Foto: sonulienka
Viem, že je tu už dosť receptov na bazový sirup, ale tento ma veľmi zaujal a je výborný, tak som sa rozhodla, že ho Zobraziť celý popisViem, že je tu už dosť receptov na bazový sirup, ale tento ma veľmi zaujal a je výborný, tak som sa rozhodla, že ho sem uverejním. Možno ho niekto skúsi.
Postup
-
1
Ja som robila tri dávky:
Najprv si prevaríme vodu a necháme vychladnúť. Zatiaľ si umyjeme a zostriháme bazu. -
2
Potom pridáme šťavu s 2 ks. citróna a 1 ks limetka. Jeden citrón a jednu limetku pokrájame a tiež pokrájame aj bylinky. Na jednu dávku som dala asi po 3 stonky medovky a tri stonky maty. Všetko dobre premiešame a zalejeme vychladnutou vodou a necháme odstáť 24 hodín.
-
3
Po 24-hodinách všetko s cedíme a dáme do vačšieho hrnca kde pridávame po 1 kg cukru a dobre rozmiešame. Na koniec dáme kyselinu citrónovú a varíme 30 minút. Počas varenie zberáme penu.
-
4
Po 30 minútach sirup odstavíme a na sporák si dáme ďalší hrniec do ktorého sme dali vodu, zapneme sporák aby sa voda hriala a sirup ešte teplý nalievame do pohárov,zavýčkujeme a vložíme do teplej vody kde sa bude sterilizovať.
-
5
Tu sú už v hrnci všetky poháre a sterilizujeme 20 minút.
-
6
Ešte dva sa mi nezmestili do hrnca- vyšlo mi 16 ks - 720 ml. pohárov.
-
7
Ešte poznámočka - keď zlievate odstátu šťavu musíte mať vždy 2 litre šťavy. Tak si vždy dajte ešte vodu prevariť aby ste mohli doliať.
A tu je na porovnanie sirup s trstinového cukru-ten tmavší a s obyčajného cukru ten bledší.
A prečo dávam do pohárov?
Lebo sirup sterilizujem nepridávam žiadne konzervačné prídavky a mám dobrú skúsenosť takto uskladňovať sirup. Keď si načneme pohár prelejeme do flašky a pijeme.
Ja tak isto pridávam medovku lekársku ,ale jú dám od oka do peravarenej vody,nechám vyluhovať tak 5 min.,vyberiem a nechám vychladiť a tak pridám močiť bazu.
V podstate je to stejné.
myslím-že je to v poriadku..:-)
len mam technicku otazku - preco sa baza musi dat luhovat do vychladnutej vody? ked tak nad tym rozmyslam, v teplej (nie zas 80 stupnov, ale takych 40 v pohode-to by sa lepsie vyluhovala nie?
www.akosatorobi.sk/video/1333/domaci-bazovy-sirup-recept-n...
Prajem Ti aby sa Ti podarila a hlavne aby chutil.
@sisama tam sú aj bylinky tak až tak necítiť bazu ako keď robíš čisto bazový sirup.
Aký je váš názor, že sa to dáva do studenej vody, nebolo by viac arómy, keby sa to uvarilo či zalialo horúcou či teplou vodou, ako čaj ?
Niekde dávajú k.citronovú až na koniec, niekde písali na začiatok, že sa vylúhuje viac arómy ?
Robím to prvý krát, prečítal viac receptov, tak si potom vyber ....
Pozdravujem.
Pozdravujem.
Dakujem za odpoevde na moje zvedave otazky:)
A teší ma, že chutil. Pozdravujem.
Nestratí, v kvete je obsah vitamínu C a B, a ten je v tom množstve aj tak zanedbateľný. Ale ostatné účinné látky sa varom nezničia. Keď varíš čaj, tiež účinkuje, hoci prešiel varom, a ajurvédske čaje sa varia 10-15 mionút.. Ja mám iný recept na sirup - od omamy, a tá varí každý rok kvantá, kde sa nechá baza 24 hodín stáť, rozpustiť cukor, prevrieť, naplniť horúcu do fliaš a sterilizovať 20 minút.
Aj recept musím pochváliť. Neviem, prečo som ja tento výborný sirup už asi 30 rokov nevarila????
PS: Plody bazy čiernej varom prejsť musia, obsahujú mierne jedovatý sambunigrín, ktorý môže vyvolať nepríjemné tráviace ťažkosti. Varom sa ale bez stopy zneutralizuje.
Srdečne ďakujem, teší ma, že sirup robievaš a chutí Vám. Ja idem robiť zajtra. Pozdravujem.