Zeleninová galeta
Recept od Martina "Pyca" Rauscha. Čosi famózne!
Zdroj: Kuchyna Lidla
porcií
príprava
na 190/170 °C
Suroviny
340 g |
|
8 g |
|
10 g |
|
180 g |
|
9 PL |
|
3 PL |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ČL čerstvý |
|
|
|
430 g (cca 3 ks) |
|
220 g |
|
2 ks |
|
4 PL |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
V mixéri zmiešame preosiatu múku, soľ a cukor. Pridáme studené maslo nakrájané na kocky a niekoľkokrát nárazovo a prerušovane rozmixujeme pri najvyšších otáčkach. Pridáme studenú vodu a ideálne v mrazničke vychladenú vodku. Opäť nárazovo rozmixujeme pri najvyšších otáčkach. Potom masu ručne vyformujeme do hrubej placky, zabalíme do fólie a necháme približne 30 minút stuhnúť v chladničke.
- 2
Na panvici s olivovým olejom opečieme nahrubo nakrájanú červenú cibuľu. Po 3 minútach pridáme aj nakrájanú papriku. Po ďalších 3 minútach dochutíme lístkami čerstvého tymianu a štipkou čierneho korenia. Premiešame a pridáme nahrubo pokrájanú cuketu. Opekáme ďalších 5 minút a necháme vychladnúť.
- 3
Keď má zmes izbovú teplotu, zmiešame ju s nastrúhaným syrom feta, nasekanými lahôdkovými cibuľkami a 2 lyžicami strúhanky.
- 4
Vychladené cesto položíme na papier na pečenie, rozvaľkáme do tvaru kruhu veľkosti plechu, na ktorý ho vzápätí prenesieme spolu s papierom. Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme 2 lyžicami strúhanky.
- 5
Do stredu dáme plnku, ktorú rovnomerne nanesieme asi 2 - 3 cm od okrajov cesta. Okraje cesta zahneme smerom dovnútra galety, potrieme vajíčkom a posypeme sezamom.
- 6
Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C približne 35 minút. Potom teplotu znížime na 170 °C a pečieme ešte asi 15 minút v režime horúceho vzduchu.
Tiež zeleninový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Vodku môžeš vynechať, nič sa nestane :-)
Dezinfekčný :-)
"Vytvoriť kompaktné a pritom chrumkavé cesto sa nám podarí len vďaka kvalitnému maslo a troche alkoholu.", hovorí Martin Rausch vo svojom recepte. Čo konkrétne tá vodka robí, úprimne neviem.
Ahaha Desinfikovat se dá hodně věcí, trávící trakt kuchaře/ky, pracovní deska, nástroje a to už by jsme byli na litru.... haha
Vím, že rum se dává do těsta jako ekvivalent kypřidla. Tu by vodka mohla plnit podobnou funkci /neutrální chuť/. Obecně galetka kypřidlo nepoužívá. Tedy klidně bez vodky. uf
Moja mama dáva do kysnutého cesta vždy za “náprstok” vodky. Ževraj potom lepšie kysne.
Veď to! Spotreba vodky môže mať mnoho podôb. A u nás aj rýchlo “vyprchá”.