príprava slivkového lekváru trvá niekoľko hodín a aj keď výsledok rozhodne stojí za to, ak sa vám ho nechce variť, existuje aj rýchla alternatíva – slivkový džem....

Jablká zavarené s kávou
Keď som pred rokmi našla tento recept v akomsi starom časopise, ihneď ma zaujal. Pre mňa dovtedy neznáma kombinácia surovín bola výzvou....

Domáca slivkovo-čokoládová nátierka
Chutná nátierka len z 3 ingrediencií - zrelých sladkých sliviek, kvalitnej horkej čokolády a kakaa....
Paradajkovo-papriková omáčka na zimu (základ na bolognese)
Výborná omáčka z letných surovín, plná pravej chuti voňavej zeleniny, na ktorej si môžete pochutnať v takejto podobe aj v zime....
Najlepší figový lekvár
Takto pripravený lekvár zachová chuť a aj pekný tvar figy....