Pestrá chrumkavá čalamáda bez sterilizácie fotorecept

pusta - fotkapusta, 10. septembra 2015
Pestrá chrumkavá čalamáda bez sterilizácie (fotorecept)
Foto: pusta

Túto čalamádu robievam rada, lebo ju nemusím sterilizovať a zostane chrumkavá a chutná, hodí sa takmer ku všetkému, napr. krôznemu pečenému mäsu, k zabíjačkovým Zobraziť celý popisTúto čalamádu robievam rada, lebo ju nemusím sterilizovať a zostane chrumkavá a chutná, hodí sa takmer ku všetkému, napr. krôznemu pečenému mäsu, k zabíjačkovým špecialitám, k jaterniciam, ku klobáse či k rôznym cestovinám, dokonca k nedeľným vyprážaným rezňom.

1 dávka
porcia
420 minút
príprava

Suroviny

2000 g
1000 g
1000 g
500 g
400 g
300 ml
400 g
70 g
1 PL
1 ks na 1 pohár á 720 ml
3 ks
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Odstránila som z bielej hlávkovej kapusty vonkajšie poškodené listy, rozkrojila som ju na štvrtiny, vyrezala som hlúb, pokrájala na tenké prúžky, môžete ju aj nastrúhať, pokrájanú kapustu som dala do väčšej nádoby...

    Pestrá chrumkavá čalamáda bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...pridala som cibuľu, ktorú som očistila a pokrájala na tenké mesiačiky,...

    Pestrá chrumkavá čalamáda bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...nasledovali umyté neošúpané uhorky,ktorým som odkrojila oba konce a ktoré som nastrúhala na strúhadle na uhorky,...

    Pestrá chrumkavá čalamáda bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...potom očistenú umytú čerstvú mrkvu, ktorú som tiež nastrúhala na strúhadle na uhorky, vzniknú tak pekné tenké kolieska, môžete ju nastrúhať aj na slzičkovom strúhadle alebo na jemno,...

    Pestrá chrumkavá čalamáda bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...napokon som pridala čerstvé papriky, ktoré som zbavila jadrovníka, žiliek a semienok, umyla, nechala dobre odkvapkať z vody a pokrájala na tenké prúžky, mala som papriky rôznych farieb, žltú, oranžovú, zelenú a pokrájala som aj čerstvé kápie, čalamáda bude chutnejšia a krásne pestrofarebná,

    Pestrá chrumkavá čalamáda bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...do misky som dala cukor kryštál, soľ, potravinársku kyselinu citrónovú v prášku, borkén, na malé kúsky polámaný sušený bobkový list, celé čierne korenie, všetko som spolu dobre premiešala....

    Pestrá chrumkavá čalamáda bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...a pridala k nakrájanej a nastrúhanej zelenine, poriadne premiešala spolu,...

    Pestrá chrumkavá čalamáda bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ... priliala som ocot, vodu som nepridala, zelenina pustí tekutiny dosť,všetko som spolu znovu poriadne premiešala rukami, nechala som odpočívať 6 hodín, aby sa dobre prepojili všetky chute,...

    Pestrá chrumkavá čalamáda bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...po tejto dobe som pripravenú zmes poriadne natlačila do umytých vysterilizovaných suchých pohárov až takmer pod okraj a doliala až po uzáver šťavou, ktorá zostala zo spracovanej zeleniny vo veľkej nádobe, mne vyšla akurát do všetkých pohárov, ktoré som uzavrela vysterilizovaným suchým viečkom a presvedčila som sa, či dobre držia všetky, viečka som zatláčala na poháre hlavicou z umelej hmoty, môžete použiť aj poháre so šraubovacími viečkami, naplnené a uzavreté poháre sa neotáčajú hore dnom a netreba ich ani sterilizovať,...

    Pestrá chrumkavá čalamáda bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...z uvedeného množstva zeleniny som naplnila 5 pohárov o objeme 720 ml, čalamádu som odložila do suchej chladnej tmavej špajze, čalamádu možno konzumovať asi o 1 mesiac, po otvorení treba pohár dať do chladničky, táto čalamáda zostane krásne chrumkavá bezo zmeny farby a nestmavne, je veľmi chutná, je výborným zdrojom množstva vitamínov v zime a nie je ťažké ju pripraviť, mám odskúšané, pripravím ešte 2 várky, u nás ide veľmi na odbyt, do polovice pohárov pridávam na vrch 1 feferonku na pohár,lebo máme radi pikantnú čalamádu k niektorým jedlám, čalamáda vydrží bez ujmy až 2 roky i viac, nie však u nás doma :-), do tejto čalamády sa nálev nevarí, nezalieva sa horúcim nálevom ani nesmie kvôli účinkom borkénu, ktoré by horúci nálev zničil, nepridáva sa žiadne Deko alebo Zelko, čalamáda má príjemnú slano - sladko - kyslú chuť,...

    Pestrá chrumkavá čalamáda bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Borkén je dvojsiričitan draselný, ktorý sa používa vo vinárstve, má silne antioxidačné a antibakteriálne účinky, bráni klíčeniu, zabraňuje nežiadúcemu kvaseniu a hnilobe, zelenina nemení farbu, zostane krásne chrumkavá, borkén dostať kúpiť napr. v DM marketoch, vo vinárskych a záhradníckych potrebách.

    Pestrá chrumkavá čalamáda bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

kukulienka71
Veľmi pekne vyzerá tá čalamáda v pohároch. Myslím, že tento recept robila sestra vlani, musím sa jej opýtať. Ja nezaváram so žiadnymi aditívami na konzerváciu, zvykla som si radšej sterilizovať. Práve na zajtra mám objednanú zimnú kapustu na čalamádu. @elalea , super profil.fotka;-)
jozka2
Zaujimave kvasenie.Odbremeni to od sterilizacie.Velmi dobre do poharov pridat extrakt cagy/vytazok z brezoveho hribu/,tiez zabrani neziaducim ucinkom.Dokonca i do kompotov na vrch trosku,nekazia sa.
1x pusta
elalea
....bod 9:...."šraubovacími viečkami"...u nas su "zakrúcacie,alebo skrutkovacie"... "šraubovák"=skrutkovač,"šrauba"=skrutka....ci? ;-)))
babkamt
túto čalamádu poznám. Robieva ju moja švagriná. Recept mám od nej. Je pravda, že čalamáda ani po dlhšej dobe nestmavne, no ja som ju robila len raz. Manžel sa po konzumácii vždy sťažoval, že ho bolí žalúdok. Preto radšej volím sterilizovanie a bez bokrénu. Ale to je na každom, aký spôsob si vyberie. Tvoja čalamáda vyzerá výborne.
ivet74
Už je v čakárni na nalozenie do pohárov :-) len škoda že ja ju nebudem môcť o mesiac kostovat.. :-/ snáď mi niečo ešte zostane. Milujem takéto kyslé dobroty :-)
marcel83
Pyrosiricitan draselny sa pouziva vo vinarstve na dezinfekciu demizonov a sudov pred naliatim moštu. (robime cca 500l rocne...) Pekne potom pachne vino po sire. Pouzivaju sa aj zavesne bloky, ktore sa zapalia. Neodporucam pouzivat. Toboz nie do jedla ako prisadu. Demizon sa aspon preplachne, ale calamadu asi preplachovat nebudeme... 1* (menej sa neda)
sovka62
@marcel , máš to márne. Roky sa snažím informovať (dokonca na vlastnú škodu aj zákazníkov, ktorí u nás pyrosiričitan kupujú), že prípravok nie je neškodný pre zdravie a čalamáda sa dá spraviť aj bez neho. Áno používa sa vinárstve, ale tam sa počas zrenia vína odvetrá a hlavne, iná možnosť dezinfekcie v domácich podmienkach veľmi nie je. A aj tam treba dávať veľký pozor a zapáleným knôtom dezinfikovať len úplne suchá nádoby, inak sa môže vytvoriť kyselina sírová. Knôty, ktoré sa zapaľujú, sú výborné na dezinfekciu skladov a pivníc pred tým, ako do nich uskladníme ovocie či zeleninu na zimu, samozrejme, pred naskladnením ho riadne vyvetráme.
Ale do čalamády!? Načo!? Viac razy som sa na to zákazníkov pýtala. Odpoveď" kapusta ostane pekná, bílá.... Ochutnala som z darovaného pohára. Áno, pekná, bíla, ako z umelej hmoty, aj skoro rovnako tvrdá, úplne bez chuti, lebo po pridaní pyrosičitanu stvrdne tak, že sa do nej soľ a koreniny už nedostanú.
Nechápem a nepochopím......
používateľ nemá avatar
xyz
xyz
@sovka62 vďaka za odborný výklad.A kto už ani po tomto nechápe,tak sa nedá nič robiť.Ostáva len dúfať,že budú ničiť len svoje zdravie a nie zdravie svojich blízkych.
buchtabuchta
E 224 sa používa aj na úpravu sušeného ovocia aby si zachovalo peknú pôvodnú farbu a nezhnedlo. Na sáčku je však napísané, že ovocie je sírené, a treba ho pred konzumáciou opláchnuť pod tečúcou vodou. Tak si opláchnite aj čalamádu a je po ftákách.
bbbejka
Ja ju tiež robím,nie do poharov ale do sudka.A všetky korenia vyvarím v tom octe a ked vychladne precedim to na zeleninu,tym padom nemusim v hotovej calamade lovit zrniecka...
kukulienka71
a ľuďom sa predsa páči, toľko lajkov som ani nevidela ešte. Mám tušenie, že to bude víťazný recept za september.
kukulienka71
Jáj, @redakcia , tak beriem späť:-))) nejak mi to ušlo, že to je vynovené, síce som zaregistrovala obedovú súťaž, ale pozerám aj, že to bude žrebované...aspoň v priamom prenose?:-)
@marcel83 , úprimne sa v tomto svete nedá veriť ničomu, veríš????:-))
marcel83
@kuku a teraz si zober, ze keby som chcel a bol zatazeny na likes a pocet ulozeni do "recipes books", tak aka by to bola ferova hra? Pritom keby chcem, tak to dam LZ. /lavou zadnou/. Ale o tom ferova sutaz nieje... ;-)
hlufko
fantasticky rozpisany recept a velmi sa mi pozdava,urcite ho v najblizsej dobe vyskusam..
hlufko
viete mi prosim vas niekto poradit,ze ako mam sterilizovat tie flase,kedze chcem vyskusat tento recept.. dakujem..
1x tibih
sracz
... stará košická klasika, robievam ju podnes, s menšími obmenami a ver, milá @pusta je pre nás veľni chutná!
janny300
A co sa stand ked go bude bez ?nic! Skrati sa doba trvanlivosti.A ja by som koli tej bieluckej farbe pouzila curcumu a bola by zltucka a bolo by po probleme.
milanko778
bola by výborná , ale bez toho borkénu.... borkén je pyrosíričitan - teda žieravina... ja ho už 30 rokov nepoužívam... skúste tú čalamádu vo finálnej fáze premiešať rukami , čo vám to s nimi urobí...
kimlo
@Milanko778 (11.7.2016 16:11)

Ja som ju miešal rukami a neurobilo mi to s nimi nič. Tá jedna lyžička ja v tom množstve ako kvapka v mori.
anic
nejlepší čalamáda,jakou jsem jedla..u nás ale borken není,koupila jsem od Oetkera přípravek do zavařenin..
Obávám se,že bez té trochy chemie by nevydržela a zkvasila by
redakcia
Komentar od autorky receptu:
@Anic , aj nám chutí táto čalamáda najviac, som rada, že aj pre vás je tá najlepšia :-) s tým, že si použila prípravok do zaváranin od Dr. Oetkera, si spravila múdro, ked si nezohnala borkén, čalamáda ti fakt neskysne. mám ho tiež odskúšaný. dakujem za uznanie :-)
hadik
2000g, 1000g, to sa nedalo napísať že 2 kg, 1 kg? Však autorka týmto tempom zoderie znak "0" na klávesnici.
hadik
@Lenkana (14.6.2017 22:01)

Neber sa tak vážne, chlape s ženským nickom, ja sem chodím relaxovať, ak si ty sem chodíš riešiť problémy, tak je to len a len tvoj problém.
arnilka
Žasnem! ked použila na čalamádu pyrosyričitan draselný kopa iných varecháčov, hon na čarodejnice sa nekonal a všetci súhlasili. Nikto neprotestoval! Neuveriteľné, no comment :-(
jojino
@Arnilka (12.10.2017 15:45)

Ale no tak.... @pusta (@Arnilka ), nerob z varecháčov blbcov. Za všetko si môžeš sama, že na teba tak reagovali... pani doktorka v.v.
A ak chceš dôkaz, že si @pusta , poskytnem ho. Ale nechcem robiť peklo. Len si už uvedom, že nieje každý padnutý na hlavu.
arnilka
@Jojino , kľudne ten dôkaz poskytni! Strašne si lichotíš :-)
Nezabudni sa pochváliť, ktorý nick v skutočnosti predstavuješ a prestaň robiť statky zmätky a robiť zle iným!!!
Dakujem a prajem Ti Pekný podvečer :-)

trogar
Tak,dneska som si spravil jednu várku aj s borkénom, tak uvidíme. Zatial to vypadá dobre ale ešte to nechám zležať do zajtra. Niečo podobněho ale robievam každý rok akurát bez pyrosiričitanu, ten sme dávali iba do čistej kapusty! Tam je to doležité lebo ide do pohárov a nesterelizujeme. Rok vydrží, ale s čalamádou boli problémy, bez pyrosiričitanu vydržala tak do januára.
mitca
Ja vsetko bez chémie zaváram ked to ma byt domace tak radcej sterilizujem a tiez mam krasne a chrumkave … do žiadnych zaváranín nedavam chémiu…🙂




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia