Slivková marmeláda
Slivková marmeláda

Marmeláda zo sušených a čerstvých sliviek

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 10. októbra 2023
Marmeláda zo sušených a čerstvých sliviek
Foto: Shutterstock
6 pohárov (200 ml)
porcií
40 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
500 g
1 ks (bio)
800 g
1/2 ČL
60 ml




Postup

  1. 1

    Na 6 pohárov s objemom 200 ml nakrájame 1,5 kg čerstvých a 500 g sušených sliviek.

  2. 2

    Umyjeme 1 chemicky neošetrený pomaranč, obkrojíme z neho plátky kôry a vytlačíme z neho šťavu. Šťavu prelejeme do hrnca a zmiešame ju s nakrájanými slivkami, pridáme 400 g kryštálového cukru, 3 plátky pomarančovej kôry a varíme asi 20 minút.

  3. 3

    Z rozvarených sliviek vyberieme pomarančovú kôru a ovocie prelisujeme, vmiešame zvyšných 400 g kryštálového cukru, 1/2 ČL kyseliny citrónovej a 60 ml rumu. Varíme na miernom ohni za stáleho miešania do zhustnutia asi 30 minút.

  4. 4

    Horúcu marmeládu nalejeme do vysterilizovaných pohárov, dôkladne uzavrieme a otočíme hore dnom. Necháme vychladnúť.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia