Po letných a jesenných túlačkách kade-tade a makrónkovom maratóne, sa pomaly vraciam do kuchyne. Kolegyňa mi priniesla cukety zo záhrady, keďže mne sa Zobraziť celý popisPo letných a jesenných túlačkách kade-tade a makrónkovom maratóne, sa pomaly vraciam do kuchyne. Kolegyňa mi priniesla cukety zo záhrady, keďže mne sa posledné 2-3 roky vôbec nedarí dopestovať vlastnú cuketu, tak som pripravila aj tento chutný tataráčik. Má podobné zloženie ako cuketová nátierka, ktorú som robila v minulosti, ale je chuťovo výraznejší, vďaka niektorým pridaným surovinám.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 ks menšia až stredná |
|
2 ks (alebo červená cibuľa) |
|
2 strúčiky |
|
1 PL |
|
2 ČL |
|
1 PL |
|
2 ČL |
|
1-2 PL |
|
1 ks |
|
1/2 ČL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti (čerstvá) |
|
podľa chuti (čerstvý) |
|
Postup
-
1
Cukety som umyla, odkrojila konce pri stopke, zelenú som z väčšej časti ošúpala, pretože mala hrubšiu šupku. Žltú som nechala so šupkou. Cukety som prekrojila po dĺžke na štvrtiny, odstránila som mäkkú strednú časť so zrniečkami a obe cukety som nahrubo nastrúhala, osolila, premiešala a v sitku som nechala odtiecť šťavu, ktorú cukety pustili. Pred restovaním som cuketu pomocou lyžice ešte v sitku zbavila zvyšnej šťavy.
- 2
Na oleji som orestovala nadrobno pokrájané šalotky do sklovita, pridala som nadrobno pokrájané strúčiky cesnaku (ak sa vám nechce krájať, môžete cesnak prelisovať alebo postrúhať na jemnom strúhadle) a nastrúhanú prebytočnej šťavy zbavenú cuketu. Toto všetko som restovala cca 8-10 minút do mäkka, ale pozor cuketa nesmie byť na kašu, musí si zachovať štruktúru.
- 3
Orestovanú cuketu som dala do misy, pridala som údenú mletú papriku (odporúčam údenú papriku nezamieňať za klasickú, táto údená tataráčik krásne prevonia), kečup, dijonskú horčicu, sójovú omáčku, čerstvo mleté čierne korenie, chilli vločky a žĺtok. Čo sa množstva korenín týka, samozrejme môžete si ich prispôsobiť podľa vlastných chutí.
- 4
Všetko som dobre premiešala, nechala som vychladnúť a dala v uzatvorenej dóze na noc vychladiť do chladničky. Ráno bol tataráčik pripravený na koštovku. Mali sme ho s nasucho opečenými plátkami proteínových žemličiek, ktoré som po opečení potrela cesnakom. Tataráčik som posypala čerstvou posekanou pažítkou a čerstvým tymianom. Tataráčik je naozaj výborný.
Tiež tatarák:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu