Zaváraná cvikla fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 23. septembra 2014
Zaváraná cvikla (fotorecept)
Foto: babkamt

Tento rok sa mi nepodarilo dopestovať uhorky. Zato cvikla sa vydarila. Zavárala som dve takéto várky. Zavarená patrí k našim obľúbeným. Spolu som ich Zobraziť celý popisTento rok sa mi nepodarilo dopestovať uhorky. Zato cvikla sa vydarila. Zavárala som dve takéto várky. Zavarená patrí k našim obľúbeným. Spolu som ich zavarila 28 fliaš.

20 minút
na 80 °C

Suroviny

2 litre
600 ml
40 - 50 dkg
8 dkg
1 čl
1 čl
1 čl




Postup

  1. 1

    Tento obrázok mi teda nevyšiel. Zobrazuje cviklu na záhone:-) Povyberala som cviklu zo zeme, listy som jej zrezala a uložila som ju do bedničky. Na dvore som ju hadicou vystriekala.

    Zaváraná cvikla (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    A šup s ňou do veľkých hrncov. Musela som ju robiť na dva krát. Ale to nevadí, lebo aspoň budem mať v zime čo vyťahovať .Varila som ju asi hodinu. Vzala som ju von, a napustila som na ňu studenú vodu. Vychladnutú som ošúpala. Šupka išla pekne dole.

    Zaváraná cvikla (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Niektoré boli také veľké, že som ich musela prerezať, aby sa mi zmestili do hrnca.

    Zaváraná cvikla (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cviklu som si nastrúhala na hranolky. Hrubšie cvikle som narezala po dĺžke na polovičku, aby neboli hranolky moc dlhé.

    Zaváraná cvikla (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto som pokračovala, kým som ju celú nanastrúhala. Občas som ju chutnala. Tu sú vidieť ruky môjho pomocníka, ako pracuje s chrenom:-)

    Zaváraná cvikla (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Muž mi vykopal chren v záhrade. Ja som ho očistila, nakrájala na plátky.

    Zaváraná cvikla (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tu mi ukazuje chren, či som s ním už spokojná:-) Nebola som. Pridala som mu trochu nálevu a ešte to rozmixoval. Nepíšem množstvo chrenu, každý si dá toľko, koľko mu chutí. Ja ho dávam dosť:-)

    Zaváraná cvikla (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Celý som ho dala na cviklu.

    Zaváraná cvikla (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Uvarený nálev : z 2 litrov vody, 600 ml octu, 400 g cukru a 8 dkg soli. Pridala som kmín, aníz a rascu po jednej čajovej lyžičke. Vlažný nálev som pridala k cvikle. Zamiešala, naplnila som poháre, zaviečkovala som ich. Poháre som sterilizovala 20 minút na 80°C. Potom som ich vybrala, otočila hore dnom a zabalila do deky.

    Zaváraná cvikla (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nakoniec taká rarita. Každý druhý deň si nazbieram jahody. Nie je to obvyklé na tento čas. Ale jahody kvitnú ako divé, počasie ich úplne pobláznilo. Asi pred šiestimi týždňami sme ich skosili a oni sa mi takto odvďačili. Nie sú to celoročné jahody. Sú to obyčajné sengany. Na tomto som si pochutnávala včera večer.

    Zaváraná cvikla (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

jozka2
Cviklu mam rada na rozne sposoby,no ale ten dodatok cervenych jahod ma drazdi,hned by som si dala.Domace maju inu chut ako z obchodu.5
babkamt
@jozka2 nie sú také veľké ako v sezóne, no sú určite chutnejšie ako z obchodu. Bijem sa o ne so slimákmi - bezdomovcami :-)
monnikka
aj ja robím takto, tiež sa chystám čoskoro, ešte ju mám v zemi, ale si ma nakopla
babkamt
@monnikka veci, ktoré mi chutia, mi nerobí problém pripraviť. Rada som sa s cviklou pohrala. Ide to rýchlo. Som rada, že som ťa nakopla ,čiže chcem povedať naštarovala:-)
@izabella929 my sme vlaňajšiu pojedli všetku. Ak ti zostala odvlani, tento rok si si ušetrila robotu s cviklou. Pekný večer ti prajem.
izabella929
@babkamt...zav árala som ju so strúhaným jablkom a cibuľou...veľmi chutné, ale prednosť mali uhorky a čalamáda, takže cvikla zostala...nevadí, všetko sa minie..)
anina6
aj moja cvikla čaká na spracovanie, a urodilo sa jej neúrekom. takže hor sa do práce.
babkamt
@izabella929 so strúhaným jablkom a cibuľou som ešte nerobila. Uhorky preferuje vnučka, čalamádu a cviklu zase manžel. Ja mám zase uhorky z minulého roku, tie sa nepojedli. Takže ešte stále majú moji stravníci na výber, čo si dajú:-)
babkamt
@anina6 tiež som mala tento rok peknú úrodu cvikle. Prajem ti príjemnú zábavu pri jej zaváraní :-)
havino
pekná práca @babkamt , aj mňa to čaká a dobrých 20 pohárov musím a chalanom čo si poberú v malých zvlášť.
babkamt
@afataga :-)
@havino dobré je mať aj v malých pohároch cviklu. Teším sa, že ja to mám už za sebou. Myslela som si, že tento rok už nebudem nič zavárať. Hrniec na zaváranie som odniesla do garáže. No musela som si ho znovu priniesť. Dávala som lieskovce a vlašské orechy do pohárov, sterilizovala som ich. Ešte by som mala spracovať papriku, čo zostala na záhone. No tú dám len do malých fliaš a sterilizovať budem v hrnci,mám v kuchyni:-)
babkamt
@aroooo áno,máme rovnaký recept. Tento mi dala kolegyňa asi pred 35. rokmi. Doniesla nám do kancelárie ochutnať. Zachutila nielen mne. Odvtedy ju robím podľa tohto receptu.Ja som nálev neprecedila. V tom množstve sa to stratí. Nie je ich tam až tak veľa.Tiež mám rada cviklu. Môžem ju jesť aj samotnú. Ďakujem za hviezdičky:-
aroooo
aj ja používam tento recept už veľa rokov a dala mi ho zamestnankyňa bývalej konzervárne Pohronský Ruskov, páči sa mi na ňom, že koreniny aníz,fenikel, rasca,ocot,chren prekrývajú repovú chuť.
babkamt
@aroooo dobré recepty si ženy posúvajú jedna druhej. Tento recept robím už dlhé roky. Pekný večer ti prajem.
alena45
a ja som prvýkrát robila cviklu s cukrovou repou. Neverila som, že uvarená cukrová repa je taká sladká, a vraj je vhodná aj pre diabetikov. Zajtra z nej odnesiem aj svojej chorej susede. Môže si do koláča nastrúhať, no nie ?
babkamt
@alena45 aj moja svokra dávala cukrovú repu do cvikle. Suseda sa tvojmu daru určite poteší. Kde si ju zohnala? Cukrová repa sa dá použiť aj do koláča.
babkamt
@alena45 aj moja svokra dávala cukrovú repu do cvikle. Suseda sa tvojmu daru určite poteší. Kde si ju zohnala? Cukrová repa sa dá použiť aj do koláča.
babkamt
@alena45 aj moja svokra dávala cukrovú repu do cvikle. Suseda sa tvojmu daru určite poteší. Kde si ju zohnala? Cukrová repa sa dá použiť aj do koláča.
babkamt
@alena45 aj moja svokra dávala cukrovú repu do cvikle. Suseda sa tvojmu daru určite poteší. Kde si ju zohnala? Cukrová repa sa dá použiť aj do koláča.
alena45
konečne ju začali predávať v semenách aj pre malých záhradkárov. Sáčik vyšiel na jeden riadok, a je jej toľko, asi ako cvikle. Má krásne zdravé listy, slimákom sú asi sladké, nosím ich susedovým sliepkam.
babkamt
@alena45 na budúci rok si kúpim aj ja jedno vrecko. Ďakujem ti, že si si našla čas napísať mi.
zuzanka1367
@babkamt za vedierko cvikli spracovanej podľa teba, už sa na ňu teším, len nech trochu postojí. Dík za recept bez Deka :)


daniela15
dnes som prvýkrát zavárala cviklu, ochutnávka bola výborná, takže v zime sa máme na čo tešiť, super recept, ďakujem :-)
babkamt
@Zuzanka1367 (17.9.2016 14:34)

Ďakujem za pridané fotky. Dúfam, že ti bude chutiť. @Daniela15 tiež počas prípravy rada ochutnávam. Som rada, že si bola s ochutnávkou spokojná. Ďakujem za komentár.
siisa
Som rada, že som natrafila na recept od teba, bez nakladača. Nálev je veľmi chutný a to je záruka chutnej cvikle. Výborný recept. Ďakujem.


1x haji
babkamt
Tento rok mi uhorky nevyšli. Boli zakvitnuté, ale mali prevažne samčie kvety. Celý týždeň som zbierala uhorky na dva 7 decové poháre. Už som zavarila našu cviku, no plánujem ešte dokúpiť a spraviť druhú várku. U nás sa zje sedem decová fľaša na posedenie. Roky robím cviklu podľa tohto receptu. Dúfam, že bude chutiť aj tebe.
1x siisa
lilith111
Ďakujem krásne za receptík, dnes som zavarila, ale už keď som kostovala ešte nezavarenu, tak sa mi zdala veľmi chutna. Uz sa tesim až ju budem čoskoro za chladných dní otvárať
zinnajdha
To boli (mladé) časy, keď sme zastavovali autá a zbierali sme repu, ktorú nákladiaky postrácali v zatáčke...zvážali repu z polí do cukrovaru . Havel ho zrušil a cukrovú repu občas môžeme kúpiť v obchode...
babkamt
@zinnajdha (9.11.2021 08:21)

Máš pravdu. Ja si pamätám, že sa chodilo paberkovať do vinohradov po oberačke, taktiež som videla na poliach zbierať kukuricu. Doma sa chovali sliepky, skoro v každom dvore prasiatka. V zime bola zabíjačka. Po susedoch sa niesla výslužka. Dnes si pohodlne kúpime všetko čo potrebujeme v obchode.
matomt
Dakujem za recept ale za mna velmi kysla zalievka. 600 ml octu je velmi vela.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia